Platby za bývanie v partnerovom byte
Žienky, ktoré bývate v byte partnera (môj má na byt hypotéku)
koľko (konkrétne v €) a za čo mu prispievate?
Autorka, takže on chcel od teba pôvodne, aby si mu regulérne splácala polovicu jeho hypo na jeho byt? Chalan je veľký srandista. Ja som myslela, že platí hypo aspoň 400-500, keď sa tak naťahuje o peniaze. Ak je podľa neho inak jedno, koľko osôb v byte žije, že náklady sú rovnaké, tak v Tom prípade mu už vlastne tú stovku dávaš, tým že mu prispievaš na energie (čo je samozrejme sprostosť, ale on už somár tuším ani sám nevie čo zo seba vypustí 😂). Vieš čo, spýtaj sa ho, čo teda má byť tých 50, či "nájom" v tom prípade nech ti vystaví nájomnú zmluvu, ktorú nech nezabudne zaniesť na daňový úrad 😉, keďže ťa mieni brať ako podnájomnika alebo ak ich chce na hypo, tak nech ťa nezabudne pomerne dopísať do LV (v tomto prípade 1/4). Schválne, čo si vyberie 😆
@kristiii prečo práve 1/4? do LV by ju mal v tom prípade zapísať pomerom, čiže ak je hypo povedzme 40 000 a on splatil zatiaľ len nejakú smiešnu sumu (napríklad do 5000), tak nech pýta od autorky 200 eur (100 náklady 100 hypo) + doplatiť 2500 a nech jej dá podiel 1/2. 1/4 iba v prípade, ak on sám už 3/4 hypotéky splatil a ona by sa začala podieľať na platbe hypo teraz. ALE...to nie je také jednoduché, že áno, pretože to celé by muselo ísť cez banku a nepredpokladám, že banka by dala povolenie na zmenu dlžníkov....
@panelacikova rátala som so sumou 50, preto 1/4. Ale celý ten môj príspevok bol písaný samozrejme nadnesene a je úplne jasné, že chalan by s ani jednou možnosťou nesúhlasil, ale pre srandu by mu to mohla navrhnúť, keďže aj on je očividne dosť vtipný 😂 Chcela som tým len poukázať, podľa reakcií autorky, že on už vlastne ani sám nevie, prečo od nej tie peniaze pýta (raz na nájom, raz na hypo, inokedy na opotrebovanie jeho zariadenia), ale tak keď kamoši povedali...treba proste brať. A inak ten príspevok nado mnou sa mi páči. Ak by mu išlo o to opotrebovanie jeho veci, čo tvrdil na začiatku, nech mu teda navrhne: okej, tuto do tejto obálky dám každý mesiac 50 eur a keď sa niečo poserie, tak sa to kúpi za tie peniaze, budeme to spolu používať, ale v prípade rozchodu si to beriem so sebou.
@zoro9836 No podľa mňa je fér platiť polovicu nákladov (energie, TV, internet) za užívanie bytu nemá čo platiť nie sú cudzí. Ak to má finančne len tak tak potom nech ona kúpi napríklad tv, nejakú poličku, skriňu, panvicu -proste vybavenie domácnosti čo im chýba a to bude jej, ale budú používať obaja a keby sa rozišli zoberie si to. On nech si platí svoju hypotéku a prerabky čo sa nedajú premiestniť (omietky, parkety, obklad a tak)
Myslím si, že ste ten vzťah moc urýchlili. Ty si všetko opustila, prisťahovala si sa k nemu, kupuješ mu veci, dary. On v tom vzťahu tak hlboko nie je.
Podľa mňa náš tri možnosti.
Platiť mu nájom, tak ako to žiada (ale ty žiadajú podpis zmluvy. To ťa inak môže zo dňa na deň vyhodiť. Tak by som žiť nechcela).
Založ nejaké sporenie a peniaze posielaj tam, ako to tu niekto navrhol.
Urobte krok späť
Odstahuj sa späť k rodičom, alebo si nájdi podnájom a skúste to znovu takto.
Mne ale jeho správanie hovorí jedno, všetko bude prepočítavať. Čo niekomu vyhovuje, niekomu nie.
