Pravidelné investovanie pre dieťa
Zdravím, za pár mesiacov sa nám narodí bábätko. Zamýšľam sa nad tým čo s peniazmi ktoré bude dostávať napriklad na narodeniny, na vianoce atď. Rozmýšlam nad tým založit nejaké sporenie a tam napriklad posielať 20€ mesačne (plus čo dostane na narodeniny/vianoce) po dobu 15-18 rokov a v 18tich podať obálku s peniazmi. Mám nejaké základné sporenie v SLSP ktoré som si založil pred 8 rokmi ako povinné sporenie k pôžičke na auto, posielam tam 10€ mesačne ale teda niesom si istý či tam ročne pribudnú 2€ na úrokoch. Každopádne tam je nejakých 1000€ a vedel by som to použiť ako štartovací vklad. Začal som trochu čítať a dospel som k ETF fondom a spoločnosti Finax ale nerozumiem sa moc tomu. Chápem že akcie klesajú a stúpajú.
Ja chcem jednoducho niekam posielať 20€ mesačne plus robiť mimoriadne vklady (vianoce, narodeniny, meniny) po dobu minimálne 15 rokov bez toho aby som tie peniaze vyberal, stým že chcem aby to pokrylo aspoň infláciu. Nechcem sa o to starať, nechcem to sledovať, chcem si nastaviť trvalý príkaz a za 15 rokov prísť a vybrať peniaze. Aké sú pre mňa ideálne možnosti? Máte niekto prosím skúsenosti s Finaxom? Je to zložité založiť alebo máte lepší nápad? Určite niekto tu rozmýšla podobne ako ja a tiež šporí peniaze pre svoje dieťa. Ďakujem za každú radu
Ja fondom neverim....aj ked chvilkovo miestami stupali, vacsinu casu klesali a po rokoch tam nakoniec nebol takmer žiaden úrok.
@momicenko finax je presne na toto, čo chceš, úplne super. Založíš si to online za pár minút, nastavíš trvalý príkaz a ďalej neriešiš. Ak by si tie peniaze ale náhodou urgentne potreboval, vieš sa k nim do pár dní dostať bez problémov. Ja som si tam začala sporiť cca pred 5 rokmi a spokojná som.
@momicenko AK chceš niečo nekomplikované, tak založ na meno dieťaťa účet vo Fio banke. Budeš ho spravovať ako rodič. Ak bude dostávať peniaze na sviatky, tak ich tam môže rodina previesť priamo, alebo ti dajú hotovosť a ty to tam prevedieš. Zo svojho účtu môžeš urobiť trvalý príkaz na prevod napr. 20 € mesačne.
Z toho účtu môžete platiť nejaké veci pre malého / malú - napr. niečo, čo bude chcieť (keď bude väčší), prípadne oblečenie - akože dary od rodiny. A rodine môžeš povedať, že z ich darovaných peňazí sa mu kúpila hračka, tablet, bunda, ...
Ak bude na účte viac prostriedkov, môžeš k nemu založiť investičný účet, kam prevedieš nejakú sumu a tam budú tie peniaze viac zarábať. Všetko vieš spravovať cez internetbanking, prípadne cez aplikáciu v mobile a účet je zadarmo.
Ja fondom neverim....aj ked chvilkovo miestami stupali, vacsinu casu klesali a po rokoch tam nakoniec nebol takmer žiaden úrok.
@anonym_e0537f Tak to si mal nejake divne fondy, ked ti nic nezarobili. Vies presne napisat, ake a kde kupene ?
@anonym_e0537f Práve naopak. Aj keď miestami majú fondy prepady, tak z dlhodobého hľadiska stúpajú.
U fondov sa nedá hovoriť o úrokoch - z toho vyplýva, že zle chápeš podstatu fondov. Fondy sa nezhodnocujú cez úroky či úrokovú sadzbu, ale zhodnotením aktív, v ktorých sú peniaze investované.
Pridávam graf môjho 2. piliera. Z neho vidno, že za 20 rokov existencie to má rastúcu tendenciu, aj keď tam boli prepady, a nie malé. V súčasnosti hodnotu fondu tvoria 49% vlastné prostriedky a 51% zhodnotenie.
Investuj sam a nie cez banku. Na Slovensku plati casovy test, to znamena, ze cenne papiere (Akcie, Etf) su po roku drzania oslobodenne od dane. Viac o tom precitaj na BlueNumbers - https://bluenumbers.sk/co-su-etf-fondy-a-ako-su... , odporucam XTB broker (spravis si u nich ucet jednoducho) a kupovat napr. S&P500 v eurach (https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isi...). Ktory predstavuje najvacsich 500 americkych firiem. Kupuj cele akcie a nie ciastkove, kedze je tam nejasne danenie. Ale urcite si o tom precitaj na bluenumbers. Usetris vela penazi na poplatkoch (vstupny, vystupny atd...).
