Peniaze - anketa
Ak by ste mali vek 50+, odrastene 2 dospele deti, ale este nie samostatne byvajuce a mali k dispozicii 50000 €, ako by ste ich pouzili?
1. zveladili si sucasne byvanie v dome (ano, uz po rokoch naozaj treba) a zvysok rozdelil detom ako start k ich buducej hypoteke (ano chcu sa osamostatnit)
2. napriek veku by ste si zobrali hypoteku na jednoizbak, ktory vo vasom meste stoji cca 100000+
Dakujem.
@johnnyboi cize mam mat 20rocnu kuchynu a 20 rocne vyzite podlahy dalsich 20 rokov? 🤔
Ved prave, ze to nie je extra suma...
@johnnyboi investícia do bývania, do prostredia, v ktorom tráviš život, nie je investícia? Nie všetko má prínos len finančný. Veď ona si na to neberie pôžičku. Kde by si tie peniaze vložil ty?
@elizabet173 neviem, ako chapes slovo "odlozila" ty, ale u mna to neznamena drzat ich vo vankusi.
@johnyboi predstav si,že ja tiež idem prerábať ,20 ročnú kuchyňu.keby si ju videla by si neverila,že má toľko rokov.Pokial na ten nábytok nebuchas kladivom,neodtrhnes dvierka,ale štandardné udržujes vyzerá zachovalo.Nehovorim,že je moderná,ale stále v pohode.Hovorime o kuchyni 5x6 metrov,takže nemala som v pláne každých 5 rokov kupovať 5 metrový linku.A áno dá sa v nej variť a veľmi chutné aspoň podľa mojich stravníkov😆
tak ja neviem- ak hovoríš, že to nie je až tak veľa a čo všetko ti treba prerobiť, tak prečo si v úvode chcela ešte zbytok deliť deťom na začiatok k hypo? Veď im už ani nebude čo deliť a keby aj, tak to k tej hypo ani nepocítia, tak málo dostanú. Rovno si mala zisťovať, či poriešiť prerábku alebo radšej investovať do kúpy bytu, ale riskovať s hypotékou. Ale v dnešných časoch neviem, či by som v tvojom veku riskovala hypo. Viem, že istotu človek nemá nikdy, ale... ale tak nepísala si, kde pracujete a aký máte príjem. Možno by ste to zvládli.
Investuj.. Nemusíš všetko ale viac peňazí teraz keď všetko padá dole a cena akcií a dlhopisov klesá.. Teraz ak klesne veľmi dole tak naskočí zase vysoko ako môže v roku 2019 až 30% ak všetko rozhajdakas na dôchodok dúfaj ze nebudeš mať len od štátu ten 400 €
@johnnyboi prečo by som mala hľadať všetko zlacnené? A prečo by som nemala mať auto? Netankujem síce naftu ale benzín, za posledný rok som najazdila vyše 18000km len na mojom aute, niečo na partnerovom. Ja presne viem, čo je 50000 eur, mám o niečo viac ako 25-30 rokov, ale teší ma, že mi toľko tipuješ. A dokonca mám polovicu rodiny v zahraničí, aj tých najbližších. Viem, koľko ma vyšla stavba domu pred nejakým časom a som aj v obraze, koľko treba na novú linku aj na novú podlahu, syn kúpil pred rokom byt, síce výmenu linky stihol ešte minulý rok, kedy ceny neboli také šialené, ale rozhodne by to ani dnes nebolo 50000 eur. Ale dobre sa na tebe bavím, vieš, čo je fajn, nerobiť zo seba niečo, čím nie si, vyznie to komicky, pekný večer.
@elizabet173 lebo za 50 000€ byt nekupis (ak sa nebavime o hladovej doline) a do hypo by som v 50-ke nesla. Su aj ine moznosti zhodnotenia penazi.
@17alexis jasné, že sú, ale ak má 50000 eur, jednoizbák v pohode na hypo dá, prenajme ho, nebude ju to veľa stáť a financie sa zhodnotia
Zveľadila by som si dom a zvysok odložila ako rezervu. Nikdy nevieš, čo sa pritrafí a niet nad kľudný dôchodok 😊
@aandrea9 už keď máš ten dom, ta je dôchodok oveľa kľudnejší, ako keď som v podnájme
Prerobiť bývanie na časy budúce, teda bezbariérové. Ak by zvýšilo užila by som si pár vysnívaných dovoleniek, kým sa dá.
@elizabet173 ja viem. Tú rezervu som myslela skor ako prilepsenie k dôchodku, autorka má vlastné aktivity, ktoré budu na dochodku tiez potrebné 🙂
@aandrea9 kým pôjdu do dôchodku, ešte uplynie dosť rokov, takže peniaze investovať, na účte len rezervu pre prípad, keby prišla o prácu, ale tak predpokladám, že tú má aj teraz
Uzil by som si ich. Isiel by som na cestu okolo sveta. Po 50tke este do dochodku zo 20 rokov, zbytocne cakat ked su peniaze k dispocii teraz, penazi sa este zarobi dost dovtedy.
Nedávala by som deťom, lebo si aj tak nepomôžu s tou sumou. Zveľadiť si dom, ktorý budú aj tak dediť a ostatné by som si odložila. Nikdy nevieš, kedy budeš potrebovať🤘🏼
@johnnyboi 😂 neskúsená 😂
@masinka no autorka ma 50+ , preto sa mi zda otazka odkial ich ma- ci vyhrala- mozno zvlástna v takom veku mat 50 000 mi pride normalne(ci viac)- nasetrene, ci nainvestovane, ine keby mala 25.
Autorka- Inak tiez by dom bol za tu prvu moznost, lebo sice splatka moze vyjst, ale v 50+ moze lahsie clovek stratit pracu, ci nejaka choroba a potom by to bolo tazšie.🙂
Mozno ma vela ludi odsudi, ale kde je napisane ze ked sa chcu deti osamostatnit musia dostat pebiaze od rodicov? Aby to nedopadlo tak ako poznam ludi v mojom okoli ze deti nikdy nic nedokazali. Ja som sa osamostatnila hned po skole a nelutujem to, naucila son sa co je to zivot
@kiki234 tiež si nemyslím, že rodičia sú povinní deťom dať do života (resp. do odchodu z domu) peniaze. Ale čo autorka vyrátala tú prerábku, tak už deťom ani nebude mať čo podeliť 😉
Ak ste v dome spokojní, a dá sa prevádzkovať s primeranými nákladmi (t.j. keď budete na dôchodku, nebude problém platiť energie a základnú údržbu), tak by som skôr prerobil dom.
Byt len v prípade, že by bol mienený ako záložné riešenie pre prípad, že by sa nedal utiahnuť dom (=v dôchodku, ak by to bolo nutné, predať dom, vyplatiť zvyšné dlhy, presťahovať sa do bytu). Ale ja osobne verím, že takáto situácia nenastane, a sťahovať sa na staré kolená, to je na psychiku veľmi náročné...

@kormino vdaka za nazor rovesnicky.