Pocit, že žijem na pokraji chudoby
Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.
Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.
Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...
@annamalaga ja mám už dva krát pretočený tachometer 😎
@bluka2 Nehovorím, že nie 😂len mne už len tá predstava dojčenia robí zimomriavky.Nemám rada ani keď ucítim podprsenku pri behu.Okamžite som nervózna, že sa ma niečo dotýka.
A zároveň nechcem aby ma dieťa malo za dudel.Ja som videla čo vystrájala sestra aké amoky bola schopná chytiť keď nedostala prsník a zároveň bola strašne uplakaná a zamamičkovaná.
Ja som spadla, povedala som au alebo mi stačilo objatie a nelipla som tak na mame.Nepotrebovala som tak ten fyzický kontakt.
Mne to niekedy prišlo, že mama je otrok na povel 😂 daj prso a keď nedáš tak sa hodím o zem.Ja som dojčená dlho nebola a neuvedomovala som si to takže som aj rýchlo zabudla a bol kľud.
@bluka2 tak ja mam napriklad uni, ktora sa v pohode vyrovnala vedomostami zahraniciu- ja som napriklad v belgicku, aj v nemecku na uni excelovala vedomostami, lebo tam chceli, aby studenti vedeli menej a viac sa spoliahali na to, ze vsetko urobia masinky a ked bola masinka s prepacenim v p*deli, zavolas ITckara🙈😳🤦♀️🤦♀️🤦♀️a sami sa nikam nepohli....
Skúšali ste si refinancovať hypotéku? Manžel sa Vám môže na to pozrieť,je finančný poradca (zadarmo samozrejme). Ak máte poistky,tiež sa môže pozriet,či sú výhodne uzavreté/nadstavene.. Ak máte záujem,napíšte mi do správy.
@michalka4193 No to je druha vec - zalozit si rodinu ked chodis po podnajmoch a nemas nasetrene - ale to neber ako odsudzovanie, je krasne mat deti a ci prisli planovane ci neplanovane dost skoro, to je druha vec. Ale stale je to prepojene s tym, ze nemam nasetrene, nemam zabezpecene byvanie ale mam dieta. A potom jasne, ze s vypadkom jedneho prijmu kvoli materskej/RD a s dietatom (dalsie vydavky) sa tazko dosetri 20%. Lenze tazko sa v takej situacii aj splaca hypo+uver na dofinancovanie.
@nafka0483 my sme to tak nebrali išli sme do podnájmu lebo sme chceli. Jedna vec a druha by si sa čudovala koľko bohatých ľudí v a v mestkych bytoch ktorý sú podnikatelia a majú nie také auta a toľko peňazí a. Im to vyhovuje a neplánujú odísť.. No žiaľ manžel zarábal dobre a tým pádom sme prekracovali ich limit finančný a to som mala len ja RD. A co sme mali ísť na ulicu? Vyšlo nás to finančne skoro tak isto a ďakujem pekne kebyže mam rozmýšľať že mám mať dieťa až v 30 a byť stara. Nie ďakujem... Deti boli plánované po 6 ročnom vzťahu sa nám plánovane narodila dcéra a po ďalších 4 rokoch z toho 2och snaženia syn. A sme radi a kebyže to mam brat že ensom poriadne zabezpečená tak to nemáme ani naše deti. Každý to berie z pohľadu ktorý mu vyhovuje... Ja sa nestazujem žijeme dobre mame všetko aj deti aj napriek tomu ze musím ostať ďalší rok navyše na RD
@michalka4193 Nerozumiem. Pisala si, ze nevies kedy by ste nasetrili 20% na hypo a teraz pises, ze manzel zarabal dobre a prekrocili ste financny limit? Nerozumiem ze kde je vlastne problem?
