icon

Pocit, že žijem na pokraji chudoby

7. apr 2021

Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.

Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.

Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...

bluka2
8. apr 2021

@nafka0483 to úplne súhlasím. A čas má tiež svoju hodnotu. Každopádne sa da s tým pracovať. Keď som dohadzala na výšku hodinu vlakom, bola to najproduktívnejšia hodina dňa.... V aute sa nedá zas nič robiť, to proste šoférujes. V buse vybavis už nejaký email, ja by som si to aj do pracovného času rátala. Ale stále máš pravdu

nafka0483
8. apr 2021

@heleninamama Aj my sme v ramci NOSky mali zaklady ekonomiky - ale skor makroekonomika, ako funguje stat a len letmo. Nevenovali sme sa vobec rodinnym financiam, tvorbe rozpoctu a podobne. A ten seminar bol pre tych co isli studovat dalej ekonomiu, tez sa nevenovali takymto veciam.

elizabet173
8. apr 2021

@bluka2 keby som nemala auto, nedostanem sa do práce, teda teoreticky by som sa dostala, ale vstávala by som o štvrtej a prišla....zabila by som minimálne tri hodiny denne. Takže pre mňa je nevyhnutnosťou. Viem, že je to najhoršia investícia, ale tým, že idem autom, priveziem si nákup, ktorý je tak, ako písali vyššie lacnejší dosť podstatne ako z obchodu na dedine. Okrem toho počas tých hodín, kedy by som bola v práci zbytočne skoro alebo čakala na spoj domov, robím doma ďalšiu prácu, ktorá mi navyšuje príjem a ešte ma aj veľmi baví.

bluka2
8. apr 2021

@stevvvka niekde bola štúdia, že od koľko prejazdenych km sa auto finančne oplati a bolo ich dosť. Inak sa oplatí na tých pár príležitosti si nejaké prenajať. To netreba žiadne gumy a nič riešiť. Ja si mlieko objednavam raz za čas donáškou. To príde tiež autom, ale nie toľkokrát, akoby som ja išla do supermarketu. A ušetrím aj ten čas. A aj CO2 to stojí menej, lebo to auto rozváza jedlo x ľuďom naraz po jednej ceste

bluka2
8. apr 2021

Inak by som si ho dala do vozíka za bicykel.

mergimar
8. apr 2021

@bluka2 jasne. Ak mas na to. Tak si zaplat o min. 40€ viac na mesiac. Nehovoriac o tom, ze cestou domov mozem vyzdvihnut uzimene alebo premoknute dieta zo skoly. Mne je zase to dieta prednejsie. A co tak velky nakup? Mam vlacit po kuskoch po autobusoch? Alebo teraz mam na starosti mamu so zlomenym a operovanym clenkom s covidom. Chodime s nou na kontrolu. Mam ju zobrat na chrbat a vlacit autobusmi? A este k tomu mala v tom istom case covid. Kto by mi ju vzal s covidom do MHD alebo aj k sebe do auta, ak nemam vlastne? Hm?

bluka2
8. apr 2021

@elizabet173 ja aj píšem, že v niektorých prípadoch sa to dá považovať za nevyhnutnosť, ale nie všeobecne. Stále väčšinou ľudia žijú tam, kde pracujú alebo by aspoň mohli alebo v dosahu jazdy bicyklom

bluka2
8. apr 2021

@mergimar vy nepremokavé bundy a také vybavenie neuznávate alebo prečo dávaš uzimene a premoknute dieťa ako bežný príklad, ktorý treba uvazit...?

stevvvka
8. apr 2021

@bluka2 hej, rozumiem ti, aj ja poznám kopec ludi, co štartujú auto kvôli 500m. A aj mne sa to neraz stalo. Uznávam tie argumenty. Ale tak v zime a snehu si na bycikel nesadnem...

