Pocit, že žijem na pokraji chudoby
Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.
Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.
Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...
Neidealizujte si zahranicie. Tak ako uz elizabeth pisala, tie casy kedy ste za par rokov zarobili na vlastny rodinny dom na SK su nenavratne prec.
Autorka nezije na pokraji chudoby, len maju vela financnych zavazkov a preto im to nevychadza. Ja to hovorim stale a malokto tomu veri, vela Slovakov si zije nad pomery.
Ani my co sme v zahranici si momentalne nemozeme vyskakovat. Kamarat naposledy bol odniest auto do leasingovej spolocnosti pretoze situacia je aka je a stalo ho to nemale peniaze momentalne.
Tazko sa zije aj tym co su v zahranici. Kto nechce zit na ubytovni, ten musi platit drahy byt a ti co tahaju nehnutelnosti v zahranici aj na SK ( hypo, rezia, energie atd. ), pre tych to momentalne tiez neni jednoduche.
Tiez som v plane riesit, bohuzial dosla korona, skrt cez rozpocet a tiez si teraz nezijem lazo plazo. Co usetrim odkladam bokom pretoze clovek nevie co bude.
Treba bud zohnat druhy prijem alebo skrtat sucasne vydavky. Povedat, ze zijes na pokraji chudoby a pritom tahat aj naklady na auto sa za chudobu velmi povazovat neda.
Mne by sa tiez zislo auto, ale sucasna situacia mi taky luxus nedovoluje a to zijem v zahranici.
Nezavisle od toho v akej krajine clovek je, ti ktori nemame super platene pozicie sa musime obracat a sledovat ako vykrit ucty.
Neostava nic ine nez len zatnut zuby a hladat alternativy.
@danieladeley veľa? Hypotéku vám. Nedajú 100 % možno 70 čiže to potrebujete dokryt ppziskou plus nájom v bytovke musíme platiť aj keď je to náš byt čiže mame to tak isto
@hopsadobrandejsa konečne nejaký triezvy názor človeka , čo aj reálne žije v zahraničí.
@michalka4193 Preto treba hypoteku brat vtedy ked mas aspon 20% nasetrene - je to prave kvoli tomu, ze potom to ludia nezvladaju platit.
A ked je byt tvoj tak neplatis najom, su to rezijne naklady, nie najomne za to ze v byte mozes byvat.
@nikyball Nevedia, financna gramotnost je u nas stale na bode mrazu. A ked im banka vypocita, tak su nahnevani, ze ako to ze nedostali viac. Pripadne fejkuju vyssie platy, len aby banka vypocitala viac, ale potom ich to dobehne.
Teraz sa velmi ukazalo do akych problemov moze clovek spadnut ked robi na cierno, berie peniaze a ruku a na paske minimalka, ked ako zivnostnik si robi dane tak, ze vydavky velke, oficialny zisk mininalny, tym padom odvody nizke. Teraz su nahrati, lebo OCRka minimalna, PNka minimalna, dotacia minimalna, lebo oficialny pokles trzieb minimalny, alebo sedia na prekazke a 70% z minimalky je malo. Ak vtedy s peniazmi na cierno vychadzali ltt, tak teraz maju velky problem.
A vela ludi ma problem uvedomit si na co realne mam a co si mozem dovolit. A potom su tu hejtovani ti, ktori sa maju lepsie, ale nikto nevidi ako dreli aby mali to co maju a ako su financne diciplinovani. Vidia uz len vysledok, ale nie tu cestu k tomu.
problém je že sa nevyučuje finančná gramotnosť. Finančnú negramotnosť vidieť na množstve mladých ľudí ale aj ľudí stredného veku , ktorá prepadli konzumu , mať všetko a mať to teraz a hneď. Plus tam je potrebné prirátať neskutočný finančný tlak doby a to hlavne na ženy vo vzťahu k ich vzhľadu ( nechty, mihalnice, kaderníčka, kozmetička, fitko ... ) , tlak na mužov aby skvelo zarobili a ešte sa doma starali aj o deti a domácnosť . Takže máte 20+ a majú pomaly všetko na sebe umelé , 30 ročného muža ktorý sa bojí dozrieť lebo by mal len povinnosti a on tak strašne chce žiť a mať tie babenky ktoré balí na auto , kde má úver a čo na tom že býva u rodičov v jednej izbe a mame dáva 200 eur mesačne na všetko .
