icon

Peniaze - anketa

15. jún 2022

Ak by ste mali vek 50+, odrastene 2 dospele deti, ale este nie samostatne byvajuce a mali k dispozicii 50000 €, ako by ste ich pouzili?
1. zveladili si sucasne byvanie v dome (ano, uz po rokoch naozaj treba) a zvysok rozdelil detom ako start k ich buducej hypoteke (ano chcu sa osamostatnit)
2. napriek veku by ste si zobrali hypoteku na jednoizbak, ktory vo vasom meste stoji cca 100000+
Dakujem.

Strana
z3
solange7
15. jún 2022

50+ je uplne v pohode vek. Prerobte si a dajte deckam nejake odchodne. Budete mat pekne byvanie a ako bonus znovunadobudnute sukromie.

autor
15. jún 2022

@solange7 ano, dakujem za nazor, k tejto variante sa priklanam aj ja.

lussinka792
15. jún 2022

Jednoznačne prvá verzia. V takom veku by som teda už hypotéku nebrala

martinka13
15. jún 2022

Prvý variant. V 50+ hypotéku už veru nie.

marsmykkok
15. jún 2022

určite si prerobte, budete mať už pokoj navždy, nebudeš musieť v 70tke ako stará a slabá všetko prerábať lebo sa to bude rozpadať. A zvyšok by som si nechala ako rezervu. Ak teda niečo ostane, prerábka sa vždy predraží.

sirka9
15. jún 2022

1, ale pochybujem, že z tých 50000 niečo po tej prerabke ostane.

zmrzlinka2021
15. jún 2022

Ja tu budem za "svinku", ale ja b som upravila aj tu prvu moznost:

Prerobila by som si dom (50tka je nič...čaká ma dalsich 40 rokov intenzivneho zivota) a kvalitna prerabka vyjde aj na 30-40 tis EUR.
A zvysok by som precestovala - isla by som napr. na Island, alebo si splnila iný cestovatelský sen.

masinka
15. jún 2022

Este je otazka ako si k tym peniazom prisla - ak by som vyhrala zrazu 50 tisic v Lote, tak by som sa s detmi podelila. Ak by som si cely zivot otrhala od huby, tak by som ich skor investovala do seba a do mojho zabezpecenia sa na starobu.

zuzanka.zuzu
15. jún 2022

nevahala by som ani sekundu a volila B (ak ti tu hypo vobec daju tak strielaj sampanske!) a presne viem kolko zien na konovi by to urobilo rovnako, ostatne budu radit A a preto sa ludia maju ako maju a potom po forach nadavaju na tych co maju viac bytov 😀

mamula20
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
15. jún 2022

ja hlasujem za moznost B, mame dom a 3 byty a "dycha" sa nam lahsie. neverim, ze dnesni 50-tnici budu mat nejake dochodky, ak tak len nejake smiesne pausaly ako maju ukrajinci, urcite statna kasa nebude mat na vyplacanie takych dochodkov ako beru dnesni penzisti. takze by som sa tym bytom poistila, aby som na starobu nezivorila.

domireb
15. jún 2022

Ak by bola moja súčasná bytová situácia taká, že som vo svojom a nečakám len na to, kedy odídu deti, aby som odišla od muža, teda že vzťah je ok a je perspektíva spolu zostarnúť, neuvažovala by som nad hypo a 1izbákom, nevidím v tom zmysel. Opravila by som to,čo treba,ak deti v dome neostanú, tak by som opravila len toľko, aby tam mne bolo dobre. Pri takej oprave aj čo to deťom ostane.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
luccija
15. jún 2022

Nieco nechat na prerabku zbytok dat na byt plus hypo a ten prenajat.pokym sa deti osamostnania byt stupne na hodnote mozes ho predat, slebo dat jednemu dietatu, alebo budes mat plus k zivobytiu.kolko rokov maju deti?

luccija
15. jún 2022

@domireb ano, ale o 15 rokov, alebo kedy ide do dochodku bude mat plus prijem k tomu mizernemu dochodku

17alexis
15. jún 2022

Ani jedno z toho. Deti by som vychovala tak, aby v dospelosti neboli odkazane na moje peniaze ani necakali az ma klepne, aby dedili. Peniaze by som odlozila na dochodok. Samozrejme, ak by som potrebovala nieco prerobit, tak by som prerobila. Realita je vsak taka, ze v 50ke budem mat doma pubertiacku a cca 17-rocny dom. ☺ S muzom zvazujeme podnikanie casom.

