Peniaze v ponožke verzus v banke
Ahojte v poslednej dobe rozmýšľam či nieje lepšie vybrať peniaze z účtu ako nemáme zase tak vela, mozno 15 tisic, ale ak by sa niečo stalo tak nemusim mat stres. Lebo v konečnom dôsledku je to je jedno. Ako to mate vy?
Do 100tisic su tvoje uspory v banke chrane a v pripade padu banky ti bude vyplatena suma 1:1. Takze netreba panikarit. Horsie je to s mierou inflacie, tej sa treba obavat, preto netreba susit hotovost doma alebo na beznom ucte ale investovat. A ked ich chces pouzit o rok a mat doma tak si zriad minimalne trezor.
A preco nie na ucte? Aj ked nejdu uroky,su tam...
Čo by sa im v banke stalo?
Veď ak by banka padla ( čo je málo pravdepodobné) tak ti štát vyplatí peniaze naspäť.
@dreamss lepší biznis je stravenková firma tam je čistý zisk s obratu 35%
zoberiem peniaze od zamestnávateľa a o mesiac ich vyplatím gastro prevádzke znížené o moju províziu a na konci roka všetky neminuté peniaze "prepadnú" v môj zisk
Keď ti náhodou zhorí dom, zhoria aj peniaze. Nešťastia sa stávajú, napríklad skrat na elektrike. Ja mám skoro všetko na účte. V hotovosti len drobné. Niekedy ani v peňaženke nemám viac ako 5 Eur.
Ja mam v banke na ucte,sporiacom ucte vo fondoch a aj doma mam rada realne peniaze
@13lucka13 Ako môžeš vidieť kto neverí banke je finančne negramotny🤣🤣🤣.
aspon si to buchni na fio sporiaci ucet, davaju teraz 2% v hrubom rocne (bez podmienok, bez viazanosti)...
do 100k eur mas ochranu FOV (ale tyka sa to len teda beznych uctov, nie nejakych inveseticnych)...
To že štát “garantuje” do 100000 eur je síce pekne, ale ako sa hovorí- sľúbom nezarmútiš 😉 kto je stat? Odkiaľ ma stat peniaze? V prípade pruseru v bankovom sektore ich odkiaľ vezme? Natlačí? Vydá dlhopisy? Vyberie od ľudí? Požičia si? Od koho? Za aku cenu? Čo štat predá alebo založí? Komu? Ďalšej banke?Alebo znárodní? A kedy ti ich štát dá? Akou formou? Pripíše ti jednotku a pár núl na nový účet v novej banke? Rozmýšľame 😉
všetko má svoje pre a proti, ale bankám rozhodne nebudem slepo veriť. a nedávno tu bola debata, v ktorom bankomate sa dá vybrať z cudzej banky viac ako 200e. Ja som v jednej vybrala v pohode a o mesiac sa už nedalo. Banky si len tak menia pravidlá, ako sa im zachce- poplatky za vedenie účtu, poplatky za výbery z účtu, poplatky za všetko možné aj nemožné... Ak bude nestabilita v krajine, z banky si nevyberieme ani prd 😉 nehovorím, že lepšie je mať peniaze doma, ale že ani tie banky nie sú dokonalé
@orangeblue každá banka platí povinné odvody "poistku" do Fondu ochrany vkladov fovsr.sk
Z toho fondu sa vyplácajú klienti skrachovaných bánk.
Keď v česku skrachovala ruská Sberbank, tiež boli vyplatený z takého fondu.
https://www.garancnisystem.cz/pul-roku-od-vypla...
@spadnutaslivka moja banka už 10 rokov odkedy mám v nej účet nezmenila pravidlá, stále platím rovnako za vedenie účtu, výbery z účtu, každý mesiac 0€ a tento rok mi začala posielať úroky 2%.
