icon

Poraďte výhodné poistenie alebo sporenie pre dieťatko

zuzka_puska
13. jan 2014

mame 3 tyzdnove babetko,a rozmyslame zeby sme mu uzavreli nejaku poistku,alebo sporenie....nieco take, aby z toho nasa mala nieco mala,ked vyrastie...Mate skusenosti napriklad zo stavebnym sporenim?je to dobre?oplati sa to? dakujem pekne za kazdy nazor,zuzka 🙂

mizulienka
11. okt 2014

@mia18112 mozem sa spytat, kolko platite mesacne pri cielovej sume 5000eur? dakujem

mia18112
11. okt 2014

@mizulienka Ja neplatim mesacne pravidelne, ja vzdy na zaciatku januara tam vlozim rovno celu sumu potrebnu na celu statnu premiu. Tak sa mi okrem tej statnej premie urocia hned od januara aj 2 % urokom, co v dnesnej dobe nedosahuju ani rocne terminovane ucty v bankach.

mizulienka
11. okt 2014

@mia18112 aha takze na zaciatku roka das tych 700eur a mas hotovo, ok, dakujem.
Mozem sa este spytat v ktorej sporitelni to mas? dakujem.

lubomirspetko
11. okt 2014

@mia18112

Len stavebko nemáte na 1 rok 🙂

@mizulienka

V tomto roku treba vložiť na získanie plnej štátnej prémie (66,39€) 781,60€. V budúcom roku to bude však už 1207,09€.

mizulienka
11. okt 2014

@lubomirspetko fuuha to je riafny rozdiel, preco sa go tsk zvysuje?

lubomirspetko
11. okt 2014

@mizulienka

Suma potrebná na získanie štátnej prémie sa odvíja od úroku dlhopisov Slovenskej Republiky. Klesá úrok na dlhopisoch tak klesá aj štátna prémia (stúpa suma potrebná na získanie maxima).
Preto som napísal že SS už nie je také lukratívne ako bývalo.

mizulienka
12. okt 2014

@lubomirspetko ale vyzera to tak, ze je to stale dost lukrativne na investovanie penazi, alebo co ine by ste mi poradili...ked chcem investovat nejake peniaze ale chcem mat aj moznost ich dajme tomu po 2-3 rokoch pouzit napr na prerabku domu. Dakujem.

lubomirspetko
12. okt 2014

@mizulienka Pozrite si môj príspevok na stránke 2.

Konzervatívny výber podielových fondov môže byť pre vás zaujímavejšia voľba ako stavebko.

mia18112
12. okt 2014

@mizulienka Ano, Lubomirspetko ma pravdu. Ak ,, nevydrzis ,, 6 rokov pri SS, tak je ozaj lepsia volba investovanie do podielovych fondov - ci uz jednorazove vklady, alebo pravidelne mesacne sporenie. Fondy ma snad kazda banka - staci si len vybrat. Horizonty od 0,5 roka po 4 a viac rokov. Vyberat sa z nich da hocikedy, ak ale nedodrzis odporucany horizont, platia sa zvycajne vystupne poplatky. Vstupne poplatky nie su ziadne ( aspon u nas nie).

mia18112
12. okt 2014

@mizulienka Ja v klasickej PSS.

lubomirspetko
12. okt 2014

@mia18112
@mizulienka

Ak nie sú vstupné poplatky a sú výstupné, jedná sa o uzavreté podielové fondy. Takéto fondy je dobré využiť len ak viete na aké obdobie chcete sporiť. Vo vašom prípade je lepšie použiť otvorené fondy pri ktorých platíte poplatok len na začiatku, a pri výstupe nie. Priebežné poplatky ktoré sú zahrnuté vo výkonnosti fondu platí vždy a v každom fonde. Len o nich neviete.
Odporúčam využiť skôr zahraničných správcov aktív ako Slovenských, pretože priebežné (poplatky za správu aktív) poplatky u zahraničných správcov sú oveľa nižšie ako pri Slovenských. Ideálne je keď investujete do viacerých fondov pričom každý je z inej správcovskej spoločnosti. To sa dá jednoducho cez supermarkety fondov ako napríklad Conseq, EIC alebo Atlantic. Fondy od viacerých správcov máte pod jednou strechou.
Fondy odporúčam využiť od spoločností Pioneer, Franklin Templeton, HSBC, BNP Paribas.

Ak máte dobrého sprostredkovateľa, vie sa s vami dohodnúť na poplatku pri takejto kratšej investície. Ideálne je keď je poplatok čo najnižší, napríklad 2% je celkom fér pri investícii na 6 rokov.

Na jednorázové vklady do fondov si dajte veľký pozor. Vkladaj jednorázovo je niečo úplne iné ako sporiť pravidelne. Ak vložíte peniaze jednorázovo podstupujete oveľa väčšie riziko.

mizulienka
12. okt 2014

@lubomirspetko dakujem vam velmi pekne za detailne odporucanie 😉

frapper
12. okt 2014

@mia18112 Ja si myslím ,že radia tak ako aj ty v banke,tiež máte rôzne produkty a tiež pracujete pre rôzne poisťovne alebo minimálne pre 1 a nehovor,že nemusíš splniť tzv.plán a nerobíte poistenie,áno robíte ale omnoho okresané obrazne povedané pre klienta,čo by dostal priamo v poisťovni je úplne o inom.Tiež nejde banka skrachovať a robiť produkty bez poplatkov.

mizulienka
22. okt 2014

@lubomirspetko Dobry vecer, chcem sa spytat, je udelenie statnej premie podmienene vyskou celkoveho prijmu v rodine alebo niecim podobnym? dakujem

lubomirspetko
22. okt 2014

@mizulienka

Dobrý večer prajem.

