Je teraz vhodný čas na kúpu investičnej nehnuteľnosti?

cipina
20. apr 2023

Myslíte, že je v tejto situácii vhodný čas na kúpu investičnej nehnuteľnosti? Na jednej strane úroky pravdepodobne pôjdu hore, a cena bytov možno mierne klesnú. Neviem, či sa oplatí ešte pár mesiacov čakať alebo ísť do toho čím skôr. Financovanie by bolo cca 70 - 80 % ceny nehnuteľnosti hypotékou. Budem rada ak sa vyjadrí niekto, kto do tejto problematiky vidí. Vďaka.

liljana
20. apr 2023

Ked pride recesia, tak uroky budu zase znizovat a dopyt po bytoch bude zase stupat. Ale az o par rokov, ked spomalia ci zastavia inflaciu. Ak mas moznost kupit o 20% lacnejsie ako na vrchole, je to dobra sanca, viac dole to asi nepojde. Trh s realitami sa na par rokov spomali. Majitelia nebudu chciet predavat pod cenou a kupujuci budu mat problem sa dostat k financiam - hypoteke (vysoke splatky, vyssi urok,...). Predavat pod cenou budu iba ti, co musia (rozvod, ...)

cipina
autor
20. apr 2023

@liljana takze radis, ze ano? Moj muz chce cakat este par mesiacov, ale ja sa obavam vyssich urokov, co je iste, no ceny nehnutelnosti neviem ako sa budu pohybovat...proste vaham 🤷🏼‍♀️

gemerka17
20. apr 2023

@cipina čo tak si predschváliť úver s týmito terajšími úrokmi ? Máte aj zajistené ako budete úver platiť ? 20 % hotovosti a 80 % hypotéky ti nepokryje príjem z prenájmu, budete musieť niečo doplácať zo svojho.

liljana
20. apr 2023

@cipina aj tak par mesiacov potrva, kym najdete nieco vhodne. Horsie casy uz bezia, hypo su tazsie dostupne. Kto si chcel kupu bytu rozmysliet, tak uz urobil. Uz nebude prilis velky rozdiel. Aj keby napr. tento ci buduci rok vypukla hospodarska recesia spojena s krachom akcii, tak bezny kupujuci bytu na situaciu na akciovom trhu,... nebude prilis reagovat. Orientujte sa na kvalitu a 15-20% zlavu oproti cenam spred roka.

cipina
autor
20. apr 2023

@gemerka17 no zatial sa rozhliadame ake nehnutelnosti su v ponuke a za kolko, chcela by som aby mi prijem z prenajmu kryl splatku, prip.minimalny doplatok. Boli sme sa informovat v banke na podmienky hypoteky atd no uvazovala som tak, ze pokial neviem co, za kolko a kedy chcem kupit, tak nebudem riesit hypo. Ale za prakticke rady budem vdacna.

andreatytler
21. apr 2023

@cipina Podla mna je trh realit nepredvidatelny.
Vhodny cas na kupu investicnej nehnutelnosti nie je urceny z vonka cenou nehnutelnosti a urokmi ale vychadza z teba. V akej pozicii sa nachadzas? Mozes si dovolit ju kupit a financovat? Ak ano, tak je vzdy vhodny cas.
Prve si musis urobit rozpocet.
Bude ta nehnutelnost zarabat sama na seba, alebo ju budes musiet dotovat? Ak dotovat, kolko si mozes dovolit dotovat z terajsieho rozpoctu?
Dajme tomu ze nemas ani cent navyse a tak si bude musiet zarobit sama na seba.
Zacni tym ze si zistis priemernu cenu podnajmu dajme tomu 2 izb. bytu - 1500
Kolko budu vydavky na udrzbu (dane, poistka, elektrina, opravy...) - 500
Z toho ti vyjde ze tvoja max. mesacna splatka hypoteky moze byt 800-900 (chces byt trochu nizsie a mat nejaku rezervu).
Podla toho ti vyjde cenna nehnutelnosti ktoru si mozes kupit.

