icon

Požičali by ste si peniaze od rodičov pri kúpe nehnuteľnosti?

23. jan 2025

Ahoj.
Požičali by ste si peniaze od rodičov , pri kúpe nehnuteľnosti? Treba nám väčší byt, nakoľko úroky sú vysoké, navrhli nám, žeby nám niečo požičali, zmluva, notár, splátky sú samozrejmosťou.

Strana
z3
olivia_c
23. jan 2025

Ano. Ale teda jedine, ze tie peniaze naozaj budete splacat podla dohody a bez omeskania, aby sa nenarusili vztahy a dovera.

lukbe
23. jan 2025

Od rodičov áno. Problém by mohol vzniknúť, ak sú tam iní súrodenci.

andreakotesova
23. jan 2025

Nie a ani by som nechcela, aby mi niekto "ručil" nehnuteľnosťou.

autor
23. jan 2025

@andreakotesova prečo rucil nehnuteľnostou? 🤷

autor
23. jan 2025

@olivia_c to je samozrejmosťou

13uzivatelka11
23. jan 2025

Ak je ta možnosť a rodičom tie peniaze nebudú chýbať tak áno.. Ceny nehnuteľností a úroky sú neskutočne vysoké, mladí priemerne zarábajúci ľudia to majú fakt ťažké, hlavne vo väčších mestách

andreakotesova
23. jan 2025

@autorka podaktorí rodičia založia svoju nehnuteľnosť kvôli deťom, ktoré si berú hypotéku.

autor
23. jan 2025

@andreakotesova tak to teda určite nie. Založíme byt ktorý by sme kúpili 🙂

tykat
23. jan 2025

Ja by som mozno isla do podieloveho spoluvlastnictva. Kolko % z ceny bytu vam pozicaju?

13uzivatelka11
23. jan 2025

Autorka, tak keď budeš mať nejakú hotovosť a nemusíš brat vysokú hypotéku, tak jasne ze ti druhu nehnuteľnost nebude treba zakladať.. Rodičovský dom sa môže založiť v prípade, keď kupujes lacnejšiu nehnuteľnost, ako je hodnota domu a tým pádom ti banka da 100% hypotéku, ak nemá človek hotovosť

autor
23. jan 2025

@tykat polku 🤷

januska12323
23. jan 2025

Ja by som si požičala len keby som ten nový byt naozaj nutne potrebovala.

tykat
23. jan 2025

Tak by polku mohli kupit rodicia a polku vy. Aby sa predislo problemom do buducnosti. Postupne by ste mohli setrit a odkupit ich cast, pripadne by vstupila do dedicstva. Ja co sa tyka poziciek v rodine nemam dobre skusenosti, ani s notarom, ani so zmluvou.

melanta
23. jan 2025

Nie, požičala by som si od banky. Jediná situácia, kedy by som uvažovala požičať si peniaze od rodičov, by bola ak by som nemala súrodencov a ak by kupovaná nehnuteľnosť bola iba moja, čiže nie mužova. Nepožičiavala by som si nikdy od rodičov, ak by som mala súrodencov a už vôbec by som si nepožičiavala od rodičov, ak by bol majiteľom aj niekto iný ako iba ja.

tana85
23. jan 2025

nie, nepozicala. hladala by som ine sposoby. lebo ako pise melanta - zivot sa vie vyvrbit inak ako chceme a toto by sa v buducnosti mohlo sialene skomplikovat. nepoviem 10-20 tis., ale polovica bytu znamena splacanie niekolko rokov.

miko_matata
23. jan 2025

matematicky to dako nesedi
mate predpokladam maly byt, cize potrebujete vacsi
ked predate maly, za tie peniaze za predaj, ked si daco dolozite nekupite vacsi?

to kolko stoji ten vacsi, ked vam chyba polovica?

