icon

Ako riešiť financie v partnerskom vzťahu?

22. aug 2026

Ahojte, sme dvaja ľudia pred 40tkou, obaja máme už manželstvo za sebou a máme deti. S priateľom spolu nežijeme, máme oddelené domácnosti, a tak to aj nejaký čas ostane. Čo mi však začína svojím spôsobom vadiť je doťahovanie o peniaze. Zarobím viac ako on, podstatne viac a podstatne menej výdavkov, ako má on. Čiže jeho čistý cash je neporovnateľný s mojím. Všetko si vždy platíme 50/50, alebo pozývam ja. Občas ma pozve na zmrzlinu, alebo mi kúpi niečo v obchode - sladkosť, apd. Keď ideme jeho autom, dávam mu polku spotreby benzínu, keď ideme mojim, ja nechcem zobrať, ale on mi dáva tiež. Ak zaplatím kávu, po východe z kaviarne začne pol hodinová hádka, kde mi dáva peniaze za seba, ja nechcem, nech to nechá tak a on mi dáva... toto ako malé deti. Takto to podľa mňa nemá byť v páre... ja nechcem, aby ma pozýval a platil mi, ale teda takto stále všetko deliť vyslovene 50/50? Už mám naozaj niekedy chuť v kaviarni povedať, že budeme platiť zvlásť, lebo toto doťahovanie, kto komu ide ma už nebaví. Podotknem, že my sa nejdeme ani brať, ani mať deti. To len ak by smerovali nejaké komentáre k tomu, že len si s ním nesprav dieťa. Mali ste niektorá podobnú situáciu?

Strana
z2
crazy_cat_lady
22. aug 2026

Nastastie nie.., povedala by som mu, ze ma toto vecne dohadovanie sa nebavi a nemam chut preto s nim ani nikam chodit.. zrejme nevie prekusnut, ze zarabas viac, ako on

anonym_6c29ee
22. aug 2026

Nie, nemala. Toto mi pride ako kamaratstvo s vyhodami. Nejaky zvlastny vztah plny kalkulacii a vyrovnavania... Ci laska takto vyzera? 😁
Kazdopadne - ak vam to vyhovuje takto, tak ok. Len asi nie obom, ked pises.

anonym_1b3fe2
22. aug 2026

@anonym_autor píšeš ze ty nechces, aby ta pozýval a platil .
No zjavne ani on nechce aby si ho ty pozyvala a platila. Ma to rovnako ako ty tak prečo sa rozčuľujes.
Keď niekam pôjdete tak sa s platením striedajte.

anonym_60a407
22. aug 2026

Ja zase musím podotknúť, že tvoj priateľ je fér chlap.Z toho, čo opisujes, najradšej by ťa rozmaznával,len nemá na to, ale je natoľko čestný a hrdý,ze ta nechce využívat.

anonym_a62328
22. aug 2026

Keď nechceš doťahovanie a hádky ako malé deti, tak si tie peniaze od neho normálne zober a nerob okolo toho cáviky... určite ho neteší, že zarobí menej a asi sa necíti komfortne, keď ho ty pozývaš...

anonym_e0a15a
22. aug 2026

Nie lebo všetko platí on, keď chcem platiť, nechce.Ale teda on je finančne zahojený na dva životy.

sense
22. aug 2026

Ak ti dáva peniaze vezmi si, alebo hneď pri platení platte teda každý svoju utratu. Ja som v podstate za 50/50ale nie do centa rozratavat. Nie štýlom ja zaplatím ale ty mi dáš polovicu. Proste raz zaplatil jeden,raz druhý. Keď sme šli jeho autom tak ja som zaplatila obed, keď mojim tak zaplatil zas niečo on. Alebo ja lístky do kina, on večeru. Ale my sme to nejak extra nikdy neriešili. Proste to šlo samé
T nechceš aby ťa pozýval a platil a on zrejme nechce tiež. Nabudúce keď pôjdete mu nedávaj na benzín. Zaplať obed alebo kino. A možno ani on to nebude hneď za zaplatený účet strkať peniaze. Možno sa ani on necíti dobre . Keď ty mi dáš polovicu, ale od neho ti polovicu nezoberies. A úprimne najdivnejsie,nielen v tejto téme mi príde, keď ľudia píšu na internete a chcú vedieť názor alebo ako to majú oni ,miesto toho aby si toto by komunikovali medzi sebou

