icon

Plánujeme hypotéku a aj dieťa

martin5556
10. apr 2023

Ahojte, chcel by som sa s Vami poradiť respektíve si vypočuť ako to je u Vás s finančným fungovaním doma.

Ja ako manžel zarábam v čistom 1100€. Manželka cca 800-900.
Plánujeme hypotéku na byt toto leto a zároveň aj dieťa.
A teraz k téme, ako splácate hypo+nájom+ výdavky s dieťaťom v prípade ze manželka už má príjem iba cca 400€?
Mame finančnú rezervu 8000€, no manzelka s nou nechce hýbať vôbec.
Rozdeľujete si to nejak? Nie nie som žiaden žgrľoš rodine dám všetko len aby to bolo aj trochu fér 🙏
Ak máme splátku hypo 350 nájom 220 + výdavky ako si to rozdeliť alebo ako to mate vy??
Vďaka za každú konštruktívnu aj negatívnu odpoveď, krásny deň 🙏

gabika128
10. apr 2023

@martin5556 ak je tvojich sto tisíc spred manželstva, alebo z dedičstva, tak môže byť väčšia časť bytu na teba písaná.

andrejka1974
10. apr 2023

@martin5556 vieš ako je to fér jednoducho všetky peniaze sú spoločné a nič sa nedeli a jednoducho sa da všetko zvládnuť aj dieťa aj hypo len treba chciet

petamich
10. apr 2023

@gabika128 ani nehovor, z tohto ekonomickeho pohladu sa neviem dockat, predsa len, zrazu vsetko taha, "dotuje ma" (schvalne v uvodzovkach) a necitim sa tak dobre 🙂 u nas ide este manzel na matersku, tak to bude chvilu vtipne, ked zisti, kolko co vlastne stoji - minule som prisla domov a vravim, ze Misko ma drahsie topanky ako ja, lebo mu nic nesedi (dan za siroku nohu a vysoky nart) a muz, ze take drahe!!! mala si mu vacsie kupit a ja ze jasne nabuduce kupim rovno 43, usetrime 😂

kikulienkadd
10. apr 2023

Ahoj,celý tvoj príspevok je plný obáv, lebo si egoista,ktorý nechce stratiť svoje pohodlie. To,že manželka vynosí a porodí vaše dieťa jej môže spôsobiť mnoho zdravotných komplikácií na celý život. A ty uvažuješ, koľko je fér aby dávala na výdavky manželka,ktorá je na MD/RD? Peniaze v manželstve sú spoločné, to je fér a normálne. Prajem veľa šťastia...

martin5556
autor
10. apr 2023

@maranta_leuconeura vdaka za normálnu odpoveď, áno máme vybaveného finančného poradcu no pár ľudí sa tu opustilo pre slovíčko fér, škoda vôbec sa nieco opýtať, ďakujem za odpoveď, áno mame v plane vziať hypo ešte pred tehotenstvom aby sme vôbec vedeli ci sme schopní to splácať, pekný deň.

gabika128
10. apr 2023

@maranta_leuconeura môžem sa opýtať, je problém v banke, keď je už vidieť tehotenstvo? Ja som takto brala úver a normálne pani v banke pokrčila plecami a povedala že oni do systému zapisujú iba už narodené deti.

martin5556
autor
Autor odpoveď zmazal
petamich
10. apr 2023

@zuzanka.zuzu snad sa mylis(me), lebo smutno mi je z tych prispevkov, kde sa zeny pytaju, ci sa da z rodicaku usetrit, ked vsetko tahaju

gabika128
10. apr 2023

@petamich ja som takto narazila v zime, keď bolo zrazu treba pre dve deti zimné topánky a iné veci. Muž mi poslal na účet a za týždeň mu vravím že už nemám 😂

martin5556
autor
10. apr 2023

@kikulienkadd áno je plný obáv, máš pravdu, potrebujeme bývanie a chceme aj dieťa a je to pre nás nové, máš pravdu. Zato nemusím byť egoista ale ty vieš určite lepšie 🙏 svojej rodine dám všetko, aj tebe krásny den 🙏

kikulienkadd
10. apr 2023

@martin5556 tak si trošku ver! Si chlap, spolu to zvládnete...

slniecko5
10. apr 2023

@martin5556 rozumiem otázke, ale máš chybu v myslení. To bez urážky.
Máme hypo, ktorú v plnej výške platí manžel, takisto všetky veľké výdavky, aj stravu.
Nikdy by ho nenapadla pýtať čokoľvek odo mňa na rodicaku. Tie peniaze míňam na malé veci, lebo sú to peniaze malé.
Chápeme sa?

richie233
Odpoveď bola odstránená
martin5556
autor
10. apr 2023

@slniecko5 rozumieme🙏, mozno mi stačilo to vysvetliť takto a nie ako ostatni sa tu namne povysovat, vďaka za odpoveď!

maranta_leuconeura
10. apr 2023

@gabika128 pokial sa zjednava lepsi urok, je to cisto na pracovnikovi banky by som povedala. Zrejme nemaju ziadne pravidla co ,,musia" klientom ponuknut, prave bonitnejsim, co maju idealne obaja trvale zamestnanie, ziadne deti, su ochotni robit vynimky. Napriklad my sme vdaka financnej poradkyni, ktora proste vie ako to chodi a zrejme mal aj ten pan z toho nejaky bonus, neviem, dostali lepsi urok ako sme si my dohodli aj ako kamos, co v tej banke pracuje 😆

domkakvet
10. apr 2023

@richie233 preco by to mala platit zena?