Obávam sa, že mne by už blikali kontrolky. Lebo ten tvoj priateľ priveľa kalkuluje, a ti co všetko prepocitavaju, ti budu kalkulovat a prepočítavať aj v ďalšom vzťahu. Teraz energie, potom čo? Vsak názorný príklad chodiacej kalkulačky tu s nami vášnivo diskutuje. Aby si sa raz nedožila, že bude vypočítavat koľko rezňov môžeš zjesť a koľko vody minies na umývanie svojich dlhých vlasov, zatiaľ čo on svoju plesinu len pre tie zinkou, pretože prispives do domácnosti menším platom. Len neviem ako takí chlapi rozpocitavaju náklady na deti. Pretože tie sú sakra bezodna diera na peniaze.
U nás je to tak,že hypotéku platí partner a inkaso ja. Byt je jeho,ale budeme sa brať, tak plánuje mi polku bytu darovať, aby sme to mali narovnako. Nákupy platí raz jeden, raz druhý. Vždy sa vieme dohodnúť🙂
@zoro9836 bez ohľadu na tvoj, môj, Julkin alebo Jožkov názor o tom co je spravodlivé a spravne, aj tak v konečnom dôsledku tu spravodlivosť stanovia obidve strany dohody. Iste je, že napríklad my dvaja by sme sa nikdy nedohodli, ale ja s tým mojim sme sa dohodli a funguje to. Napriek tvojmu názoru ta dohoda je obojstranná a vybalansovana k obojstrannej spokojnosti. Skus to aspoň akceptovať, chápať zložitosť celého nemusíš.
@zoro9836 citam si tvoju odpoved uz 3x ale nejako ju nechapem.
Ake celkove naklady?
Ten frajer od zakladatelky ma 200 hypo a 200 energie. Energie naju napoly, lebo aj ona pouziva vodu, svetlo.. Ale naco mu ma platit aj za hypo ked moze lahko odist ak sa na niecom nepohodnu?
Keby zakladatelka byvala plnohodnotne u priatela v podnajme, nech mu plati polovicu celkovych nakladov, tam su na tom rovnako, zidkava tretia strana.
Takto jr to vypocitavec a ty si taky isty.
To je zas debata. Jasne, ze som platila partnerovi (teraz uz manzelovi) hypoteku. Odkedy sme sa rozhodli byt spolu, automaticky vsetky vydaje aj prijmy spolocne. Ja som svoj byt prenajala, isla som byvat k nemu. A zit u neho len za energie mi prislo dost trapne. Po uzatvoreni manzelstva sme VSETKY majetky (zdedene, nadobudnute) previedli do BSM.
@zoro9836 a presne taketo názory padali aj v diskusii asi spred týždňa? Akurát že tam to bolo v opačnom garde, tam chcela baba po chalanovi, aby jej prispel na rekonštrukciu jej bytu a snáď 100% žien, vrátane mňa, sa tam zastali jeho a radili mu jedine ak tak jej prispieť na nejaké zariadenie. Ty to vidíš tak, že ona by chcela len profitovať bývaním uňho zadarmo, ja to zas vidím tak, že on chce profitovať na nej, tým že mu bude splácať polovicu hypo na jeho byt. V predošlej spomínanej diskusii sme väčšina (možno aj všetky?) ženy uznali, že ona sa snaží profitovať z chalana a on dostal chvalabohu rozum-teda dúfam, aj by ma zaujímalo ako sa ti dvaja pohli

Autorka necitala som diskusiu a uz som to tusim do podobnej diskusia pisala, ale napisem ti ako sme to mali my s teraz uz manzelom. Ked sme spolu zacali byvat byt bol moj. Platila som nanho hypoteku. Celu ja sama. Reyijne naklady sme si rozdelili na polovicu, ale na hypoteku som samozrejme peniaze nechcela, kedze mito prislo nefer voci muzovi. Keby sme sa rozisli, tak byt by mi zostal a ja som od neho najomne pytat nechcela. Jemu zase bolo blbe byvat “len tak” zadarmo. Tak sme nakoniec vymysleli sposob, ze rovnaku sumu ako som ja platila za svoju hypoteku on posielal na nove stavebne sporenie mesacne. S tym, ze ak by sme sa rozisli, kazdemu zostane to jeho (mne byt s hypo a jemu uspory) a ak zostaneme spolu, kazdy donesie nieco do manzelstva, dame to dokopy a z toho poriesime spolocne byvanie.