tanapeta
23. jan 2025

Nie. A určite by som nekupovala niečo, na čo nemám prostriedky

drianaa
23. jan 2025

Rodičia nám požičali časť sumy na kúpu pozemku, ktorý kupujeme aktuálne - trvá to dlhšie kvôli katastru. Peniaze im vrátime, keď predáme ďalší pozemok, ktorý vlastníme - je predajný, ale potrebujeme počkať do júna kvôli 5 ročnej lehote a daniam. A požičiavali sme si kvôli tomu, lebo ide o veľmi dobrý pozemok, v dobrej dedine blízko mesta s vybavenosťou, je v centre dediny s dobrou rozlohou, žiadne satelity. A takých pozemkov už nie je veľa, tak sme nechceli riskovať. Nebol s tým problém, ale všetko sme riešili aj so súrodencami, ak by to niektorému prekážalo, tak vymyslíme iný sposob

autor
23. jan 2025

@miko_matata 50tis máme hypo , predáme byt 50tis nám ostane, 50tisic by sme si požičali

andreakotesova
23. jan 2025

@autorka ja by som pôvodný byt nepredávala, splatenou časťou by som "ručila za nový byt" a pôvodný byt by som dala do prenájmu (prenájom by splácal hypo za pôvodný byt).

gribka1
23. jan 2025

Určite nie, nikdy nevieš, čo sa môže stať a budete vy aj oni bez peňazí. 50tis to už je fakt dosť. Jedine, že majú ešte 100t nazvyš, že im v žiadnom prípade nebudú chýbať.

marsmykkok
23. jan 2025

Požičala. ak to sami navrhli, zjavne tie peniaze im nebudú chýbať a chcú pomôcť. Samozrejme treba splácať načas, ideálne ak sa bude dať dávať aj väčšiu sumu ako bude dohoda mesačne, nech im to čím skôr vrátite. Nevidím dôvod krmiť nenažranú banku ak to takto rodičia chcú.

pacica
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
23. jan 2025

nechápem, 50 000 eur máte hypo, ktorú pri predaji tohto bytu vyplatíte. Ostane vám 50 000 eur z predaja bytu a chceš požičať od rodičov ďalších 50 000 eur? A načo? Však si prehoď hypotéku na nový byt. Či zjavne nevieš čo sama píšeš. A určite si nepožičiavaj od rodičov takú sumu, ktorú nevieš cca do 10 rokov splatiť. Inak to môže byť od teba jedine účelové

tramtada31
23. jan 2025

@tykat toto nie je dobrý napad. Kamarátka tak išla, máma dostala porážku a je vybavená. Chceli sa stahovat do domu, predat tu nehnutelnosta teraz kysnu v 2 izbovom byte, lebo sa nedá predat

kengurica
23. jan 2025

My sme našich + svokra požiadali, keď sme kupovali dom. Aby sme nemuseli byť v situácii, že už sme predali byť a ešte nemáme hotový dom, brali sme hypo najvyššiu aká bola možná.
A potrebovali sme ešte "pár"€. Rodičia peniaze nepotrebovali, vzťahy s rodičmi aj súrodencami sú výborné, hypo poistená. Hneď ako sa predal byt, peniaze sme vrátili.
Ale nikdy by sme ich nežiadali o ručenie ich domom.

autor
23. jan 2025

@gribka1 majú nazvyš , navrhli nám to sami ..
@sasa1310 150tisic stojí nehnuteľnosť.. 50tisic prenesieme, 50tisic dáme z bytu ktorý sa predá a ostatné by sme si požičali..

miroslava2710
23. jan 2025

@sasa1310 na byt ktory kupuje si len tak hypo neprenesie pretoze hypo si musi preniest pred kupou a len tak nikto nedovoli zalozit byt pred tym ako ho preda

sasa1310
23. jan 2025

a ty už si svoj predala? Lebo ani ten nemusíš predať za toľko, koľko by si chcela. 50 000 eur pri 150 000 eur nehnuteľnosti je strašne veľa na pôžičku od fyzickej osoby. Aj keď sú to rodičia. Nie nepožičiavala by som si a nekupovala by som byt, na ktorý nemáte. Kupovať byt a až 1/3 z jeho hodnoty nemáte vôbec a to už je tam aj hypotéka zarátaná. Trošku by ste mali viac porozmýšľať a byť zodpovednejší

sasa1310
23. jan 2025

@miroslava2710 ? a ako kupuješ byt? Však každý predávajúci ti musí dovoliť založiť jeho byt ešte pred jeho vyplatením

Strana
z3