icon

Platby odvodov pre SZČO počas nečinnosti

katarinqa79
30. apr 2025

Ahojte,
chcem vás tu poprosiť o radu. Som SZČO, a momentálne je situácia taká, že 1-2 týždne nevykonávam zárobkovú činnosť, nemám jednoducho na tieto dni prácu, vyzerá to tak že až tak po 2 týždňoch. Otázka je, musím si platiť odvody za tieto dni ? Doteraz som ešte takúto situáciu nemala, fungujem ako SZČO už niekoľko rokov, ani PN som nebola. Ďakujem za rady.

patka06
30. apr 2025

Ak máš aktívnu živnosť, odvody platíš bez ohľadu na to, či máš aktuálne príjem alebo nie

nynia
30. apr 2025

Odpovedz si na otazku je niekto iny kto za teba zaplati odvody? Ak nie (co je spravna odpoved), tak ano musis zaplatit.

7miriam77
30. apr 2025

Samozrejme, že musíš, štát to nezaujíma či momentálne máš alebo nemáš príjem...odvody platiť musíš,pokým máš aktívnu živnosť

kabinka11
30. apr 2025

@katarinqa79 poradím Ti jednoducho sa dať na PN. Vtedy neplatíš odvody za tieto dni a pokiaľ platíš odvody aj do sp, tak Ti dajú nejakú almužnu.

patka06
30. apr 2025
@kabinka11

@katarinqa79 poradím Ti jednoducho sa dať na PN. Vtedy neplatíš odvody za tieto dni a pokiaľ platíš odvody aj do sp, tak Ti dajú nejakú almužnu.

@kabinka11 PN s diagnozou: aktuálne nemám prácu??

kabinka11
30. apr 2025
@patka06

@kabinka11 PN s diagnozou: aktuálne nemám prácu??

@patka06 napríklad 😀. Vieš čo, podnikám cca 16 rokov a veru som 2x tak bola. A povedala som lekárke čo je vo veci. Nezneuzivam systém a za tie roky som bola u nej možno 4x. A kamoška tak bola a povedala, že je vyčerpaná, že si potrebuje oddýchnuť 😀

lucka_ke
30. apr 2025

ak nemáš príjem tak si hľadaj stabilnú prácu s pravidelným príjmom a živnosť len popri ako koníček, odvody samozrejme platiť musíš

patka06
30. apr 2025
@kabinka11

@patka06 napríklad 😀. Vieš čo, podnikám cca 16 rokov a veru som 2x tak bola. A povedala som lekárke čo je vo veci. Nezneuzivam systém a za tie roky som bola u nej možno 4x. A kamoška tak bola a povedala, že je vyčerpaná, že si potrebuje oddýchnuť 😀

@kabinka11 Ak by na to lekár teraz, keď posudkoví lekári prísnejšie PN kontrolujú, tak to funguje len ak SZČO platí odvody aj do sociálnej poisťovne. v opačnom prípade je povinný platiť do zdravotnej poisťovne aj počas PN.
Presnejšie ak platí oboje odvody, počas PN do sociálnej neplatí, do zdravotnej by mal a preplatok sa vráti v ročnom zúčtovaní.

katarinqa79
autor
30. apr 2025

Aj som si myslela, že platiť odvody musim, či mam alebo nemám príjem, no len som si nebola istá, ako som už spomínala, ešte som nebola v tejto situácii za tie roky. Ďakujem

katarinqa79
autor
30. apr 2025
@patka06

@kabinka11 Ak by na to lekár teraz, keď posudkoví lekári prísnejšie PN kontrolujú, tak to funguje len ak SZČO platí odvody aj do sociálnej poisťovne. v opačnom prípade je povinný platiť do zdravotnej poisťovne aj počas PN.
Presnejšie ak platí oboje odvody, počas PN do sociálnej neplatí, do zdravotnej by mal a preplatok sa vráti v ročnom zúčtovaní.

@patka06 platím so oboje.

kabinka11
30. apr 2025
@patka06

@patka06 neviem od kedy toto platí, ja som na tej PN bola takto cca pred 3 rokmi.

patka06
30. apr 2025
@kabinka11

@patka06 neviem od kedy toto platí, ja som na tej PN bola takto cca pred 3 rokmi.

@kabinka11 Neviem presne od kedy, pred viac než rokom to tak bolo a platí stále.

katarinqa79
autor
30. apr 2025
@patka06

@kabinka11 Neviem presne od kedy, pred viac než rokom to tak bolo a platí stále.

@patka06 Neviem, odkiaľ máte tuto informáciu, ale v čase, keď sa poberá nemocenské, ošetrovné alebo materské, sa odvody do ZP neplatia, teraz som si to čítala.

patka06
30. apr 2025
@katarinqa79

@patka06 Neviem, odkiaľ máte tuto informáciu, ale v čase, keď sa poberá nemocenské, ošetrovné alebo materské, sa odvody do ZP neplatia, teraz som si to čítala.

@katarinqa79 Veď tak som to napísala
Ak poberá nemocenské, odvody sa neplatia ani do ZP, lenže ZP nie je prepojená so SP, tzn. kým SP oznámi PN vzniká dlh na poistnom.
Preto sa odvody platia a potom sa obdobie PN odpočíta v ročnom zúčtovaní.
AK nemá nárok na nemocenské /teda neplatil odvody so SP/ - sú odvody do ZP povinné aj počas PN.

zuzinabila
1. máj 2025

@katarinqa79 samozrejme ze platis. Nabuduce mozes na ten cas zivnost pozastavit,uz to nie je take komplikovane ako kedysi

katarinqa79
autor
2. máj 2025
@patka06

@katarinqa79 Veď tak som to napísala
Ak poberá nemocenské, odvody sa neplatia ani do ZP, lenže ZP nie je prepojená so SP, tzn. kým SP oznámi PN vzniká dlh na poistnom.
Preto sa odvody platia a potom sa obdobie PN odpočíta v ročnom zúčtovaní.
AK nemá nárok na nemocenské /teda neplatil odvody so SP/ - sú odvody do ZP povinné aj počas PN.

@patka06 to dostanem potom v tom zúčtovaní od ZP ? Oni mi to potom automaticky vratia ?

patka06
2. máj 2025
@katarinqa79

@patka06 to dostanem potom v tom zúčtovaní od ZP ? Oni mi to potom automaticky vratia ?

lucykelly
2. máj 2025

ahoj, daj si pozastaviť živnosť, je to jednoduché ... kľudne aj na 2 týždne, vtedy odvody nebudeš platiť

patka06
2. máj 2025
@lucykelly

ahoj, daj si pozastaviť živnosť, je to jednoduché ... kľudne aj na 2 týždne, vtedy odvody nebudeš platiť

@lucykelly Do zdravotnej platí aj pri pozastavenej živnosti. Ak sa nezaeviduje ako uchádzač o zamestnanie

lucykelly
2. máj 2025
@patka06

@lucykelly Do zdravotnej platí aj pri pozastavenej živnosti. Ak sa nezaeviduje ako uchádzač o zamestnanie

@patka06 aha, to som nevedela ... avšak aj neplatiť odvody do sociálnej poisťovne je veľká pomoc, nakoľko sú vyššie ako odvody do ZP