Manželova exekúcia a môj majetok

garlina
16. aug 2023

Manžel má cca 140€ dlh v Dôvere, nakoľko bol nezamestnaný a nemal ako platiť.
Teraz pracuje a žije v Česku, ale tu má trvalý pobyt.
Prišlo mu tu 2. upozornenie o začatí exekúcie a mňa zaujíma, či môže exekútor siahnuť na môj majetok, keď som výlučnou vlastníčkou a mám zverené maloleté dieťa? Manžel nie je ani spoluvlasníkom, ani nic čo je v mojom dome nevlastní. ĎAKUJEM
Ma

melanta
16. aug 2023

@garlina ak bude manžel nabudúce nezamestnaný, nech sa eviduje na úrade práce, vtedy mu bude štát platiť poistenie. Lebo toto je iba výhovorka, že nemal ako platiť. A nie, na majetok, ktorý je výlučne v tvojom vlastníctve exekútor nesiahne. Ale ak bude exekúcia vyššia, môže riešiť exekútor v prípade nečinnosti návštevu trvalého bydliska a ty budeš musieť dokazovať, čo v byte je tvoje a nie mužove resp. nie spoločné. Takže trvala by som na tom, aby si dlh jednorázovo vyrovnal, chcela by som vidieť oznámenie od exekútora o ukončení exekúcie. A trvala by som na tom, aby si zmenil trvalé bydlisko, pokiaľ si nevie ukočírovať svoje povinnosti a záväzky.

simsalabim
16. aug 2023

@garlina nehnutelnost si mala uz pred manzelstvom? Ak si ju ziskala pocas trvania manzelstva, patri aj jemu, aj ked nie je uvedeny ako vlastnik. Su vsak vynimky, napr dedicstvo, ak sa nemylim.

zmrzlinka2021
16. aug 2023

@garlina
Na tvoj majetok ti exekútor nemoze siahnut.

la_dolce_vita
16. aug 2023

Naozaj len 140 €? Nebolo rozumné to čo najskôr vyplatiť? Veď je to nízka suma, ale exekútor ju o dosť navýši.

domiklik
16. aug 2023

@garlina môže siahnuť na vás spoločný majetok, teda ten, ktorý ste nadobudli počas manželstva, bez ohľadu, či je napísaný na teba, výnimky sú dedičstvo alebo dar napr od rodičov .. Ak je to tvoj prípad, asi by som tých 140 eur zaňho zaplatila a veľmi veľmi ale ze ozaj veľmi rýchlo poriesila zrušenie bsm, prinajmenšom...

lindus_esterka
16. aug 2023

nie je jednoduchsie tych 140€ zaplatit keď už pracuje? Miesto zamyslania sa nad tym, na co exekutor moze/nemoze siahnut

garlina
autor
16. aug 2023

S manželom sme nikdy nebývali a nehospodárili spoločne. Dom som dostala darom po babke este pred svadbou, ale hypotéku, ktorú splácam ja, sme zobrali spoločne na rekonštrukciu. Auto som si kupila ja za svoje, aby som mohla chodiť s dcérou po doktoroch a neskôr do školy a na krúžky. Manžel nemá ani vodičak. Aj nové spotrebiče som kupovala všetky ja za moje, lebo je to môj dom. Manžel je z Košíc mal tam byt. Ten byt nejak nevýhodne predal, ale viac o tom neviem, lebo to bol jeho majetok a mňa do neho nič v čase corony. VTEDY PRIŠIEL O PRÁCU. Jednou možnosťou bolo, aby prišiel k nám ako opatrovateľ mojej babky, ktorú som mala doopatrovat v jej dome. Nakoľko som chodila do práce a zarabala aj pocas lockdownu, manžel dozeral na babku, tak sme sa dohodli, ze ho tu prihlásime na trvalý pobyt. A to bola chyba, už sa to nedá zrušiť. Manžel je alkoholik, egoista stará sa iba o seba a svoje potreby. Lenže chlapi to nemajú vytetované na čele, keď si hľadajú partnerku, práve naopak čo najviac sa opekňujú a prejavia sa až keď sú si vzťahom istí. Dom je v pohode výlučne môj, skôr sa obávam o veci, ktoré som kupovala už počas manželstva a aj keď som ich kupovala ja za moje peniaze, zákon to vidí ako "spoločný majetok". Polovica patrí jemu. Manžel toho času nevlastní NIČ a býva na závodnej ubytovni v Česku. Jemu nemajú čo vziať, preto zoberie exekútor z môjho - podľa zákona - spoločného - majetku.

deti95060810
16. aug 2023

140 e by mohol zaplatiť aj na splátky...

garlina
autor
16. aug 2023

Keby to bolo také jednoduché, tak by som to neriešila takto a nebála by som sa o môj majetok. On tvrdí, že to nezaplatí, lebo pri nákladoch na trovy exekútora ide o 516€
@lindus_esterka

deti95060810
16. aug 2023

trvalý pobyt vieš zrušiť...