Ahoj, peniaze v dnešnej dobe či už na účte alebo v ponožke ti žerie inflácia. Ľudia ktorí si ich chcú ochrániť ich investujú aby sa im ďalej zhodnocovali a nestrácali na hodnote 🙂 ak potrebuješ pomôcť kľudne mi napíš a ja ti vysvetlím všetky podrobnosti
@maranco neviem, či je banka, ktorá 10 rokov nezmenila pravidlá. Ale poznám xy bánk, ktoré ich menia pravidelne. Ak tvoja nezmenila žiadne pravidlá, prezraď, akú máš banku, rada sa pozriem, či naozaj nič za 10 rokov nezmenila. Lebo minimálne ten výber v bankomatoch sa teraz menil snáď v každej banke. Neviem, že by predtým boli takto obmedzené výbery z cudzej banky. Úprimne ma začínajú banky štvať zo dňa na deň viac, lebo nás obmedzujú, aby sme nevyberali peniaze. Čo je na tom, že chcem radšej platiť v hotovosti ako kartou? Je moja vec, koľko a za čo chcem minúť. To len napríklad 😉
@spadnutaslivka máš pravdu predsa len zmenila výbery z bankomatu, predtým som mal len 2 výbery z ľubovolného bankomatu bezplatne, potom 1€ za výber a od 8/2022 pridali Visa kartu kde mám bezplatne neobmedzený počet výberov z bankomatu.
Ten limit 200€ v bankomate SLSP si určuje banka ktorá vlastní bankomat.
Môžeš to skúsiť obísť tak že urobíš viac výberov, z toho bankomatu, alebo si pohľadáš iný bankomat a z každého bankomatu vyberieš maximum koľko pustí.
@maranco ale ja nemám limit vo svojej banke, ale v bankomate, z ktorého vyberám. A keď si vezmem, že za každý výber mi strhnú 3e, tak miesto vybratia 800e za 3e mám vybrať 4x200e za 12e??? Dík moc. A ako vravím, zmenu urobili z mesiaca na mesiac. A nie, nebola to SLSP. O tej som už vedela skôr.
@spadnutaslivka veď píšem že limit v bankomate si určuje banka ktorá vlastní bankomat, svojim dá neobmedzene a cudzím len 200€.
Samotný denný limit na karte mám 4 000 EUR.
Takže keby mi bankomat napríklad dal len 500€ idem k druhému, tam vyberiem 300€, alebo prejdem 4 bankomaty po 200€, alebo si výbery rozložím na viacero dní.
Používam FIO banku.
@maranco jéj, to si mohol hneď povedať. Fio mení dačo vkuse, maily o zmenách mi chodia minimálne raz za pol roka.
Ale hovorím, že ma hnevá, že som si predtým mohla v cudzom bankomate vybrať aj 800e naraz a teraz len 200e. Ja sa nehnevám na svoju banku (teraz ale hovorím o inej ako FIO). Mňa štvú práve tie, čo si dali tie limity. A nechcem si meniť banku len preto, že nemám blízko bankomat.
Pointa celej mojej debaty je proste to, že si môžu veci pomeniť tak, aby si bol nútený "hrať ich hru". Mnohé banky si účtujú nehorázne peniaze za výber na pobočke, alebo za spracovanie nejakého úkonu na pobočke len preto, aby ťa tým tlačili do "online sveta". A pod. Proste nastavia veci tak, aby ťa tlačili tam, kde ťa chcú mať. Áno, môžeš byť jeden z mála, ktorý sa tomu aj tak ubráni, ale ďalších xyz do toho proste dotlačia. Preto hovorím, že sa na banky extra spoliehať nedá. Resp. že im netreba slepo dôverovať.
@spadnutaslivka ešte prezraď akým spôsobom platíš elektrinu, plyn, vodu, internet, telefón, rtvs, obedy v škole. Vyberieš si peniaze z bankomatu a postavíš sa na pošte do radu so šekmi? Alebo máš na to nastavené trvalé príkazy v banke?
Na toto je banka dobrá nemusíš nikam behať s peniazmi ani mať na starosti nezabudnúť zaplatiť a potom si zvyšok vyberieš z bankomatu.
Tiež by som v peňaženke nenosil veľkú sumu kvôli strate/krádeži, lebo už ich nezískaš späť. Pri strate/krádeži karty ju zablokuješ o peniaze neprídeš a banka pošle novú kartu, prípadne dovtedy používam kartu k druhému účtu.