Zhodneme sa na tom, že záleží od okolností. A hlavne dostupnosti dopravy. Lebo na Slovensku je bežné, že niektoré dediny majú spoj dvakrát ráno a dvakrát večer.

kittykat22
8. apr 2021

Myslim si ze mas blbe hodnoty. Zjavne splacas nehnutelnost, mas auto, mas telefon na pausal a najom - to neviem co je, este mas deti. Pises v mnoznom cisle, takze viac ako jedno. Ak je toto na pokraji chudoby, tak podla mna nevies co taka chudoba znamena. Niektore maminky su na ubytovniach, jazdia cisto MHD a o aute sa im nesniva, niekto je rad ze uzivi vobec jedno dieta a ma maximalne kredit, pretoze na pausal nema. Ak predate auto, mozete chodit MHD, prestan platit pausal a pouzivaj iba wifi alebo verejne pripojenie ked si vonku, a zostane ti viac na jedlo 🙄 Ak si ty na pokraji chudoby tak ja som macko Usko.

bluka2
8. apr 2021

@mergimar operovaný členok snáď tiež nie je bežná vec. Aj mne vybrali teraz znamienko na krku, nemohla som veľmi otáčať hlavou a tak som išla som po zákroku taxíkom. Lebo sa mi to rovnako ako niečo s členkom stáva výnimočne.

bluka2
8. apr 2021

@stevvvka hej, pre mňa to celkovo nedáva veľmi zmysel žiť niekde, kde chodia 2 spoje denne, keď chodím do práce, ale chápem, že každý to vidí inak.
Tá zima, keď sa nedá ist bicyklom je menšia časť roka, vtedy ta MHD... Ale rozumieme si

mergimar
8. apr 2021

@bluka2 To nemyslis vazne? Pisem o operovanom clenku, ktora ma byt v horizontalnej polohe. A k tomu covid. Asi si to este nezazila. Zena blizko 70, s visiacim členkom, s teplotou sa ma terigat do autobusu, do ktoreho ma zakonom dany zakaz vstupu???

mergimar
8. apr 2021

@bluka2 s operovanym znamienkom a nie jednym som isla aj ja mHD. To nic nie je.

bluka2
8. apr 2021

@mergimar taky nápad vznikol asi len v tvojej hlave, sorry

mergimar
8. apr 2021

@bluka2 mam ti dat spravu? Ako dokaz. Sorry.

bluka2
8. apr 2021

@mergimar no záleží aj od miesta a veľkosti toho znamienka a iných faktorov, mne nezabrala hneď ta injekcia a písali veľká strata krvi a bolo mi dosť zle na MHDcku, ale uznávam, niekedy to nič nie je

bluka2
8. apr 2021

@mergimar prosím nie. Dieťa konečne spí, idem pracovat, verím ti to aj bez správy a máme trochu iné názory...

bluka2
8. apr 2021

@mergimar ten nápad, že mala ísť tvoja mama MHD vznikol v tvojej hlave, ja som nič také nepísala, som myslela, lebo sme sa asi nepochopili

mergimar
Autor odpoveď zmazal
hopsadobrandejsa
8. apr 2021

Nuz corona teraz dobehla vela ludi nielen v ramci Slovenska, ale celkovo v ramci sveta.

Jasne sa ukazalo, ze vela ludi si zilo nad pomery a mnohym chybala financna rezerva.

Ja osobne obdivujem lud ktori si momentalne doma beru 150-200 tisic hypo na byty ci domy. Ja nemam ani zdaleka tak velke hypo, ale ak si predstavim, ze k samotnemu hypo mi treba platit este plyn, elektrinu, mobil, poistky, stravu, vodu, auto, oblecenie atd. tak naozaj klobuk dole, ze toto doma ludia zvladaju ktori maju radovo vyssie hypo nez ja.

Bohuzial my Slovaci sa mnohokrat potrebujeme "ukazat" jak na vsetko mame. Najnovsi iphone za 1200 a v chladnicke prievan. Sak ved mamka urobi nakup. Hlavna vec, ze mam super phone na selficka na instagram kde tak ci onak "nobody gives a **** about me".

Pravdupovediac pre mna bolo corona celkom dobre ponaucenie co je v zivote potrebne a kde by mal mat clovek svoje priority. Keby som si zil na tak vysokej nohe ako mnoho ludi u nas doma, zrejme by som mal nemale financne problemy teraz.

Ja sa naozaj necudujem, ze mnoho ludi ma doma problemy. Vo vacsine pripadov si kupuju naozaj veci ktore si nemozu dovolit coho jasnym dokazom su spotrebne uvery.

Inak popravde, v zahranici ludia velakrat ziju v starych bytoch. Kedze bezi podnajom v zapadnom svete, az na novostavby mnoho ludi zije v starych, neudrziavanych barakoch. Ja sam som si presiel "ubytovaniami" ktore boli naozaj velmi "diskutabilne" co sa tyka komfortu byvania.