Určite nie, vôbec to spolu nesúvisí 🙂

hajda22
Odpoveď bola odstránená
hajda22
23. okt 2014

ospravedlnujem sa za dlhy príspevok, no akosi som to neustriehla 🙂

frapper
23. okt 2014

@hajda22 Ja robím tiež pre 1 poisťovňu,ale toto je úplne moja reč.Je tak ako hovorí v príspevku hajda,je to realita,kde klienti robia chyby.Tiež sa rozprávam niekedy s ľuďmi ako sa hovorí po lopate,aby tomu porozumeli.

nikolca
22. dec 2014

@lubomirspetko tak ja mam prvu stavebnu sporitelnu a ma teda riadne nasr...sporenie mam od roku 2003 uzavrete s 3%tnou urokovou sadzbou a minuly tyžden mi prišlo že mi bude upravena zmluna a od roku 2015 mi znižuju urokovu sadzbu na 1,75 eura 😠 maju vôbec nato pravo aby mi upravovali zmluvu?vraj aj tak je to nadštandattne oproti trhu,zachvilu sa to ozaj nevyplati 😒

lubomirspetko
22. dec 2014

@nikolca

Majú na to právo. Majú to právo dokonca znižovať aj počas prvých 6 rokov sporenia. Ja to tiež tvrdím že sa to moc neoplatí už...

kmetulka
18. jan 2015

Ak budete chcieť bližšie informácie o stavebnom pre dieti z PSS..tak mi napíšte..mne stavebko zakladala este mamina a teraz ho má aj moja dcerka a sme len spokojný...dokonca teraz majú sporenia pre deti do 1 roka bez poplatku!...🙂 a v prípade, že sa vám niečo stane banka sporí dietatku do 10 000€.. 😉 a vkladám podľa možností nie je to limitované..

11riki60
19. jan 2015

@diana70 ahoj co poradis ak mi t.roku konci st.spor.mozem pokracovat dalej alebo cko urobit nechcem uz no u zmluvu dalsi rok by zom hcela medzi uver da sa? Vdaka

diana70
19. jan 2015

@11riki60 Ahoj, môžeš kľudne sporiť ďalej, aspoň nasporíš viac a môžeš si tak zdvihnúť cieľovú sumu. najlepšie bude, ak zavoláš do SPP, povedia ti presne. Len pozor, stavebnú premiu v 7. roku už nedostaneš. Skús si prezistiť či nevedia ponúknuť krátkodobý účet, ale pochybujem.

11riki60
19. jan 2015

@diana70 urcite uz nieje premia v 7mom roku?

kmetulka
19. jan 2015

@diana70 premiu dostanes aj ked sporíš nadalej...teda viac ako 6rokov

michalmakovnik
22. jan 2015

Ak chcete dieta poistit voci kritickym chorobam, alebo trvalym nasledkom urazu tak volte detske poistenie, najlepsie ako rizikove pripoistenie k rodicovi. Ak vsak chcete dietatku nieco sporit, aby malo nieco do zivota, cize v cca. 18 roku zivota, tak volte podielove fondy s pravidelnym mesacnym vkladom uz od 10-20 eur je takych mnozstvo. Zakladom je sporit pravidelne mesacne napr.20 eur a strategiu nemenit ci fondy rastu, alebo klesaju a postupne s priblizujucim sa casom 18.roku investiciu zkonzervativnievat. Ak chcete mat garantovanych cca. 3,5% tak berte stavebko, ale musite tento rok vkladat 100 eur mesacne a s nerucitym vyhladom do buducnosti.

janka301
1. feb 2015

Ja odporúčam poistiť rodičov,hlavne ak sú uvery,hypo a podobne.Deti treba poistiť na úrazy,ale až ked začnú chodiť.Načo platiť deťom 20 rokov sporenie,ked sa nedajbože stane niečo rodičom,a všetky úvery zdedia deti???
Vkladne knižky nemajú žiaden úrok,a stavebné je už o ničom..
Moj nazor

miminka15
2. feb 2015

ahoj...tazko povedat co je naj. Ja som to riesila vsetko cez mojho svagra. On robi okolo toho a viem sa na neho spolahnut. Tak ak chces viem ti ho posunut 🙂

michaela1711
17. feb 2015

ahojte aj by som chcela založiť synovi vkladnú knižku vo VUB banke a chcem sa opýtať či je to výhodné. Ďakujem.

radios01
19. feb 2015

@frapper ze posudzovali nezavisli odbornici 🙂 haha uz dlho som sa takto nezasmial...vies kto su ti odbornici? Sprostredkovatelske spolocnosti ktore zase preferuju iste poistovne... Navzajom sa takto podporuju a prezentuju v mediach... Samozrejem dnes si to tak robia vsetci reklamu nie len vo fin sektore. Len si treba potom malymi pismenami precitat ze vyber poistovni a produktov nezohlanoval cely trh, preto hovorit o nezavyslych odbornikoch moze len odrbavac alebo neznaly pomerov.