Poistenie pre dieťa - skúsenosti

nikpa
5. nov 2018

Dobrý deň, rada by som sa spýtala či má niekto z vás skúsenosti ale konkrétne s investičným životným poistením. Chceme ho založiť pre syna ako sporenie.
Ďakujem

liz_lemon
6. nov 2018

@nikpa totalna blbost

renatka100
6. nov 2018

@nikpa investicne zivotne poistenie je produkt na 20 a viac rokov. Moze sa vsak stat ze tam bude pri konci menej penazi ako ste tam investovali. Vyzaduje to neustale kontrolovat fondy a ich vykonnost robit presuny. Ak s tym skusenost nemate urcite by som takto peniaze neukladala. To do ponozky je to istejsie. Su tam dost vysoke poplatky, ktore v prvych rokoch “zozeru” cele poistne.

stankadu
6. nov 2018

poistiť dieťa v prípade úrazu a pod. to áno. Ale aby to slúžilo ako sporenie, to fakt nie. Potom možno radšej stavebné sporenie, tam si môže zobrať úver, napr, na bývanie, ked bude dospelý. Alebo na nejaký účet - "do ponožky" ako sa vraví 🙂 výnosy sú aj tak minimálne.

zafir01
6. nov 2018

@nikpa citala som a myslim, si, preco ti pisu ze totalna blbost, ved positit dieta je fajn vec ( pripadov, kedy ma dieta komplikovany uraz a musite s nim byt aj pol roka doma, je na mrte, a toho pol roka vam ocr nestaci a tym padom ste z prace na neplatenom volne .. toto su pripady, kedy sa poistenie zide )

.. a potom som docitala prispevok. ano bude mat odlozene peniaze. je to super, no po 25 rokoch necakaj ich zhodnotenie.
na nete je xy clankov o tom ako lepsie zhodnotit peniaze
stavebne sporenie je na tom ruvnako, podmienky coraz horsie a pod.
my mame farbicky pre deti, priznavam, ale kapitalovky, mame aj stavebko, ale to je primarne urcene pre nase potreby rodiny v horizonte vzdy do 6-10 rokov . ( na dalsi rok konci a viac ho uz zakladat nebudeme )

mame sme pioneer, ( fondy ) popravde dost sa toho obavam, som skor konzerva, a tak z povodnych takmer 200 €, tam odkladam sotva 30 . aj to som na par rokov prerusila.
takze rada posledujem diskusiu, kde si iny odkladaju peniaze na dlhsie obdobie 15 rokov a viac ale aj kratkodobe, lebo momentalne som trochu mimo obraz a ak sa spytam niektorych znamych, tak idu len tov svoje " pioneer a IZP " co ma nelaka .

zacinam mat pocit, ze odkladat si peniaze ako dlhodobu investiciu straca vyznam, a skor ma to laka po 10 rokoch odkaldania kupit nehnutelnost alebo nejaku komoditu, ktora je fyzicky viditelna, hmatatelna a pod.

jaaj a v neposlendom rad,e investicia do vzdelania deti, radsej davam dietatu o nieco viac penazi teraz na skolu, kruzky, vzdelanie celkovo, ako o 30 rokov, ho mat doma a zivit, lebo som sa nepostarala o to aby sa dostal na " dobru " skolu a mam ho doma na urade prace

nikpa
autor
6. nov 2018

@liz_lemon
@renatka100
@stankadu
@zafir01
ďakujem za vaše postrehy, ako som sa začala venovať tejto téme tak na IŽP som sa toho veľa pozitívneho nedocitala. Hľadám teda ďalej čo je vhodnejšie na dlhodobú investíciu.

amonet
6. nov 2018

Cez poistku sa neinvestuje. Ak. Chces ppistku pre dieta tak ciatu rizikovku a plis sporenie v podielovych fondoch

amonet
6. nov 2018

Na dlhsie urcite podielove fondy cez spravcovske spoločnosti. Ak veľmi konzervativne tak realitny fond ci uz IAD alebo Postovej banky

janjochmann
6. nov 2018

@nikpa V žiadnom prípade nemá zmysel sporenie pre dieťa cez poistku. Na dlhodobé sporenie sú vhodné podielové fondy, keďže sa zvyčajne jedná o sporenie na 18-25 rokov, nemá zmysel byť konzervatívny, peniaze musia pracovať a preto sú vhodné akciové fondy, resp. programy s viac dynamickými portfóliami. Akcie majú síce veľké výkyvy, ale práve preto sú aj najvýnosnejšie.
Dôležité je ale dodržať investičný horizont. Radšej sa poraďte s niekým, kto tomu rozumie, do úvahy treba zobrať viacero faktorov - plánovanú dobu, sumu, zámer, rizikový profil z investičného dotazníka, poplatky, ...