Poradíte ohľadom exekúcie?

mendyna
17. jún 2013

Ahojte žienky a maminky, nie som tu síce ešte dlho registrovaná, no táto stránky sa mi veľmi páči. Človeku dáva pocit že jeho problémy sú niekedy nič oproti iným. No tentokrát by som potrebovala poradiť. Máme 20- ročnú dcéru -slobodnú mamičku a býva s nami v RD. Narobila si dlhy, ktoré nevládze splácať a my s manželom to nedokážeme utiahnuť, nakoľko máme dosť svojich poplatkov a pomáhame jej finančne aj s dieťatkom ☹ . Ona žije jedine z materského príspevku a výživného / cca 270€ /. A teraz jej prišli výzvy na zaplatenie splátok z dvoch spoločností a ak nezaplatí tak sa jej vyhrážajú exekútorom. Neviete ako to chodí, ak by predsa došlo k tomu ,aby k nám domov došiel exekútor, môže zobrať niečo z nášho vlastníctva / môjho a manželovho/ ? Pretože ona samotná nič v takej hodnote nevlastní. Ja vôbec neviem ako to v takýchto prípadoch chodí. Budem Vám veľmi vďačná za Vaše odpovede. 🙂

benny35
17. jún 2013

MOze ale aj nemusi zalezi na tom co to bude zac da sa dohodnut na splatkovom kalendari ale to mala urobit skorsie mozno sa to este da alebo sa dohodnut s nejakou bankou alebo vy zobrat pozicku, vyplatit obe spolocnosti aby sa nenabalovali na urokoch no a potom splacat len tej jednej neni to lahke ani jednoduche a uz vobec lacna zalezitost,ozaj rychlo konat.Potom by si mohla zadovazit pracu na doma,pride na ine myslienky bude mat ine myslienky a nejaku korunku na male problemy lebo toto su tie vacsie

heleninamama
17. jún 2013

Za 1. Nikto vám nič nevezme, ak má dlhy Vaša dcéra a sú na jej meno. Za 2. Nechápem, prečo uvažujete o splácaní dlhov namiesto nej? Radím jej okamžite zavolať, príp. ísť osobne (a Vy chodte s ňou, lebo rozumná a zodpovedná asi nebude) do splátkovej spoločnosti a pokúsiť sa dohodnúť - vysvetliť jej situáciu a požiadať o zníženie splátok, nech dcéra okreše svoje výdaje na minimum a platí, kolko može. Ak má niečo cenné - veď niečo si na tie splátky vzala a nutne to nepotrebuje, nech to predá a nech okamžite začne brigádovať a zarábať... V tejto fáze sa to riešiť dá. Ak bude situáciu ignorovať a spoliehať sa na to, že ona nič nemá a nič jej nehrozí, o pár mesiacov to na ňu dopadne v plnej sile. Ak sa začne exekúcia, dĺžna suma sa značne navýši - súdy stoja peniaze a zaplatí ich vždy dĺžnik, exekútor si vezme navyše 20% z celkovej dĺžnej sumy a dcéra zaplatí naviac za každý úkon, čo exekútor urobí - pr. zablokovanie účtov v banke, oznámenie na poštu... navyše, splátkové spoločnosti majú penále za omeškanie platieb, takže vo finále zaplatí dcéra niekoľkonásobne viac ako teraz, ak začne ihneď splácať. Exekútor nebude skúmať, aké peniaze idú na dcérin účet a dcéra sa nemusí dostať ani k rodičovskému príspevku a výživnému. Navyše, raz jej RD skončí a keď začne pracovať, výplatu tak skoro neuvidí, lebo exekútor si počká aj roky... Vo finále na to doplatíte zrejme aj Vy - priamo Vám síce nikto nič nevezme, ale ostane Vám na krku dcéra s deckom bez peňazí a budete ich živiť.

janka2501
17. jún 2013

Toto iste riesil aj moj svokor. Koli synovi prisiel exekutor k nemu. Do bytu ho nepustil nakolko syn ma sice trvale bydlisko u otca, no nevlastni absolutne nic. Tak ani nic exekutor nezmohol. Hladaju ho a len posielaju vyzvy na zaplatenie.

