Poplatok za komunálny odpad
Máte niekto skúsenosti s tým ze vlastníte byt kde nikto nebýva a nemá tam trvalý pobyt a vy ako vlastník máte trvalý pobyt na in mieste a tam aj odvádzať dat za smetie. A mesto v ktorom vlastníte tú danú nehnuteľnosť v ktorej nikto nebýva žiada od vás aby ste aj tam platili smetie?
Je to takto ôk?
@emasss111
@maob303 ziadala som účtovníčku,aby mi vysvetlila § 77 ODS.3, ani sa neunúvala mi odpísať, neskôr znovu odpísala, že musím zaplatiť,podala som odvolanie, odpoveď do 10 min. mailom, musím zaplatiť podla zákona o vlastníctve nehnuteľnosti ,neviem čo je to za zákon, a odvolanie napísané mailom jednou vetou
@maob303 v jedinej nehnuteľnosti mám spoluvlastnícky podiel spolu s manželom a bol mi tam vyrubeny poplatok z dôvodu trvalého pobytu,lebo tam mám trvalý pobyt,druhú nehnuteľnosť som zdedila, a bol mi tam vyrubeny poplatok podľa zákona o vlastníctve nehnuteľnosti, neviem čo to je za zákon, nenašla som ho
Asi preto, že neexistuje 🤣
Druhá nehnuteľnosť, ktorú som zdedila, je prázdna
@maob303 zákon o vlastníctve nehnuteľnosti v súvislosti s komunálnym odpadom neexistuje 🧐Poplatok za KO rieši zákon 582/2004, a to presne vami spomínaný paragraf, kde je uvedené "ak má osoba v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt a súčasne je oprávnená užívať alebo užíva nehnuteľnosť na iný účel ako na podnikanie, poplatníkom je len raz a poplatok platí iba z dôvodu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu"
Obec vám nemôže vyrubiť poplatok viackrát, toto počujem prvýkrát 😀
Bavíme sa o obci, kde úradníčka je len jedna a robí všetko? Potom sa nedivím, že všetko neovláda, ale toto sú dosť podstatné veci 🙄
A inak, ak ste napísala odvolanie správne a spĺňa všetky náležitosti, ktoré má odvolanie mať, obec je povinná toto odvolanie posunúť vyššie, na odvolací orgán a ten má rozhodnúť...
Akože ja by som toto len tak nenechala. Držím palce 👍
@emasss111 práveže sa úradníčka na obecnom úrade venuje len daniam a poplatkom, na odvolanie som nedostala žiadnu odpovede, či spĺňa alebo nespĺňa náležitosti, dostala som len odpoveď mailom,zey musím zaplatiť 🤔, myslím, že je to čistá katastrofa, neovláda zákon, nevie ani len poriadne odpísať, odpoveď na odvolanie by malo mať tiež nejaké náležitosti
@maob303 jaaaj, lebo vyššie ste spomínali účtovníčku, tak som si myslela, že je to osoba, ktorá má na úrade všetko na starosti, keďže aj takých je veľa 😃
Ja by som riadne prišla za ňou, ukázala jej ten odstavec zo zákona a opýtala sa, či vie čítať? Prípadne treba zájsť za starostom. Neviem o akú veľkú obec sa jedná (bavíme sa o obci, nie o meste, že?), ale v tých menších pozná každý každého, tak to treba prekonzultovať aj s niekým iným.... Lebo v tomto prípade fakt koná obec protiprávne 🧐
@emasss111 je to obec do 1000 obyvateľov, účtovníčku som na ten §77 ODS.3 upozornila už asi 100x, no nedá si povedať , fakt asi nevie čítať, včera mi prišlo vyjadrenie z ministerstva financií aj finančnej správy, jednoznačne majú postupovať podľa § 77 ODS.3, zatiaľ žiadna odozva, len nechápem, ako sa môžu takto chovať, ked mám jasné dôkazy, nerozumiem tomu, odvolala som sa, čakám vyjadrenie na odvolanie, len neviem, či sa dočkám, pretože hneď v ten deň, keď som poslala odvolanie mailom aj poštou, prišla mi odpoveď mailom do 10 minút jedinou vetou,že musím zaplatiť.