@nafka0483 lenze clovek nikdy nevie, co sa stane v zivote. Staci jeden uraz a mas nasetrene peniaze v lufte. Ci nehoda auta na totalku. Ci ine veci. A planovat podla toho potomstvo, tak to by ludstvo vyhynulo uz pred storociami. Dolezite je, urcit si priority a prykryvat sa takou perinou, na aku mam a nie na ukazovanie okoliu, "na co mam"- to je take bezne v dnesnej dobe vsade na svete. U mm krajine je najdolezitejsie auto- superluxusny najnovsi mercedes ci lexus na objednavku zhotoveny a dovezeny, ale v jednom ochablom dome byvaju dobreze nie 4 rodiny v 5 generaciach a kazdy den idu este vyjedavat po ludoch, co nemaju na vlastny tanier....ale 4 lexusy pred domom stoja, to sa rata....🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
este som si pospominala ako som si sama zdobila svadbu aby som usetrila, ked moje kamaratky ktore zarabaju menej mali prenajate drahe firmy, ako sme chodili na prvej felicii ked sme zacali podnikat 🙂 ked vsetci moji znami ci zarabali menej mali auta na lizing, na Slovensku sa velmi dobre zije, len sa netreba snazit porovnavat a vyrvonat 🙂 treba zit svoj stastny zivot, my sme naozaj uspesni podnikatelia 🙂 ale je bezne ze si na dovolenke varime 🙂 . Ja napriklad snivam o dome dlhe roky a TATO SPROSTA SLOVENSKA LUZA nevie pochopit ze si nechecm vziat hypo, nuz blbcovi nevysvetlis. Na zapade si za nas robia srandu, tam kde sa vsetko prenajima na dobu potrebnu, ci auta alebo domy 🙂 Baby poucte sa. NEPOZNAM JEDINEHO CLOVEKA KTORY SI MUSEL VZIAT POZICKU, HYPO, IBA TAKYCH CO CHCELI!!!CO JE VELKY ROZDIEL
@vevesh Jasne, nevie. Ale ak zijes na hrane, tak nie je rozumne brat si hypo a zvysok dofinancovat uverom, lebo tazko sa to bude zvladat platit. Radsej par rokov nasetrit a zobrat len hypo a nemat k tomu este aj uver s vysokanskym urokom.
Ja len to hovorim, ze to treba robit s rozumom a vediet na co mam a co zvladnem.
@teleskop kazdy ma ine predstavy o zivote a o prioritach. Pre teba je priorita nemat uver, ok, podarilo sa ti to, tlieskame👏👏👏ale na sk nie je moznost ako v zahranici byvat v lacnom najme - napr. V nemecku je najom lacnejsi ako hypo a nedostane ju kazdy, preto vlastni aj relativne malo ludi vlastnu nehnutelnost na rozdiel od slovenskeho trhu, kde to je "must-have", pokial nechces mama hotel do 45ky, kedy by si realne MOZNO nasetrila na vlastnu nehnutelnost, pokial by si mala stastie. O kvalite zivota tiez radsej pomlcim...
PS: napriklad na dovolenku tiez nejdeme all inclusive a pozerame, ako by nas to vyslo najlacnejsie, ale nie na ukor kvality. Na dovolenke razne odmietam varit a jeme po restauraciach- drahych. Ale je to o nasich preferenciach. Niekto radsej zaplati all inclusiv, aby sa nemusel starat a niekto je radsej o spagetach, ale v 7*hoteli.....
@teleskop ešte stále som sa nedozvedela, ako sa k bytu bez hypo, k normálnemu 3 izbovému bytu dopracujú dvaja mladí ľudia, ktorí skončia školu a majú príjem dokopy 1200 eur v čistom. Aj keby odložili polovicu, čo je reálne aj po zaplatení nájmu, energií, stravy, poistiek, mobilu....ako dlho by im trvalo, kým by našetrili na byt? A nesmeli by mať počas tejto doby výpadok príjmu, ani znížený príjem, teda nesmeli by mať deti. Okrem toho kým na ten byt našetria, jeho cena rastie. Rastie podstatne rýchlejšie, ako ich platy. Oni počas celej doby platia nájom väčšinou vyšší, ako je splátka hypo, často v podstate splácajú hypo niekomu inému. Ešte stále sa ti to zdá rozumné?
Dovolím si skopírovať jeden príspevok, dúfam, že sa pani, ktorá ho na MK písala, nenahnevá, jej nick neuvádzam.
Nedostali sme nikdy od rodin nic, kedze sami mali co robit aby prezili. Z podnajmu sme sli do jednoizbového bytu na ktory sme si brali hypo, cca 50 tisíc. Po dvoch rokoch, uz s dietatom, sme sa prestahovali do dvojizbaca. V pohode sme ten prvy byt zatazeny hypotékou predali a kupili sme na dalsiu hypoteku druhy byt. Potom sme si uver preniesli do inej banky, kde boli lepsie podmienky. To sa vsetko da. Po dalsich dvoch rokoch sme si kupili trojizbovy byt. Ano, stahovali sme sa tri krat, kupili sme takto postupne tri byty, na oboch predajoch bytov sme zarobili! Zvacsovali sme si byvanie a pritom znizovali naklady. Preslo 10 rokov odkedy sme si brali prvu hypoteku a mame vsetko splatene. Byt je nas. Hotovo.
Vôbec nechcem tvrdiť, že to ide takto vždy, absolútne neschvaľujem brať si s príjmom, ktorý som uviedla vyššie hypo na dom a živoriť. Ale skutočne neviem, akým spôsobom sa dopracovať k bývaniu bez toho, že by človek zdedil, vyhral, alebo mu dali peniaze rodičia. Pred rokmi, keď sme stavali dom my, to išlo, dnes bežným príjmom nie. Alebo máš nejaký návod?
