Požiadať o príspevok pri navýšení hypotéky?
Ahojte, bolo tu uz dost tem ohladom tejto otazky, ale mame specificku situaciu...
Hypoteku mame od zaciatku v jednej a tej istej banke - najskor sme zobrali 50 000 € a dodatocne 30 000 €.
Na uvere 30 000 € nam skoncil fix v marci 2023 - splatku nam navysili o cca 50 € , co by robilo nejakych 30 €, ak by nam dopatili ten rozdiel formou prispevku.
Na uvere 50 000 € nam bude koncit fixacia v decembri tohto roku, zatial tam mame urok 0,9 preto sme ich nespojili doteraz. Pocitame, ze tu spravi navysenie uveru rozdiel na splatke nejakych 90 € - t.j. cca 67 € ak by nam vyplatili 75% vo forme prispevku.
No a moja otazka znie, ci niektora neviete, ci by sme mohli ziadat o prispevok uz teraz, zeby nam platili aspon tych 30 € rozdiel do decembra...a ze potom by sme uvery spojili, do jedneho a poziadali o nove prepocitanie ohladne prispevku.
Predpokladam, ze to mozne nebude, kedze pisu, ze sa to viaze iba na jeden uver.
Myslite si, ze mame teda pockat do decembra, uvery zlucit a potom poziadat o prispevok?
Alebo co by ste navrhli?
Dakujem velmi pekne za odpovede.
@ruxandra ved sama si to napísala... Pomoc štátu je možné uplatniť aj na refinancované úvery v roku 2023. celé je to fraška, reálne sa k tým peniazom dostane mizivé percento ľudí...
@lienka.7 ja vyskakujem, ale nie preto, že nemám nárok. Ja mám bývanie bez hypo. Príspevky, o ktorých píšeš, idú zväčša z eurofondov. Takže miešať tieto dve pomoci je úplný blud. Ale áno, rovnako ako tento príspevok, by mali zrušiť aj množstvo iných. Sme sociálny štát, hoci na to nemáme.
@melanta mňa by zaujímalo, ktoré príspevky by si zrušila, čisto len preto že som zvedavá...
@vlado818 Preco sa maju vsetci danovi popplatnici vam skladat na vasu hypo?
...ale keby sa skladali tebe, tak cusis a beries tie ponuknute prispevky od statu. A nie, ja necerpam neboj, my narok nemame kvoli prijmu, pritom hypo nemame refinancovanu. Ale napisem narovinu, keby sme narok mali, vyuzili by sme to, preco nie. To ze stat nema peniaze je druha vec, kopec ludi voli Fica a zrazu na toto nadavaju. To myslim napr. moju kolegynu, ktora na toto otvorene nadava ale volila Pelleho. Co cakala? A takychto je kopec.
@lienka.7 trosku rozdiel je v tom ze peniaze na kotle, zateplenie ... idu z eu peňazí, ako čerpanie eurofondov su to peniaze priamo vyclenene pre slovensko na tento ucel ak ich nevycerpame "prepadnu"... hypotéky idú iba z našich peňazí ktoré ani nemáme keďže tento mesiac sme si požičali už 1 mld. eur.ktoru budú splacat ešte naše deti. A nie je to iba 150 eur je to 150 eur každý mesiac za rok 1800.... za 2 roky 3600........
@sasa1310 a človek čo refinancoval a mal výborný úrok do 1% a ten mu zvýšili na viac ako 4% a ešte mu znížili platenie z istiny ale platí len úroky a istina mu stojí tak to už je len fér...
Otrasné, že skladať sa na hypotéky. To už sa tiež môžeme skladať ľuďom na nájom, keď im majiteľ zdvihol.
@ivana11155 Nie necucim ale samozrejme preco by som to nevyuzil? Som obcanom tejto krajiny platim dane. A nebojte ani ja nemam narok na danu pomoc ale zato som rozmyslal a dal som si fix na 8 rokov s 1%. A urcite je lepsie dotacia na kotol a obnov dom ako minat EU peniaze( nase peniaze) na rozkradanie tym co su teraz vo vlade.
@sasa1310 prepac, ale nie každý, kto nerefinacoval, musí byť finančne negramotny. Ja keď som mohla refinancovat, som bola na MD a banka mi matersku ako príjem neuznala, cize som mohla refinancovat asi tak veľké guľové.
Ak by som vtedy refinancovala, mala by som splátku vyššiu o 8€, teraz mam o 195€! Cize ano, veľmi rada využijem tuto možnosť, keďže som si ju objektivne nezapricinala ja sama. A nie som jediná, ak sa tu laskavo nenavazaj do ľudí, ze každý musí byť finančne negramotny!
@stastnamanzelka Ano, naklady na toto vyzera ze budu male - "Pomoc so zvýšenými splátkami za hypotéky za rok 2023 by mala vyjsť štát približne 15 miliónov eur, v budúcom roku potom 64 miliónov eur."
https://index.sme.sk/c/23250432/pomoc-s-hypotek...
Tu sa rozdavaju peniaze v daleko vacsich rozmeroch, ok ked idu ludom aspon ich nerozkradnu ale napriklad taka hlupost ako to nove ministersto bude stat 100 milionov co je viac ako tato pomoc.
@44janica44 moja zlata, na dochodky sme si požičali 3 miliardy a ešte si aj poziciame, si precitaj prognózu na budúce roky. Ako som už napisala, vypláca sa tu mesacne iným oveľa viac a v tisícoch. Takže tam si zameraj svoj pohľad.
@tatiana1329 ved prave toto, ze ministerstvo financií si napise na stranku, ze to na refinancovane plati a ono to vobec nie je pravda 😅 pekne
@ruxandra neplati to ani keď prenesieš hypo na inú nehnuteľnosť. Napr. pôvodná hypo bola na 2izbak a predáš a kúpiš väčší lebo potrebuješ, prenesieš hypo na druhu nehnuteľnosť.😀. Takže fakt to je len mala skupinka ľudí, čo na to nárok budú mať. Ti, ktorí na svoju hypo kašľali a neriešili nič.
@lienka.7 príklad... A keby sme na tie hypo neprispievali nemuseli sme si toľko požičiavať. Co rozhodnutie tejto vlády to blbosť až nám pocit ze sa pretekajú kto vymysli najväčšiu. Cele je to iba ich predvolebná kampaň za naše peniaze.
@44janica44 Tipujem, že od januára 2025 bude zákon zrušený. Celkovo je urobený len tak aby sa nepovedalo a fakt len pre tých, ktorí na to srali. Veľké haló že zákon existuje a potichúčky ho potom zrušia a v októbri sa vyhovoria, že kvôli rozpočtu na rok 2026
Na rok 2025

@candii mas pls nejaky link kde je vyslovene napisane, ze to neplatí? Neviem sa k tomu dogooglit a na stranke ministerstva financií pisu, ze na refinancovane to plati