icon

Poistenie na Slovensku verzus pripoistenie v Rakúsku

5. feb 2026

Prosím nemáte osobnú skúsenosť?
Muž je zamestnaný v Rakúsku, čiže aj poisťovňu má tam.
Ja som ostala nezamestnaná a som osoba kt. Sa stará o dieťa do 6rokov.
Môžem byť poistená na Slovensku alebo má musí pripoistiť muž v AT?
Pýtam sa preto na osobnú skúsenosť lebo mám pocit, že v mojom okolí mi nevedia poradiť a neviem na koho sa obrátiť. Ďakujem

anonym_1b72d2
5. feb 2026

@anonym_autor zavisi kde mas tazisko, ak na svk, musis byt poistena na svk. ak sa staras o dieta do 6 rokov, by zp mal hradit stat.

chrobak7
5. feb 2026

@anonym_autor Kto ti nevie poradiť? Susedka? Nie je nič ľahšie, ako zájsť na pobočku tvojej zdravotnej poisťovne. Klientski pracovníci majú takéto prípady na dennom poriadku, majú metodické pokyny. Behom chvíľky ti povedia, ako to je, či si povinne poistená na SK alebo v zahraničí.

Čo viem, tak keď tvoj muž je poistený v Rakúsku, a ty si osoba bez príjmu, tak si ty aj dieťa nezaopatrená osoba a si povinne poistená v krajine, kde je poistený manžel, lebo si závislá osoba na manželovi.

Poznám to z opačných prípadov - keď cudzinec príde pracovať na Slovensko, tak ak je jeho rodina nezaopatrená, tak je poistená v ZP na Slovensku. Sú tam ale určité výnimky, napr. keby si mala živnosť, a mama by si z nej príjem, tak si poistená na SK. Otázne je tiež, či máš v danej krajine, kde pracuje manžel povolenie na pobyt, alebo či trvale bývaš na SK.

Takže len to, čo si napísala nestačí na jednoznačnú odpoveď. Choď na tú pobočku tvojej ZP, tam ti vedia povedať.

Alebo si to prečítaj na stránke ZP, je to tam podrobne popísané, z uvedeného by si mala vedieť vydedukovať, ako to je s tebou.

https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost...

anonym_b52cf3
5. feb 2026

@anonym_autor Ste manzelia? Ak ano, spadas podnneho do AT aj ty. Dieta spada isto pod otca do AT.

autor
Včera o 05:29

Práveže na pobočke vôbec mi a tým nevedeli pomôcť a o Tom že ani jeden papier kt. Som potrebovala nevedeli my správne vyplnit

autor
Včera o 05:30
@anonym_1b72d2

@anonym_autor zavisi kde mas tazisko, ak na svk, musis byt poistena na svk. ak sa staras o dieta do 6 rokov, by zp mal hradit stat.

@anonym_1b72d2 kt. Štát?

Áno sme manzelia

anonym_1b72d2
Včera o 05:34
@anonym_autor

@anonym_1b72d2 kt. Štát?

Áno sme manzelia

@anonym_autor zijete na slovensku a on chodi do zahranicia?

kiki68
Včera o 09:55
@anonym_b52cf3

@anonym_autor Ste manzelia? Ak ano, spadas podnneho do AT aj ty. Dieta spada isto pod otca do AT.

@anonym_b52cf3 Ak 6 mes maju TP adresu spolu, moze ju na seba v AT pripoistit. Manzelstvo nie je podstatne pre AT system, ale adresa.

sovica
Včera o 10:13

Toto info mi vyhodila AI. Manžel by sa mal informovať priamo v jeho poisťovni v Rakúsku alebo požiadať o ten formulár S1/E106.

Ak manžel pracuje a je poistený v Rakúsku a vy s dieťaťom žijete na Slovensku (ste nezaopatrená osoba, resp. nezamestnaná),
primárne podliehate rakúskemu systému zdravotného poistenia. Musíte sa zaevidovať na slovenskej zdravotnej poisťovni a požiadať o formulár S1/E106 (od rakúskej poisťovne), aby ste mali plný nárok na zdravotnú starostlivosť na Slovensku.
Podrobnosti k poisteniu:

Zdravotné poistenie (poistenie rodinných príslušníkov): Vy aj dieťa máte nárok na spolupoistenie (Mitversicherung) v Rakúsku prostredníctvom manžela.
Postup: Manžel musí na svojej rakúskej poisťovni (napr. ÖGK) nahlásiť zmenu, že rodina žije na Slovensku a požiadať o dokument S1 (potvrdenie o nároku na vecné dávky). Ten následne zanesiete do svojej slovenskej zdravotnej poisťovne.
Rodinné dávky (prídavky na deti): Keďže manžel pracuje v Rakúsku, má primárny nárok na rodinné dávky z Rakúska, aj keď dieťa žije na Slovensku. Ak sú slovenské dávky vyššie, vzniká nárok na doplatok (Differenzzahlung).
Ak pracujete na SR: Ak by ste začali pracovať na Slovensku, situácia sa mení a zdravotné poistenie bude primárne platené na Slovensku.

Vzhľadom na cezhraničnú situáciu je potrebné nahlásiť všetky skutočnosti obom zdravotným poisťovniam (v Rakúsku aj na Slovensku) a úradom práce (na SR ÚPSVaR), aby nedošlo k duplicitnému poisteniu alebo neoprávnenému poberaniu dávok.