Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?

jakub111
15. feb 2019

Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.

Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.

maminuska
15. feb 2019

@jakub111 konkrétne u MŇA to bolo tak že priateľ , teraz manžel platil všetko ..kiná , reštaurácie, dovolenky . Ma nič sme sa neskladali , jednoducho to zaplatil a bolo . Takto vediem aj svojho syna.

tenerifka
15. feb 2019

@jakub111 pocas chodenia vacsinu platil on, kedze mal asi dvakrat taky prijem ako ja, po svadbe sme mali ucty aj financie spolocne, nebolo ziadne JA a TY, ale MY

nini1010
15. feb 2019

Normalne si treba sadnut ked sa rozhodnete spolu zit a dat dohromady vydavky na byvanie,stravu,energie a dohodnut sa.v kinach,vecerach sa mozete bud striedat,alebo ak na to mas k tomu pristupis gentlemansky a budes to platit ty.ale pokial ste si este nepovedali ze idete spolu zit a chodi k tebe iba na navstevy necakala by som od nej ze by ti mala na nieco prispievat.

dominika6
15. feb 2019

@jakub111 ak spolu nebývate,zrejme myslíš iba nevyhnutné výdavky teda nákup a jedlo..
lebo hádam nechceš od nej pýtať polku nájmu..
ona by mala automaticky prísť k tebe s nákupom...aby to nevyzeralo,že u teba strávi týždeň all inclusive a platí ti v naturáliách 😀..
ak sa rozhodnete bývať spolu ako prvé si treba dať jasné pravidlá,spísané na papieri,kde si rozpíšete presné výdavky na bývanie a nákupy..
lebo teoria je krásna,no prax je napokon taká,že jeden nakúpi za 10,-evri a druhý za 50,-..
ved hádam jete spolu to isté,aj náklady máte spoločné tak je blbosť sa tu hrať,kto kolko zarába a že chlap by mal cvakať všetko..

ave17
15. feb 2019

Prepadla by som sa od hanby, keby mi mal všetko platiť priateľ, takže ak je normálna, napadne ju to aj samu

flimelka
15. feb 2019

u nas to bolo tak, ze sme sa striedali pri plateni. taktiez som nenechavala vsetko na neho akurat co sa tyka nafty do auta, tak to ma nikdy nenechal zaplatit. ale zase ked sme isli na vylet, tak som ubytovanie zaplatila ja. je to len o vas, ako sa dohodnete

tenerifka
15. feb 2019

velmi zalezi na vyske prijmu kazdeho jedneho, ja som mala pred 20 rokmi prijem priamo umerny kancelarskej praci na SK(mozno tak 300 eur), manzel priamo umerny EU (takych 1500-2000), takze nebolo o com

zuzipolo
15. feb 2019

@jakub111 my sme si na začiatku vzťahu všetko platili zhruba pol na pol..potom sme spolu začali žiť,tak jeden platil účty a druhý zvyšok ako jedlo atď.teraz sú financie už spoločné,máme aj dieťa.ja nie som veľmi za to aby všetko platil chlap,keď sme spolu začínali tak som mala ja väčší plat než on a tiež som neplatila väčšinu,rovnako keď on postúpil a začal pekne zarábať tak som sa nenechala "vydržiavať"..ale je to na vás ako sa dohodnete 🙂

jakub111
autor
15. feb 2019

Gentlemanské nie je keď muž platí všetko všade, to keď sa dvorí,tak to tak je,čo som aj robil... A obaja žijeme v 21 storočí a genderovu rovnosť. Že ste sa nechávali pozývať na všetko aj vo vztahu, to je dosť sobecké...ak ste mali peniaze teda. Máme plat zhruba rovnako nadpriemerný,tak ďakujem,len som si to chcel ujasniť. Zatial sme tak 50/50 čo sa týka financii,len ma zaujmal pohľad do budúcna,ako to maju ostatní, keď očividne budeme tráviť veľa času u mňa. Ona je taká,že by najradšej platila všetko,tak v tom problém nebude 🙂

tenerifka
15. feb 2019

@jakub111 ak mate prijem podobny, tak by ste mali mat aj podobne vydavky

maminuska
15. feb 2019

@jakub111 prečo sebecké ... môj priateľ , teraz manžel na to mal , nemal s tým najmenší problém . Chcel ma , tak mi to takto preukazoval . A o genderovej rovnosti tu prosím nepíš.

