Platba do zahraničia George

lilope
14. aug 2023

Ahoj, neviem či som už slepá alebo v aplikácii George pri platbe do zahraničia absentuje kolonka variabilný symbol, je to tak? Viackrát som už platila do ČR a pri zadaní zahraničného IBANu tam variabilný symbol proste nie je. Komplikuje mi to objednávanie, keďže potom musím zadať VS do poznámky pre príjemcu, ale zároveň poslať do eshopu mail, aby si to skontrolovali a spárovali s objednávkou, lebo systém im to takto automaticky nevyhodnotí. Otázka znie, je tam tá možnosť VS alebo som len slepá, krepá a nikdy to tam neviem nájsť? 🙆‍♀️ A ak tam je, tak kde prosím pekne po lopate. Ďakujem pekne za odpoveď.

janai1
14. aug 2023

Variabilný symbol je možné zadať iba pri platbách vrámci SR. Použila by som referenciu platiteľa

lilope
autor
14. aug 2023

@janai1 ok, tak v referencii platiteľa uvádzať variabilný symbol na miesto poznámky pre príjemcu a budú potom vedieť platbu spárovať?
Aj tieto obchody so zahraničnými účtami si totiž uvádzajú povinné pole variabilný symbol ako číslo objednávky.

maranco
14. aug 2023

@lilope treba vyplniť políčko referencia platby v tvare /VS1234567890/SS1234567890/KS1234
/VS je variabilný symbol
/SS je špecifický symbol
/KS je konštantný symbol
mohla by to banka automaticky vytvoriť z tých troch položiek

lilope
autor
14. aug 2023

@maranco takto to vyzerá keď to zadám v aplikácii. Úplne rovnako ako keď to zadám do poznámky pre príjemcu. Keď to takto vyplníš, nikdy si nemal problém s tým, aby eshop spároval platbu s objednávkou?
Btw eshop so slovenskou doménou, ale so zahraničným účtom, by mohol uviesť správne údaje, že číslo objednávky sa zadáva do referencie platiteľa a nie do variabilného symbolu, očividne to ani majiteľ eshopu neovláda. Nestalo sa mi to raz, preto som už bola nútená napísať tu a pýtať si rady.

maranco
14. aug 2023

Skús to napísať takto /VS2023002308/SS/KS

aandrea9
14. aug 2023

@lilope nie si slepá 🙂 ja som tiez hľadala ten vs pri platbe za tovar z vidaxl a nenašla 🤷‍♀️ ale platba dorazila kam mala a tovar prišiel. Takze kľud.

maranco
14. aug 2023

Keď nakupujem v českých e-shopoch používam platbu rovno s CZK účtu, kde si zmením € cez wise. Potom použijem v banke formulár priamo pre platbu do ČR.

lilope
autor
14. aug 2023

@maranco skúsila som, ale je to čisto len holý text, nič sa s tým neudialo. Ja CZK účet nemám. No práve, že toto je slovenský eshop, ale účet majú český. Aj tak ďakujem za radu, nabudúce to skúsum vyplniť ako si napísal a uvidím, či si s tým poradia.

lilope
autor
14. aug 2023

@aandrea9 mne sa zase stalo, že po dobrých pár dňoch od zaplatenia tovaru mi eshop poslal email, že neevidujú moju platbu. Tak som musela vysvetľovať, že číslo objednávky nemajú ako VS, ale v poznámke pri príjemcu, že sa mi to vyplniť pre nich nedá. Nerozumiem prečo neexistuje nejaký univerzálny variabilný symbol aj pre platby do zahraničia.

janai1
14. aug 2023

@lilope existuje. Volá sa to referencia platiteľa. Návod ti už dal @maranco

lilope
autor
14. aug 2023

@janai1 vďaka