icon

Podarilo sa vám vybaviť hypotéku?

zuzik1701
26. nov 2018

Ahojte
Podarilo sa vám vybaviť hypotéku? Podľa mňa je to problém, nie každý ju dostane.
Cez koho je lepšie riešiť? Cez finanč.poradcu alebo priamo v banke.

tanapeta
1. dec 2018

@simca06022011 no z vlastnej skúsenosti poviem, že práve tá vaša banka vám dá najhoršie podmineky. Pretože už vás má. Pretože hypotékou v inej banke si musíte otvoriť u nich rovno aj účet. Takže radšej znížia trošku úrok, ale budú ryžovať zasa na vašom účte, z ktorého budú strhávať hypotéku, a ktorý je podmienkou pri hypotéke. A nie raz sa nám toto práve potvrdilo.

mogaa
1. dec 2018

@gubcikova samozrejme že poradca odporučí len banky s ktorými spolupracuje(od nich má provízie)...čo myslíš prečo iné by ti radil a niečo vybavoval keby z toho nič nemal? veď to je jeho zamestnanie a z toho má príjem....ty ako klient mu neplatíš nič, platí mu len banka províziu za dohodenú hypotéku....takže ti dá len ponuky z bánk s ktorými spolupracuje.....funguje to tak že spoločnosť napr.OVB si urobí zmluvy s centrálami niekorých bánk, kde sa dohodne výška provízie. Následne zamestnajú(zväčša na živnosť) sprostredkovateľov ktorí pre nich zháňajú hypotéky- časť provízie ide zamestnávateľovi(napr.OVB) a časť finančnému poradcovi....Ak chceš ísť robiť takéhoto poradcu - inzerátov a spoločností kde ťa zaučia sú desiatky , dokonca môžeš mať len absolvovanú ZŠ.

simca06022011
1. dec 2018

@tanapeta pozri treba vedieť trochu aj jednat, aj keď dá moja banka zlú ponuku inde na základe tejto dostanem lepsiu, konfrontovala som to so svojou bankou s tym že "nedáte" nevadí, oni daju.. A hneď bola ešte lepšia ponuka. Najlahsie a s najmenším papierovanim človek dostane ponuku od svojej banky, keďže ona už má aký taký prehľad o príjmoch ak tam chodia všetky... Potom si to už podľa svojich schopností musí človek poratat, či sa mu to aj s poplatkami za úver, fixáciou, poplatkami za účet a služby atď oplatí.

gubcikova
1. dec 2018

@mogaa opravim ťa. bohužiaľ na poradcu v ovb musíš mať minimálne sš.kazdu chvíľku máš skúšky a školenia.ak nespravis skúšky dovi dopo nemôžeš nič.spolupracuju zo všetkými bankami a provízie sú všade rovnaké.poradca je platený jednotkami.kolko jednotiek(bodov) spraví v danom mesiaci taký je jeho plat 😉

tanapeta
1. dec 2018

@simca06022011 mne nemusíš vysvetlovať. S hypotékou máme bohaté skúsenosti. Nie raz sme jednali s bankou, nie raz len jednaním nám bol o hodne znížený úrok. Píšem o tom, že veľakrát ponúkajú iné banky lepší úrok alebo skôr schvália, poprípade viac % dajú, ako banka v ktorej má daná osoba účet. A môžeš konfrontovať koľko chceš. Niekedy aj čo to konfrontovaním vybavíš vo svojej banke, tak je stále horšie ako v iných. Akurát, že účet v banke už nemáš len jeden ale dva, poprípade viac. Tiež by mi vyhovovalo mať obe hypotéky v jednej banke. No druhá banka nás chcela viac.

simca06022011
1. dec 2018

@tanapeta ja hovorím svoju skúsenosť, zbytočne sa tu rozplývas nad svojou skúsenosťou s úvermi 🙂 ja som problém nemala, nikdy. A tiež mám dve banky a dva účty a dva úvery. Nie kvôli tomu že by sa to oplatilo viac, neoplatilo, nakoľko ten 0,1 %rozdiel je nic.... Ale vytočila má nutnosť vyjednávať so svojou bankou 😂 a nejasné nová banka ťa chce viac 🙂 veď potrebuje nového klienta. Hlavne menšie banky sa snažia za kazdu cenu dotiahnuť klientov z veľkých bánk ak majú možnosť. . a vedia vtedy veľmi rýchlo vyjednať podmienky ( mám skúsenosť aj s pár veľkými investičnými úvermi)

