Platby za bývanie v partnerovom byte
Žienky, ktoré bývate v byte partnera (môj má na byt hypotéku)
koľko (konkrétne v €) a za čo mu prispievate?
@zoro9836 Nebyva zadara - spolupodiela sa na platbe energii a nakladov suvisiacich s bytom. Hypoteka je JEHO uver, kde si plati on VLASTNU NEHNUTELNOST.
A ona je partnerka, nie jeho podnajomnicka.
@viestta na jednej strane máš pravdu, že fondom opráv si partner zveľaďuje okolie bytu a ona z toho nič nemá. Na druhej strane, bývala som v 5 podnájmoch a fond opráv bol vždy zahrnutý v poplatkoch za byt + prenájom, čiže kto v byte býva, ten fond opráv platí.
Ale je to na nich. Niekde žena neplatí ani energie, niekde ešte aj spláca partnerove dlhy.
neplatim mu nic. Len sa staram o domacnost.
@zoro9836 Ale ten byt nadobuda iba ON, chapes? Ona nie je v postaveni najomnicky. Preco si spolu nekupia nehnutelnost a pomerovo neplatia?
No lebo jemu to evidentne vyhovuje. Nikdy si ju nevezme za zenu, max jej urobi decko a je free. BYt bude mat splateny, bude jeho a ona pojde s dietatom do riti.
A opakujem, je rodziel medzi podnajomnickou a priatelkou.
@zoro9836 Ale uzivat nehnutelnost bude aj on a stale je to jeho nehnutelnost, stale tam bude aj on byvat.
@zoro9836 Vlastnou snahou? On ma uver, ktory by platila aj ona, tak akou "vlastnou snahou". Proste je to odrb. Ak chce aby aj ona platila hypoteku, nech su dvaja vlastnici, v com ma problem? Pezene ano, ale spoluvlastnictvo nie? Taku este nehrali
@zoro9836 a ako vieš, že sa jej znížia náklady? Čo ak doteraz bývala u rodičov, ktorých v úvode spomínala a podieľala sa len na energiách? Okrem toho sa kvôli tomu, aby spolu mohli bývať vzdala stálej práce, čiže ak by jej aj klesli náklady, pravdepodobne jej klesol aj príjem. A ak je to tak, to by mal on tiež zohľadniť
@zoro9836 presne tak. Nech idú do podnájmu a platia napoly náklady. Rovnako napoly nech robia aj všetko ostatné. Všetky domáce práce, všetky nákupy (tu odporúčam dať si pozor kto čo kúpi a presne si to vyúčtovať), varenie, pranie, žehlenie.
Potom to bude skutočne spravodlivé.
Lebo rozrásť peniaze a povedať, že v domáce práce robí aké kto chce... no to chcem teda tú domácnosť vidieť.
Ak ty mu mas platit za "vyuzivanie" bytu, ja by som mu vyuctovala na oplátku moje "sluzby". Varenie, upratovanie, pranie.. sex 🙃 ci to je podla neho uz ok? Samozrejmost?
@zoro9836 veď ja len predpokladám na základe autorkinych prispevkov...až bude mať chvíľu čas by bolo fajn, keby trocha podrobnejšie opísala ich situáciu. Lebo mne z toho čo vieme príde, že zatiaľ sa ona vo všetkom prispôsobila (bývanie, práca) ale v podstate bolo všetko fajn a fungovalo, len chalanovi nejakí kamoši (možno tvojho typu 😁) nahučali čosi do hlavy a vuala, problém na svete
@zoro9836 fuha no tak ty musíš byť riadny držgroš, tak platí polku inkasa, polku nákupov a ešte má platiť dáky podivný poplatok PRIATEĽOVI za užívanie bytu??? Ak to dobre chápem, byt je jeho. V tomto vzťahu nie je láska, len čistá vypočítavosť z jeho strany a nechcem si pomyslieť čo bude po svadbe. @autorka ber nohy na plecia, toto dobre nebude.
Správna odpoveď je, že ako sa dohodnete, tak je to dobre, ak ste s tým Ok.
Podľa mňa by si však mala platiť aj nájom. Dôvod je ten, že taký istý životný náklad by si mala, ak by ste bývali spolu v inom nájme. Ak sa teda spoločne podieľate na domácich prácach aj na nákladoch súvisiacich s nákupom potravín a podobne, tak skutočne nie je dôvod na to, aby si mu neprispievala.
Argument o tom, že “ale ten byt nikdy nebude môj” vôbec nechápem. Ten argument ľudia používajú aj keď jednajú o cenu nájmu s nezávislým prenajímateľom? Alebo ste toto povedali ako argument svojim rodičom, keď ste u nich v dospelosti bývali, že im nebudete nič platiť, lebo ten dom nebude Váš?
Chápem určité korigovanie ceny nájmu, ak by napríklad išlo o veľmi luxusné bývanie druhého partnera a podobne, tak tam by asi nebolo na mieste pýtať si primeraný nájom k druhu nehnuteľnosti. Ale pýtať si nájom o trošku nižší, ako pomerná časť nájmu bežnej nehnuteľnosti, to je za mňa úplne v poriadku.
Tu totiž prichádza mimo iného aj k nadmernému opotrebeniu všetkého vybavenia, keďže dvaja nehnuteľnosť opotrebujú viac, ako jeden a tak podobne. Minie sa viac energie a podobne. Čiže prichádza k znehodnocovaniu nehnuteľnosti a je normálne, ak druhá osoba chce za to náhradu. Že je druhá osoba môj partner na tom nič nemení.
Argument, že o dva roky sa s tebou priatel možno rozíde a ty nebudeš mať nič, tak ten tiež nechápem. To by hrozilo v akomkoľvek nájme. Ale nikto Ti napríklad nebráni si byt kúpiť, prenajať ho a budeš tak v prakticky rovnakej východiskovej situácii.
Predstavme si však opačnú situáciu. Budeš bývať u priateľa a platiť mu nebudeš nič. Ostanú ti teda peniaze, ktoré by si za iných okolností musela minúť na bývanie. Ty tieto peniaze budeš odkladať a šetriť si v nejakých investíciách. O 5 rokov sa s priateľom rozídeš. Priateľ ťa prakticky niekoľko rokov živil, opotrebovala si mu byt a nič z teba okrem nákladov nemal. Ty od neho odídeš s nasporenými aktívami, ktore sa ti este aj zhodnocovali.
Ide úplne o totožnú situáciu. Ty odídeš od priateľa a on nemá nič a ty si na ňom slušne zarobila bez toho, aby si ale vobec poskytla niečo, čo sa opotrebováva (v situacii kde ty u neho byvas tak prichádza k faktickému znehodnocovaniu, čiže tvoj priateľ je na tom o dosť horšie). Len tu asi veľa ľudí berie nehnuteľnosť ako úplne iný druh investície ako napríklad akcie atď., čo je zlý pohľad.
No napriklad ak by začal byt prerábať a chcel by, aby si mu s tým pomáhala, tam je adekvátne to, aby sa ti tvoja práca odrátala od nájomného. Čiže tam by si mu nemala isto platiť nič, lebo platíš svojou prácou.
Môj názor, ktorý som podľa mňa aj odôvodnil inak, ako len svojimi pocitmi.