Keď moja predošlá banka TB zdvihla poplatok za vedenie účtu, tak som prešiel tam kde nie je poplatok.
@maranco Veď píšem, že všetko má aj výhody, aj nevýhody 😉
@spadnutaslivka tu je vysvetlený ten 200€ limit v SLSP bankomate
Napríklad bankomat 365.bank vie vydať naraz 60 kusov bankoviek. V Sporiteľni a VÚB je to 40 kusov.
Zaujímavý bezpečnostný limit má aj Slovenská sporiteľňa. V bankomatoch má nastavený limit na jeden výber len po 200 eur pre cudzích klientov. Ak chcete naraz napríklad tisíc eur, musíte kartu vsúvať do bankomatu päťkrát. Marta Cesnaková, hovorkyňa Sporiteľne to vysvetľuje tak, že priemerná suma výberu z bankomatu je výrazne nižšia ako 200 eur. „Klienti iných bánk si vo väčšine prípadov môžu vybrať hotovosť bez toho, aby vôbec postrehli, že existuje nejaký limit. Ak si potrebujú vybrať viac, môžu výber zopakovať, počet výberov ani celkovú sumu na jednu kartu nijako neobmedzujeme,“ dodáva.
@spadnutaslivka len tlacenie do online sveta ma dovod ten, ze pobocky by naval tych ludi nestihali. A ludia su drahi za okienkom. Prepisovat platobne prikazy a riesit vybery, v banke osobne, je proste cista strata pre nich. preto su za okinekom predavaci produktov bankovych. A na svoje potreby mas banking, a bankomat miesto pokladne :D a mimochodom, kto ma chut chodit do pobociek, tam su bankomaty danej banky, vie pouzit :D A teda neviem, ja nemam banku na doveru, pre mna je to poskytovatel sluzieb. A tak k tomu pristupujem.
A k limitu, treba ist do vlastneho bankomatu a ked clovek potrebuje tisice. za taku sumu clovek naozaj dojde tam kde ten limit nie je. Bezne vyberam vyssie sumy vo vlastnom bankomate, ja zase chapem, ze jednak bezny clovek vybera male sumy a na druhej strane, ten bankomat ma aj nejaku kapacitu, doplnanie nieco stoji... Su vkladove bankomaty, kde vezme 200bankoviek, predopkladam, ze tolko vie aj vydat, predtym mali limit 50 (vkladam trzby cez ne takze toto mam odsledovane, vyhodnejsie a rychlejsie ako v banke).
@dreamss ja o tomto viem. Len sa pýtam- napríklad k dotácii zo štátneho rozpočtu. Štátny rozpočet nie sú peniaze štátu, štát nemá na zahrade stromčeky stovkovníky, aby niekoľkokrát do roka pooberal úrodu a vyplatil straty za skrachované banky. Štátny rozpočet sú peniaze nás všetkých, sú to plody našej prace. Platíme do rozpočtu nemalé dane, odvody, poplatky… a potom my všetci budeme platiť dlzoby za skrachovaného súkromného podnikatela( ktorým banky nepochybne sú) za ich zle a chamtive rozhodnutia a rizikové pripadne nečestne podnikanie?
@spadnutaslivka prosim ta a co take meni fio v jendom kuse? Drviva vacsina tych mailov sa tyka zmien zo zakona. Nespominam si za nejakych par rokov, ze by mi Fio menilo nejake pravidla pouzivania (maximalne tak k lepsiemu, ze zdvihli pocet vyberov z bankomatu a zdvhli opat uroky na sporiacom ucte 🙂 )... Ostatne sa tykalo mozno zmien urokovych sadzieb a tych regulatornych veci...
Ahoj ja mám pol na pol, polovicu v banke a polovicu doma v obálke skrytu ale rozmýšľam že si kúpim mini trezor a tam ich budem mať 👌🏻

Tak urcitu sumu mam v banke ak by som peniaze potrebovala hned ,niečo v investičných fondoch,dochdkovom fonde,investujem do pozemku či bytu a ten prenajimam-zaraba mi ...