Plánujeme hypotéku a aj dieťa
Ahojte, chcel by som sa s Vami poradiť respektíve si vypočuť ako to je u Vás s finančným fungovaním doma.
Ja ako manžel zarábam v čistom 1100€. Manželka cca 800-900.
Plánujeme hypotéku na byt toto leto a zároveň aj dieťa.
A teraz k téme, ako splácate hypo+nájom+ výdavky s dieťaťom v prípade ze manželka už má príjem iba cca 400€?
Mame finančnú rezervu 8000€, no manzelka s nou nechce hýbať vôbec.
Rozdeľujete si to nejak? Nie nie som žiaden žgrľoš rodine dám všetko len aby to bolo aj trochu fér 🙏
Ak máme splátku hypo 350 nájom 220 + výdavky ako si to rozdeliť alebo ako to mate vy??
Vďaka za každú konštruktívnu aj negatívnu odpoveď, krásny deň 🙏
@floki1994 vďaka
@martin5556 ale však to si teraz ako poplietol? Ako chceš zo spoločného účtu vydelovať peniaze teda?😂
@martin5556 ak mate spolocny ucet, tak vysvetli teda tu svoju logiku, ze ona ma prispievat polovicu na hypo z RD? ako sa zo SPOLOCNYCH penazi da prispievat? aby som ta odcitovala... "aby to bolo fer.."
@martin5556 tak aby to bolo aspoň trochu fér, asi jedine aspoň po dobu rodičáku vaše príjmy spojiť a z toho platiť všetko čo treba. Ale to len aby si nemal pocit, že platíš skoro všetko ty, lebo v skutočnosti to tak aj tak bude 😁 Ale počas tejto doby to tak proste býva a je to v poriadku. Ak dobre počítam, budete mať dokopy cca 1700 a na bývanie dáte 570, to nie je také zlé.
@martin5556 tak ak máte už teraz spoločný účet, tak absolútne nechápem zmysel tvojej otázky 🤔
@gabika128 no nijako, vzal som si zopár rád a to je cele 😉 už nič viac mi nešlo
@martin5556 Mna by napr zaujimalo, ze ak budete hradit na polovicu uver, ci budete delit aj starostlivost o dieta na polovicu, starostlivost o domacnost na polovicu, lebo ked spravodlivost, tak potom vo vsetkom
@martin5556 ....pri takej peknej nasetrenej sume a potrebe 50 000- 70 000 by som nešla do hypotéky.Naco? Zobrať 1-2 spotrebaky,jeden na teba,druhý na ženu ešte kým není na rodičovskej a do 10 rokov máte splatené.
Z rodicaku platim hypo a poistku, netflix a telefon - lebo to tak bolo pred tehu (hypo som si brala sama pred manzelstvom). Vsetko ostatne taha moj muz, mame okrem svojich uctov aj spolocny kde nam posiela peniaze a ide z toho vsetko od UM, plienky, drogeria, darceky (furt niekto oslavuje), strava, auto, vylety, lieky, konicky... zvlast poducet je pre malu, kde posle cca 500€ a to je na saty, topanky, doplnky a kadeco co jej treba. Ked sa to minie, posle tam zas. Nie je to pravidelne, zalezi, co sa kupuje, teraz jej zas bude treba nove topanky, papuce, sezonne oblecenie..
Inak to s tym ist na hypo pol-na pol je jemny nezmysel aj ked viem ako to myslis. Ved predstav si, ze ona ti posle 175€ na hypo a ty jej posles 500€ na drogeriu dieta a bezne vydavky, alebo jej das pristup k tvojmu uctu a bude si brat kolko bude potrebovat - aj tak si tu polovicu vezme spat.
Ak to myslis tak, ze jej chces ten rodicak nechat len pre jej osobnu s/potrebu, tak potom ok, nech prispieva do rozpoctu 175€ a zvysok nech ma na co chce, ci uz fitko, wellness, kavicka, oblecenie atd.
@martin5556 no ak bude na rodičáku tak všetko ťaháš ty....takže žiadne moje, tvoje, ale naše....neviem čo vlastne chceš deliť , teda aké výdavky...manželka bude mať len rodičák a z toho predsa platí náklady na dieťa - mlieko, plienky, oblečenie....
