icon

Potrebný príjem na hypotéku pre osamelú matku

6. júl 2025

Ahojte. Vie mi niekto prosim poradit , aky potrebujem prijem na hypoteku? Som sama s dcerou. Zijeme u rodicov. Chcem kupit byt za 100tisic. V hotovosti by sme vedeli dat 40tisic. Hypoteku potrebujem 60tisic. Prosim vas, aky potrebujem mat prijem v hrubom alebo cistom, aby mi to vyslo? Ine zavazky nemam, ani leasingy ani nic ine. Vydata nie som. Hypo 60tisic by som chcela brat len ja sama. Dakujem

martul
6. júl 2025

Treba si obehať banky alebo osloviť finančného poradcu
Syn bral pred 4 rokmi, 50 tis s čistým príjmom 1200 eur

gab1sol
6. júl 2025

Ktorákoľvek hypotekárna kalkulačka na internete to vypočíta. Samozrejme, je to len základný prepočet. Konkrétne hodnoty záležia na tom, ako bude vyplnená žiadosť so všetkými údajmi.

zltalienka
6. júl 2025

Na nete su hypotekarne kalkulacky, treba navstupovat udaje a budes mat "informacny" vysledok.
https://www.financnykompas.sk/kalkulacka-podla-... tu vyslo, ze potrebujes mat prijem 1050€ v cistom, ak mas 30 rokov, 1 dieta a ziadne ine uvery a hypo by bola na 30 rokov.

autor
6. júl 2025
@zltalienka

Na nete su hypotekarne kalkulacky, treba navstupovat udaje a budes mat "informacny" vysledok.
https://www.financnykompas.sk/kalkulacka-podla-... tu vyslo, ze potrebujes mat prijem 1050€ v cistom, ak mas 30 rokov, 1 dieta a ziadne ine uvery a hypo by bola na 30 rokov.

@zltalienka dakujem pekne. Pomohla si mi. Len zmluvu mam len 3 mesiace. Vo vacsine bank treba 6mesiacov. Ale nasla som aj nejake, kde stacia 3m. Pojdem si to pobehat. Dakujem

autor
6. júl 2025

Dakujem vsetkym

katyrose
6. júl 2025

So zmluvou len 3 mesiace môže byť problém, je to celkom málo. Máš aspoň zmluvu na neurčito?
VÚB môže akceptovať 3- mesačný príjem v prípade stabilného zamestnania. UniCredit tiež, ale musí byť zmluva na dobu neurčitú a bez skúšobnej doby.

billy_jean
6. júl 2025

Životné minimum jednotlivca, t. j. plnoletej fyzickej osoby, s jedným nezaopatreným dieťaťom je od 1.7.25 = 413,87 eur. Odrátaj z tvojho čistého príjmu toto životné minimum. Maximálna splátka predstavuje 60 percent z rozdielu príjmu a životného minima.

autor
6. júl 2025
@billy_jean

Životné minimum jednotlivca, t. j. plnoletej fyzickej osoby, s jedným nezaopatreným dieťaťom je od 1.7.25 = 413,87 eur. Odrátaj z tvojho čistého príjmu toto životné minimum. Maximálna splátka predstavuje 60 percent z rozdielu príjmu a životného minima.

@billy_jean dakujem pekne

jozinxy
6. júl 2025
@gab1sol

Ktorákoľvek hypotekárna kalkulačka na internete to vypočíta. Samozrejme, je to len základný prepočet. Konkrétne hodnoty záležia na tom, ako bude vyplnená žiadosť so všetkými údajmi.

@gab1sol
Nechce ta sklamat ale ,toto su teoreticke "standartne" pripady, odrazu ked zbadaju ze si zena s dietatom, zacnu vrtat aby nemuseli pozicat, napriklad ci mas dobru historiu splacania dacoho, kolko dostavas prispevkov na dieta, ci by rodicia nerucili atd.atd. jasne ze najdes dakoho co pozicia ale bud pripravena ze dakde budu hadzat polena pod nohy

gab1sol
6. júl 2025
@jozinxy

@gab1sol
Nechce ta sklamat ale ,toto su teoreticke "standartne" pripady, odrazu ked zbadaju ze si zena s dietatom, zacnu vrtat aby nemuseli pozicat, napriklad ci mas dobru historiu splacania dacoho, kolko dostavas prispevkov na dieta, ci by rodicia nerucili atd.atd. jasne ze najdes dakoho co pozicia ale bud pripravena ze dakde budu hadzat polena pod nohy

@jozinxy v čom mám byť sklamaná? A samozrejme, výška príjmu nie je jediný faktor, ktorý vstupuje do hypotéky. A už tobôž nie je správne sa sústrediť len na to, aký príjem potrebuje žiadateľ, aby dostal požadovanú sumu.

soldi
7. júl 2025

Ja som brala hypo ako samozivitelka styroch deti. Vyrazne pomohlo to, ze do prijmu sa ratalo aj vyzivne na deti.
Takze ak mas vyzivne stanovene sudom a pravidelne platene, tak niektore banky (vub, sporitelna napr) aj toto zapocitavaju ako prijem.

riso_z_malomesta
Autor odpoveď zmazal
riso_z_malomesta
7. júl 2025

Ako tu už bolo napísané, čo sa týka toho príjmu, tak ten by mal byť v čistom okolo tých 1000€, ale, samozrejme, je to len informatívny prepočet.

Čo sa týka tej trojmesačnej zmluvy, áno, viacero bánk vám vie akceptovať aj takúto dobu, avšak treba myslieť na to, že aj v takomto prípade môžu banky priemerovať váš príjem za posledných 6 mesiacov, a teda vychádzala by vám nižšia hypo. Čiže ak vás tá hypo nesúri, počkal by som ešte teda aspoň tie 3 mesiace.

Určite by som sa však poradil s nejakým finančným poradcom, ktorý by vám vedel povedať bližšie info vzhľadom na vašu situáciu. 🙂

korytnacka11
8. júl 2025
@anonym_autor

Dakujem vsetkym

@anonym_autor 3 mesiace berie Slovenská