anonym_7037fe
22. aug 2026

My sme si za takým účelom zriadili spoločný účet, kde sme obaja posielali rovnakú čiastku a touto kartou sme platili spoločné výdavky.

januska12323
22. aug 2026

Prestaň sa s ním dohadovať pri platení a vy diskutujte si to skôr ako niekam pôjdete. Raz ty, raz on. Neverím, že sa dvaja ľudia pred 40 nevedia dohodnúť.

autor
22. aug 2026
@januska12323

Prestaň sa s ním dohadovať pri platení a vy diskutujte si to skôr ako niekam pôjdete. Raz ty, raz on. Neverím, že sa dvaja ľudia pred 40 nevedia dohodnúť.

@januska12323 toto u neho neexistuje. Každá konzumácia sa delí napoly.

anonym_2d406c
22. aug 2026
@anonym_autor

@januska12323 toto u neho neexistuje. Každá konzumácia sa delí napoly.

@anonym_autor tak snad vo vsetkom ostatnom je taky fajn ze toto dotahovanie o peniaze ti za to stoji

anonym_ab1158
22. aug 2026

Asi sa boji, že sem tam za neho niečo zatiahnes a potom ty naoplatku budeš mať nejaké veľké požiadavky 😀

anonym_507d66
22. aug 2026

@anonym_autor to máš fajn, ja keď som mal takúto kamarátku s výhodami, lebo nič viac nieste, tak ta ani peňaženku neotvorila nikdy

anonym_28a9ab
22. aug 2026

Nie som v takej situácii, ani snáď nebudem. Vždy sme riešili financie intuitívne, ja divadlo, muž večeru. Ja letenky, muž ubytko. Nikdy nie 50 na 50, proste pocitovo.
Ako šialenejšie riešenie vidím, nech zriadi bezplatný účet niekde v 365banke, pošli tam cca 100€ mesačne, alebo aké máte tie výdaje a on nech si to prerátava doma a posiela: keď budeš platiť ty, nech na ten účet pošle jeho časť sumy. Keď bude platiť on, nech si z toho účtu pošle tvoju časť útraty na svoj účet. Pri takom návrhu možno pochopí, ako ťa to otravuje a aký je to nezmysel riešiť všetko na cent.

anonym_de5891
22. aug 2026

Ak ste obaja naklonený 50/50, zriadte ucet kde obaja budete posielať rovnaku sumu a spoločné výdavky hradiť z neho. My sme to tak s priateľom (uz manzelom) po nejakej dobe chodenia ked sme este nebyvali spolu spravili, ucet založený v mbank naňho, ale aplikáciu a kartu v mobile mam tiez, vzdy sme tam poslali rovnaku čiastku a ked došlo tak znovu 🤷🏻‍♀️

motylik2559
22. aug 2026

@anonym_autor Ahoj, mozno naozaj bude vo vasom pripade najlepsie, ked si vzdy vsetko budete platit za seba nech nevznikaju konflikty. Uz si sa s nim skusila narovinu o tom porozpravat? Aky ma on nazor? Dosli ste k nejakemu zaveru?

autor
22. aug 2026
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj, mozno naozaj bude vo vasom pripade najlepsie, ked si vzdy vsetko budete platit za seba nech nevznikaju konflikty. Uz si sa s nim skusila narovinu o tom porozpravat? Aky ma on nazor? Dosli ste k nejakemu zaveru?

