icon

Poberanie daňového bonusu

emily256
25. apr 2023

Ahojte, prikladám moju otázku ohľadom daňového bonusu. S ex sme mali súd ohľadne syna ešte v roku 22. Bol určeny styk aj výživné. Bývalý si už vtedy vyžiadal do rozsudku napísať, že kým ja nie som v práci a som na RD so synom, tak, že on bude poberať daňový bonus. Sud mu vyhovel a teda v papieri máme napísané, že kým som ja na rodičovskej, tak poberať daňový bonus bude otec.
V tomto prípade sú to peniaze pre neho, alebo by ich mal dávať mne pre nášho syna? Pripadne ake sú voči tomuto nejaké moje práva? Nežijeme spolu ani sme nikdy spolu nežili. Ďakujem.

Strana
z2
alenah31
25. apr 2023

@emily256 no ja by som išla určite. Dosť možné, že finančná správa po preverí bude od neho žiadať už vyplatený DB vrátiť späť. Teba to nič stáť nebude - zvyšok bude jeho problém.

emily256
autor
25. apr 2023

@alenah31 ďakujem za info. Isto tam vybehnem.

kristinka92
25. apr 2023

to že mu súd určil že MÔŽE poberať DB je jedna vec, ale druha či naňho ma nárok- o tom súd nerozhodol a ani nerozhoduje. ten rozsudok súd nevydal voči daňovému úradu, ale iba určil kto môže poberať DB…
To či splna podmienky na poberanie DB súd neskuma, ale daňový úrad áno - “ Daňovník, ktorý v zdaňovacom období dosiahol zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti alebo z podnikania, a inej samostatnej zárobkovej činnosti si môže uplatniť daňový bonus na každé (!!) vyživované dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti (!!) pričom prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohoto daňového bonusu.”
Dieta ma v striedavke, nežije s ním v spoločnej domácnosti. Ten DB je pre dieta, nie pre nenazraneho rodiča, ktorý si ho necha pre seba a s dietatom prakticky nemá nič spoločne.
Autorka buď nad tým mavnes rukou, alebo ak s tým sama nesúhlasíš morálne, tak mozes ist na daňový úrad nahlásiť že ten a ten poberá na dieta neoprávnene DB, asi budú skúmať kde a s kým dieta žije a môže sa stat že ho budú od neho pýtať naspat.

mery1602
25. apr 2023

@alenah31 pokiaľ je zamestnanec a uplatňuje si DB mesačne, takže sú to peniaze pre dieťa. Daňový bonus sa neberie ako NČZD to sú : na daňovníka, manžela, na zaplatené úroky v ročnom zúčtovaní.

mery1602
25. apr 2023

@alenah31 ale chápem ako si to asi myslela, v prípade ak mu vyšiel nedoplatok na dani a preplatok DB v ročnom zúčtovaní, alebo DP, tak o to menej zaplatí na dani. Ale nie je to NČZD. Ale ak je zamestnanec a ak si ho uplatňuje ročne určite mu vyšiel pekný daňový bonus

alenah31
25. apr 2023

@mery1602 nie sú to peniaze pre dieťa - akurát vzhľadom k tomu, že má dieťa môže si túto položku uplatniť a tá mu bude v príjme zohľadnená - buď mesačne alebo ročne buď cez DP resp. RZD.. NČZD je úplne niečo iné.

mery1602
25. apr 2023

@alenah31 ak si to uplatňuje mesačne ako zamestnanec, vo výplatnej páske sa vyráta podľa ČZD a to 20% max. môže bude mať 140€ podľa toho aký má ČZD. A to sa priráta k čistej mzde. Podľa teba to nie sú čisté peniaze? no podľa mňa hej...

alenah31
25. apr 2023

@mery1602 jednoducho povedané - daňový bonus je daňové zvýhodnenie rodičov na dieťa max. do 25 rokov, ktoré študuje. Na rozdiel od nezdaniteľných častí neznižuje základ dane z príjmov, ale až samotnú vypočítanú daň. Sú to síce čisté peniaze ako všetky úľavy - no nie pre dieťa, ale daňovníka.

jaroslav81
25. apr 2023

Ak ho poberal a nežil v jednej domácnosti s dieťaťom, ide o daňový podvod a môže byť stíhaný fin. políciou. Riešili sme niečo podobné, otec poberal na malú DB neoprávnene, nežil s ňou v domácnosti. Teraz ma na krku fin. správu

emily256
autor
25. apr 2023

@jaroslav81 ako pisem, nikdy Sme spolu nežili. Bolo mi jasne že za bežných okolnosti by nárok nemal, pýtala som sa pre tu jednu vetu, čo máme v súdnom rozhodnutí. 🙂

ivana11155
25. apr 2023

@emily256 dohladaj si v starych temach, ale niekde tu uz bolo pisane, ze otec nema narok poberat aj keby vedel preukazat, ze ti to posiela na ucet. Podaj staznost na danovy urad a bude musiet vratit. Ty mas narok poberat, az ked nastupis do prace.