Tu ludia maju peniaze na vylety ci dovolenky castokrat preto lebo ziju v zdielanych domacnostiach tzv. WG. Mnoho dospelakov nezije osamote. Ziju s kamarami aby mali nizsie naklady a za usetrene peniaze chodia na dovolenky ci party a pod.

Na Slovensku je to inak. Na kulturne vyzitie neostava moc penazi pretoze u nas sme nauceni zavesit si hypo na krk. Preto na nic ine neostava.

mergimar
8. apr 2021

@bluka2 no nevyznelo to tak, ze si to tak myslela...

nikyball
8. apr 2021

@nafka0483 ja som sa nikdy v škole neucila o finančnej gramotnosti. Ale vždy treba rozmýšľať, nepredbiehat sa a neporovnavat s inými
Veľa ľudí fungovalo tak, ako opisujes. Kým som nemala finančnú rezervu, veci nepotrebné k životu ako kaderník, nechty, mihalnice, dovolenka, nepripadali do úvahy. Auto, na ktoré reálne nemám je ďalšia nepodstatná vec.odvezie má aj starší,lacnejší model. Rovnako mobil. Nemusím mať najnovší iphone.Ľudia žijú príliš konzumným spôsobom života. A úplny strop je dovolenka na pôžičku alebo vianočné darčeky.

ysseba
8. apr 2021

Tak schválne - skús nám napísať akú sumu máš na hospodárenie keď vám odídu všetky povinné platby? A ako staré deti máš a ako fungujete - myslím nákupy, varenie,...

danim
8. apr 2021

@hopsadobrandejsa v ktorej krajine žiješ?

nafka0483
8. apr 2021

@nikyball Ako pises - ale toto nie kazdy vie, alebo nie kazdemu to "docvakne". Su taki, co na to nemaju, rezerva ziadna, ale dnes prisiel rodicak, tak ide si dat urobit nechty a nemysli na to co da o 2 tyzden jest dietatu.
Vidno to casto tu na fore, aj napr. v zamene manzeliek, ale ja mam takych ludi aj "nazivo" vo svojom okoli. Tym, ze nejako prirodzene im to nemysli, v rodine nemali priklad, v skole ich to neucili, tak vlastne nechapu co robia zle a zvaluju to na nizky RP, na stat, na kadekoho, len nevidia chybu v sebe.

bluka2
8. apr 2021

@hopsadobrandejsa Ja teda nežijem vo WG (lebo mám deti), ale mám dospelých kamarátov, čo tak naozaj žijú, ale nie kvôli nižším nákladom, ale kvôli tomu, že sú v prvom rade spoločenskí ľudia 🙂 lebo viem v akej kategórii majú veľmi výplaty a mohli by si kľudne dovoliť aj veľký dom sami obývať, ale akosi im to nedáva zmysel.
Na tých, ktorí žijú sami celkom doľahla korona, takže ma to wg aj takúto výhodu.

Inak všetky tie prenajaté byty sú poväčšine tip top a nie nejaké staré diery. Staré diery, čo popisujes, sú tie, čo nikto nechce a tak sú online ponúknuté a dostanú sa k nim bohužiaľ ľudia, čo v krajine nie sú dlho a/alebo sa nevyznajú a nevedia hľadať po lepších kanáloch. Takže väčšinou noví prisťahovalci, ktorí sa väčšinou postupom času dostanú podľa schopnosti do lepšieho alebo aj nie

bluka2
8. apr 2021

@danim keď píše WG, buď Rakúsko, Nemecko alebo Švajčiarsko

littlebubble
8. apr 2021

@mergimar Ja len tak na okraj, že vo väčšom meste nestojí kúpalisko euro 🙂 , ale aj 5€ na východe.Taká plaváreň 4€, 2 hodiny.
Kaderníčku nájdeš aj za 40€.Kamarátka platila 120€ za farbenie.
Mhd 30 min/ 0,90€
1,5 izbák/ 80 000+
Podnájom stojí aj 600€
Potraviny tiež nie sú najlacnejšie.

To zase aby si na západe nemysleli, že je na východe sveta žiť a všetko tu je za euro.

ofzuza
8. apr 2021

@nafka0483 podla mna to na to netreba ziaden speci predmet, ale uplatnit znalosti ziskane z matiky a inych predmetov. Aj gramatika a citatelska gramotnost sa uci na skole a ako to tu vyzera v diskusiach?