icon

Plánujeme hypotéku a aj dieťa

martin5556
10. apr 2023

Ahojte, chcel by som sa s Vami poradiť respektíve si vypočuť ako to je u Vás s finančným fungovaním doma.

Ja ako manžel zarábam v čistom 1100€. Manželka cca 800-900.
Plánujeme hypotéku na byt toto leto a zároveň aj dieťa.
A teraz k téme, ako splácate hypo+nájom+ výdavky s dieťaťom v prípade ze manželka už má príjem iba cca 400€?
Mame finančnú rezervu 8000€, no manzelka s nou nechce hýbať vôbec.
Rozdeľujete si to nejak? Nie nie som žiaden žgrľoš rodine dám všetko len aby to bolo aj trochu fér 🙏
Ak máme splátku hypo 350 nájom 220 + výdavky ako si to rozdeliť alebo ako to mate vy??
Vďaka za každú konštruktívnu aj negatívnu odpoveď, krásny deň 🙏

ja_bb
10. apr 2023

@martin5556 áno,tak potom zle napisane 🙂 kazdopadne snaha setrit je na mieste,pripadne odkladat inde-do zlata. Rezerva sa vytvori,ak ma z coho. My sme v podobnej situacii,máme druhe dieta,chystame sa sťahovať,ale skôr sme sli na to opacne. Koľko si môžme dovolit zobrat hypo,s tym,že už odkladame a vieme koľko miname. Ak sa zmestime do danej sumy,do hypo ideme.

angela85
10. apr 2023

@martin5556 no veď prvý pol rok je materská, takže žena bude mať ešte stále ako keby čistý príjem a po pol roku padne na rodicak čo je cca 400€. Neviem koľko je to teraz. A neviem koľko zarába teraz. A ešte sa dostáva jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa cca 800€. A po narodení dieťaťa si ty dáš do výplaty daňový bonus,čo je teraz cca 140€ navyše a rodinné 60€.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
martin5556
autor
10. apr 2023

@ja_bb rozumiem, ak by bolo treba viem zarobiť aj viac ak by sme náhodou nevychádzali, no nie na úkor manželky 🙂 situácia je skôr taká že sme u známych v dosť lacnom podnájme a potrebujeme odísť no zároveň mame 100 tisíc cash a potrebujeme dofinancovat nejakých 70 tisíc aby sme si kúpili normálny trojizbový byt, nerád sklbujem hypo a dieťa k sebe no sme v takej situácii, že do toho musíme ísť, je to na dlhšie.
S príjmom 1500€ dokopy mesačne, náklady na bývanie vrátane hypo je 600€, zvyšok strava pre troch a ostatné veci s dieťaťom spojené, myslím, že to nieje až tak strašne, ci?

martin5556
autor
10. apr 2023

@angela85 aha, myslela si tehotenské, už rozumiem, co som zisťoval od 13 týždňa berieš tehotenské a ak nie si na rizikovom a si schopná pracovať tak pracuješ v podstate do nejakého 6-7 mesiaca podľa typu práce,a po pôrode nastupujes na rodičak.

angela85
10. apr 2023

@martin5556 no pokiaľ nemáte iné deti tak vpohode. My máme každý mesiac nejaké nepredvídateľné výdavky cca 200€-dan+smetné, poistka za dve autá, malého tábor v lete, cez školu plavecký,krúžky, v septembri poplatky škôlka plus škola,STK+emisná,poistka na dom atď. Pokiaľ budete mať iba jedno bábätko tak je to vpohode,keby už boli dve v škôlke škole,tak tie náklady sú ešte o dosť väčšie. Ja si myslím,že keďže ide žena iba na prvú materskú,tak to dáte s takým uverom aký budete mat

lucia147852
10. apr 2023

@martin5556 a vieš o Tom, že príspevok 400€ je na potreby dieťaťa? To nie je príjem tvojej ženy, to je príspevok. Vieš koľko také dieťa stojí? Iba plienky a umelé mlieko ak by nekojila pôjdu okolo 200€. Môže sa vám narodiť dieťa ako nám, ktoré má atopicky ekzém. Ani ten rodicak celý by mi nestačil na to, čo všetko speci sme museli kupovať. A aby to teda bolo fér, dúfam, že prevezmes aj starostlivosť o dieťa na seba. Lebo aj to je fér a nebudeš mať reči ako pomáhas manželke, ale budeš plnohodnotný rodič. Dieťa je veľký záväzok a zodpovednost a pokiaľ máš takýto prístup čo je pri tom fér, radšej do toho ani nechoďte. Pretože sú chvíle, keď každý robí čo môže a každý ťahá tú časť, ktoru v tej chvíli vládze. Či už finančne, alebo starostlivosťou o dieťa.

lucia147852
10. apr 2023

@doriiis vieš aký je úrok na spotrebaku? To je taká rada smerom do pekla. Aj hypo môže splatiť za 10 rokov a s nepomerne menším úrokom

kristiii
10. apr 2023

@martin5556 budete mať 1700, zabúdaš na daňový bonus a prídavky. To máš dve stovky k dobru. A to tehotenské, ak bude žena normálne pracovať (neviem, akú má prácu), tak môžete tiež odkladať na časy po materskej, keď vám ten príjem aj reálne klesne. Podľa mňa vám to pekne vyjde, ak teda nie ste zvyknutí nejak rozhadzovať.