V SLSP kde uz ucet mate vies zalozit priamo dietatu aj investicny, majetkovy ucet. Cize bude mat investicie na vlastne meno, vlastny ucet. Zaroven tam vies pravidelne nakupovat ETF napr. aj S&P500. Pri pravidelnom nakupe je poplatok tusim 0,5%.
@momicenko Je to strasna hlupost a velmi zly napad. Teraz mu za tych 20 eur co dostane na narodeniny viete zaplatit vstup do aquaparku, o 15 rokov si za to nekupi ani obed na benzinke. Pokial chcete investovat taketo male sumy, neoplati sa to a v tom pripade odporucam radsej ich investovat do zazitkov a vzdelavania.
Myslím si, že každý rodič premýšľa, ako najbezpečnejšie odkladať pre svoje dieťa € do budúcnosti…. Mám dospelé dieťa, aj menšie. Keďže som sa poučila, tak odporúčam kúpiť si domáci sejf (trezor), kde budeš mesacne dieťaťu odkladať.
@momicenko Je to strasna hlupost a velmi zly napad. Teraz mu za tych 20 eur co dostane na narodeniny viete zaplatit vstup do aquaparku, o 15 rokov si za to nekupi ani obed na benzinke. Pokial chcete investovat taketo male sumy, neoplati sa to a v tom pripade odporucam radsej ich investovat do zazitkov a vzdelavania.
@anonym_099418 máte pravdu z tých 20€ si za 20 rokov nič nekúpi, preto to chce človek investovať aby z toho nebolo 20€ ale 30 napríklad. Ak mám mesačne 20€ navyše ktoré mi nechýbajú a viem ich niekde odkladať, príde mi zbytočné ich dávať do trezoru ako píše napriklad anonym_9ff4f4 pod vami lebo presne ako píšete za 20 rokov tam bude (20x12)x20=4800€. Ani o 1 cent navyše. Ak by som nejakým sporením túto sumu navýšil čo i len o 500€ už sa to oplatí, príde vám logickejšie odkladať do ponožky kde máte len tolko kolko dáte alebo na nejaký účet kde budete mať za 20 rokov pár stoviek eur navyše, prakticky za nič len za to že tam tie peniaze sú a niekto s nimi obchoduje? Chápete čo tým chcem povedať? Zážitky aj vzdelanie bude, to dieťaťu zabezpečím mimo týchto 20€.
@anonym_099418 máte pravdu z tých 20€ si za 20 rokov nič nekúpi, preto to chce človek investovať aby z toho nebolo 20€ ale 30 napríklad. Ak mám mesačne 20€ navyše ktoré mi nechýbajú a viem ich niekde odkladať, príde mi zbytočné ich dávať do trezoru ako píše napriklad anonym_9ff4f4 pod vami lebo presne ako píšete za 20 rokov tam bude (20x12)x20=4800€. Ani o 1 cent navyše. Ak by som nejakým sporením túto sumu navýšil čo i len o 500€ už sa to oplatí, príde vám logickejšie odkladať do ponožky kde máte len tolko kolko dáte alebo na nejaký účet kde budete mať za 20 rokov pár stoviek eur navyše, prakticky za nič len za to že tam tie peniaze sú a niekto s nimi obchoduje? Chápete čo tým chcem povedať? Zážitky aj vzdelanie bude, to dieťaťu zabezpečím mimo týchto 20€.
@momicenko
Trochu to zle pocitas za 20 rokov tych 20€mesacne doma pod matracom bude 4800€, ale skutocna kupna sila ked odratas 3% inflacie budes mat tak max 3000€, takze dobre ti radia tetky co si to nevedia spocitat.
@momicenko
Trochu to zle pocitas za 20 rokov tych 20€mesacne doma pod matracom bude 4800€, ale skutocna kupna sila ked odratas 3% inflacie budes mat tak max 3000€, takze dobre ti radia tetky co si to nevedia spocitat.
