icon

Je potrebná kreditná karta na rezerváciu hotelov?

17. júl 2026

Pozerám ubytovanie na dovolenku a pri niektorých hoteloch pýtajú kreditnú kartu.
Ja mám len klasickú debetnú a doteraz mi to stačilo. Teraz ale rozmýšľam, či si kreditku vybaviť len kvôli cestovaniu, hotelom alebo požičaniu auta.
Máte kreditnú kartu práve na takéto veci? Alebo ste si vždy vystačili s debetnou?

Strana
z2
anonym_eff869
17. júl 2026

Vždy stačila debetná to v ktorej krajine pozeráš?

anonym_94e3e6
17. júl 2026

Staci debetna, jediny rozdiel je, ze na kreditke sa ti hned uvolnia peniaze na debetnej to moze trvat az niekolko dni, zalezi od banky.

anonym_acce6c
17. júl 2026

Niektoré spoločnosti vyžadujú kreditné karty, avšak minule som nomralne zavolala do hotela, povedala som im že nedisponujem kreditnou kartou (pri rezervácii ju vyžadovali), odpovedali, že to je ok, že zaplatím pri príchode.

anonym_25507a
17. júl 2026

Máme len debetné . Vždy bez problému.

ivka225
17. júl 2026

Pri požičaní auta je naozaj niekedy potrebná kreditná karta. Pri hoteli som sa s tým ešte nestretla.

anonym_06b517
17. júl 2026

@anonym_autor najvacsia nevyhoda debetej je, ze ti blokuju tvoje peniaze... na kreditke su to peniaze banky...

anonym_ecac92
17. júl 2026
@anonym_06b517

@anonym_autor najvacsia nevyhoda debetej je, ze ti blokuju tvoje peniaze... na kreditke su to peniaze banky...

@anonym_06b517
Myslim ze vacsina na MK nerozumie rozdielu len financne negramontny bude davat detaily svojej debetnej karty dakde v zahranici skoro ziadna ochrana na tozdiel od kreditky..

anonym_25507a
17. júl 2026
@anonym_ecac92

@anonym_06b517
Myslim ze vacsina na MK nerozumie rozdielu len financne negramontny bude davat detaily svojej debetnej karty dakde v zahranici skoro ziadna ochrana na tozdiel od kreditky..

@anonym_ecac92 prečo , že len finančne negramotný dáva debetnú ? Nikdy sa nám nič nestalo. A ak by sa stalo, tak je to náš problém a nie tvoj. Používanie debetnej karty absolútne nič nehovorí o finančnej gramotnosti.

anonym_ecac92
17. júl 2026
@anonym_25507a

@anonym_ecac92 prečo , že len finančne negramotný dáva debetnú ? Nikdy sa nám nič nestalo. A ak by sa stalo, tak je to náš problém a nie tvoj. Používanie debetnej karty absolútne nič nehovorí o finančnej gramotnosti.

@anonym_25507a
Jasne ze hovori, zbytocne vysvetlovat

anonym_25507a
17. júl 2026
@anonym_ecac92

@anonym_25507a
Jasne ze hovori, zbytocne vysvetlovat

@anonym_ecac92 tak potom tvoj písomný prejav hovorí veľa tiež. A asi oveľa viac ako o našej finančnej gramotnosti.

baboobchod
17. júl 2026
@anonym_ecac92

@anonym_06b517

@anonym_ecac92 to je blbosť. Možnosť reklamácie platby, tzv. chargeback-u máš pri debetke aj kreditke, ide o VISA/mastercard ochranu.

natalka13
17. júl 2026

Mame kreditky. V USA dost potrebna pri hoteloch.
A v EU lacnensie pozicanie auta.

anonym_eff869
17. júl 2026
@anonym_ecac92

@anonym_06b517

@anonym_ecac92 proces reklamácie neoprávnenej platby je pri oboch kartách úplne rovnaký
ak situáciu spôsobila hrubá nedbanlivosť klienta pri debetnej karte mu nebudú vrátené peniaze ale pri kreditnej karte musí splatiť dlh, nemôže sa tváriť ja nič ja muzikant je to problém banky a sú to jej peniaze

sisaka
17. júl 2026

Nepoznám jediného dospelého človeka, čo nemá kreditnú kartu a nerozumiem, prečo by niekto v dnešnej dobe váhal si ju vybaviť a radšej bude nad tým filozofovať a hľadať spôsoby ako si vystačiť s debitnou.

