Ovplyvní nepoužívaná kreditná karta moju hypotéku?
Dobrý deň... Mám kreditnú kartu, ktorú už prakticky vôbec nepoužívam, len som ju nikdy nezrušila... Teraz budeme riešiť hypotéku a niekto mi povedal, že banka vraj berie do úvahy aj limit na kreditke, hoci na nej nič nedlhujem...
Je to naozaj tak? Má zmysel ju pred žiadosťou o hypotéku radšej úplne zrušiť?
Je to tak, do úverovej angažovanosti (celkový dlh klienta) sa berie do úvahy celý limit na kreditnej karte bez ohľadu na čerpanie a do výpočtu mesačných výdavkov klienta sa započítava nejaké to percento z limitu kreditku (väčšina bánk berie 5%). Nemusiš nevyhnutne rušiť kreditku, v banke Ti poradia, či je to nutné alebo nie.
@anonym_autor analytik pri zmysloch si to samozrejme pozrie ze ju vobec necerpas takze subjektivne to vadit nemusi..ale ano moze to zavazit lebo kazda banka to uz ma vselijako automaticky cez vzorce osetrene a moze sa stat ze to proste do urcitej vysky splatku nepusti..to uz zalezi od prijmu, vysky hypoteky, splatnosti,….
Mozu ti to dat do zmluvy ako podmienku ze pred cerpanim hypo tuto kreditku zrusis napr.
@anonym_autor
Ja som mala inú skúsenosť. Mám kreditku s vysokým limitom, ktorú vždy splácam načas a nikdy na nej nemám dlh. Banka mi dokonca radila, aby som ju tam uviedla a dokázala tak, že mám históriu „zodpovedného dlhu“.
@anonym_autor
Ja som mala inú skúsenosť. Mám kreditku s vysokým limitom, ktorú vždy splácam načas a nikdy na nej nemám dlh. Banka mi dokonca radila, aby som ju tam uviedla a dokázala tak, že mám históriu „zodpovedného dlhu“.
@anonym_81e338 pre banku je vzdy plusovy bod ak vidi u klienta nejaky uverovy produkt, ktory je riadne splacany. Ale ak sa bavime o vyske hypoteky, tak to vacsinou zavazi. Ak chce clovek co najvyssiu moznu hypoteku, je dobre ine uverove produkty zrusit.
do vydavkov sa pocita 3-5% vysky kreditky. ak by ti to nevychadzalo, daju ti podmienku ju zrusit. este som nepocula, ze nedali hypo kvoli kreditke. to by musel byt velmi neskuseny bankar.
Tiež mám opačnú skúsenosť, mne bolo povedané, že to, že mám kreditku a je pravidelne splácaná sa berie ako plus.
Hypo bola bez problémov schválená.
Musis ju zrusit a az potom ziadaj hypoteku.
Musis ju zrusit a az potom ziadaj hypoteku.
@anonym_6f94bd
Ked ju zrusis a zoberes hypo tak ti novu v buducnosti tak skoro nedaju
@anonym_6f94bd
Ked ju zrusis a zoberes hypo tak ti novu v buducnosti tak skoro nedaju
@anonym_06c66e ale nemusi jej potom ani hypoteka vyjst,tak co je pre nu lepsie.Zrusit nieco,co nepouziva ale je to brane a nedostane hypoteku,alebo to zrusi,hypoteku dostane a pol roka napr.poziada o novu kreditku
Ak ju bude potrebne zrusit povedia ti, niekedy to davaju az ako podmienku cerpania 🙂 nerusila by som zbytocne vopred. Ak mas dostatocny prijem mozes mat aj x kreditiek a na hypoteku to nebude mat ziadny vplyv.
@anonym_autor Započítava sa 1/15 úverového rámca kreditky do mesačných nákladov žiadateľa o hypo. Aktívne využívanie kreditky spojené s jej poctivým splácaním zvyšuje bonitu žiadateľa, najmä po 2 rokoch aktívneho využívania. Ale k zlepšeniu bonity dochádza už po pol roku.
@anonym_06c66e ale nemusi jej potom ani hypoteka vyjst,tak co je pre nu lepsie.Zrusit nieco,co nepouziva ale je to brane a nedostane hypoteku,alebo to zrusi,hypoteku dostane a pol roka napr.poziada o novu kreditku
@anonym_6f94bd
Kartu ti nedsju odrazu chcu vediet do detailov kolko minas a ked s daakym smiesnym limitom.

Ano a ano