martin5556
autor
10. apr 2023

@angela85 veľmi pekne ďakujem

martin5556
autor
10. apr 2023

@lucia147852 vďaka za komentár no odpovedať na neho pre naše dobro nebudem, nakoľko si si to neprešla asi cele 😉 pekný deň

martin5556
autor
10. apr 2023

@kristiii ďakujeme aj ja si myslím, no daňovy bonus na manželku a dieťa sa uplatňuje raz ročne, všakže?

kristiii
10. apr 2023

@martin5556 na manželku myslím áno, na dieťa si môžeš vybrať či chces mesačne alebo ročne, prídavky automaticky mesačne.

darkswan
10. apr 2023

@martin5556 oki ked ma platit polku hypo zo 400 eur budes jej predpokladam benefitovat aj stratu prijmu ktoreho sa vzda kvoli starostlivosti o dieta?;)

heln
10. apr 2023

@martin5556 ahoj, dali ste si uz niekde urobit seriozny prepocet, ako hy vam to vyslo?
financne sme na tom podobne, je to v pohode, asi aj hypo vam vyjde. ale s jednou vyplatou a rodicakom to bolo o drzku, vratila som sa skor do prace, ked sa dalo.
urcite rieste hypo a potom dieta, ked sa uskromnite, a budete si odkladat nieco dopredu bokom, tak to zvladnete. lepsie byvat vo svojom aj s dietatom, ako niekde v cudzom podnajme.

zuzi0911
10. apr 2023

Ako to mame my?
Mame 3 deti ..momentálne 2 t bábätko čiže som na MD ...plus cele tehu na pn...môj orijem výrazne nižšie tým pádom skoro rok...
Mame hypo plus nejaké úvery....

Manžel mi dáva celu výplatu...spojíme moje a jeho ..z toho sa platí co treba atď....nemáme rozdelené nič...

A ani nás to inak nenapadlo riesit...
Aj keď som čakala prvé deti ,tak som dokonca nerobila...všetko ťahal muž...

martin5556
autor
10. apr 2023

@heln ahoj, áno prepočet mame aj so stress testom keby boli úroky až 7% stále nám dajú 80 tisíc určite, rozhodli sme sa, ze dieťa rok počká,vezmeme si hypotéku trosku sa udomacnime a za ten rok ešte plus vieme niečo našetriť 🙂 a pustíme sa do toho 🙂

martin5556
autor
10. apr 2023

@zuzi0911 vďaka za odpoveď 🙂 vážim si to

marsmykkok
10. apr 2023

@martin5556 A koho je tých 100 000 eur? Raz píšeš, že tvojich, raz že spoločné? Ako ste ich nadobudli? Ak si dedil, nasporil pred manželstvom sú tvoje a uprav aj podiel na byte aby si mal väčší. Ak ste ich ušetrili počas manželstva, tak neviem prečo sú len tvoje?

moncica254
10. apr 2023

Strašné... Pán chcel iba radu, možno vaše skúsenosti... A tu len urážky, posudzovanie, ved ho ani nepoznáte! Mladý pán, určite to zvládnete. Náš príjem je cca rovnaký, mame hypo, aj 2 deti.. Prežiť sa určite dá, niekedy lepšie, inokedy ťažšie, ale dá sa... Ak cítite, že je správny čas aj na bábo, prečo nie... Netreba to tiež dlho odkladať...na úkor niečoho iného... Viete, aká je doba, ľudia to odkladajú a potom príde božechran nejaký problém a roky idú... Nebojte sa, už len to, že o tom rozmýšľate, je veľké plus, lebo vidno, že to beriete zodpovedne. A mate krásne nasporene...a vy, vážené dámy, 1100 eur je normálny plat muža tu na východe, a dá sa z toho žiť... Aj keď už neostane manželke na fitko a kávičku 🤦‍♀️🙈 možno sú aj dôležitejšie veci v živote 😇 peace

moncica254
10. apr 2023

A takéto veci sa tu na tom stupidnom koňovi nepýtajte 🙈😅 tu je každá odborníčka na život toho druhého 👋

martin5556
autor
10. apr 2023

@marsmykkok dostal som ich ja od mami, ale beriem ze su naše 🙂

martin5556
autor
10. apr 2023

@moncica254 wow, krásne slová, až som prekvapený na ako lojalneho človeka som tu natrafil, ďakujem vám veľmi pekne za podporu, mozno môj príspevok alebo otázka znela egoisticky alebo lakomo, no nemalo tak tak vyznieť, žiaľ schytal som tu iba urážky a pár rád od ludi ktorým ďakujem 🙂 a k platu, ak mi tu niekto napíše že ako chlap s platom 1100€ v čistom zarábam žalostne malo, že dokonca ani nemám ísť do toho, ste ubohí, neviem koľko zarábate vy ale 1100€ v dnešnej dobe zarobiť je si myslím dosť.
Áno cítime, že je správny čas, no predsa ešte radšej rok počkáme, zvykneme si nato platiť hypo, niečo ešte za rok na šetríme a pokúsime sa rozrast 🙂
Môj prvý a posledný príspevok na koňovi, samozrejme 🙂)
Ďakujem ešte raz, spríjemnila ste mi večer, držte sa 😉