@anonym_autor vybav si kreditnú kartu a nebudeš musieť riešiť takéto blbosti. Bezproblemov si zabookuješ hotel, požičiaš auto, bezpečne zaplatiš online a ak si zaobstaraš dividentnú dostaneš aj nejaký cash back.

natalka13
17. júl 2026
@sisaka

Nepoznám jediného dospelého človeka, čo nemá kreditnú kartu a nerozumiem, prečo by niekto v dnešnej dobe váhal si ju vybaviť a radšej bude nad tým filozofovať a hľadať spôsoby ako si vystačiť s debitnou.

@anonym_autor vybav si kreditnú kartu a nebudeš musieť riešiť takéto blbosti. Bezproblemov si zabookuješ hotel, požičiaš auto, bezpečne zaplatiš online a ak si zaobstaraš dividentnú dostaneš aj nejaký cash back.

@sisaka joj tu na koni najdes zeny ktore nemaju ani vlastnu debetku. A niektore platia iba hotovostou

anonym_eff869
17. júl 2026
@sisaka

@sisaka Na slovensku je 6 488 619 debetných kariet a len 463 374 kreditných kariet, to vychádza že kreditnú kartu má približne len 7 % ľudí.

sisaka
17. júl 2026
@anonym_eff869

@anonym_ecac92 proces reklamácie neoprávnenej platby je pri oboch kartách úplne rovnaký
ak situáciu spôsobila hrubá nedbanlivosť klienta pri debetnej karte mu nebudú vrátené peniaze ale pri kreditnej karte musí splatiť dlh, nemôže sa tváriť ja nič ja muzikant je to problém banky a sú to jej peniaze

@anonym_eff869 postup vôbec nie je ten istý. Raz som zaplatila za fake na internete. Hneď som kontaktovala banku. Okamžite mi vrátili moje peniaze a z predajcom sa naťahovali oni. Takisto, keď niekto platil mužovou kreditkou na opačnej strane krajiny, nahlásil že tie platby neurobil a vrátili mu peniaze.
Pri debitnych toto nefunguje, naštuduj si fraud protection pri kreditných kartách.

sisaka
17. júl 2026
@anonym_eff869

@sisaka Na slovensku je 6 488 619 debetných kariet a len 463 374 kreditných kariet, to vychádza že kreditnú kartu má približne len 7 % ľudí.

@anonym_eff869 tak to je fakt bieda, neviem si predstaviť fungovať v dnešnej dobe bez kreditnej karty

anonym_ecac92
17. júl 2026
@anonym_eff869

@anonym_eff869
Preto ako pisala vacsina nechape pointu a uplne sa mylis takze strata casu vysvetlovat proces je iny, ale platit napriklad v Thajsku debitkou clovek musi byt na hlavu padnuty,
Credit Cards: Give you strong chargeback and protection rights not just for fraud, but also if goods are faulty, not delivered, or if the merchant goes out of business.
Totalna neznalost procesu a este sa aj hadat 🤣

sisaka
17. júl 2026
@natalka13

@sisaka joj tu na koni najdes zeny ktore nemaju ani vlastnu debetku. A niektore platia iba hotovostou

😲

sisaka
17. júl 2026
@anonym_ecac92

@anonym_eff869
Preto ako pisala vacsina nechape pointu a uplne sa mylis takze strata casu vysvetlovat proces je iny, ale platit napriklad v Thajsku debitkou clovek musi byt na hlavu padnuty,
Credit Cards: Give you strong chargeback and protection rights not just for fraud, but also if goods are faulty, not delivered, or if the merchant goes out of business.
Totalna neznalost procesu a este sa aj hadat 🤣

@anonym_ecac92 a ešte sa urazia, keď poukážeš na finančnú negramotnosť

anonym_443009
17. júl 2026

Ci niekto vlastni alebo nevlastni kreditnu kartu nema absolutne nic spolocne s financnou gramotnostou alebo urovnou financnej gramotnosti. Na kreditne karty sa velmi lahko daju nakupit prave ti financne negramotni, ktori nechapu rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou a o revolvingovom uvere uz ani nehovorim. A naopak ti financne gramotni napr. nechcu uverovy produkt a riesia to inak (bocne ucty s minimom penazi, virtualne karty, jednorazove karty...moznosti je x).

