icon

Práca na dohodu popri materskej a daň zo závislej činnosti

dominikadurinova
13. jan 2014

Ahojte! Som na MD a rada by som si privyrobila. Mám jednu konkrétnu ponuku a rada by som vedela ako je to potom s platením daní a odvodov. Týmto veciam sa veľmi nerozumiem, keďže som to doteraz nemusela nejak riešiť. Budem vďačná za každú radu a odpoveď 🙂

miska.mikulova
13. jan 2014

Ja by som mala podobnú otazku ak by mi vedel niekto poradit,,,od 03/2013 som na RD a popri RD pracujem na dohodu, chcem sa opytat či ako mamicka na RD pracujuca na dohodu mam narok na vratenie dani?? a tiež ma zaujima ak si na mna manžel uplatni nazdanitelnu cast ak moj prijjem za rok 2013 bez RP bol okolo 2000eur...to si vaplaca standardne ak nepresahujem 3600 alebo sa vyratava alikvotna ciastka z rozdielu 3600-2000??? Dakujem za rady 🙂

majusqa77
13. jan 2014

@dominikadurinova plati zamestnavatel - su presne stanovene %. popri materskej vsak nemozes robit v tom pracovnom pomere, z ktoreho sa ti vyplaca materska

@miska.mikulova na vratenie dane mas narok a z rozdielu.

miska.mikulova
13. jan 2014

Dakujem za info ----Takže ak to chapem správne tak ak sa pri nulovom prijme popri RP vracia cca 600 eur...z tých 3600 tak pri prijme popri RP sa vyrata ta ciastka z rozdielu prijmu a vysky nezdanitelnej casti tych cca 3600??? a dakujem za odpoved..

dominikadurinova
autor
13. jan 2014

@majusqa77 no to mi je jasné, ale zamestnávateľom je česká firma (môj pôvodný zamestnávateľ je FN Nitra), ktorá nemá povinnosť platiť za mňa odvody, avšak mne tá povinnosť vzniká tu na SR. Aspoň takto mi to oni napísali. Ja teda budem musieť podať daňové priznanie alebo ako? Však som z toho jeleň 😀

majusqa77
13. jan 2014

@dominikadurinova ak mas miesto vykonu prace SR, zamestnavatel by sa mal prihlasit na danovom urade/zdravotke/socialke a podla nasich zakonov za teba odvadzat poistne a dane

dominikadurinova
autor
13. jan 2014

@majusqa77 aj keď je to český zamestnávateľ? pretože na SR za mňa platí môj zamestnávateľ od ktorého som na MD. prosím nehnevaj sa že sa tajkto vypytujem, ale ja som ozaj talian z toho :/

majusqa77
13. jan 2014

@dominikadurinova pokial viem, nieje dolezite aky je to zamestnavatel, ale kde je vykon prace. a tam by sa mali riesit aj vsetky odvody. tak isto napriklad my ako firma zamestnavame cloveka v CR, tak sme sa tam museli zaregistrovat a platime za neho odvody v ceskej republike