victory1
17. jún 2013

Majetok, ktory nie je vo vlastnictve tvojej dcery, ti nik zobrat nemoze. Ale ak ma u vas trvale bydlisko, moze si vymoct vstup s policajtmi do vasho domu, ci bytu. A moze spravit supis hnutelnych veci, ktore sa v byte nachadzaju. Ak spise hnutelne veci, ktore nie su vo vlastnictve tvojej dcery - dlznicky, mozes si podat vylucovaciu zalobu a musis preukazat, ze tie spisane veci su tvoje alebo manzelove. A to je niekedy problem, bezne si clovek uz po zaruke nenechava blocky od telky, ci sedacky.
V kazdom pripade, ako ti uz radia, treba nastartovat zadok a vybrat sa do spolocnosti, ci bank, odkial si dcera pozicky nabrala a treba tam spisat nejaky splatkovy kalendar, popripade poziadat o iodklad splatok. Bude to podstatne lacnejsie.

vikinka50
20. jún 2013

dobrý večer,
ja by som odporúčala Vašej dcére, aby sa obrátila na združenia na pomoc spotrebiteľom, možno že tie úvery, ktoré má splácať
sú už premlčané alebo úroky neprimerané, možno zmluvy o úvere obsahujú neprijateľné zmluvné podmienky a tak ich môže napadnúť. Najlepšie by bolo aby sa obrátila, alebo Vy, napr. na združenie HOOS, kde jej poradia ako má postupovať a či svoje úvery, ktoré mala už napr. nepreplatila.

vavrova1334
18. júl 2013

vikinka50 inak tomuto moc nerozumiem mojmu známemu prišlo so sudu nedoplatok k nejakej spoločnosti na 3000e ,išiel na sud, neskor k právnikovi a po dvoch mesiacoch,že to ma skrku,že doba je premlčana ! no dobre to je jedna vec, a ta druha snubenec moj má dlhy z minulosti, už minulý rok dostal rozum a chcel to splácat ale zamestnávatel ho neplatil za odpracovanú pracu, a tento rok nový zamestnavatel mu ku koncu tiež neplatil,tak išiel pracovat do Nemecka,kde sa mu darí ,lenže už má ccčosi aj na exekuciach 5000eo, a bojíme sa ,že mu teraz všetko zoberu z y, nakolko je v Nemecku nedokaže rychlo vybavit veci ,maka od rana do večera,v praci nesmie volat ani pc, doma je málo a ja som zatial len jeho snubenica! pravne nevybavím nič, len chceme splatkove kalendare,ale som negativisticka sa mi zda,že nemame šancu,,

nibiru
2. sep 2013

zaklad je nevpustiť ich do svojho domu trvale bydlisko je len informačné nieje pravda že exekutor môže s policajtmi vstúpiť do bytu,nemôže ani ked su tam policajti pokials a nejedná o podozrenie s trestného činu ani policajti nemôžuu vojsť do bytu bez vášho súhlasu"takže ak exekutor pride nevpustiť povedať dcéra tu nebýva má tu len trvalý pobyt akonáhle ich dobrovoľne pustíte začne habať majetok a vy sa môžte domahať na súde čo je vaše,takže je len na vás či ho v pustíte exekutor nemá právo vstúpiť do bytu ani za asistencie police pokial vaša dcére nieje na liste vlastníctva!!!!!!!!to ako by som ja mám trvalý pobyt bratislava ružinov-obecný urad mám exekuciu tak exekutor dojde na obecný urad a habať majetok ten istý prípad ako u vás nerealne lebo nemám tam vlastníctvo len informačný trvalý pobyt.veľa ľudí sa bojí a tým že ich pustia sami si uškodia takže raz ked nieje dcera na liste vlastníctva exekutor nemá právo vstúpiť do bytu!

havana_frost
25. sep 2013

Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí

Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených v zákone č. 233/1995 Z. z., Exekučný poriadok (ďalej len „EP“). Hlavným predpokladom pre vstup exekútora na nehnuteľnosť je ten, že nehnuteľnosť buď patrí povinnému - osobe, ktorá je dlhuje určitú sumu a s jej plnením je v omeškaní - alebo že sú v rámci nehnuteľnosti uložené veci patriace povinnému, ktoré môže byť pri výkone exekúcie postihnuté za účelom uspokojenia pohľadávky oprávneného. Súdny exekútor je oprávnený vstupovať na nehnuteľnosti, a to ako pri výkone exekúcie predajom hnuteľných vecí tak i pri výkone exekúcie predajom nehnuteľností.