titla
15. feb 2019

@jakub111 Kým sme spolu randili, tak kávu, kino a podobne platil väčšinou on. Na polovicu sme išli vždy v prípade veľkých výdavkov ako dovolenka (neprišlo mi správne aby po polročnom vzťahu za mňa platil taký vysokú položku, keď sme zarábali obaja). Keď som u neho začala tráviť víkendy, tak nákupy sme spravili raz jeden a raz druhý.
Keď sme spolu začali žiť, tak náklady na bývanie (inkaso, TV, net...) šli na polovicu, rovnako dovolenky a väčšie položky ako nábytok, nový spotrebič a podobne. Na hypo som neprispievala, nakoľko byt si kúpil manžel dávno pred tým ako ma poznal a je výlučne jeho. Bežné nákupy sme robili raz jeden, raz druhý. Nikdy sme si výdavky nerozrátavali na centy.
Po svadbe máme síce každý stále vlastný účet, ale všetko sú to NAŠE peniaze, nie je podstatné kto čo platí, len sa to snažíme rozrátať vždy tak, to bolo rovnomerne.

dominika6
15. feb 2019

@jakub111 je to tak...máš pravdu..ženy chcú rovnosť ale len vtedy ked sa im to hodí..

kinats
15. feb 2019

Ja som zastanca samostatnych uctov, uz z pohladu napr. darceka, aky je to darcek pre manzelku ked jej sms oznamuje, ze som platil xy,- € za klenoty napr. Mal som kolegu, co mu manzelka pracovala v realitach a nemala ani pravidelne a ani hodnotou mesacne rovnaky prijem( niekedy aj nic ) a on mal pravidelny prijem. Na výplatu spocitali sumu spolu a na 1/2 rozdelili (samozrejme nepracovali priamo s hotovostou ) a tak bud jeden, alebo druhy poslal na ucet roziel tomu co mal ten mesiac menej. A pravidelne platby , spolocne dovolenky , velke nakupy znasali rovnym dielom kazdy zo svojho. Tento model sa mi pacil, ale ja osobne ho nepouzivam.

dai
15. feb 2019

@jakub111 záleží od príjmu... Ako sa bude vyvíjať - pravdepodobne ak budete mat deti a žiť trochu tradične tak časom budeš mat vyšší plat, ak bude doma etc... 50 na 50 to už fungovať nebude...
My sme boli tiež podobne na začiatku - u nás rovnako nízky prijem🙂 okrem dvorenia viac menej všetko 50 na 50... Muž mal ale viac nasporene a napr. Do bytu dal viac ale napísali sme ho aj tak 50 na 50 keďže sme vedeli ze sa chceme zobrať... Po 3och deťoch je príjem môjho muža výrazne vyšší, môj keď robím tiež relatívne vysoký - keď robím tak si svoje výdavky aj deti nákupy a tak platím sama pripadne kto práve robí nákup - neriešime... Z môjho platu platíme aj hypo.. Môj muž má na starosti školy (u nás súkromné), nájom, autá a všetky väčšie výdavky (dovolenky, kúpa auta a pod.)
Aktuálne som ešte na materskej a muž platí všetko... Ú nás sme nejak veľa nedebatovali - všetko sa postupne vyvíjalo - nemáme spoločný účet ani teraz...peniaze mi môj muž nevydeluje, keď potrebujem/chcem, vezmem si z hotovosti ktorá je vždy dostupná...

ave17
15. feb 2019

@maminuska väčšine žien by to bolo trápne 😳, cítila by som sa neschopná zabezpečiť si svoje potreby

maminuska
15. feb 2019

@ave17 ale kdeže ..väčšine žien by to bolo príjemné . Len teraz taká doba že ja ťama , ja ťama ..a tým potom robíte chlapov úplne neschopných , bez gulí . Zbavíte ho základnej funkcie a to živiteľa a potom to robí somariny v manželstve a v partnerstve.

dai
15. feb 2019

@maminuska úprimne... Tiež nevychovavam svoju dcéru tak aby sa raz nechala vydržiavat... Jasne zé darček poteší ale vsetko? Neviem... Ak by sa dcéra starala o rodinu a tak tak ešte pochopím, ale ak sú obaja vzdelaný a pracujú...?

dai
15. feb 2019

@maminuska ale to je blbosť... Keď zarábam 5000 euro prečo by ta mal muž živiť? Ty si naozaj myslíš ze za vymýšľanim je fakt ze zeny sú sebestacne? Väčšina mužov co ja poznám to víta...

