icon

Podnájom alebo úver. Ktorá možnosť je výhodnejšia?

28. feb 2025

Ahojte,

chcem sa spýtať len na názor. Pracujem v meste, kde sa necítim ako doma, hoc som tu už nejaký ten rok. Nájmy na jednoizbové byty a garzónky šli nahor a teraz je to priemer 600eur mesačne. Výplata je priemer. Zatiaľ žijem v spolunájme, ale už by som asi rada bola sama a posunula sa za 10 rokov spolunájmu rôzneho typu.
V meste sa necítim ako doma a neviem si tu predstaviť žiť. Len otázka je, či je rozumné takto dávať toľké peniaze na prenájom a síce na seba, ale rozumiete. Žije niekto tiež takto ,,nadštandartne? " Ďakujem.

marca12
•
28. feb 2025

Vzdy je lepsie splacat svoje ako vyhadzovat peniaze za najom. Ked sa aj nieco stane,nehnutelnost sa da predat.

veselo_neveselo
•
28. feb 2025

Nikdy by som nekupovala byt tam, kde sa mi nepaci, a nechcem tam zit.
Namiesto tychto uvah o byvani si zacni hladat inu pracu niekde, kde sa ti bude pacit viac, a potom uvazuj nad kupou. Ak nic nevlastnis, tak nic ta nedrzi tam, kde si.

Pracu si najdes aj v inom meste. Neboj sa prestahovat.

autor
•
28. feb 2025

@veselo_neveselo
Ahoj, ďakujem.
Zatiaľ neviem kde by sa mi páčilo. Hlavné mesto ponúka asi najviac príležitostí zo západu SVK. Ja pochádzam zo západu, ale z malého mesta. Zatiaľ neviem, len viem, že tu mám taký blbý pocit stále, že tu nie som doma.

hopsas
•
28. feb 2025

Ja som vystriedala za slobodna asi štyri mesta a kúpila som si byt všade kde som bola. Potom som predávala keď som sa sťahovala a vzdy so ziskom.

aliziana
•
28. feb 2025

Minimálne 10 r. tam žiješ, hoci sa Ti nepáči?

autor
•
28. feb 2025

@aliziana 10 rokov v spolunájme, tak som myslela. Od SŠ v podstate, bude to i dlhšie už. V hlavnom meste žijem 5,5 roka a predtým som žila v TT. Keď to porovnám, tak tu viac asi kam povyraziť, čo sa prírody týka. A ceny nájmov sú už porovnateľné.

parvinka0001
•
28. feb 2025

A možno ti len vadí že si v spolunajme. Možno keby si bývalá sama lepšie by bolo aj v Tom meste kde sa necítis byt doma .

isis234
•
28. feb 2025

Páči sa ti tam práca, príroda... Skús v Rači nájsť byt, alebo v okolí BA....alebo pozri portál "novebyvanie.sk" ... pozri i tu, čo radí odborník : https://www.joj.sk/nove-byvanie

autor
•
28. feb 2025

@parvinka0001 Bola by to zmena 🙂, akurát toľko som váhala až ceny dvojnásobne vystúpili a teraz sa cítim previnilo chcieť si takto bývať za také peniaze 😅🙈

lb1984
•
28. feb 2025

Jednoznačne uver lebo keď sa niečo po.... už aspoň čo to máš, lebo keď platíš len nájom máš veľké nič.

miroslava2710
•
28. feb 2025

Urcite kupa vlastneho. Ale kedze ide o hlavne mesto a v prispevku spominas ze plat priemer tak si nemyslim ze kupa vlastneho bude az taka realna v BA. Samozrejme záleží od úspor.

petamich
•
28. feb 2025

Kupa vlastneho ale otazka znie, ci si to mozes dovolit (bez snahy sa ta dotknut), ci mas dostatocne uspory a ci by si hypoteku utiahla. Lebo hypoteka + naklady + 20% musis mat, kedze banka prefinancuje 80% + zariadenie, spotrebice, to je nemalo penazi spolu, tym ta nechcem odradit, len obcas ludi caka stret s realitou

autor
•
28. feb 2025

@petamich veď asi sa na všetko vykašlem a budem žiť pre seba v drahom prenájme 😅 chlapa už asi aj tak normálneho nestretne ktorý by mal rád. Ach, rezignácia už.