Ak tie cisla nebudu sediet, skus hladat v inej lokalite kde bude vyzsie najomne, alebo budes musiet zlozit viac penazi aby si mala nizsie mesacne splatky hypoteky. Ak tie cisla pasuju, kludne kupuj.
My sme kupovali minuly rok, ked boli ceny neskutocne vysoke, ale tym ze boli super nizke uroky, mame mesacne splatky hypoteky pomerne nizke a najom nam poplati vsetky vydavky na nehnutelnost. Aj ked ceny nehnutelnosti isli dole, dnes by nam banka nedala dost penazi na to aby sme si mohli nieco kupit, kedze uroky isli hore ale nase platy zostali rovnake.

smajliica
21. apr 2023

Ak to funguje tak, že si schváliš hypo, dajú ti terajší úrok a môžeš si ju vybrať počas najbližších xxx mesiacov, tak si ti jednoznačne urob. Lebo úroky sa do leta ešte zvýšia.
Ak si nie si istá sumou hypotéky daj najvyššiu akú si môžeš dovoliť, vybrať menšiu sumu nebýva problém.
V krízach si lepšie držia cenu byty v dobrých lokalitách a byty v horších klesajú výraznejšie. Podľa mňa osobne ideálny čas ešte len príde, ale nájsť nehnuteľnosť trvá takže je dobrý čas začať.

pragmaticka
21. apr 2023

Máte kde bývať? Ak áno určite by som čakala!!! Všetko stojí, minimálny dopyt aktuálne. Aj my sme hrozne dlho predávali. A potom sme museli poriadne znížiť cenu, lebo nás už tlačil čas a boli sme vôbec radi ze sme predali. Ešte pred 2 rokmi by sme tu nehnuteľnost predali za týždeň!!! (ako naši susedia).
Ak vask mate problémy a bývaním a musíte kupovať co najskôr, tlačiť cenu dole. Ale ze brutálne!! Nemáte čo stratiť! Situácia terza praje kupujúcim co sa vyjdenavani, ver mi. Aj keď rozumnejšie je čakať!

hellwant
21. apr 2023

Ak by islo o vase byvanie poviem kupte, ak investicna, tak pri pomere ktory si uviedla -nie. Toto sa malo riesit pred 1 a pol rokom. Ano nik nevie co bude, ale pri investicnej by si mala byt po zaplateni vsetkeho aj dani a poistky aspon na nule a nie dotovat ju, lebo musis ratat s neobsadenostou, zlym najomnikom, poskodenymi vecami, ci zhorseniu vlastnej fin. situacie. Jedine , ze by si sla do lepsieho hypo pomeru napr. 55% hypo a 45% svojich. Vtedy ano.
Ja to porovnavam z hladiska mojich investicii ktore mam v akciach, trochu dlhopisy , prenajom bytu a dividendova investicia do BA Auparku( komercna nehnutelnost)

jakubvojcik
21. apr 2023

@cipina za mňa je určite vhodný čas. Pri kúpe investičnej nehnuteľnosti sa sledujú najmä 3 parametre: výška nájmu, výška úrokovej sadzby a teda splátka hypotéky, no a cena nehnuteľnosti.

Nájmy sú teraz na vysokej úrovni kvôli menej dostupným hypotékam, takže z toho pohľadu to je vhodné. Ceny nehnuteľností poklesli, takže aj z tohto pohľadu je vhodné kúpiť nehnuteľnosť (nemyslím si, že ešte budú tak "lacné" nehnuteľnosti ako sú/budú tento rok). Jedine úrokové sadzby sú vysoké.

Avšak, úrok si viete časom znížiť. To, za akú cenu nehnuteľnosť kúpite už nevrátite späť.

