Platiť v Poľsku kartou: Eurá alebo zloté?
v lete mi pri platení kartou terminál viackrát ponúkol platbu v eurách alebo v zlotých. vždy som zvolila eurá, lebo mi to prišlo jednoduchšie. až potom mi niekto povedal, že kurz môže byť horší. nabudúce teda radšej vždy vybrať zloté?
sandy18 ma pravdu v tom hlavnom, vzdy miestna mena. len to funguje trochu inak, nez to vyzera. ked na terminali kliknes na eura, kurz ti nestanovi visa ani tvoja banka, ale firma, ktora tu sluzbu obchodu dodava, a prirazku si urcuje sama. ked kliknes na zlote, prepocet ide cez visu alebo mastercard ich denne zverejnovanym kurzom a az k tomu ti banka pripadne prida vlastny poplatok podla sadzobnika, byva to par desatin percenta az percento. preto to skoro vzdy vyjde lepsie. co sa hodi vediet na buduce leto. to iste plati aj v bankomate, ked ti pri vybere ponukne prepocet na eura, odmietni a nechaj si vydat zlote, tam byva prirazka najvyssia zo vsetkych miest. a rovnako to funguje pri online nakupe na zahranicnom eshope, kde ti eura niekedy predvyplni sam. a este jedna vec, od roku 2020 plati v EU pravidlo, ze kto ti prepocet ponuka, musi jeho cenu ukazat vopred, a to ako prirazku v percentach oproti referencnemu kurzu ECB. cize sa to da najst na terminali alebo na uctenke a rovno vidis, kolko ta ta pohodlnejsia moznost stala. s uz zaplatenymi platbami sa spatne nic robit neda, len nabuduce kliknut na zlote.
Vzdy v zlotych,je lepsi kurz.Chodime tam kazdy mesiac na velky nakup.
Kluci z Prahy to vysvetľujú, DCC je drahé, vždy plať v miestnej mene.
Zo slovenska sú najdrahšie karty 365banka 3% poplatok, VÚB 2,5% poplatok a SLSP 2% poplatok, výhodné kurzy má Revolut karta 1€ = 4,33 PLN

@anonym_autor áno, vždy treba vybrať miestnu menu. Ak dáš eura, kurz ti stanoví kartová spoločnosť, napr. VISA, a ten je vždy nevyhodnejsi. Ak si vyberieš miestnu menu, kurz stanovuje tvoja banka