Toto oprávnenie exekútora vyplýva z ustanovení § 119 a § 138 EP. Podľa § 119 ods. 1 EP, ak to vyžaduje účel exekúcie, exekútor je oprávnený urobiť osobnú prehliadku povinného a prehliadku bytu a iných priestorov, kde má povinný svoj majetok. Na ten účel je oprávnený vymôcť si do bytu povinného alebo do iných priestorov, kde má povinný svoj majetok, prístup. K danému úkonu exekútor priberá na veci nezúčastnenú osobu, spravidla príslušníka policajného zboru alebo zástupcu obce - starostu, poslanca miestneho zastupiteľstva a pod. V súvislosti s osobnou prehliadkou treba zdôrazniť, že ju musí vykonať vždy osoba rovnakého pohlavia. Oprávnený môže priamo v návrhu na vykonanie exekúcie určiť veci, ktoré sa majú predať alebo uviesť, kde sú také veci uložené. Exekúciou nemožno postihnúť veci, ktorých predaj je podľa osobitných predpisov zakázaný alebo ktoré podľa osobitných predpisov exekúcii nepodliehajú.

Prehliadku bytu či iných miestností uskutočňuje exekútor bez predchádzajúceho upovedomenia povinného o termíne prehliadky, teda ak povinný nie je prítomný v čase prehliadky, možno ju vykonať aj v jeho neprítomnosti. Právo vstupu napr. do bytu patrí exekútorovi, jeho zamestnancom, ním určenej zúčastnenej osobe, príslušníkom PZ SR ako aj oprávnenému. Exekútorovi však nevyplýva povinnosť oznamovať oprávnenému termín konania prehliadky, preto je namieste, aby oprávnený sám písomne požiadal o umožnenie jeho účasti na tomto úkone.

