icon

Plánujeme hypotéku a aj dieťa

martin5556
10. apr 2023

Ahojte, chcel by som sa s Vami poradiť respektíve si vypočuť ako to je u Vás s finančným fungovaním doma.

Ja ako manžel zarábam v čistom 1100€. Manželka cca 800-900.
Plánujeme hypotéku na byt toto leto a zároveň aj dieťa.
A teraz k téme, ako splácate hypo+nájom+ výdavky s dieťaťom v prípade ze manželka už má príjem iba cca 400€?
Mame finančnú rezervu 8000€, no manzelka s nou nechce hýbať vôbec.
Rozdeľujete si to nejak? Nie nie som žiaden žgrľoš rodine dám všetko len aby to bolo aj trochu fér 🙏
Ak máme splátku hypo 350 nájom 220 + výdavky ako si to rozdeliť alebo ako to mate vy??
Vďaka za každú konštruktívnu aj negatívnu odpoveď, krásny deň 🙏

Strana
z6
martin5556
autor
12. apr 2023

@kristiii ďakujem kristiii vážim si to, nemám už silu riešiť tieto "ženy" , myslím ze by to s tých 1700€ šlo, no predsa sme sa rozhodli počkat aspoň chvíľku a najprv vezmeme hypo, nech vieme nacom sme, a tak sa skúsime rozrast, som rad, že je tu aj par normálnych ľudí ako vy, pekný deň a vďaka za váš čas.

pieksamaki
12. apr 2023

@martin5556 my sme zacinali v podnajmoch ale vzdy mi v banke povedali ze vyska splatky ma byt do 30 % jedneho cisteho prijmu....cize to je take zakladne pravidlo aby sa ratalo aj s neocakavanymi vydavkami.....da sa vsetko aj hypo aj dieta naraz......je to silna motivacia....pretoze nikdy nebudu idealne podmienky na vsetko.....a samozrejme je jedno co robi clovek vzdy nieco bude platit a cas na dieta nebude mat ?

martin5556
autor
12. apr 2023

@hellwant úplne ste to vystihol, vďaka Vám 🙏

kristiii
12. apr 2023

@martin5556 v pohode, ja som brala hypo za oveľa horších osobných podmienok (nejdem ani písať s akým príjmom 😅, lebo by to aj tak podľa niektorých určite nebola pravda) a nikdy som nemala problém. Ale ešte jedna vec ma pri vás napadla, čo si pozrite, ak o tom neviete: https://podpora.financnasprava.sk/797363-Podmie...

martin5556
autor
12. apr 2023

@pieksamaki áno, je to pravda, splátka na bývanie resp úver by mala byť do 40% čistého príjmu, nakoľko ak by bolo manželka už doma máme príjem 1700€ z toho je 600 bývanie vrátane hypo, myslím ze to nieje až tak zle 😉 pracujem 15 dní v mesiaci

martin5556
autor
12. apr 2023

@kristiii áno áno, registrujem a snažím sa si spísať aj všetky štatne príspevky daňové výhody a podobne, ďakujem, že namna myslíte 😂🙏

aurora33
12. apr 2023

@hellwant takze po prvé ja som nikde nenapisala decko, ale dieťa, takže mi nevkladaj slova, ktoré som nepoužila. A po druhé je mi jedno koľko priniesol, ale píšem ako by som to riešila ja. Za mňa zarába málo. Nikde ho neurážam ani nič podobne. Je to na autorovi a jeho žene, ale ja by som sa s takým príjmom bála zakladať si rodinu. Do budúcna je to jednoducho malo. Dieťa bude rast a bude potrebovať oveľa viac. A sory ale spoliehať sa na kadejaké možné príspevky a vyratavat a kalkulovať tiež nie je cesta. Proste ja by som sa bála.

aurora33
12. apr 2023

@martin5556 manžel sa ma super, nemusíš ho ľutovať.

jana_eyre_2
12. apr 2023

Budete mať SPOLU 1500€, takže SPOLU budete platit 570€+ ďalšie výdavky, lebo budete mať SPOLOČNÉ dieťa a bývanie.. keď pôjde žena do práce skôr, tak sa SPOLOCNY príjem zvýši.. je pravda že z matiky nie som ktovie aká, ale takto normálne fungujem v manželstve už dlhé roky a deti máme viac ,lebo sme ich chceli obaja.. už som v práci, môj príjem šetríme a považujeme ho s mužom za spoločný.. ak sa raz rozideme, tak potom budeme uvažovať ako svoj majetok rozdeliť.. tak je to fér, hoci niekto má iný pohľad, ja mám takýto..