sasa1310
15. jún 2022

hypotéku jednoznačne, ak vám vyjde a hlavne vám ju dajú. Budú vám ju aj tak splácať iní ľudia + byt sa bude zhodnocovať každoročne

beata_k
15. jún 2022

Urcite neprerabat RD. Mysli na vek 60+ 70+. Co budes robit s domom? Dobre vies, ze o dom sa treba strat. Predajte dom, kupte byt a zvysok rozdelte alebo cestujte 😉

autor
15. jún 2022

Dom nie je ziadna rachotina, zeby bolo treba cele opravovat. Len treba novu kuchynu a podlahy kuchyna plus obyvacka. Mam 20 rocnu kuchynu a treba ju vymenit.
Dom rozhodne nejdem predavat a nejdem do bytu, to mozem urobit aj o 10,15 rokov, ked nebudem vladat.
Tej hypoteky na krku sa bojim na stare kolena.
Cestovanie ma absolutne nelaka, nikdy nelakalo, neviem co maju vsetci s tym uzivanim ala cestovanie.
Deti maju 20+, jedno zacalo pracovat, druhe studuje.

pragmaticka
15. jún 2022

Prerobila si svoje. Deckam by som nedala nič. Raz budú dediť. Sú dospelé,mne tiež nikto nikdy nič nedala a tu som!

sasa1310
15. jún 2022

no keby si niekde chodila, tak ver tomu, že ťa láka. Ja zasa nechápem ľudí, ktorí nevytiahli päty zo Slovenska.
A keď sa teda hypotéky bojíš, tak načo nad ňou uvažuješ

autor
15. jún 2022

A dakujem za nazory, peniaze som si neotrhala od ust ani nevyhrala.

elizabet173
15. jún 2022

@17alexis odložila na dôchodok? Aj si si vypočítala, akú hodnotu by mali pri dnešnej inflácii, keď pôjdeš do dôchodku? To už je lepšie kúpiť ten byt, lebo jeho hodnota neklesne, aj keď ja by som sa priklonila k verzii 1.

autor
15. jún 2022

@sasa1310 prosim ta, chodili sme, ked boli deti mladsie a chodievali s nami. Nesedim roky doma na riti, z akeho dovodu pises, ze nevystrcim paty zo sk? Si domyslas? Chodili sme kvoli nim, aby nieco videli, poznali. Ja nie som cestovatel, stacilo mi.
Bojim, ale rozmyslam aj tak...

elizabet173
15. jún 2022

@sasa1310 ja som vytiahla päty zo Slovenska veľa krát a nebolo to zďaleka dva krát Chorvátsko a raz Praha, ale nikdy ma to nelákalo a keby som už v živote nikde nešla, tak by mi to nevadilo, každý sme iný.

autor
15. jún 2022

@elizabet173 mam to tak isto...

sasa1310
15. jún 2022

a čoho sa bojíš? Keby aj došlo k najhoršiemu, stále môžeš byt predať, vyplatiť hypo a ešte ti ostane min. to, čo si do toho vrazila a určite ešte niečo navyše

zmrzlinka2021
15. jún 2022

Iba kuchynska linka s novymi spotrebicmi ta vyjde cca 10-12 tis eur + nové podlahy, nabytok do obyvačky, + je vzdy dobre si nechat rezervu.

Ak ta nelaka cestovanie, uzi si s drahym tie peniaze inak.

A fakt nemas ziadny cestovatelsky sen? Nejaku aj necestovatelsku tuzbu?

autor
15. jún 2022

@zmrzlinka2021 ziadne sny, chcem len zdravie a pohodu. Ty si este mlady clovek, vselico ta laka, zivot pred sebou. Ver, ze po 50ke clovek vidi zivot inak. Nie som ziadna babka v zastere, ale moje uzivanie zivota je mat svoje aktivity, sport, kultura vo svojej lokalite. Ako pisem, cestovatel som nikdy nebola. Nic to so mnou nerobi.

kormino
15. jún 2022

autorka,tiež mám 50+ a idem prerábať kuchyňu.Dieťa vyštudované s vlastnou rodinou,tiež ma už nebaví cestovať.Ked sme boli mladší,chodili sme aj 2x ročne k moru.Peniaze nechávame na účte,ľahšie sa nám dýcha,ked vieme,že máme rezervu.Hypotéku nemáme,mladým sme pomohli.Stať sa može hocičo,nedajbože choroba ,tak aspoň nemáš problém s peniazmi.To je len moj názor.

Strana
z3