layla26
26. sep 2013

Vykonanie exekúcie predajom hnuteľných vecí
§ 116
(1) Exekúcia sa môže vykonať aj podľa návrhu oprávneného s výslovným určením vecí, ktoré sa majú predať.
(2) Ak je oprávnenému známe, že povinný má niektorú hnuteľnú vec umiestnenú mimo svojho bytu, uvedie, kde je taká vec.
§ 117
Exekútor poverený vykonaním exekúcie
a) upovedomí oprávneného a povinného o začatí exekúcie predajom hnuteľných vecí,
b) zakáže povinnému, aby nakladal s vecami, ktoré spíše.
§ 118
(1) Upovedomenie o začatí exekúcie predajom hnuteľných vecí (ďalej len „upovedomenie o začatí exekúcie“) doručí exekútor povinnému až pri vykonávaní súpisu vecí podliehajúcich exekúcii. Ak povinný nie je pri vykonávaní súpisu prítomný, doručí sa mu upovedomenie o začatí exekúcie spolu s upovedomením o tom, že sa vykonal súpis a ktoré veci sa spísali.
(2) Upovedomenie o tom, že sa vykonal súpis a ktoré veci sa spísali, doručí sa aj oprávnenému a manželovi povinného.
§ 119
(1) Ak to vyžaduje účel exekúcie, exekútor je oprávnený urobiť osobnú prehliadku povinného a prehliadku bytu a iných priestorov, kde má povinný svoj majetok; na ten účel je oprávnený vymôcť si do bytu povinného alebo do iných priestorov, kde má povinný svoj majetok, prístup. K tomuto úkonu treba pribrať osobu, ktorá nie je na veci zúčastnená.
(2) Osobnú prehliadku vykoná vždy osoba rovnakého pohlavia.
§ 120§ 114
Exekúciou nemožno postihnúť veci, ktorých predaj je podľa osobitných predpisov zakázaný alebo ktoré podľa osobitných predpisov exekúcii nepodliehajú.
§ 114a
Ak sa majú exekúciou postihnúť hnuteľné veci povinného, ktoré slúžia alebo súvisia s podnikaním, exekútor je povinný postupovať tak, aby exekúciou neohrozil podnikateľskú činnosť povinného nad nevyhnutnú mieru. Hnuteľné veci je povinný postihovať exekúciou v tomto poradí:
a) veci, ktoré neslúžia na podnikanie,
b) veci, ktoré súvisia s podnikaním, ale bez ktorých je podnikanie možné,
c) veci, bez ktorých nie je podnikanie možné.
§ 115
(1) Z vecí, ktoré sú vo vlastníctve povinného, sa nemôže exekúcia týkať tých, ktoré povinný nevyhnutne potrebuje na uspokojovanie hmotných potrieb svojich a svojej rodiny alebo na plnenie svojich pracovných úloh alebo na svoje podnikanie, ani iných vecí, ktorých predaj by bol v rozpore s morálnymi zásadami.
(2) Z exekúcie sú vylúčené
a) bežné súčasti odevov, bielizeň a obuv,
b) nevyhnutné vybavenie domácnosti, a to posteľ povinného a členov jeho rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov jeho rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, rádioprijímač,
c) domáce zvieratá s výnimkou tých, ktoré slúžia na podnikanie,
d) veci povinného slúžiace na plnenie jeho pracovných úloh alebo na podnikanie do výšky 331,94 eura,
e) zdravotnícke potreby a iné veci, ktoré povinný potrebuje vzhľadom na svoju chorobu alebo telesnú chybu,
f) veci, na ktoré sa poskytli dávky sociálnej pomoci alebo peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia11aa),
g) snubný prsteň a obrúčka,
h) hotové peniaze do sumy 99,58 eura,
i) študijná literatúra a hračky.
(3) Z exekúcie sú vylúčené aj veci podnikateľa hospodáriaceho na pôde,11ba) ak by ich zexekvovaním bolo ohrozené riadne obhospodarovanie poľnohospodárskej pôdy alebo zachovanie plynulej prevádzky rastlinnej a živočíšnej výroby podľa osobitných predpisov,11bb) a chovné zvieratá, t. j. dojnice, vysokoteľné jalovice, plemenné býky, plemenné prasnice, plemenné kance, bahnice a plemenné barany.
(4) Z exekúcie je vylúčený podiel sporiteľa na majetku v dôchodkovom fonde.11bc) odporučam stranku http://www.zakonypreludi.sk/zz/1995-233#f5434568 tiež apelovať na § 3 ods. 3 zákona o hlásení pobytu, ktoré explicitne stanovuje, že „prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter.dobre si prečítať a vedieť reagovať ak sa s exekutorom stretnete totiž pri niektorých panuje že neznalosť zákona neospravedlnuje a ľudia sa často nevedia zákonne chrániť hoci môžu bežná prax je že exekútor pošle upovedomenie o obhliadke (s mierne postrašujúcim kontextom že ak nebudete doma vypáčia vám dvere za asistencie polície atd..) stačí včas reagovať exekútorovi treba oznámiť že dcéra ma trvalý pobyt informačného charakteru vo vašom byte nakoľko nevlastní žiaden byt,nevlastní žiaden majetok vo vašom byte a všetko je výlučne vaše vlastníctvo a poslať mu to doporučene,kopiu si nechajte.

baska22
26. sep 2013

ahoj mendyna, skús www.spotrebitelskypravnik.sk, odpovedali mi na moje otázky ohladne mojich dlhov a zabezpečili mi právnu pomoc. bola som spokojná a nemusela som ani nič platiť. odporúčam 🙂