Kazdopadne autorka, u nas aspon jeden z nas kreditnu kartu ma, su pripady a situacie, kedy je vhodnejsie a vyhodnejsie pouzit kreditnu kartu. A ano su aj situacie, hlavne v zahranici, kedy by sme sa bez KK alebo aspon embosovanej debetky nepohli. Ak cestujes casto, asi by som zvazila vybavenie.

natalka13
17. júl 2026
@anonym_443009

Ci niekto vlastni alebo nevlastni kreditnu kartu nema absolutne nic spolocne s financnou gramotnostou alebo urovnou financnej gramotnosti. Na kreditne karty sa velmi lahko daju nakupit prave ti financne negramotni, ktori nechapu rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou a o revolvingovom uvere uz ani nehovorim. A naopak ti financne gramotni napr. nechcu uverovy produkt a riesia to inak (bocne ucty s minimom penazi, virtualne karty, jednorazove karty...moznosti je x).

Kazdopadne autorka, u nas aspon jeden z nas kreditnu kartu ma, su pripady a situacie, kedy je vhodnejsie a vyhodnejsie pouzit kreditnu kartu. A ano su aj situacie, hlavne v zahranici, kedy by sme sa bez KK alebo aspon embosovanej debetky nepohli. Ak cestujes casto, asi by som zvazila vybavenie.

@anonym_443009 si v prvom odstavci odporujes.

sisaka
17. júl 2026
@natalka13

@anonym_443009 si v prvom odstavci odporujes.

@natalka13 odporuje si v celom príspevku.
Nakoniec ale uznáva, že finančne gramotný človek kreditnú kartu potrebuje. 🤣

anonym_6446bb
17. júl 2026
@anonym_94e3e6

Staci debetna, jediny rozdiel je, ze na kreditke sa ti hned uvolnia peniaze na debetnej to moze trvat az niekolko dni, zalezi od banky.

@anonym_94e3e6 tak toto vobec nie je pravda, kde si dosla k tejto mylnej info? uvolnenie zavisi od obchodnika, nie typu karty

autor
17. júl 2026
@anonym_94e3e6

@anonym_94e3e6 Pozerám hlavne Španielsko a Portugalsko. Pri hoteloch by mi možno debetná prešla, ale pri požičaní auta som už viackrát čítala, že chcú vyslovene kreditnú kartu na depozit. Preto rozmýšľam, či ju riešiť dopredu, alebo je to zbytočné.

anonym_d5d804
17. júl 2026
@anonym_06b517

@anonym_06b517 mne nic nikdy neblokuju, pouzivam kartu normalne dalej. Oni by si to stahli az vtedy, keby som neprisla. Ak by som nedoplnila na kartu peniaze, vymohli by to cez banku. Viem na 100%, lebo mam limit na kreditke a booknem aj za viac, ako mam povolene

akinomel
17. júl 2026

@anonym_autor používam kreditnú kartu kvôli bezpečnosti.

anonym_443009
17. júl 2026
@sisaka

@natalka13 odporuje si v celom príspevku.
Nakoniec ale uznáva, že finančne gramotný človek kreditnú kartu potrebuje. 🤣

@sisaka nie nic take neuznavam a kedze by som len zopakovala, co uz som napisala, netreba nic dodat 🙂 pokojne so mnou nesuhlas, kazdy ma narok na svoj vlastny nazor.

anonym_94e3e6
17. júl 2026
@anonym_6446bb

@anonym_94e3e6 tak toto vobec nie je pravda, kde si dosla k tejto mylnej info? uvolnenie zavisi od obchodnika, nie typu karty

@anonym_6446bb nie je to mylna info nakolko pouzivam na ubytovani len debetnu kartu a suma je vzdy zablokovana o nieco dlhsie a je jedno v akom state som ubytovana

Strana
z2