Oznamovacia povinnosť do zdravotnej poisťovne

erienka
3. mar 2014

Na zaciatok napisem, ze som hlupa, ze som o tom nevedela a nezariadila sa podla toho, takze moja vina.
V 2008 som mala po spravnosti ukoncit interne doktorandske studium, ale predlzili mi to este o rok, resp. skusku som mala zlozit v 2009, kedze som nestihla dopisat doktorand.pracu. V auguste 2008 som sa zamestnala, od aprila 2013 som na materskej. Dnes som bola v zdravotnej poistovnej odniest tlacivo, kedze zacinam poberat rodicovsky a tam som sa dozvedela, ze som nedala poistovni vediet o ukonceni studia. Moze mi byt vyrubena pokuta 330 eur.
Viete mi niekto prosim povedat, co som sposobila tym, ze som im o tom nedala vediet? A aky datum ukoncenia studia mam uviest - 2008 (vtedy som mala oficialne ukoncit studium) alebo az 2009 (rok, ku ktoremu mi bolo studium napokon predlzene). Aka je pravdepodobnost, ze mi pride vyzva zaplatit pokutu?
Velmi dakujem vopred za pomoc!

magdus999
3. mar 2014

Ahoj, ja keď som sa vydala, bola som si vybaviť nový preukaz a tiež mi vraveli, že ma evidujú ako študentku, že som nedoniesla papier o ukončení štúdia. Tak som im povedala, že od môjho zamestnávateľa musia vidieť už 10 rokov, že za mňa platia odvody. Nik z môjho okolia tam nebol toto hlásiť a ani ja nešla dodatočne.

erienka
autor
3. mar 2014

@magdus999 dakujem za reakciu. Na internete som nasla toto: "Ak nastúpiš do zamestnania, je povinný zamestnávateľ za teba splniť oznamovaciu povinnosť pri zmene platiteľa poistného a to do 8 dní od nástupu do zamestnania. Nie je však povinný oznámiť ukončenie štúdia." No, a ako mi dnes povedali v poistovni, za to, ze som neoznamila ukoncenie studia, mi moze prist exekucia na 330 eur...