poujoljean11
13. máj 2015

Pôžicky medzi vážne individuálne ponuky

Dobrý den, pán alebo pani
Kontaktujte nás emailom: poujoljean@live.fr
Sme akcionármi bankové financné inštitúcie a mimovládne organizácie vo Švajciarsku a Francúzsku, Kanade takto financnej kríze, ktorá ohrozuje ekonomiky docasne, nezamestnanost, ktorá rastie v našich národov sady, vyplnit domácnosti kúpit, že neustále klesá, v spolupráci s bankou sa rozhodnú udelit krátkodobé úvery strednodobé a dlhodobé poctivé osoby napriek ich návrat mesacne sme snažia vyhoviet potrebám žije v kreditov, ktoré sú velmi výhodné úrokové sadzby a úver ponúknut podmienky sú velmi jednoduché a požadované úvery možno získat v období 24 h, 48 H, 72 hodín Ak všetko pôjde dobre. Ak ste potrebujú peniaze pre zdravotné problémy s podporuje môj poistovatelov sme ochotní urobit výška nesplatenej pôžicky by mali byt medzi 5000€ a 900.000€. Prosím kontaktovat mailom: poujoljean@live.fr

rieseniezadlzenia
19. máj 2015

Máte priveľa pôžičiek alebo splátok?

Nezostávajú Vám prostriedky na dôstojný život?

Ste si vedomí, že nesplácanie Vám generuje ďalšie dlhy?

Cítite, že ďalšia pôžička je len oddialenie problému?

Naozaj chcete dostať svoje dlhy pod kontrolu?

Máte Exekucie?

Ak ste si odpovedali aspoň na jednu z otázok "ÁNO"

Kontaktujte nás 0944502599

Riešenie bez založenia nehnuteľnosti

mato25
19. máj 2015

Dobrý deň. Pri výbere požičky je doležité si PODROBNE prejsť viacero poskytovateľov, porovnať si ich ponuky a podmienky. Samozrejme Vás nezaujíma iba úrok ale aj poplatky z omeškania. Na internete je viacero porovnávačov, ktoré vyberajú len tie najvýhodnejšie spoločnosti. Jedným z nich je aj porovnavajte.sk . Je tam aj blog, ktorý doporučujem prečítať, sú tam vzácne rady!

gustawo
22. máj 2015

ahoj mendyna. Ja by som ti chcela pomoct tak, ze ti dam kontakt na moju známu, ktorá mi pomohla s exekúciou. Pracuje v jednej firme, ktorá riesi dlhy ako správca dlhov. Zavolaj je dohodnete si stretnutie 0944502599

marielle28
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimi2316
12. jún 2015

dobry den baby viete mi niektora poradit????moj brat zalozil nas rodinny dom ...ja by som s priatelom chcela nad ten dom pristavit podkrovie...zatial to plati ale co ak nahodou to prestane platit zoberu aj mne podkrovie ci sa s tym da nejako vybabrat..dakujem

draik
12. jún 2015

Musela by vzniknúť samostatná bytová jednotka (vlastný vstup, vlastné merače energií atď), k tomu by musel byť súhlas banky a iné komplikácie. V praxi je to realizovateľné len ťažko.

zana7
16. jún 2015

AHOJTE, viete mi poradit? Do akej miery musi zamestnavatel pri zrazkach prihliadat na vydavky?

eugenia66
26. júl 2015

Ja som človek, ktorý octroies pôžičky pre ľudí, ktorí potrebujú riešiť s finančnými problémami a prelomiť patovú situáciu, ktorá spôsobila odmietnutie zo strany bánk o ich žiadosti o úver súbory. Som finančný expert môcť požičiavať, čo potrebujete, a s podmienkami, ktoré uľahčujú život.
Robím pôžičky v rozmedzí od € 5000 až € 100,000 za úrokovú sadzbu v rozmedzí od 2,5%, v závislosti na množstve. Kontaktujte ma a dajte mi vedieť na sumu, ktorú chcete požičať.
čakajú na počujem od vás :: eugeniagoddu66@outlook.fr

axelka
27. sep 2015

Ak má niekto exekúciu zo sociálnej, už má príkaz na strhávanie dvoch tretín zo mzdy, teraz dostal v práci výpoveď a chce byť dobrovoľne nezamestnaný čiže nebude platiť odvody do sociálnej, iba do zdravotnej. Je to vôbec možné aby mu to prešlo? Lebo mne sa to moc nezdá, potom exekútor nebude mať odkial strhávať a dúfam že mňa ako jeho exmanželku nedostane kvôli tomu do problémov :(