zltalienka
1. dec 2018

@dadus_ka v Tatrabanke, ale podpisovali sme ešte v marci. Už máme aj komplet všetky tranze nacerpane 🙂
@dadus_ka a založiť vlastný pozemok na ktorom chcete stavať dom ste neskúšali? Či ten nemá hodnotu? My sme išli touto cestou a vyšlo to

mogaa
1. dec 2018

@gubcikova napt. Prima nemá na sprostredkovanie zmluvy a určite nie je jediná....Ja som robila vo viacerých bankách a teda stretla som sa aj s poradcami ktorí prišli s otázkami od klienta - my sme im to vysvetlili, oni to podali späť klientovi a následne pri podpise sme to klientovi vysvetlovali opäť, lebo mal zlé informácie od sprostredkovateľa.....Sprostredkovatelia nie sú školení bankami ale svojou spoločnosťou (napr.OVB), informácie sú všeobecné ale každá banka má svoje podmienky....To nie je len o tom dať klientovi nezáväznú ponuku a priniesť potrebné doklady a následne len podpísať zmluvu....Klient by mal pred podpisom vedieť čo napr.robiť k mešká so splátkou alebo aké sú možnosti keď príde o prácu a nemá na splácanie...Nie že so sprostredkovateľom príde k podpisu - podpíše zmluvu a všeobecné podmienky a vie len mesačnú splátku a dobu splácania....

dadus_ka
1. dec 2018

@zltalienka teraz pri tych novych zakonoch by to bohuzial neprešlo. Poskytuju max 80% z hodnoty zalozenej nehnutelnosti a to by musel mat pozemok hodnotu aspon cca 180 tisic a to nema. My potrebujeme 120 000 😊 potom chceme samozrejme preniest tarchu na nas dom ale nechcu nam to dat aj tak.

wieruska1
1. dec 2018

@ruzicka603 to nikto neskuma. Ja som podpisovala hypo v 8 mesiaci tehotenstva. Mam ju sama na seba bez spoludlznikov a nikto ani okom nemrkol

marusia12
1. dec 2018

@zuzik1701 No áno... nie každý si uviaže slučku na krk na 30 rokov.

zltalienka
1. dec 2018

@dadus_ka a koľko cca má hodnotu?
Náš pozemok ohodnotili na 36000€. Dostali sme hypotéku na stavbu domu s tým že prvá tranza bola vo výške 70% z hodnoty pozemku. Celková výška hypotéky sa odvíjala od budúcej hodnoty domu (dla projektu) a samozrejme našich príjmov, počtu detí... Ďalšie tranze podľa toho ako bude stavba pokračovať. Pri druhej tranzi tusim musela byť stavba vytiahnuta aspoň 1m nad základmi. Skúste sa informovať o tejto možnosti.

marusia12
1. dec 2018

@zltalienka a vieš že hypo nespláchneš do bankrotu..?

zltalienka
1. dec 2018

@marusia12 nerozumiem, čo tým myslíš?

marusia12
1. dec 2018

@zltalienka že je medzi nami furt veľa sprostých.

simca06022011
1. dec 2018

@marusia12 hypo je z úverov jedna z tých lepších možností, neviem či chápeš ty vôbec o čom je tento úver, pre koho a ako je zabezpečený a prečo do osobného bankrotu sa hodiť nepomoze... Čiže áno hlúpi sú medzi nami, ale k tejto téme neviem či to patrí...

zltalienka
1. dec 2018

@simca06022011 tak som to mala pochopiť?

lucia262
1. dec 2018

V ziadnom pripade by som to neriesila cez financneho sprostredkovatela, ten ti odporuci banku, ktora je vhodna hlavne pre neho a to nehovorim o tom na ake predrazene poistky a sporenia ta namota. Obehat banky, nech daju ponuky a vybrat si sama tu naj.

dadus_ka
1. dec 2018

@zltalienka ano ale to je ucelovy uver. My sme chveli bezucelovy...lebo tak nam poradil financak ze to bude rychle a jednoduche nuz ale nebolo. Bolo to zlozite a zdlhave. Skusim sa informovat aj o tejto moznosti. Dakujem 😊

dadus_ka
1. dec 2018

@zltalienka sice teraz ma napadlo ze to asi nepojde. My sme z tych penazi prv chveli vyplatiť aktualnu hypoteku (47 000) a zaplatiť za pozemok (20 000) ten kupujeme od mojej mamy za rodinnu čiastku, samozrejme ma vacsiu hodnotu. Zo zbytku sme chceli zacat stavat zaklady No a potom predajom naseho bytu zaplatit zvysok domu. (cca 80 000) a samozrejme by nam este ostalo na zariadenie zahradu atd. Preto sme isli do bezucelovej hypo. Lebo by to bolo pre nas jednoduchsie nez tranze a dokladovanie.