jankalukasova
12. apr 2023

@martin5556 neber to vôbec ako útok. Ale z môjho pohľadu je strašne zle vnímanie, že ja mám príjem plat a žena má príjem rodičák. Ja mám 1100, žena bude mať 400. Nie. Spolu máme 1500 (je jedno či na jednom účte, či na dvoch). Kľudne sa môžete dohodnúť, že hypo bude odchádzať z jej účtu, lebo rodičák chodí pravidelne. Príde, odíde hypo. Prípadne ak je to možné, tak z toho dáte aj inkaso. Ostatné pôjde z Tvojho účtu. Je to príspevok na dieťa, nie príjem manželky. Z tých 1500 musíte zaplatiť hypo, inkaso, stravu, ošatenie, kozmetiku... Všetko. Keď niečo ušetríte, môžete ísť na výlet alebo dovolenku. Je úplne mimo hľadať nejaké podielové riešenie medzi 1100€ a 400€. Keď ona Tebe dá 170€ na hypotéku, tak jej budeš musieť dať na niečo iné... Ak Vám to bude vychádzať, tak sa skôr dohodnite, ze každý si mesačne zoberie 50€ pre seba ako vreckové a ostatné sa platí podľa potreby.

kristinapetronela
12. apr 2023

@martin5556 no teda ak sa k cudzej žene takto správaš nechcem vidieť ako to je k vlastnej ... Úplne prekrucas ,myslíš si ,že si Boh keď zarábas 1100 eur . Možno keby bývaš sám ale ak máš zivit dieťa aj ženu na rodicaku z toho tak ďakujem pekne

barbora19911
12. apr 2023

@martin5556 ...tak viem toho oveľa viac ako ty keďže mám rok a pol ročné dieťa a viem čo koľko reálne stojí ;) ...pozri každý máme na vec iný názor ale je to proste divné že sa až takto zaujímaš o tieto veci ktoré sú naozaj ženská záležitosť to že má s tebou dieťa ešte neznamená že proste sú to automaticky aj TVOJE peniaze a samozrejme je to len môj názor nemusíš súhlasiť a už vôbec nie sa takto rozčuľovať keď ti niekto napíše jeho pohľad na vec ;) toto je diskusné fórum a je jasné že proste keď sem dáš otázku tak nie každý bude s tebou súhlasiť na SK je totiž sloboda prejavu .. a keď sa nevieš preniesť cez názory druhých tak proste sem nechoď a nepíš tu 🙂

kristinapetronela
12. apr 2023

@barbora19911 no tiež som len reagovala . Veď mám dieťa a nie len jedno viem že im to vychádzať moc nebude .pýtal sa na názor .to už je na ňom čo chce chodiť aj na dovolenky alebo mať dieťa a nekúpiť mu ani to lepšie odrážadlo .

barbora19911
12. apr 2023

@kristinapetronela ...presne ako si napísala už len také auto keď pôjdu dať do servisu poistky zuby nebodaj súkromní lekári v prípade že by sa niečo vyskytlo strava minimálne 700 eur ...a on proste prijme len názor tých žien ktoré ho potlapkali po pleci a uistili že áno vyjdú z tých peňazí ...ale ich vec potom keď budú v úzkych si spomenú na túto tému, teraz sa mu ľahko píše mudruje keď to na vlastnej koži nezažil ..a v okolí určite počul nazory že dieťa je lacná záležitosť ale realita je úplne iná

barbora19911
12. apr 2023

@kristinapetronela a áno prežiť prežijú budú v bytovke takže tam nič také netreba ale bude to proste jednoduchší život bez žiadnych dovoleniek lyžovačiek cestovania ...

kristinapetronela
12. apr 2023

@barbora19911 nikdy by som na dieťati nešetrila .jednoducho to je môj názor .chcem dať dieťaťu aj hračky ,vzdelanie ,výlety občas a nie len počítať kazde euro . Poradila som zvýšiť príjem ale pán ma len vysmial . No veď sa raz možno dosmeje

aurora33
12. apr 2023

@kristinapetronela ved on rata len tie plusy: tehotenské+ materská+ rodicak+ kadejaké úľavy. On jednoducho berie dieťa ako zárobok. Aspoň mne to tak príde.

kristinapetronela
12. apr 2023

@aurora33 no on by bol najradšej keby aj trojizbak dostane rovno k dieťaťu 😉veď dieťa ho raz zoberie do obchodu na nákupy a neviem ako otecko zacvaka tie nákupy oblecka,potom školské potreby ,športové potreby ,krúžky a ešte by som mohla písať . ..

barbora19911
12. apr 2023

@aurora33 však hlavne čo štát dá a vie to ešte lepšie ako žena a má všetko do centa naštudovane ešte keby aj jemu ideálne chodila aj nejaká tehotenská dávka pretože je to JEHO dieťa 😂😂😂😂 PS: spolieham sa iba sám na seba a nie na štát

barbora19911
12. apr 2023

@kristinapetronela úplne súhlasím

aurora33
12. apr 2023

@barbora19911 hej hej riadny kalkulátor

lucka1492
13. apr 2023

@kristinapetronela no tak to neviem kde pracuješ teda a ani v akom meste na Slovensku bývaš ale gratulujem ti.. Lebo môj muž má dobrú prácu a keby chcel tu v okolí zarábať 1500 a viac musel by byť akurát tak lekár alebo zubar.. Ťažko sa súdi na svk suu platy podľa regiónov veľmi odlišné a nie vždy si vieš nájsť prácu kde ti djau hneď 1000 po skole ako tebe... a ja mam teda aj výsku a aj tak je to minimálna mzda v administratíve..

Strana
z6