icon

Pomáhajú aj vám rodičia finančne?

24. máj 2021

Viem ze trosku o nicom tema mozno pre niekoho ale mne to teda pride zvlastne napr vcera v novom byvani bol taky mlady chalan neviem kolko mal rokov ale vravel ze je student este a chce sa osamostatnit. Pracu nespominal. Hladal si byvanie za 130 000 akoze povie mi niekto kde student ktory mozno len niekde brigaduje zoberie taku sumu na byvanie? Zeby rodicia dali hmmm? neviem mne to pride divne. Aj v okoli mam par ludi a povedia ze rodicia mi dali na byvanie ,,len" 20 000€ alebo podobne. Alebo rodicia mi kupili byt, dom prerobili za svoje, kupili auto nove apod.. Akoze je to normalne? Neviem ja si neviem predstavit zeby som mala takto rodicov vyciciavat my sme si vsetko sami vzdy. Je to aj dobre pre tie deti ked dospelemu takto financne prilepsia ze potom sa bude aj do buducna vzdy na nich spoliehat co myslite?

malva123
24. máj 2021

Vies ono je to ..zvlastne..robim,zarabam,vsetko mam,nic nepotrebujem,mam usetrene...syn sa buduje... co myslis..naco su mne moje uspory? ..na let do vesmiru? Nie tiez ich dam synovi a neveste nech si pomozu...tiez nechcu...nechcu...tak co? Splachnem ich? Lebo oni nechcu?

lubka73
24. máj 2021

a ohladom pomoci - my sme nedostali /teda ak porovnam co dostala sestra a brat -napisem ze nedostali /, ale nestazujeme si, zariadili sme sa podla moznosti a postupne si kupili vacsi byt, dcerke sme uz zajednali mensi byt, aby mala lahsi zaciatok a pokial tam bude moct byvat /teraz ma 9 rok./ ho prenajmeme a bude sa splacat hypo, lebo drzat hotovost v tejto dobe nema vyznam, peniaze stracaju hodnotu , cize co sme mali sme investovali

retatka
Autor odpoveď zmazal
retatka
Autor odpoveď zmazal
jablkovastrudla
24. máj 2021

Ked som skoncila strednu a odstahovala som sa od rodicov dostala som 5000 korun ( cca 166 euro) neporkytlo to ani mesacny najom.synovi od mala setrime, a casom investujem. Nech ma lahsi zaciatok. Pride mi normalne ze rodicia detom pomahaju. Moj muz tiez dostal od rodicov auto ked mal tusim 23 rokov.

sapetka
24. máj 2021

Zalezi to od rodicov aki su. Niektori by deti vodili za ruky az do dochodku a dali im vsetko a ini nechaju deti aby si to vydobili sami lebo len tak si budu vazit veci a hlavne budu na seba hrdi. Ze si dokazali SAMI kupit byt, auto , dovolenku atd...

denda007
24. máj 2021

Neviem či ste toho chalana zaregistrovali, bol aj v relácii o varení a ja mám z tej jojky dojem že si tam pozývajú nejakých dosadených ľudí... Lebo také indivíduá čo sa tam niekedy ukazujú mi pripadajú ako z iného sveta, a tiež mi pripadá že majú naučený scenár lebo vidno akoby ho recitovali 🙂

avanka
24. máj 2021

Tak za seba...moji rodičia celý život pracovali vo vyšších funkciách a šetrili a mne aj 2 bratom dali neskutočný štart do zivota..dostala som pred svadbou 3 izbový byt,za ktorý im budem celý život neskutočne vďačná..že nemusíme mať hypotéku...
Ale keby nechceli a nemohli,neurobili by to..takže každý v rámci svojich možností..za cenu toho,že po nociach sedeli za Pc...

autor
24. máj 2021

@retatka ty ma ako dobre poznas zeby som habala prachy od rodicov nie maju vsetko co treba pre normalny zivot ale netreba im rezervu ked nahodou nieco odide? nikdy nevies co sa moze stat ako som napisala mam zdrave ruky a preto nebudem od nich brat nic. nevravim ze je zle ked rodicia pomozu detom ani zdaleka. mne skor vadia taki ti co si bez rodicov ani neuprdnu lebo ich poznam osobne a viem ako to je a este druhym hovoria ako sa treba osamostatnit pripadne ako si sami vsetko zadovazili to mi ok nepride

avanka
24. máj 2021

@sapetka a aj ja som hrdá na seba a manžela,že sme si dokázali našetriť,prerobiť byť,kúpiť nové auto..nikdy som nič nebrala ako samozrejmosť..rodičom dom vďačná a vážim si to...na VŠ som brigádovala,vážim si každý cent a učím to aj svoje deti..

autor
24. máj 2021

@jablkovastrudla taky mlady ano ale nie ked ma 30 a viac aby chodili za rodicmi a cakali co daju :D

autor
24. máj 2021

@avanka to je velmi pekne mozes byt na seba hrda 🙂

autor
24. máj 2021

@retatka a vies co ano ked ja mam nadbytok a poviem si ze mam fakt dostatok a mozem sa podelit dam na utulok a podobne nevidim na tom nic zle 🙂 a neviem preco by som mala zavidiet niekomu ze je neschopny si zarobit peniaze :D

sapetka
24. máj 2021

@avanka a tak by to malo byt. My sme si tiez vsetko kupili sami. A neviem si predstavit zeby som pytala peniaze na byt v ktorom chcem byvat.. alebo na dovolenku na ktoru chcem ist ja alebo auto atd