@motylik2559 hej riešila som. Aj keď poviem, že to zatiahnem a nabudúce platí on, tak keď vyjdeme von, už mi dáva do ruky peniaze. A keď urobím ja to isté, tak sa krúti, nechce zobrať, bráni sa - pravidelné tanečky a potom zoberie.

anonym_0dde44
22. aug 2026

Zalozit spolocny ucet, kazdy mesiac tam poslite 2 stovky (alebo kolko je cca Vasa spotreba na spolocne aktivity) a z toho to platte.

betulinka1
22. aug 2026

@anonym_autor Ved ho nechaj sa citit ako chlapa aspon trochu. Naco mu platis polovicu benzínu? Raz nech ide jeden a raz druhy. Aj pri platení sa striedaj. Tu nejde o to, ze na to nemas ale podla mna toto by bolo kazdemu normálnemu chlapovi.

autor
22. aug 2026
@betulinka1

@anonym_autor Ved ho nechaj sa citit ako chlapa aspon trochu. Naco mu platis polovicu benzínu? Raz nech ide jeden a raz druhy. Aj pri platení sa striedaj. Tu nejde o to, ze na to nemas ale podla mna toto by bolo kazdemu normálnemu chlapovi.

@betulinka1 veď sa nechce striedať. Vždy mu poviem, že potom platí on, a nie, on mi dá peniaze. Po ceste ma vyúčtuje alebo dáva peniaze on mne.

cyberk
22. aug 2026

Vsak dajte si kazdy po npr 200e do obalky kazdy mesiac a z tej obalky potom platte, co treba 🙂 nebudete sa dotahovat a bude pokoj.

anonym_472460
22. aug 2026

Založte si účet k nemu 2 platobné karty (FIO to má zadarmo), nastavte si trvalé príkazy že tam obaja pošlete dohodnutú sumu a z toho účtu budete platiť spoločné výdavky. Jedno ktorou kartou kto kedy platí, ide to zo spoločných peňazí.
Hádam si nebudete rozpočítať do centov, že on zjedol väčšiu porciu a ty menšiu alebo ty si mala kávu a on si dal vodu.

@cyberk obálku bude nosiť v peňaženke, alebo bude nosiť druhú peňaženku a výdavok do obálky? a keď muž urobí nákup, najprv si pôjde vypýtať obálku aby mohol urobiť spoločný nákup?

autor
22. aug 2026
@anonym_472460

Založte si účet k nemu 2 platobné karty (FIO to má zadarmo), nastavte si trvalé príkazy že tam obaja pošlete dohodnutú sumu a z toho účtu budete platiť spoločné výdavky. Jedno ktorou kartou kto kedy platí, ide to zo spoločných peňazí.
Hádam si nebudete rozpočítať do centov, že on zjedol väčšiu porciu a ty menšiu alebo ty si mala kávu a on si dal vodu.

@cyberk obálku bude nosiť v peňaženke, alebo bude nosiť druhú peňaženku a výdavok do obálky? a keď muž urobí nákup, najprv si pôjde vypýtať obálku aby mohol urobiť spoločný nákup?

@anonym_472460 lenže on nechce platiť výdavky takto. Ja si dávam drahšiu kávu ako on. Ja si dávam často k tomu aj nealko. Alebo v reštike si on vyberie lacnejšie jedlo ako ja. On si zaplatí svoju časť a ja svoju. Čiže buď mu dávam ja za seba (vypočítanú sumu) alebo mi on dá za seba sumu.

motylik2559
22. aug 2026
@anonym_autor

@motylik2559 hej riešila som. Aj keď poviem, že to zatiahnem a nabudúce platí on, tak keď vyjdeme von, už mi dáva do ruky peniaze. A keď urobím ja to isté, tak sa krúti, nechce zobrať, bráni sa - pravidelné tanečky a potom zoberie.

@anonym_autor A ked si to riesila, tak co ti povedal? Lebo ak napriek tomu rozhovoru sa deje dookola opakovane aj tak, tak ozaj plaťte kazdy radsej za seba zvlast. Dalo by sa vam takto fungovat, kedze normalne tak ako by si rada to nejde?

anonym_8236f0
22. aug 2026
@anonym_autor

@betulinka1 veď sa nechce striedať. Vždy mu poviem, že potom platí on, a nie, on mi dá peniaze. Po ceste ma vyúčtuje alebo dáva peniaze on mne.