aloha123
10. apr 2023

Ahoj. Ja som na RD uz s 2.dietatom. Prijem mam tych 400e, keby som robila, mam priblizne taky plat ako muz. Dochodok budem mat kvoli RD slabsi a aj karierne po navrate klesnem a odborne skusky mi prepadnu po 5rokoch co som doma, ale deti su dolezitejsie ako peniaze a su stale chore (to je kopa noci co nespim) ,ani by ma v ziadnej praci nechceli taku zivajicu alebo stale na PN. Peniaze mame vyriesene teda tak, ze ich berieme dokopy ako spolocne. (nie sme ani manzelia). Plati sa za ne hypoteka, auto, strava, skolka, lieky... Kedze oblecenie a stravu vacsinou kupujem ja, tak vzdy mi muz z jeho vyplaty presunie hned peniaze napr 400e. A tak to mame rozratane, ze na konci mesiaca aj jemu aj mne zostane rovnako napr 100e na nase vydavky, kazdy co chce, darceky, zubara a tak. A tak je to fer podla mna ako najviac to slo, ze rovnaky standard obaja mame ako obaja mame deti. Ja aj tak som stratova na vyske dochodku atd. co som spominala vyssie, plus ani miesto v praci po navrate nemam iste, takze uz viac zeny by som netrestala za to, ze obetuju zivot detom.

aloha123
10. apr 2023

To bolo len k delbe penazi nas sposob, ktory mi pride fajn. Co sa tyka financii, nebojte sa, da sa to zvladnut. Tiez mi muz cca tolko zaraba, mozno este menej o trochu a je to akurat. Danovy bonus na dieta je 140e a este detsky pridavok 60e. Pomoze to rodine. Splacame 3izbak a este nam aj trochu zostane na tie nase hobby a darceky. Mat deti je dar, ktore kazdemu 3.paru vraj nie je dopriaty. Aj keby ste boli v dlhoch, na deti sa peniaze vzdy nejako najdu a stoja tolko kolko mate. Su aj lacnejsie mlieka aj drahsie. Lacne oblecenie aj drahsie. Da sa prezit s dietatom. Ked som otehotnela, muz mal este dlhy z podnikania a byval u rodicov. Vsetko sme dobehli, poplatili uz s babom, byt v krajskom meste si kupili.. V okoli pozname pary aj po cerstvej 30tke co nemozu uz, tak sme nechceli odkladat, na spravny cas 🙂 To len tak na okraj, netusim kolko mate rokov. Aby ste sa nebali. Velmi ocenujem, ze posobite tak zodpovedne.

martin5556
autor
10. apr 2023

@aloha123 vďaka za vyjadrenie, urcite si z toho niečo vezmem, rokov mam dosť málo, 26 🙂 manželka 27, rad si vypočujem názor niekoho kto si tým už prešiel resp. prechádza, vďaka za váš čas 😊

nwnw
11. apr 2023

@martin5556 fuu z toho prijmu aj napriek nasetrenym 8tis moc nekupite. Najprv si kupte byt, par mesiacov zite a platte a potom planujte dieta.
Uvidite ako to budete zvladat platit.

Lebo s prichodom dietata mozu a nemusia nastat velmi nepredvidatelne naklady. A tam nebudes pocitat co je a nie je fer. Zrataj si najhorsi mozny scenar ktory moze nastat napr.
1. Priklad:Zena po sekcii 3 tyzdne iba lezi, dieta sa nezadarilo dojcit a este ma koliku z bezneho mlieka a vadia mu lacne plienky. Takze prve 3 tyzdne budes doma krmit, prebalovat a nostit Ty.
2. Priklad: dieta ma axialny hypotonus a odorucia vam rehabilitacie, cvicenie doma a plavanie. To baby plavanie je okolo 200€ mesacne ale co neurobis pre dieta vsak?
3. Priklad: dieta nastupi do jasli a skonci s laringitidou v nemocnici. Okrem liekov,inhalatorov a neviem coho bude jeden z Vas doma prakticky 2 tyzdne z mesiaca po nastupedo kolektivu.

hellwant
11. apr 2023

@nwnw On ma od mamy este 100 000 cash na byt, to ste asi necitala, pisal v komentaroch, takze maju z coho. A tych 8 tisic navyse ako rezerva ich spolocne peniaze.

aurora33
11. apr 2023

@martin5556 ja by som do toho nesla. Mne to všetko príde dosť natesno plus veľmi vykalkulované.

nerko
11. apr 2023

@martin5556 Nič sme si nerozdeľovali počas mojej materskej, rodičovskej. Peniaze sme mali na jednom účte a platilo sa všetko z neho.