Moje odporúčanie je schváliť si hypotéku na nešpecifikovanú nehnuteľnosť - tým pádom budete mať 6 až 12 mesiacov na nájdenie nehnuteľnosti, čo vám zabezpečí aktuálny úrok a zároveň máte možnosť počkať na prípadný ďalší pokles cien nehnuteľností.

Len tak pre info, ak by ste kupovali byt za 100 000€, s úrokom 4,3%, pri výške hypotéky 80 000€, splatnosťou 30 rokov, s tým, že by výška nájmu = výške nákladov na hypo + prevádzku nehnuteľnosti, pri priemernom raste cien nehnuteľností za ďalších 5 rokov 5% ročne, tak by ste mali zhodnotenie investície (tých 20 000€, čo ste dali z vlastného) vo výške takmer 23% ročne. Pri vyššom raste cien nehnuteľností je to samozrejme viac a vie sa to pohybovať kľudne aj okolo 30/40% ročne.

eeffka
21. apr 2023

@cipina prakticka rada z ke, 2isb byt okolo 120, ak by si mala teraz hypo 90tis tak splatka okolo 700e + naklady cca 150mininalne. Zozenies podnajomnika co je ochotny platit 850e za najom? Aby si bola s nakladmi na nule? Podla mna tazko.

andreatytler
21. apr 2023

@cipina A este... investujete co najviac cudzich penazi.
Cize ak budete financovat 70% hypotekou, nesiahajte na svoje uspory aby ste dali tych 30%. Pozicajte si ich. Velmi vyhodne je navrsit hypoteku na nehnutelnost, ktoru uz vlastnite a z tych penazi financovat kupu novej nehnutelnosti. Zase to musi byt tak nastavene aby vam to vychadzalo.
My sme pred rokom vlastnili dom, ktory mal velmi pekne zhodnotenie. Ostavalo nam asi 10 rokov splacania. Navrsili sme hypoteku s tym ze sme natiahli dobu splacania na 25 rokov a tym padom boli nase mesacne splatky stale take iste. Ale ziskali sme obrovsku hotovost, ktora predstavovala 40% ceny novej nehnutelnosti. Aj toto nam podstatne znizilo vysku splatok na novej nehnutelnosti.
Dnes je nas financny rozpocet stale taky isty. Splacame hypoteku na prvy dom v rovnakej vyske ako v minulosti. Poplatky na druhy dom su plne zaplatene z najmu.
Pred rokom sme mali 1 dom, a teraz mame 2 a nestalo nas to ani cent.

hellwant
21. apr 2023

@andreatytler Cize im radite vlastne 100 % hypo, no dvojsecna rada, ak cloveka nepoznate, neviete ake ma uplatnenie na trhu prace v pripade straty zamestnania a zalozia aj vlastny dom a splatka sa este navysi. Toto by som neodporucil niekomu koho nepoznam a pri sucasnych sadzbach. V minulosti to malo svoju vyhodu ale teraz je to riziko.

jaroslav81
21. apr 2023

@eeffka tak to si sa dosť sekla... 90 000€ hypo okolo 450€ ak berieš maximum 30 rokov...

eeffka
21. apr 2023

@jaroslav81 ani nie,nemam 30r

andreatytler
21. apr 2023

@hellwant Jasne, je tam riziko. Preto pisem ze im tie cisla musia sediet. Vsetko si to treba dobre zratat a dat si dobru rezervu a pocitat aj s tym ze ked budu obnovovat hypoteku o 5 rokov uroky mozu byt este vyzsie.

jaroslav81
22. apr 2023

Nezabúdaj, že banky robia aj stress test a k aktuálnej sadzbe pripočítajú +2% a musí vám výjsť mesačná splátka. Je tam vzorec, že po odpočítaní životného minima na teba a manžela a na deti nesmie byť splátka vyššia ako 60% z toho čo ostane. Ako sa úroky ešte zvýšia, toto už fakt nevyjde každému druhému človeku...
Ja by som nečakal, podmienky budú už iba horšie