martin5556
autor
10. apr 2023

@maranta_leuconeura áno aj ja som sa docital, že síce poradcu resp maklér niečo stojí, ale vie, pozná, a vie vybaviť keď chce 😉

richie233
Odpoveď bola odstránená
maxalla
10. apr 2023

Teda aky shitstorm sa tu rozputal. Najlepsia rada, ktora tu padla je asi vyskusat par mesiacov "nanecitsto" to fungovanie. Podla toho sa zariadite. Mozno by som uvazovala aj nad moznostami zvysenia prijmu. A ak mate teraz kde zit a nesuri vam to, tak ja by som to riesila asi naopak, najprv dieta a ked uz by bolo v skolke a aj manzelka sa mohla zamestnat, potom hypo.

matkahelka
10. apr 2023

@richie233 chlap chodi do prace, zena pride dobrovolne o svoj prijem, pretoze sa stara o ich SPOLOCNE dieta. mojmu muzovi by ani vo sne nenapadlo pytat zo smiesneho 400€ rodicaku odo mna na potraviny, energie, alebo hypo, alebo cokolvek, ked vie, kolko stoji sunar, plienky a ze len za 1 mini topanky pre malu som dala 45€.ale teda moj muz je uvedomely vyzrety jedinec.

richie233
Odpoveď bola odstránená
domkakvet
10. apr 2023

@richie233 chlap je zivitel rodiny a zena sa stara o domacnost, tak je to stale a stale to tak bude, zena porodi deti, ci podla teba si ma vsetko odskakat zena, aj porod aj financovanie domacnosti a okrem toho chlap zaraba skoro v kazdej domacnosti viac, lebo zeny sa platovo nevyrovnavaju muzom.

tanicka907
10. apr 2023

Ahoj, my sme si brali hypoteku v auguste 2022, kym sa vsetko vybavilo bol oktober, 7mi mesiac tehotentstva. Planovali sme dieta, od januara 2022 sme sa snazili zit, tak ako by sme zili len z jednej vyplaty po odpocitani hypoteky. Hypoteky sli medzitym strasne hore, par tyzdnov manzel od stresu nespal. Teraz uz mame dietatko a aj byt. Dieta potrebuje hlavne mliecko a vela veci sa da z bazaru, ale treba sa hlavne usporiadat s tym, ze na niektore veci bud uz nebude alebo si musi clovek 3x rozmysliet ci si ich kupi …

richie233
Odpoveď bola odstránená
jana0215
10. apr 2023

@martin5556 za mňa je to najjednoduchšie tak, ako sme to a mužom spravili my. Síce ešte nemáme dieťa, ešte je len na ceste, ale keď sme brali hypotéku, tak sme sa k tomu postavili tak, že je to NAŠA hypo a budeme chcieť byť časom komplet rodina aj s dieťaťom. Od vtedy máme spoločný účet, ide tam moja aj mužova výplata a sú to NAŠE peniaze. Nie jeho, nie moje. A tak to máš v manželstve dané aj zo zákona, že sú príjmy spoločné (mimo dedenia, darov a pod.). Prišlo nám to takto najjednoduchšie a nebudem si musieť s prepáčením ako taká chudera prosiť muža, aby mi poslal nejaké peniaze, keď sa minie rodičák, lebo nemám za čo plienky kúpiť. Tam ale treba vzájomnú dôveru. Ja nekontrolujem čo platí on, on nekontroluje čo platím ja. Vieme, že nemíňame na hlúposti a keď si občas predsa len chcem niečo drahšie než bežne kúpiť, tak mu dám info, že si platím to a hento. Nech vie, kam peniaze idú, nepýtam si ale povolenie, lebo sú to aj moje peniaze. 🙂

matkahelka
10. apr 2023

@richie233 ja citam poriadne, len niektori chlapi maju pocit, ze zo 400 sa da carovat a platit to, co sa plati z bezneho platu. zial to mozne nie je. chlap je hlavny zivitel rodiny, ak je zena na RD. je to fakt, nie niekoho nazor. ak chlap nie je schopny utiahnut par mesiacov zivit rodinu, treba extra zvazit, ci si to dieta ma robit.

martin5556
autor
10. apr 2023

@tanicka907 vďaka za odpoveď

richie233
Odpoveď bola odstránená
martin5556
autor
10. apr 2023

@richie233 diki 😉 sam by som to lepšie nenapisal

martin5556
autor
10. apr 2023

@matkahelka ahoj, ja svoju manželku v žiadnom priladenejdem zdriet a už vôbec nebudem šetriť na svojom dieťati, účet mame tak isto spolocny a hrsdili by sme všetko spolu, je mi ľúto aký shit tu z toho vznikol, stačilo mi napísať normalne a nie sa tu domna pustiť.
Veľa ľudí bud nečíta s porozumením alebo nevie čítať vôbec.
Nemám nasrate v hlave a je mi jasné, že moj celý plat pôjde na chod toho celého a vôbec sa od toho nedištancujem. Ale som vďačný aj za ten trashtalk, no neviem kde sa ta zlosť vo vás berie. 🙏