icon

Požičali by ste si peniaze od rodičov pri kúpe nehnuteľnosti?

23. jan 2025

Ahoj.
Požičali by ste si peniaze od rodičov , pri kúpe nehnuteľnosti? Treba nám väčší byt, nakoľko úroky sú vysoké, navrhli nám, žeby nám niečo požičali, zmluva, notár, splátky sú samozrejmosťou.

miroslava2710
23. jan 2025

@sasa1310 tak zakladanie nehnutelnosti pri kupe kde to je v rukach banky je trosku rozdiel ako prenesenie hypoteky na cudziu nehnutelnost este pred kupou. Pri kupe je to podmienka k čerpaniu ked uz su vsetky papiere o kupe hotove. Ked si chcu hypo preniest a ich stary byt predat tak musia najprv preniest hypo zalozit novy byt ktory vlastni niekto iny, potom predat ich stary co cely proces moze trvat par tyždnov a cely tento čas maju zalozenu cudziu nehnutelnost. Vela stastia najst predavajuceho ktory v dnesnej dobe ked idu byty ako teple rozky toto dovolí a teda este to musi byt byt na ktorom predavajuci hypoteku nema. Íst to ide ale šanca že najdu byt ktory sa im bude pacit a este na nom nebude hypo a dovoli im to predavajuci zalozit je dost nizka hlavne dnes ked vo vacsine miest idu byty ako teple rozky.

sasa1310
23. jan 2025

@miroslava2710 o čom točíš? Hypotéku môžu preniesť a môžu si brať takisto novú. Aká je to tortúra, to je úplne nopodstatné. Podstatné je že sa to dá.

bludna
23. jan 2025

@sasa1310 Riesila si niekedy prenos hypoteky na nehnutelnost predavajuceho? Uprimne mi odpovedz, prosim ta. Pretoze pokial nejde o rodinu, tak nikto by nebol taky hlupy aby dovolil zalozit svoj byt v prospechu niekoho uplne neznameho. @miroslava2710 ti to vysvetlila ale aj tak si ides svoje 🤦‍♀️

sasa1310
23. jan 2025

@bludna haló, tu nejde vôbec o prenesenie hypo. Nech mi tu miroslava nevytrháva z kontextu časť komentára, ktorý nepatril jej.

miroslava2710
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
23. jan 2025

Urcite Ano. Ušetrite na úrokoch.

sulavikova
23. jan 2025

Nie.

miroslava2710
23. jan 2025

@sasa1310 Tak napísala si ze ved si prehodte hypoteku na novy byt co teda za mna znie tak že si to maju preniesť. Komentár síce pre mna nebol ale ak by to autor pochopil tiež tak ako to znelo tak je fajn ho upozonit na to že tak jednoducho to nefunguje a s najväčšou pravdepodobnostou si musia brať novú hypotéku. Je to škoda pretože niekedy kvoli úrokom by bolo lepšie keby sa to dalo len tak preniest aby človek nemusel brat novu hypo s vyssim urokom

bludna
23. jan 2025

@sasa1310 Poradila si autorke nech si prelozi hypo na novy byt a @miroslava2710 ti napisala, ze to nie je take jednoduche(za mna skor absurdne nerealne) a ty nadalej tvrdis svoje a zavadzas. Pises hluposti.

nelka93
23. jan 2025

Nám požičali svokrovci, ale teda nie polovicu. Sumu sme už splatili, ale už by som druhýkrát nešla do toho. Je to veľký zavazok

modrykolibrik
23. jan 2025

Nám chýbalo 3000 eur a mužovi rodičia nám peniaze dali. Ani ich nežiadajú vrátiť.
Ale 50 tisíc sa mi už zdá strašne vela

romino
23. jan 2025

Jasne, ber het. Tipujem rodicom tie peniaze aj tak stoja len na dakom ucte ci terminaku za 1-2%.
Nepoviem keby ste s tym vy prisli ...ale este to aj sami navrhuju.

sara005
23. jan 2025

Ja by som tu moznost vyuzila, ovela menej preplatite a tym padom je sanca, ze aj ovela skor splatite. Tiez sme tretinu ceny nehnutelnosti v minulosti splacali rodine.

vkatush
24. jan 2025

@modrykolibrik nám svokrovci teraz dali "len" 1500 ako príspevok na kuchyňu/kúpeľňu do nového bytu. Mne z tej sumy bolo zle celý deň, prišlo mi to veľa, aj keď jasné, poteší. Neviem si predstaviť 50 tisíc. Však by som spať nevedela.

dariaaa
24. jan 2025

To naozaj sa na taketo kroky pytat tu?Ty vies ake máš vztahy s rodinou,ci máš surodencov,na akom pevnom zaklade stoji tvoje manzelstvo a vase schopnosti splacat....Kazda odpoved na tvoju otazku suvisi s rodinnym a financnym stavom aky kto ma.Moje vztahy v rodine su na tak pevnom zaklade,ze by sme neriesili ani len notára. Jedine,co by sme mali,je kalendar splátok. A to mam este sestru.Takze ty si len odpovedz na moje otazky a nepotrebujes sa pytat cudzich ludi,o ktorych nic nevies

trisha_r
24. jan 2025

Samozrejme. Lepšie ako od úžerníkov

rayla
24. jan 2025

Kľudne. Rodina si má pomáhať. A bludy, ktoré ti tu niektoré radia, ako že prepísať časť nehnuteľnosti, vôbec neber do úvahy.. príde čas, kedy Ty pomôžeš zas rodičom.. Mne kedysi pomohli rodičia a ja určite pomôžem synovy.. nikdy by som od neho nechcela nič prepisovať🤦.. niektoré tu teda máte vzťahy rodicia-deti.. na pohľadanie..