Napr. kolegyna ma sudom schvalene ze muz pobera, ale oni maju striedavku. Muz ma danovy bonus a ona pridavky. Lenze teraz aj ona nadava lebo predtym na vacsie deti bol danovy bonus cca 20eur a pridavky 20eur tiez a teraz je DB 140 a pridavky 60eur, co je sakra rozdiel.

emily256
autor
25. apr 2023

@ivana11155 ano viem že nárok teraz nemám 🙂 ale myslím si že neni fér aby ho mal ex pre seba keď ho nepoberá zákonne.

wiwi28
25. apr 2023

Zaziadala by som o vyjadrenie finančnú správu a s tým by som išla na súd a ziadala o prehodnotenie tejto časti rozsudku. Aj podľa mňa poberá DB protiprávne, nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti.

alenah31
25. apr 2023

@ivana11155 nech si to dá kolegyňa upraviť ak má príjem kedy by je vyplácali DB v plnej výške. Zákon totiž hovorí, že ak je viac osôb, ktoré si môžu DB uplatniť ide sa postupne 1. matka, 2. otec, 3. iná osoba. Súd určil otca - ona súhlasila. Ale môže na súd podať návrh na zmenu - zo zákona má v uplatňovaní si DB prednosť a súd nemá dôvod jej nevyhovieť.

ivana11155
25. apr 2023

@alenah31 ano, jej je toto vsetko jasne, ale nechce dceru tahat po sudoch (vacsie deti uz vraj chodia, neviem), tak na to kasle.

alenah31
25. apr 2023

@ivana11155 toto nemá s deťmi nič spoločné....prečo by ich mali volať? V tomto prípade sa nevolajú svedkovia.

emily256
autor
25. apr 2023

A zienky ešte otázka, dá sa toto upozornenie daňovému úradu urobiť aj anonymne? Či ex hneď zistí, že som im ja dala vedieť?

sandra19860
25. apr 2023

.

slavomira236
25. apr 2023

@emily256 momentalne nemoze ho poberat ani jeden z vas .aj keby ho poberal a daval ti ho financna sprava by na to casom prisla mysela by si vsetko vracat.. Inak to niesu peniaze pre dieta to je vlastne znizena dan pre osobu ktora sa o dieta stara a preto aj ta podmienka ze ma osoba zit s dietatom v domacnosti

slavomira236
25. apr 2023

@emily256 tak to oznam uradu pisomne napriklad ajo anonym...ale ak by ti tie peniazky daval nespravila by si tak vsak? Casom by ste to aj tak vracali ci by skoncili u neho alebo u dietata lebo by to bolo neopravnene poberanie🙂

simca06022011
25. apr 2023

Danovy bonus patri rodicovi, s tym deita nema nic spolocne. Neviem ako vznika takato fama.. je to proste "ulava na daniach" pre rodica. Nic viac. ziadny prispevok/pridavok atd.

Skor by som sa pozrela na to, ci vobec o tomto sud moze rozhodnut, ked podmienka je zit v jednej domacnosti...

emily256
autor
25. apr 2023

Spýtam sa teda na dú. A nech mu ho teda vezmú, lebo fakt to neni fér.. ďakujem vám za info každej jednej.

1andrea111
25. apr 2023

@emily256 dieťa je v striedavej starostlivosti?

emily256
autor
25. apr 2023

@1andrea111 nie. V mojej. Ex ma akurát určené stretávanie, na ktoré niekedy príde a niekedy nie. Mne šlo o to, že keď mam písanú tu vetu v rozsudku, či ho ma mať alebo nie. Keby to tam nebolo, tak mi je jasne že nemá nárok.ale takto som si nie celkom istá, ale za opýtanie priamo tam nedám nič.

emily256
autor
25. apr 2023

Ešte k tomu zvereniu do mojej starostlivosti. Pamätám si ako mi hovoril keď som bola tehotná, že ešte to nie je dieťa ale plod…. Cele tehotenstvo som musela zvládnuť sama, pri pôrode som nemala od neho žiadnu oporu, ani po. A ozaj je to niekedy na zvlaznenie. Keby je so mnou v spoločnej domácnosti, aspoň trochu by mi s dieťaťom pomohol, ako každý iný chlap. Výživné mi platí, no výdavky ohľadne dieťaťa by mal aj keby sme boli spolu, čiže..🤦🏼‍♀️

vams
25. apr 2023

@emily256 ešte by ma zaujímalo, či ho poberá tak, že si ho dá ročne vyplatiť v daňovom priznaní, alebo mu ho vypláca zamestnávateľ mesačne. Ak tak, by som kontaktovala zamestnávateľa a upozornila ho na daný stav.

diablikovci
25. apr 2023

Daňový bonus na vyživované dieťa si môže uplatniť daňovník na každé vyživované dieťa, a to vlastné, osvojené, dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a dieťa druhého z manželov, žijúce s ním v domácnosti, ktoré sa považuje za nezaopatrené dieťa podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa, pričom prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu.
Súd možno vychádzal z vety že dieťa na prechodný pobyt mimo domácnosti čiže u otca dieťaťa.

emily256
autor
25. apr 2023

@diablikovci on ho nikdy v živote nemal v svojom trvalom pobyte. Chodi max tak k rodičom, dokonca úplne sám s ním nie je nikdy. Styk ma byt aj v mojej prítomnosti, tak tomu donedávna aj bolo, už mu ho dávam aj samému ale ako vravím na svojom pobyte nebol nikdy, ale u rodičov.

emily256
autor
25. apr 2023

@vams súd sme mali koncom roka, syn ma už vyše 14 mesiacov. Čiže predpokladám že teraz mu to išlo, respektíve príde na tej ročnej báze. Ďalej ako to plánuje vôbec netuším, ale dovtedy sa aj popýtam na DÚ.

Strana
z2