maminuska
15. feb 2019

@dai úprimne , ja svojho syna vychovávam tak že raz bude živiteľ a tak sa bude aj musieť správať. takže neexistuje aby nechal ženu platit v reštike , dovolenky.

nini1010
15. feb 2019

@maminuska mne sa paci ked som pozyvana,komu nie.to je jasne.ale keby chlap za mna platil vsetko citila by som sa velmi velmi trapne.ked som chodila do skoly a on uz pracoval-ok,dava logiku.ak sme uz manzelia-ok,vsak nech plati 😁.ale nechat si od frajera vsetko platit proste by som sa citila trapne,ako vyzirka.

maminuska
15. feb 2019

@dai žiadna blbosť.
@nini1010 ja som sa necítila trapne a ani sa necítim . Zbavujeme muža jeho základnej funkcie.

tenerifka
15. feb 2019

@dai
@maminuska
@ave17
budem reagovat teraz na pomery na Sk.Dokedy bude system nastaveny tak, ze zena bude za rovnaku pracu na rovnakej pozicii zarabat menej ako muz, dokedy sa bude musiet zena 3 roky po porode starat vylucne sama o dieta na zobracenke zvanej RP, dokedy budu zamstnavatelia vzhladom k tupym zakonom znevyhodñovat pri zamestnavani zeny a matky, dovtedy do certa s hrdostou, ved tu ide o prezitie. Ako sa moze zena s RP rovnat v plateni vydavkov muzovi s riadnou vyplatou?

ave17
15. feb 2019

@maminuska prajem Ti, aby si takú našiel, nejakú fajn zlatokopku, ktorá si ani ponožky sama nekúpi, a on si bude myslieť, že je to OK, lebo aj doma to videl 🙂

maminuska
15. feb 2019

Dnes emancipácia ženy prerastá do obludných rozmerov, niekde to je mužom príjemné ..samozrejme čistým tupcom , čo vyžadujú po žene aby pol na pol bolo aj v jej nezamestnanosti , v jej chorobe, ak je na materskej , vo výrazných rozdieloch v zárobkoch ...

jakub111
autor
15. feb 2019

Teda babu,čo sa nedokáže o seba postarať finančne by som nechcel,inteligentná a dobrá baba čo hľadám to dokáže... ešte aby som jej všetko platil,pche... To platilo dávno,keď bol muž lovec.. . Ja sa postaram doma a aj zarobím,ona to isté,tak nevidím dôvod. To že sa o nu postarám nefinančne,je samozrejmosť,obraním si ju vlastným telom a nikdy nedopustim,aby sa cítila zle. Je to vztah,nie manželstvo a deti,tam to už bude NAŠE. Je krásné,že sa tu najdu ženy,čo im je trápné sa nechávať vydržiavat v rovnocennom vztahu, poklona všetkým.

maminuska
15. feb 2019

@ave17 nie, existujú aj ženy ktoré robia 12 hodín denne a majú 5 detí a ponožky si kupia sami . Len muž musí vediet aká je jeho funkcia . Takýmto prístupom ...je mi trápne a cítim sa vydržiavaná ...no choré , chorá táto doba, za zlatokopectvo sa považuje aj zaplatenie dovolenky ..no to mi je už len zlatokopectvo , alebo večera v reštike, to sa skutočne tá žena nabalí

dai
15. feb 2019

@maminuska tak toto platí aj môj muž, ale keď toľko zarábam tak co mam s tými peniazmi robiť?
@tenerifka 3roky žiadna žena na RP byť nemusí a žiaľ zamestnávateľ zamestnáva dobrých ľudí - ja sama veľakrát radšej zodpovedne matky... Ale sú matky a matky - to vidíš aj tu na koňovi...
A jasne ze keď máš RP tak by mal muž potiahnuť... Ako dom písala - ja aktuálne neplatím nič, ťahá muž a ešte mam ja k dispozícii peniaze na moju spotrebu bez toho a by muž niečo kontroloval...

dai
15. feb 2019

@maminuska tak hádam keď Di v manželstve tak je už všetko spoločne... Keď sme ako rodina v reštaurácii tak platí ten kto si vzal peňaženku v ktorej má spoločné peniaze... Nejak nechápem tvojej argumentácii... Vo ty robíš so svojimi peniazmi vo zarobíš? Ci ty nezarabas?

maminuska
15. feb 2019

@dai vieš napríklad ja si odkladám pre seba a svoje deti . Zo svojej práce , tej 12 hodín , starám sa o 5 detí a ešte si stihnem aj ponožky kúpiť , dokonca si to zaplatím zo " svojho "