@michalka4193 ano, vela. lebo kebyze mam 70% hypo a 30% pozicku, tak by som do toho ani nesla. realne mam nic. ale nehovorim, zalezi od okolnosti, pri dvoch dobrych platoch sa to utiahnut da. je to realne, ale ocividne si to nie kazdy vie prepocitat.
@mergimar nie je to o plate.
Auto nie je univerzálna potreba ani ak máš 2 deti, ale stále luxus. Jedine v špeciálnych prípadoch, ako keď musíš dochádzat do práce, kam nejde MHD, nemôžeš ísť bicyklom a pod sa dá hovoriť o potrebe. To ako človek, čo má tiež 2 deti a nemá žiadne auto (nie že by som nemala ten príjem, aký spomínaš)
@21oktober Len pre info: Financna gramotnost sa vyucuje uz na ZS. Nie, ze nie. https://www.minedu.sk/17597-sk/narodny-standard...
@mergimar Financna gramotnost sa na ZS vyucuje len v ramci inych predmetov, kde napr. v matematike ked ucis percenta, tak spomenies urok v banke. Alebo (neviem ci to vobec este maju) ked ucis varenie, tak rozpocitas kolko ta vyjde porcia na osobu ked nakupis suroviny.
Neuci sa systematicky ako jeden predmet, kde by sa deti ucili ako viest evidenciu o prijmoch, vydavkoch, ako zostavit rozpocet, ako sledovat jeho dodrziavanie, ako urcit prioritne plozky v rozpocte, co naopak mozno vynechat, ako si strazit vydavky pocas celeho mesiaca, aby som posledny tyzden nejedla suche rozky. Tiez co sa tyka rezervy, sporenia, ake su sposoby, ktore maju ake vyhody, nevyhody, ake percento primu treba odkladat, aku velku rezervu treba tvorit... v tomto ma stale vela ludi obrvoske medzery, lebo len kde-tu sa v skole spomenie nieco o financnej gramotnosti.
@mergimar A co povazujem tiez za velmi dolezite, neuci sa ani nejaka "pravna" alebo "socialna" gramotnost. To tu vidno stale pri otazkach ohlado materskej, rodicovskeo prispevku a inych prispevko a davok.
Zeny tu netusia co co znamena, co vyplaca ktory urad, ake su podmienky naroku, ako sa vyska davky vypocita, netusia co je vymeriavaci zaklad. Tiez pri otazkach ohladom prace netusia co znamena skoncit PP dohodu a co dat alebo dostat vypoved, co znamena skusobna doba, co znamena hruba mzda a co cista a preco by ich mala vzdy zaujimat hruba.
Netusia ake odvody a dane platia a ako sa to pocita. Permanentne sa tu pytaju "kedy mi vratia dane" alebo "ako si uplatnit dan na manzelku".
Nevedia, ze je povinne platit si zdravotku, ze socialne odvody povinne nie su, kedy je osoba povinne a kedy dobrovolne poistena.
Keby sa tieto veci ucili (ja viem ze sa casto menia vysky prispevkov, upravuju sa podmienky, ale zaklad stale ostava), tak by si mnozstvo mladych ludi vedelo lepsie naplanovat veci a vedeli by zit a hospodarit rozumnejsie a robit lepsie rozhodnutia.
@nafka0483 Neviem, kde si študovala, ale mnohé stredné odborné školy toto všetko učia. Len žiakov to nezaujíma.
@mergimar predmet finančná gramotnosť alebo niečo s podobným názvom a významom neexistuje na našich školách , aspoň nie na základných školách .
@heleninamama môj syn študoval na stavebnej a tam to nebolo .
@heleninamama Na gymnaziu a nic take sme nemali. Ako pisem, v ramci matematiky sa 2-3x za rok nieco spomenulo, na NOSke velmi letmo nieco o socialnom systeme, ale naozaj ked ti parkrat za rok nieco take spomenu, tak to je pre tie deti malo.
@mergimar Ano, suhlasim, ale vidis co vsetko sa zeny pytaju tu a aj ked ich odkazes na zakon, tak nerozumeju. Velakrat nechapu ani ked sa im to snazis vysvetlit polopate. Nehovorim, ze vsetky, ale casto. Pytaju sa zakladne veci a nie nevygooglia si ich.
Ak dieta vyrasta v rodine, kde financie nie su pod kontrolou, nevidi doma priklad a v skole mu v ramci inych predmetov kde-tu spomenu nieco, tak si to nezapamata.