autor
24. máj 2021

@sapetka ja si to tiez neviem predstavit aj keby davali nezoberiem lebo proste ja mam dost im to moze chybat a za moj nazor mnohe uz pisu ze zavidim a podobne :D ja im to ale neberiem no

autor
24. máj 2021

Niekedy si myslim ze pisem madarsky ale nevadi 😁 viacere by ste si mali precotat diskusiu kde pisem o tom ze mnohe deti su naucene na pomoc rodicov aj vp vyssom veku beru ako samozrejmost este povedia ze malo dali alebo sa stazuju ze sa maju zle alebo poucuju druhych alo treba zit. Nikde nepisem ze rodic ked ma na to a da dietatu nieco je to zle. Ja som len za seba napisala ze nevezmem od rodicov ked mi to netreba nevyhnutne lebo som inak naucena. No neviem co je na takomto nazore zle ale budis. Asi sa v tom viacere nasli co maju vo zvyku vyuzivat niekoho a vdaka ziadna alebo neviem 😃 peace..

berta100
24. máj 2021

Je to úplne normálne keď majú rodičia nadbytok ,že sa o to podelia so svojimi deťmi .Nikto si do hrobu nič nevezme .Nehovorim rodičia ,čo si odtrhali od ust ,nemajú toho moc pre seba aby sa delili ...No ľudia s nadštandardnými platmi .

lesana25
24. máj 2021

Tak hlavne v tej relácii v 99% vystupujú komparzisti, ktorí žiadne bývanie reálne nehľadajú. Je to len reklama na realitné kancelárie.

autor
24. máj 2021

@berta100 no vidis ja poznam zenu ktora si odtrha teda az tak ze ani nekuri v byte aby dopriala dcere a synovi povie ze on sa o seba vie postarat :D

annamalaga
24. máj 2021

Ja sa môžem zapájať docoho chcem, je to verejne fórum

autor
24. máj 2021

@annamalaga samozrejme ze mozes tak ako ja mozem riesit co chcem :D

matkahelka
24. máj 2021

a komu maju rodicia dat ak nie dietatu? rozdat asocialom v meste? ved nikto si nevezme € do hrobu. nie vsetci robili a robia za minimalku, ak mam dostatok, tak je samozrejme, ze dam detom. pre mna je scestne sa nad tym vobec zamyslat. my nasej dcere platime kapitalove sporenie od jej narodenia, na 25 rokov dostane 60 000 €. a mame dom a 2 byty. co s tym ako? ved je samozrejme, ze to zostane jej a teda aj dalsim detom, ak este nejake budeme mat. nerozumiem, co je na tom nepochopitelne podporit vlastne dieta.

annamalaga
24. máj 2021

@matkahelka juj to si tu nemala dávať , to autorku už trafí šľak úplne .🤣🤣

danim
24. máj 2021

@eni01 presne... a aj tak do budúcna rozmýšľame.. aby sme im na ten štart pomohli čo najviac.

autor
24. máj 2021

@annamalaga normalne ma porazilo skoro :D to hej :D lebo zase jedna ta co nevie citat s porozumenim ze

danim
24. máj 2021

@matkahelka keď si vezmeš, že za socializmu sa byty “prideľovali”... a ti rodičia keďže žiadnu hypo platiť nemuseli... pre mna je normálne, že pomozu svojim deťom.. a ti zas svojim.
Veď komu inému? 🍀

matkahelka
24. máj 2021

@annamalaga to mne je fuk. ja som tiez pri sobasi dostala nie maly dar - na start do spolocnej buducnosti. moj muz je z troch deti a vsetci dostali rovnakym dielom od rodicov pekne peniaze, ked sa osamostatnili. mne to pride uplne prirodzene pomoct vlastnemu dietatu. teraz svokrovci riesia nejake pozemky a rozhodli sa rovnakym dielom to prepisat na svoje vnucata. uplne normalne. ved si to do truhly nevezmu.

annamalaga
24. máj 2021

@matkahelka ja viem. Len mi povedz ty, čo ako jedna z mála tu máš normálne názory , načo to tu autorka furt rozoberá , keď očividne jej to aj tak nepomôže.Ju len serie , že jej asi rodina nič nenechala a musí to riešiť s ďalšími ľudmi na fóre.

autor
24. máj 2021

@annamalaga preco myslis zeby ma mal slak trafit? mame s partnerom byt ktoreho cena oproti kupnej sla zase pekne hore a keby ho predame sme v pluse. Mam nasetrenu peknu sumu podotykam z vlastnych penazi a vyplat na ucte plus som investovala do pozemkov ktore tiez stupaju na hodnote a kedysi sa dali kupit za par eur. Mam zavidiet ze som si na to sama zarobila a nedali mi rodicia peniaze na to? :D dobre tak idem zavidiet teda haha

saxana000
24. máj 2021

Dostali sme po 500e od rodicov a svokrovcov ked sme kupili byt akoze startovne na spotrebice pracku chladnicku vysavac a.t.d.
Nepytali sme od nich nic sami sa medzi sebou dohodli a dali nam z dobrej vole..
Ked mozu pomozu nam tak ze ovocie zelenina zo zahradky domace vajicka alebo malu povaruju.. Ale poznam rodiny kde kazdy mesiac pride aj tisicka na ucet pd babky a dedka..kazda rodina je ina co je niekomu blbe a nepredstavitelne je u druheho uplne normalne..
Moji rodicia nemaju na to aby mi kupili byt ale keby na to mali sami sa mali dobre a kupili by mi ho tak by som sa urcite nebranila..Su to ich peniaze a je len na nich ako s nimi nalozia..ci si to tie deti vazia alebo nie je ina otazka.