lizatko1009
2. dec 2018

jednoznacne s financnym poradcom, ma kontakty, ma znamosti, vie ako nato, inac sa s nim bavia, vie poradit, zabezpecit, my sme nemuseli fakt nic, len sa dostavit podpisat uver, zachvilku ho zacneme cerpat, riesili sme ho este pred tou zmenou, zachvilku pridu dalsie zmeny, tym, ze sme kupovali v BA nehnutelnost, za nie male peniaze ako novostavbu, sme museli na zaciatok zaplatit 15 percent z kupnej ceny, nikoho nezaujimalo okdial mas peniaze a ta financna nam vybavila aj tak 100 percentne financovanie, lebo potrebujeme zvysne peniaze pouzit na ine ucely a banku to vobec nezaujimalo, ze uz 15 percent sme zaplatili pred 2 rokmi

zuzula44
2. dec 2018

My sme vybavovali s financnym ale uz by som to riesila radsej sama... pobehal banky to je pravda ale ako sa podpisali zmluvy nechal nas tak a vsetko ostalo na nas... odhadcu a kataster sme museli platit sami lebo sme mali financneho inak by sme to mali zadarmo... takze pri refinancovani si urcite pobehame sami...

zltalienka
2. dec 2018

@dadus_ka napíšem Ti viac neskôr, naše situácie sú viac než podobné 🙂

kathy93
2. dec 2018

@zuzik1701 my máme finančného poradcu a super. Pomohla nám vybaviť všetko. Po pár mesiacoch aj refinancovanie takže platíme výhodnejšie ako predtým a ostali nám nejaké peniažky naviac. Ide o to či sa v hypotékach aspoň trochu vyznáte alebo je to pre vás španielska dedina. Samozrejme záleží aj od toho akého máte finančného poradcu, niektorí sú totiž neschopní.

matta308
3. dec 2018

Ak s poradcom,tak s overeným. Naša fin.poradkyna urobila snáď všetko za nás (okrem podpísania samozrejme 😂) dokonca sa nám ponúkla, že s realitakom vyjedna lepšiu cenu za dom. Vybavila aj všetko okolo znaleckého. Fakt full servis. V bankách má známosti, kde-tu vedela aj nejakým veciam dopomôcť. Takže naozaj za mňa, s poradcom. Ale hľadať podľa skúseností iných.🙂

rastislava86
3. dec 2018

@ruzicka603 Zdravim 🙂 Ja som hypo na dom brala este ako slobodna a bezdetna, ale uz ako vydata a tehotna som ju refinancovala. Mame s manzelom zuzenie BSM, takze pri refinancovani sa bral do uvahy iba moj prijem a nastavajuca materska, pricom som bola posledne tri mesiace na rizikovom (PN). Refinancovanie mi odklepli mesiac pred porodom. Mala som na refinancovanie tu istu hypo poradkynu, ako ked som vybavovala hypoteku. Nastavajuca materska mi zuzila vyber bank asi len na 4, ktore boli ochotne refinancovat (napriek tomu ze dom, ktorym som rucila, mal o 80 000 vyssiu hodnotu, nez ked som ho kupovala). Ale pokial idete brat hypoteku aj s manzelom a nemate nerealne ocakavania, nemala by byt buduca materska problem 🙂 este take doplnujuce info - ja mam iba hypoteku (manzel nema ziadne zavazky okrem jednych alimentov), nemam spotrebny uver, ani povolene precerpanie a ine finance zazraky-takze aj toto bolo dolezite 🙂

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
kuriatkomm
4. dec 2018

Nepotrebujes ziadneho financneho poradcu, my mame vlastneho bankara a aj ak ho nemate v banke, kazdy na pobocke vam pomoze a bude to s vami riesit.
Ja mam hypo sama,ako pracujuca matka,takze,da sa a ak ste dvaja..

nivea777
5. dec 2018

Absolutne žiadny problem sme nemali s vybavovanim hypotéky.. o 11tej som priniesla ziadost o hypo a o 15 mi volali,že máme schválenú hypotéku a môžme prísť na podpis.Vsetko som obehala sama,nemali sme poradcu

mmmonika
20. apr 2022

@zuzik1701 Ako si to vyriešila? Išla si cez finančného poradcu?