Práca v Nemecku - daňový bonus
Ahojte mamičky,manžel ide z práce na rok do Nemecka,na nemeckú zmluvu.neviete ako je to s daňovým bonusom?môže ho poberať aj tam ,keď ja s deťmi budeme na Slovensku?
@slavkadi áno celý rok bude prec,každý druhý týždeň bude chodiť na víkend domov
@slavkadi od marca na rok ide
otazka je kde bude zdanovat prijem lebo danovy bonus je vratka dani
Pokiaľ máte dieťa/deti, dajte si preložiť ich rodné listy. Neodporúčam si urobiť overené kópie. Radšej požiadajte o vydanie nových originálov. Zároveň si dajte preložiť aj sobášny list. Taktiež požiadajte o nové vydanie originálu. Cenovo to vyjde asi rovnako, ako overená kópia. Po podpísaní nemeckej prac. zmluvy bude zaradený do najvyššej daňovej triedy. Zatiaľ. Asi po mesiaci - možno aj skôr príde na jeho adresu, prípadne adresu jeho zamestnávateľa tzv. Steuernummer - daňové číslo. To číslo musí oznámiť zamestnávateľovi. Potom nech si vypýta deň voľna a nech pôjde na daňový úrad pod ktorý patrí - Finanzamt. To mu povie zamestnávateľ, že ktorý to je. So sebou nech si zoberie nasledovné. Občiansky a vodičák ( nie som si istý, či vyžadujú dva doklady totožnosti - riešil som to už dávno), preložený rodný/ né listy detí, sobášny list, pracovnú zmluvu. A s tým nech ide na daňový úrad - Finanzamt. A nech požiada o daňovú triedu číslo 3 - Steuerklasse 3. To je rodinná daňová trieda. Tam bude platiť len symbolické dane z príjmu. To je všetko. Vybavené za 15 minút. A samozrejme, asi na konci januára ( rok 2024) mu príde list od zamestnávateľa - ročné zúčtovanie. A nech si podá v Nemecku daňové priznanie. Budú mu určite ešte vracať. Ale odporúčam, nech si ho dá vypracovať v Nemecku, nie na Slovensku!!
@veronika1603 a zabudol som. Daňový bonus je vyplácaný (lepšie povedané že neplatí tak veľké dane) každý mesiac. Nie ako na Slovensku raz za rok. Pri rodine to môže byť až okolo 400€ mesačne, čo nezaplatí na daniach..
@loginexistuje a hlavne nezabudnite na prídavky na deti. Od 1. Januára 2023 sú v Nemecku 250€/dieťa
@slavkadi žiadna spoločná domácnosť s dieťaťom nie je podmienkou. Podmienkou sú rodné listy a sobášny list..
@loginexistuje ak bude pracovať v Nemecku na nemeckú pracovnú zmluvu, automaticky bude pod nemeckým daňovým, sociálnym a zdravotným systémom. Takže na Slovensku nebude platiť žiadne dane z príjmu.
@lesnytrubiroh na Slovensku áno:
@slavkadi typické Slovenské..len ošklbať rodiny..

@veronika1603 ako daňový rezident v SR bude podávať daňové priznanie a v ňom si požiada o daňový bonus na dieťa. On bude celý rok preč? Lebo jednou z podmienok je spoločná domácnosť s dieťaťom.