Ja som na materskej a manzel pracuje. Mame hypo 360€ + 200€ byvanie a 45€ energie. Vsetko hradi manzel. V cistom ma tiez okolo + z 1100€. Ja platim nakupy a malemu veci. Ale nato mi obcas manzel da peniaze
@kristiii aj ja si myslím, vdaka
@adrianka2606 nie, polovicu uveru a zvyšok ja 🤷
@banalu viem, ja si uvedomujem co raz viac, ze je to divne až sa zato hanbim 🙈 spotreba neprichádza do úvahy, už pri hypo keď zoberieme 70 musíme vrátitit 120, neskutočne
@martin5556 Ja som sa ale pytala na nieco ine..
@adrianka2606 rozumiem, deti milujem a co sa tyka starostlivoati o domácnost myslím ze fungujem nadpriemerne 😉 ak narazas nato, upratať povysavat navariť opraviť, s ničím nemam najmenší problém 🙂
@martin5556 Nerozdelujeme nijak. Co treba, zaplati muž,iné ja. Žiadne napoly,keď sme neboli manzelia ,ano,delili sme si všetko. Neplanujete sa asi rozviest nie? Takže ferovost je v tom,že si pomahate,starate sa o dieta,hovorite si o problemoch ,dozicite oddych tomu druhemu,keď prvý nevladze,ale nie delit vydavky ferovo,to mi príde,ze nejaké zadne vratka do buducnosti,aby sme to mali naporiadku.
@martin5556 Ako uprimne, mne by sa nepacilo, keby odomna manzel pytal polovicu uveru a bola by som doma s dietatom. Bola som doma s detmi a manzel platil vsetko, len v tych casoch bola materska a rodicak almuzna a to co mi chodilo od statu som pouzila na drobne nakupy pre deti.
@ja_bb nie nie, cele som to možno zle napísal, mame super vzťah sme spolu 7 rokov sme už manželia, žiadne moje tvoje nechcem aby fungovalo 🙂 par ludi sa tu vyjadrilo s kľudom a porozumením, ktorí mi pomohli a potom sú tu ti ktorí si prišli kopnúť poprípade sa povýšiť, chcel som obyčajný dospelý názor od človeka ktorý si tým už prišiel a takú odpoveď som tu aj dostal, je to pre nás oboch niečo nové 🙂
@adrianka2606 rozumiem, už mam iný pohľad na vec ale vďaka aj za takúto odpoveď 🙂 krásny deň
@martin5556 Ono, hlavne si treba uvedomit, ze materska dovolenka nie je v ziadnom pripade dovolenka, je to riadna makacka a s nulovym prijmom. Ak sa chlap rozhodne mat dieta, musi pocitat s tym, ze zena bude nejaky cas bez prijmu. A zivot prinasa rozne situacie, moze sa stat muzovi uraz, prist choroba, strata zamestnania a potom to potiahne zena a pochybujem, ze povie muzovi, no dobre, ale posli mi polovicu uveru...
@adrianka2606 pochopili sme sa, vďaka, aj pre takýto prípad máme zamna celkom v pohode rezervu ktorú sa snažíme priebežne sem tam doplniť
No tak budete mať cca po pol roku dieťaťa asi 1600-1700€ na domácnosť. To koľko sa minie na dieťa uvidíte časom. Môže to byť 100€-300€ mesačne. Do toho pol roka dostanete aj nejaké peniaze navyše a bude mať materskú,ktorá je skoro vo výške čistého platu. A len vy viete aké máte pravidelne výdavky (energie,paušály,poistky,strava+drogéria+kozmetika,úver, cestovné náklady atď) a plus nepravidelne výdavky,u nás to je cca 200€ mesačne, na dovolenku odložiť bude skoro nemožné, no môže to byť u niekoho ltt niekto si môže tvoriť aj rezervu. Ale tie vaše príjmy ber ako celok a nie že výplata je pre teba a rodicak pre ženu.
@angela85 vďaka za odpoveď, no ne porozumel som prvej vete

no máme to rovnako, že dieťa aj hypo (na dom)v blízkej dobe ...platovo je to u nas lepsie ale k veci...nam prijem poriadne neodpadne nakolko ja budem doma pol roka MD, potom pol roka rodicak (vykryjeme uspormi) a nasledne na matersku pol roka pojde manzel a potom babka a jasle...ak idete fungovat tak ze zena bude doma 3 roky tak sa budete musiet uskromnit dost alebo nech si popri RD skusi nieco najst na dohodu 🙂 kazdemu ako vyhovuje ...