icon

Pôžička pre partnera

momko
20. júl 2017

Ahojte, chcem Vas poprosim o radu. Mam 4roky partnera, nezijeme spolu, ale prerabame si u jeho rodicov dom. Zatial financoval všetko sam. Ja mam z predchadzajuceho manzelstva vysporiadane BSM, takže financne prostriedky mam. Teraz prislo k situacii, že partner si chce požičať 10000€. Poradte mi prosím ako najlešie si zdokumentovať tuto požičku ak by k niečomu prišlo a rozišli by sme sa, aby som mala istotu, že mi to vrati. dakujem

Strana
z2
eeffka
20. júl 2017

@draik zrejme zle citas, ona niekde byva s detmi
on s nou nebyva
on opravuje rodicom dom

preco by sa mala spolupodielat na jeho investicii do rodicovskeho majetku akymkolvek sposobom?

draik
20. júl 2017

@eeffka
Čítam to tak, že tam budú bývať spolu . "prerabame si u jeho rodicov dom"

eeffka
20. júl 2017

@draik no to urcite 🙂
to je co za termin ? dom je bud moj, nas alebo rodicovsky tu si ocividne panko renovuje dom kde byvaju rodicia alebo mu ho dali a bude to tak kedze sama pisala ze doteraz si platil vsetko sam, ale zrazu uz pyta pozicku !!! nie prispevok ved dom je "nas"

Celkom by ma zaujimalo kde byva on, tipujem na mamahotel
Tudle nudle.

sense
20. júl 2017

Najlepsiu istotu budes mat tu ked mu ich nepozicias...

A ak uz chces poziciat silou mocou nech cast domu prepise na teba ...

sissy27
20. júl 2017

@draik ale oni v tom dome nebývajú spolu 🙂 a otázne je, či vôbec niekedy budú, resp. ona s deťmi... úprimne sa čudujem rozvedenej žene s deťmi, že vôbec len uvažuje nad tým, ako pustiť z ruky toľko peňazí...
Ak by v tom dome bývala, tak myslím, že nie je problém financovať energie, veci dennej potreby, a kľudne aj platiť nájomné... Ale nemusí do toho vraziť hneď a zaraz všetky svoje financie.

viera27
20. júl 2017

@momko jedine ako pisala @pppeeetttaaa , cez notarsku zapisnicu, okamzity exekucny titul (s tym mam aj ja dobre skusenosti). Len to by muselo byt vobec nanho nieco napisane. Pokial nie je vlastnikom nejakej nehnutelnosti, nepozicala by som nic. Teraz su hypoteky lacne, percenta mizive, nech sa obrati tam. Ak je normalny, pochopi to.
Co budes robit, ked trebars zajtra zomrie pri havarii (blbe, viem, ale treba vzdy na vsetko mysliet)?
Ak je partner rozumny, pochopi to.

moonlight1210
20. júl 2017

@draik viem, že sa tam ohladom zmeniek a šekov niečo rušilo ku koncu roka 2015, ale konanie o zmenkovom alebo šekovom platobnom rozkaze bolo od júla 2016 nahradené jediným typom typ skráteného konania, ktorého výsledkom je platobný rozkaz. Pri vymáhaní nezaplatenej zmenky alebo šeku sa preto bude postupovať rovnako ako pri vymáhaní iných pohľadávok.
Použila by som zmenku "bez protestu".
Možno by sa ešte hodilo uznanie dlhu.

draik
20. júl 2017

@moonlight1210
Zmenka+uznanie dlhu =2 dlhy...tadiaľto teda cesta nevedie. Uznanie dlhu sa robí vtedy, ak niet iného písomného podkladu.

marusia12
20. júl 2017

@moonlight1210 a ja omieľam dookola, že jedine zápis do katastra, tak ako to robia aj banky. Nejaké notárske a právne dohody síce ok, ale v konečnom dôsledku to zbytočne predlžuje čas vymáhania pohľadávky.

draik
20. júl 2017

@marusia12
Pochopte už konečne, že samotný zápis záložného práva do katastra neurýchľuje vymáhanie pohľadávky. Súčasťou zmluvy o pôžičke by musela byť tiež mandátna zmluva, aby to celý proces urýchlilo. A to samozrejme znamená mať výborne postavenú zmluvu, ktorú nezbehlý vo veci samostatne nepripraví.

moonlight1210
20. júl 2017

@draik ved to som myslela ako alternativu. Nie oboje naraz. Asi to chybne vyznelo.

catherinah
20. júl 2017

Nepozicala by som veru. Jedine v tom pripade, ak by som mala tolko penazi, ze by mi ich nevratenie nechybalo.

katarinapekna
21. júl 2017

Ďalšia zufala chudera , kt jeden pruser nestacÍ, zavesiť si na krk dilina bez peňazí s holou r*tou a ako bonus materský i oteckov cecok môže iba samovrah.

Strana
z2