@teleskop Nechapem preco pocitujes potrebu niekoho oznacovat ako "SPROSTA SLOVENSKA LUZA " len preto, ze ma iny nazor.
Slovaci si beru uvery, nemci nie a ty si tiez nechces zobrat. Vysvetlila si preco a ako na to ides (varis po dovolenkach, sama si zdobis svadbu, felicia) fajn. Ale niekoho tu dehonestujuco takto nazivat nie je potrebne.
Mimochodom ked vies o nemcoch, zijes v Nemecku?
Akoze ja s tymto suhlasim,prenajat si na dobu potrebnú. Bez detí človeku lepšie v meste blízko kultúrneho vyžitia. S malými deťmi niekde s prístupom do záhrady. S väčšími deťmi zas niekde v meste, ale vo väčšom než predtým. Keď deti odidu, zas niečo iné. Neviem si predstaviť žiť celé tieto roky v 1 nehnuteľnosti. Buď by bola veľmi veľká a teda celé také žitie absolútne neekologicke alebo malá, ...
A človek tiež nepracuje na 1 mieste, aspoň ja rada zoberiem príležitosť aj inde, kde mám pocit, že 8 h denne dobre strávim a nie niekde, kde ma to ubíja, ale je to blízko domu. Pre mňa toto zvazuje trochu ruky. Nehovoriac o tom, že sa človek boji dať výpoveď, keď musí veľa platiť. Bez takého veľkého záväzku sa dá dať výpoveď hocikedy... Táto sloboda je príjemná.
Chápem kúpiť ako investíciu a niekomu to prenajať a mať to ako aj nejakú zálohu na najhoršie možné scenario.
@nafka0483 vtedy bol 1000eur finančný limit príjmu celej rodiny
@michalka4193 Vobec nechapem. Limit na co bolo 1000eur? Ako to suvisi s nasetrenim 20% hodnoty nehnutelnosti?
@teleskop Však daj už potom recept aj nám, sprostej luze s hypotekou, ako sa to robí, nech sa poucime.Zatial si ja preparkujem lizingovany mercedes spred chatrče k svojmu hypotékou zaťaženého luxusného bytu, nech vidia susedia že na to mam a pôjdem do providentu na pôžičku na veľkú telku 😂 Viem, že máš vysoké IQ, preto toto nepíšem tebe, ale tým, čo by nepochopili: sarkazmus. Ci úspešný človek, ktorý chce, aby sa mu na západe nevysmievali ma napr. platiť nájom bytu vo výške hypotéky so všetkými nakladmi úspešnému a šikovnému vlastnikovi, ktory zmluvu dá len na rok (chápem ináč), chce mať všetko na ruku a keš pre istotu, aby daňovému nebol podozrivy mesačný pohyb na jeho účte, na pobyt ma neprihlási, odpad za mňa nezaplatí a vratky po ročnom vyuctovani, čo som mu nasetrila si ponechá,hej? Máš pocit, že v našich podmienkach existuje normálny systém nájomného bývania? Ci ľudia sa majú uskromniť u rodičov a napr. ne pracovať, ak ten rodičovský dom je v hladovej doline? Ze mal by síce prácu mimo domu, ďaleko, ale tam by zase potreboval bývať, čo sa nedá bez zadlzenia a keď to urobí, je luza? Bývala som v dvoch najmoch, aj keď majitelia boli zlatí, išlo im o to, fajne si na mne zarobiť (chápem) a ja som tak ci tak skoro nič neodložila bokom, nie viac ako teraz, lebo co som minula na nájom pre nich, tak toto teraz miniem na splátky hypo, náklady spojené s bývaním, poistku na byt, odpad, dane, a garáž. Plus som bola vydaná na ich milosť ci ne milosť, dokedy si ma chcú ponechať ci zvýšiť už i tak vysoké nájomné. Ale tebe asi neschválili hypo, tak tu si vybijas zlosť na iných, alebo neviem.
Ešte k téme, myslím si, že každý normálny človek počíta dopredu, kalkuluje a mysli na zajtrajšok, ale ja proste nechápem, jak niekto už aj vzdelaný a inteligentny nevie pochopiť alebo predstaviť si situáciu, že sú dni, týždne alebo mesiace, kedy sa môže stať KAŽDÉMU, aj najpoctivejsiemu skreckujucemu na horšie časy, že z tých peňazí DOČASNE nevychádza a musí sa trosku DOČASNE uskromniť.