Keby to bol samostatny predmet, kde by dieta pracovala s prikladmi, tvorilo rozpocet, sledovalo dodrziavanie a pod., tak by sa im to lepsie vrylo do pamati, videli by vysledky.
Myslim, ze deti, ktore su prirodzene sikovne, mudrejsie a rozhladenejsie si take veci sami logicky daju dokopy, alebo vyhladaju info. Ale je vela takych, ktorych "netukne" len tak, doma k tomu vedene nie su a urcite by boli financne gramotnejsie keby sa to ucilo systematicky.
@21oktober Tak závisí od odboru, ale na obchodnej akadémii to je určite a aj na všetkých odboroch zameraných na podnikanie a služby v iných školách.
U nás brigáduje dievča z dopravnej školy tu v ZA (vlani ne/maturovala) a mali aj ekonomiku (učili sa všetko o bankách a ich produktoch), dokonca mali aj predmet právna náuka. Teraz som sa jej pýtala. Ale vtedy to nepovažovala za dôležité 😂.
@heleninamama Take odborne skoly, OA, podnikanie a pod., tak to je jasne, ze maju, ve dje to samotna napln studia. Ale gymnazia nemali - aspon niekedy. Ale ako som pisala ak sa to meni a uz to maju postupne na vsetkych skolach tak to je dobre.
@mergimar do nákladov na auto počítas len benzín, že? Lebo to inak nie je možné. Ale rozpocitat na tú jazdu autom treba aj všetky náklady, aj tie jednorazové (papiere, poistenie, opravy, bla bla). Nemôže vyjsť MHD drahšie. A ešte jeden nevyčísliteľny faktor a to je tvoja nižšia CO2 stopa, keby ste išli autobusom alebo bývali bližšie. Ja to beriem ako, že mám šťastie si užívať život na tejto planéte, tak sa snažím do svojho konania uvazit aj dopad na ňu. A keby mi vyšiel náhodou aj rozdiel 2€, volím možnosť lepšiu pre prírodu. To len tak odbočka
@bluka2 Suhlasim s tebou. V com ja vidim problem nie je to ci dam za MHD o 2eura viac, ale CAS. Ak su spoje nastavene tak, ze mam zbytocne prestoje, alebo (co sa permanentne stavalo mne), ze vynechava spoj, alebo meska viac ako 10 minut, tak som stracala tolko casu, ze som sa na celu MHD vykaslala. Stracala som tym cakanim na spoje a prestupy tolko casu, ze ine formy dopravy mi vysli vyhodnejsie v kombinacii cas+peniaze.
Ale napr. v Nemecku to bola parada - tam jednoznacne vyhravala verejna doprava, aj do vzdialenejsich miest vlak - caste spoje, nacas, rychle, ciste, pohodlne. Tam by mi nenapadlo mat auto. Keby to takto fungovalo u nas, tak to by bola parada.
@nafka0483 Ja som končila gymnázium v roku 1996 a základy ekonomiky sme mali v rámci NOSky a kto chcel, dal si vo 4. ročniku seminár zameraný na ekonomiku. Veď z gymnázia ide na takéto školy mnoho žiakov. A nerozhodným to už vtedy odporúčali - keď už nie kvôli prijímačkam, tak práve kvôli životu.
@bluka2 dávaš rozumne argumenty ohľadom auta, a je pravda, že auto treba aj v zime rozmrazovat, gumy menit a ma svoje výdavky.. Ale furt lepšie mať auto a ísť kam chceš keď potrebuješ a nebyť závislý na cestovnom proadku, lebo aj čas sú peniaze. Neviem si ani predstaviť vlacit 17 km busom veľký nákup. Nepôjdem do dedinskej jednoty kupovať denne mlieko za 56 centov keď v kaufe je za 49 a denne minime liter mlieka. To len tak príklad. Áno, auto je drahé, ale má veľa výhod oproti MHD a stoji to za to. A aj tie poistky.. Ročne aj do stovky sa dá. 10 eur mesačne mi stojí za to, aby som nečakala furt na autobus.

@mergimar No to vsetko uz neplati, uz spadaju do zon kde sa plati. Ak zaparkujes pri TU intrakoch, tak do mesta ides peso mozno 40 minut, alebo musis este platit MHD. Kedysi to bolo jednodchsie, teraz ani pri Zeleznicnej nezaparkujes zadarmo, ani inde - neviem ci si myslela Moyzesovu, ale uz sa proste neda.