simsalabim
16. aug 2023

Vsetko, co ste nadubudli pocas mnazelstva, vsetky splatky, co si platila, ma narok polovicu. Aj na to auto. Dom ziskany darom pred manzelstvom by mal byt tvoj, ale neviem, co ta hypoteka... porad sa s pravnikom a cim skor rozdel majetok - zrusit bezpodielove vlastnictvo. Da sa aj vynat nieco z bezpodieloveho vlastnictva u notara (ale pritomni musite byt obaja). A ak by bolo treba, zaplatila by som tych 140€zanho, aby mi nesiahli na majetok. Trvaly pobyt je tvoj najmensi problem. A urcite by som sla za pravnikom.

melanta
16. aug 2023

@garlina veci, ktoré ste počas manželstva kupovali z tvojej výplaty, sú spoločné resp. kupovali ste ich zo spoločných peňazí. Pretože ak nemáte rozdelené BSM, tvoja výplata nie je tvoja, ale vaša. A jeho výplata nie je jeho, ale vaša. Takže ak ste zobrali hypo a platíš ju z výplaty, bude mať pri rozvode nárok na polovicu uhradených splátok. V každom prípade, rieš rozvod alebo rozdelenie BSM, ak máš muža, ktorý robí dlhy a odmieta ich splácať.

melanta
16. aug 2023

@deti95060810 nie som si istá, či manželovi počas trvania manželstva môže zrušiť trvalý pobyt. Aj keď je nehnuteľnosť iba jej. Ak by neboli manželia, tak áno.

garlina
autor
16. aug 2023

@deti95060810 Nie, trvalý pobyt manžela vlastníka domu je výnimka a nedá sa zrušiť. To som už riešila. Nejde to. Iba ak by si on požiadal o nový trvalý pobyt v inom bydlisku.

lulu0123
16. aug 2023

Cim skor sa rozved.Jeho dlhy su aj tvoje dlhy.Cim skor to zaplat.Bude sa to len navysovat.

melanta
16. aug 2023

@garlina rieš zrušenie BSM z dôvodov, ktoré si uviedla (dlhy, alkohol), nech neurobí ďalšie dlhy v rámci manželstva a BSM. Rieš to neodkladným opatrením. A potom rieš rozvod.

deti95060810
16. aug 2023

exekútor si e nedá újsť... jednoducho ich manžel bude musieť zaplatiť... teraz je to 140 + 516 e , a o istý čas tam pribudnú aj úroky z omeškania...
nič nevyhrá ak nezaplatí.... musíš mu dohovoriť.

juliet86
16. aug 2023

@garlina napis sem.do modreho konika do pravnej poradne... ale auto vlastnite z pohladu prava na polovicum a aj vsetok hnutelny maetok v dome nadobudnuty odkedy ste sa zobrali. dom ti nevezme ale auto ucet a hnutelny majetok bloknut moze. byt tebou zapkatim do a idem k pravnikovi rusim bsm a rozvod

chillibubble
16. aug 2023

@juliet86 presne tak. tiez by mi tych cca 700€ nestalo za to, aby sa dlh nabaloval(a teda rastol aj mne). ale sucasne by som velmi rychlo riesila rozvod.

kornelies
16. aug 2023

@garlina Exekutor nesiahne na nehnutelnost -ziadnu nema, nesiahne na mzdu -nema pristup k uctu v ceskej banke, ale siahne na auto, ktore mate podla zakona spolocne. Zaplat jeho exekuciu, inu moznost nemas.

sasa1310
16. aug 2023

@deti95060810 trvalý pobyt manželke alebo manželovi bez jeho súhlasu nevieš zrušiť.

sasa1310
16. aug 2023

@garlina no keďže si kupovala auto počas manželstva, tak ti exekútor môže siahnuť na auto napr.

adriannasvk
16. aug 2023

Nech si manzel uhradi aspon dlh v Dovere, tych 140€. Exekutor exekuciu zastavi po 5 rokoch od zacatia a Dovera bude potom hradit trovy exekutora.

aaaa1111
16. aug 2023

ak ste nemali zuzene bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov (bsm), tak skor ci neskor ti exekutor zablokuje ucet v banke (pri takejto sume ti nebude siahat na iny majetok). treba to riesit cim skor s exekutorom, lebo kazdym dnom dlhu ti rastie suma. ak manzel nema zaujem o uhradenie dlhu, tak sa dohodni cim skor s exekutorom napriklad aj o splatkovom kalendari. bohuzial, aj o tom je manzelstvo. dlhy jedneho su dlhmi oboch, rovnako aj zarobok jedneho je spolocnym prijmom oboch. exekutor ide cestou najlahsieho odporu, cize ak manzela nedopatra, blokne ti ucet a bude sa snazit sumu stiahnut z tohto uctu. ak tam nebudu peniaze, bude sa snazit o zrazky z tvojej mzdy. a cim skor si podaj ziadost o rozvod, lebo ak je tvoj manzel naruseny, budes mat este pekne prekvapenia v zivote