@anonym_autor financie sú odrazom vzťahu a charakteru. Z jeho pohľadu, každý fifty- fifty. Ja tebe nič nedĺžim, ani ty mne. Kamaráti buďme, ale dlhy si plaťme. Taká vymeraná, či skôr odmeraná láska. On neakceptuje tvoj postoj, ani ty jeho. Chvála Bohu, máte deti a majetky, nemusíte sa handrkovať o výchovu, čas, názory na deti, poriadok, nákupy, domácnosť. ... 🙈 Ak to s ním chceš " ťahať" , tak jednoducho akceptuj jeho postoj, daj mu polku, zober polku od neho, bez slov, bez naťahovania, ber a je to. Otázka 10 sekúnd. Čo už.

anonym_8236f0
22. aug 2026
@anonym_8236f0

@anonym_autor financie sú odrazom vzťahu a charakteru. Z jeho pohľadu, každý fifty- fifty. Ja tebe nič nedĺžim, ani ty mne. Kamaráti buďme, ale dlhy si plaťme. Taká vymeraná, či skôr odmeraná láska. On neakceptuje tvoj postoj, ani ty jeho. Chvála Bohu, máte deti a majetky, nemusíte sa handrkovať o výchovu, čas, názory na deti, poriadok, nákupy, domácnosť. ... 🙈 Ak to s ním chceš " ťahať" , tak jednoducho akceptuj jeho postoj, daj mu polku, zober polku od neho, bez slov, bez naťahovania, ber a je to. Otázka 10 sekúnd. Čo už.

@anonym_8236f0 sorry " nemáte deti a majetky"

anonym_472460
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_472460 lenže on nechce platiť výdavky takto. Ja si dávam drahšiu kávu ako on. Ja si dávam často k tomu aj nealko. Alebo v reštike si on vyberie lacnejšie jedlo ako ja. On si zaplatí svoju časť a ja svoju. Čiže buď mu dávam ja za seba (vypočítanú sumu) alebo mi on dá za seba sumu.

@anonym_autor potom aplikáciu Settle Up – Výdavky skupiny
https://play.google.com/store/apps/details?id=c...
to používame na spoločných dovolenkách rozpíšeš kedy koľko kto platil za koho a priebežne vidíte kto je v pluse a kto v mínuse a kto zaplatí ďalší účet

anonym_70fae2
22. aug 2026

Niekto je proste taky, ja som bol vzdy zvyknuty platit a nikdy som po partnerke nic nechcel niektorim to vyhovoal a moja terajsia partnerka proste vzdy vyuctuje a posle a to pritom nase prijmy su extremne rozdielne viac ako 100x ale proste je tak zvyknuta a u nej to neni o tom ze zarabam viac, nikdy ju nepresvedcim o opaku uz som sa s tym zmieril. Takze ti zostava len pouvazovat nad tym ako velmi ta to bude do buducnosti stvat :D

anonym_77b1c0
Včera o 04:49

Ty kokos, toto uz je na kavu v termoske, babovku z domu a lepenak a posedenie v parku na lavicke. Ja by som taketo vyratavacky zazit nechcela, radsej by som nikam s dotycnym nechodila

sense
Včera o 05:10
@anonym_autor

@anonym_autor pozri ak je toto jediný váš problém tak nerieš, nemáte majetky, ani deti. Nežijete spolu, beriete skôr len ako kamarátku, nie partnerku, a preto rieši moje tvoje. Ale môže to byť aj to že jednoducho na to nemá, keďže ako píšeš zarába podstatné viac a máš podstatne menej výdavkov. Plus vždy si objednas toho viac a za drahšie.
Ak ti to vadí,zid z kratsej cesty a nájdi si iného kamarata

Strana
z2