@nafka0483 ja som kupovala byt v r 2007, urokova sadzba bola 6% a dali mi 70%, zvysok som riesila stavebnym, komu nevychadzalo podla vtedajsich pravidiel, tomu nedali, nie ako teraz 0,05% a podte aj mamicky na materskej...chore. Mali sme 3izbak realne 1,5izby pouzitelnej, prerabali sme si postupne, po 10r byt splateny, ale dnes by kazdy chcel byt ako s katalogu aspon 120m, k tomu auta dovolenky, kavicky, restiky... ( mimo korony) a najlepsie 2m po skole. Normalne je si nieco zarobit odlozit aspon na zaciatok a zacnem v 1izbaku nie v 4ke v novostavbe... potom sa netreba cudovat ze ludia koncia zle
@teleskop este by som k tym hypo dodala, ze sikovni ludia sa snazia ju splatit skor a potom zobrat dalsiu, na nehnutelnost, ktoru prenajmu, cize sa splaca sama. V porovnani s tymi, co platili cely zivot najom, maju nehnutelnosti dve a nemusia sa obavat, ci budu mat na najom z dochodku. Ten, kto bral v poslednych rokoch hypo na investicny byt, urobil vybornu vec, ceny nehnutelnosti isli hore raketovo. A stale neviem, ako sa mladi ludia mozu dopracovat k bytu bez hypo. Setrenim to nebude.
@elizabet173 pani teraz asi tuho premysla alebo jej dosli argumenty....fu...tolko nafuknuteho ega je vela aj na kona :D ale k tvojej otazke, aj ked nebola na mna...jasne, ze sa da byt kupit aj bez hypo. pracou v zahranici napriklad.
proste Slovak ostane nevolnikom este aj v slepej dovere bankovym instituciam 🙂
@elizabet173 no dotyčná si mysli aka je bystrá. Ale omyl. Ako vravíš, aj na hypotéke sa da zarobiť a ak je niekto sikovny a rozumie financiám, ma aj peniaze, aj hypo, aj zivot na úrovni. Dotyčná kupuje v sekaci, jej ekonomické myslenie je nastavené na “nic si nekúpim, nic si neuzijem, byvat budem do dochodku v podnájme” ale nemam hypoteku ako slovenska lúza. A tym pádom to absolutne nesvedčí o jej vysokom IQ ale skor o neschopnosti mat aj peniaze a aj zit kvalitný zivot s vlastným bývaním, autom, dovolenkou atd.
@teleskop mna by fakt uprimne zaujimalo ci si popri tom skreckovani niekedy aj nieco dovolis, nejaky ulet napr. krasne topanky co su mimo rozpoctu, obed v drahej restike, nejaka drobnost pomimo...
Nie je také jednoduché našetriť 20%.My by sme potom dieťa mali keby som ja mala po 40tke.Momentálne nevieme ušetriť nič v tejto situácií.Za normálnych okolností sme šetrili.
Odkiaľ má človek vedieť či nepríde o dobrú prácu a zrazu klesneš na plat z ktorého neusetríš nič a zistíš, že si stratila pár rokov a máš 50.
Nedá sa všetko plánovať.
@vendulka80 len toho dochodku v podnajme by som sa ja osobne velmi obavala. Ako som pisala vyssie, naklady na zivot ostavaju, v starsom veku este mozu aj stupnut ( lieky), ale prijem dramaticky klesne. Ak su este dvaja, da sa, ale ak ostane clovek sam, je odkazany na zivorenie. Tiez sme sa museli uskromnit, ked sme stavali dom, dovolenka bola len pod stanom, na seba som si za tri roky kupila jedny saty na svadbu. Ale inak sme zili normalne, aj kino, vylety. Tri roky sa to dalo v pohode zvladnut, ale aby som zivorila cely zivot a nakupovala v sekaci? Ako rozmyslam, tak rozmyslam, tak ked budu dvaja bratia s rovnakym platom, rovnakym zivotnym stylom a jeden vezme hypo a druhy bude setrit na byt, jednoznacne z tohu musi vyjst lepsie ten prvy. O kvalite byvania ani nehovorim, ten prvy byva v peknom byte hned, ten druhy v jednej izbe u rodicov. Jasne, ze splatky hypo prevysuju vyrazne cenu bytu, ale aj cena toho bytu rastie.
Ludia sa na to pozeraju trosku zvlastnym sposobom - ze nechcem sa zadlzit.
Lenze, ten, co plati najom, "vyhadzuje" peniaze do vzduchu - plati si moznost byvat v danom priestore. Tie peniaze maju hodnotu teraz a pustim ich z ruky a koniec, uz ich nemam.
Kto plati hypoteku, tak investuje - pretoze vlastni dany priestor a ten priestor kazdym rokom stupa na hodnote. Tie peniaze, ktore do hypoteky dava, maju teraz nejaku hodnotu, ktora sa preklapa do zisku v tej nehnutelnosti.

@littlebubble haha, na to si možno ešte spomenies , čo si plánovala robiť a realita s dieťaťom. Ja som chcela toho pol roka a teraz už druhé dieťa dvojročné dojcim. Človek rýchlo prehodnotí tieto veci🤣