@maob303 nechápem ani ja 🙈 a to teda nielen tú neodbornosť, ale aj prístup 🙄 a potom, že si ľudia o nás úradníkoch myslia to, čo si myslia, sa ani nedivím teda 😔
Ešte by som sa teda tej úradníčky opýtala, či posunula to odvolanie vyššie a v akom štádiu to je. Ale asi nebude chápať, čo od nej vlastne chcete. Ja by som to nezaplatila jednoducho a išla za starostom a jemu ukázala ten zákon. On snáď pochopí 🙏
a teraz sa podržte
pisem vam ohladom 2x platenia poplatku za ko v tej istej obci,. ľady sa pohli, po viac ako 30.dnoch som sa ozvala na obec, že co je s mojim odvolaním, a cuduj sa svete, nasrata pani uctovnícka mi do 5 minut zrušila rozhodnutie za poplatok za ko, a teraz to najdôležitejšie, obec zakázala vyvážať KO z mojej nehnuteľnosti, kde obec zrusila rozhodnutie, takze takto to je v nasej obci
ona mi napísala,ze dnešným dňom mi nebudu v danej nehnutlnosti vyvazat Ko, l
z dôvodu, ze mi museli zrusit rozhodnutie za Ko,pretoze zakon to tak hovori, ze 2x v tej istej obci nemam platit, nasrata uradnička pravdepodobne na pokyn starostu mi oznamila, ze dnesným dnom konci vyvoz KO z nehnutelnosti
Dobrý deň, stará téma ale mám otázku, možno niekto pomôže.
....môže odomňa mesto vymáhať poplatok za komunálny odpad, ak v mieste kde sa momentálne zdržiavam nemám ani trvalý pobyt, ani prechodný pobyt, nemám tu nájomnú zmluvu, nevlastním nehnuteľnosť...nič, iba som momentálne tu (nie navždy samozrejme). Poplatok za komunálny odpad platím každý rok v mieste TP. Pani "úradníčka" vyrúbala daň ešte aj dátumami narodenia. Má na to vôbec právo - narábať s takými informáciami, ak nie som nahlásená na pobyt? Dokonca zavolala úradníčke v mieste môjho TP, aby nebrala odo mňa poplatok za odpad!
@mirusa36 pfuuuu, to ako na vás prišli? 😁 U nás by sa to nestalo, sme 12 tisícové mesto a neviem si predstaviť, ako by som vás vypátrala heh...asi vás niekto nahlásil, ale odkiaľ má pani úradníčka údaje, hmm... zaujímavá situácia... akože zákon hovorí o tom, že poplatok platí aj osoba, ktorá má právo užívať nehnuteľnosť alebo ju užíva (toto si môže každý vysvetliť po svojom)... vy síce nemáte nájomnú zmluvu, ale nehnuteľnosť užívate, takže teoreticky vám poplatok obec vyrubiť môže...
Po správnosti by každý mal platiť poplatok tam, kde ten komunálny odpad produkuje ( ľudia si nevedia predstaviť aké pálky mestá a obce platia za odvoz odpadu 🫣), ale zas niekto pol roka býva tam, pol roka inde, v praxi je to ťažké riešiť noo...
Choďte na úrad a opýtajte sa, na základe čoho vám vyrubili poplatok? Nejaký doklad snáď úradníčka bude mať 🧐
@emasss111pani úradníčka má už dlhšie spor s mne blízkou osobou a rieši to takto a za ďalšie - je to malé mesto. Ja som len chcela vedieť, či po právnej stránke môže takto vyrúbať daň, ak nemám tam žiaden prechodný/trvalý pobyt. Či sa to vlastne môže iba tak poslať - "lebo viem, že momentálne sa tam zdržiavaš hoci to nemám oficiálne na papieri, ale aj tak ti pošlem daň za odpad"
@mirusa36 v podstate môže... druhá vec je, že vy sa môžte odvolať a tam už rozhoduje v tejto veci vyšší orgán...a potom je otázne, že ak by ste to neuhradili, mesto to bude chcieť vymáhať exekučne a vy sa s mestom začnete súdiť, kto by vyhral...
Nepodpisovali ste žiadne vyhlásenie, oznámenie o tom, že sa v danom meste zdržiavate?
@mikitilik29 ako baby pisu treba pozriet VZN platne a tam podmienky ci spĺňať úľavu každá obec, mesto to ma inak niekde úplne pritiahnuté za vlasy maju ze za smeti platí majiteľ nehnuteľnosti aj ked ma TP úplne inde ale ten paradox je nech vlastnia nehnuteľnosť 5 ľudia - zdedili tak platia vsetci danu čiastku cize napr každý 40€ keby ju mal jeden tak len raz 40€ to je podľa mna vrchol drzosti
@mirusa36 zdrziavas sa tam uz min 90 dni?

@emasss111 áno obec mi vyrobila poplatok 2x v tej istej obci,za rovnaké obdobie 2023, s uradnickou som komunikovala, ale tá si šla len svoje, odvolala som sa, tá istá odpoveď, že musím zaplatiť, poslala som rozhodnutie na preskúmanie na mf SR, kde sa tomuto venujú, tak uvidím