ninan2
24. jan 2025

Moj manžel si veľmi dávno požičal na svoj byt od rodičov, keď sa po vysokej škole kvôli práci musel presťahovať do BA. Nemusel aspoň platiť drahý podnájom a zároveň u neho pár rokov bývala aj jeho mladšia sestra, kým tu študovala, takže sa to veľmi oplatilo. Spísali normálne zmluvu o pôžičke a nebol žiadny problém. Byt bol písaný iba na neho. Potom o pár rokov zas požičali jeho strýkovi, ktorý sa práve rozviedol a nemal hneď financie na nový byt. Keď sú vzťahy v rodine OK, bude OK aj pôžička 🙂 Rodina si mal predsa v prípade potreby pomáhať.

romino
24. jan 2025

@vkatush ja som v rychlosti myslel, ze zle ti bolo kvoli tomu ze ako vas urazili ze len 1500 :D Na tomto priklade pekne vidiet ako su peniaze a ich vnimanie relativne

romino
24. jan 2025

@trisha_r no uz to vidim ako sumy ako 50tis alebo 100tis si ide poziciavat niekto od uzernikov za uroky ako 30% .. ked je moznost brat z banky za blbych 3.5%

sandri
24. jan 2025

Ano, pozicali. Svokrovci nam kedysi pozicali peniaze na kupu bytu, aby sme si nemuseli brat hypoteku. Vsetko sme im do posledneho centu splatili. Trvalo to X rokov, platili sme v mesacnych splátkach (akoby sme mali hypoteku). Byt sme vdaka tomu mali splateny za polovicny cas ako keby sme brali hypotéku, kde by sme prve roky splacali len uroky...

misanthropicdann
24. jan 2025

Pri týchto podmienkach by som si v žiadnom prípade nepozicial.
Dokonca ani tých 50.000 z predaja by som nedal do kúpy.
Hypotéka je najlepší spôsob využitia cudzích zdrojov a vy tam chcete utopiť svoje peniaze?
Radšej by som platil 80% hypotéku a zvyšné peniaze nechal niekde zarábať.
Tie peniaze investované do domu odtiaľ dostanete až keď ho niekedy budete predávať na čo to robiť? Prečo ich nevyužiť inak.
Hypotéku žerie inflácia každým rokom, úroky klesajú a o 3-5 rokov je reálny refinanc na 2-2,5%.

Ak utopis svoje peniaze do nehnuteľnosti prídeš o obrovské peniaze (ktoré si mohla zarobiť)

vkatush
24. jan 2025

@romino 😂😂😂 nie, nie. Mne to bolo nepríjemné, prišlo mi to veľa, hlavne ak človek nemá na rozhadzovanie, odkladá si, žije z dôchodku. A ak by som naozaj potrebovala, tak jedine ako pôžičku, že čo najskôr vrátim.

Ale možno keby mali 5k dôchodok a chodili si každú chvíľu po dovolenkách a kupujú somariny, tak by som povedala, že viac mohli dať 😂

romino
24. jan 2025

@vkatush no ved hej, len ked niekto povie "peniaze od rodicov", v pripade riesenia vlastneho byvania .. nepomysli si hned na rodicov dochodcov, ale rodicov vo veku 50-60r.
A teda ludia co pracovali a stale pracuju vacsinu zivota, mozno aj daco uz zdedili po svojich rodicoch atd. .. a teda 1500e by mala byt dost symbolicka ciastka. V tom asi to zakladne nedorozumenie 🙂

autor
24. jan 2025

@vkatush
@romino rodičia pracujú, peniaze majú zdedene po rodičoch, dávali by sme im to v mesačných splátkach ako keby sme mali hypo.. 👍

autor
24. jan 2025

@vkatush
@romino teda zdedili majetky, ktoré sa predali, aby sme sa chápali

mima172
24. jan 2025

Jasné, že by som si radšej požičala od rodičov ako od úžerníkov (od banky). My máme klasickú hypotéku od banky, požičať si inde sa nedalo.

tilly
24. jan 2025

Záleží na vzťahoch v rodine. My sme si požičali, nie na splátky, ale splatili sme to do cca roka všetko naraz.

ninan2
24. jan 2025

@misanthropicdann Takže je lepšie radšej zobrať vyššiu hypotéku a nemínať svoje peniaze napr. z fondov/investícií? Budeme to zrejme o pár rokov riešiť, potrebujeme väčší byt.

romino
24. jan 2025

@ninan2 taka je teoria. Rozne tzv. indexy, napr. S&P500, historicky prinasaju okolo 7-9% rocne. Hypoteky su trebars za 3.5% ...