@anonym_020f90
Ale ked budes setrit svojich 20€ kazdy mesiac a pouzijes taky zazrak co sa vola compound intetest rates na 3% takze za 20 rokov tam budes mat 6556.04 € minus inflacia
@anonym_020f90
Ale ked budes setrit svojich 20€ kazdy mesiac a pouzijes taky zazrak co sa vola compound intetest rates na 3% takze za 20 rokov tam budes mat 6556.04 € minus inflacia
@anonym_432d26
Tu prikladam kalkulacku ktora ti to vypocita sama roky plus uroky finalna suma
Compound Interest Calculator | Investor.gov https://share.google/0nkCNhTOhVIj55EB8
Nepocuvaj tu amaterov,co o tom nic nevedia.Ked budes kupovat etf sp500,kde je za posledne dekady rocny vynos 10% tak keby si investoval 20e mesacne 18 rokov a na zaciatok tu tisicku tak po 18tich rokoch mas cca 18 000e.Ked si zalozis Finax,vela stratis na poplatkoch.
Nepocuvaj tu amaterov,co o tom nic nevedia.Ked budes kupovat etf sp500,kde je za posledne dekady rocny vynos 10% tak keby si investoval 20e mesacne 18 rokov a na zaciatok tu tisicku tak po 18tich rokoch mas cca 18 000e.Ked si zalozis Finax,vela stratis na poplatkoch.
@anonym_9486a5 ďakujem, finax ma zaujal z dôvodu že mi príde jednoduchý, nastavim trvalý príkaz a neriešim nič, poplatkov som si vedomý, píšu tam nejaké 1,2% ročne čo by mi až tak nevadilo, som ochotný z tej sumy dať niekomu zato že mi tie peniaze zhodnocuje, koniec koncov kto čo v dnešnej dobe robí zadarmo. Nechcem nič sledovať žiadne trhy a nakupovať ked trh spadne a predávať ked je trh hore.
Ja sa tomu moc nerozumiem som obyčajný človek, chcem len niekam 20 rokov posielať 20€ a očakávam že po dvadsiatich rokoch odtial nevytiahnem 4800€ ale napríklad 5500 alebo 6000 (alebo možno viac). Jednoducho čo najjednoduchšie riešenie bez starostí.
@anonym_9486a5
Preco potom AI vypisuje ze 90% co investuje na burze pride o peniaze?
no AI mysli trading.Obchodovanie akcii napr,alebo komodit.Etf je pasivne investovanie kde po roku drzania si oslobodeny od dani a mozes to potom predat ked budes potrebovat peniaze.Pasivne preto,lebo nemusis sledovat ako sa fondu dari.Proste to nechas zit svojim zivotom a vysledok sa dostavi
@anonym_9486a5 ďakujem, finax ma zaujal z dôvodu že mi príde jednoduchý, nastavim trvalý príkaz a neriešim nič, poplatkov som si vedomý, píšu tam nejaké 1,2% ročne čo by mi až tak nevadilo, som ochotný z tej sumy dať niekomu zato že mi tie peniaze zhodnocuje, koniec koncov kto čo v dnešnej dobe robí zadarmo. Nechcem nič sledovať žiadne trhy a nakupovať ked trh spadne a predávať ked je trh hore.
Ja sa tomu moc nerozumiem som obyčajný človek, chcem len niekam 20 rokov posielať 20€ a očakávam že po dvadsiatich rokoch odtial nevytiahnem 4800€ ale napríklad 5500 alebo 6000 (alebo možno viac). Jednoducho čo najjednoduchšie riešenie bez starostí.
@momicenko ja mám teraz na finaxe po necelých 4,5 r. už po odrátaní poplatkov čistý výnos 30 %. Čiže na každú poslanú stovku 30 eur k dobru. Ale hej, niekto to radšej dá do trezoru :D
A iste sú aj možnosti, ako dosiahnuť ešte vyšší výnos, ušetriť na poplatkoch a pod., no ak to chceš bez starostí, finax je fajn.
no AI mysli trading.Obchodovanie akcii napr,alebo komodit.Etf je pasivne investovanie kde po roku drzania si oslobodeny od dani a mozes to potom predat ked budes potrebovat peniaze.Pasivne preto,lebo nemusis sledovat ako sa fondu dari.Proste to nechas zit svojim zivotom a vysledok sa dostavi
@anonym_9486a5
Ja viem, ja som to len preto napisal lebo vela pasivnych investorov rokmi "zmudreju" a chamtivost ich prekona a zacnu investovat aktivne alebo az na day trading
@momicenko ja mám teraz na finaxe po necelých 4,5 r. už po odrátaní poplatkov čistý výnos 30 %. Čiže na každú poslanú stovku 30 eur k dobru. Ale hej, niekto to radšej dá do trezoru :D
A iste sú aj možnosti, ako dosiahnuť ešte vyšší výnos, ušetriť na poplatkoch a pod., no ak to chceš bez starostí, finax je fajn.
@dixitka ďakujem, konečne odpoveď kde je napísaná služba a reálna skúsenosť s ňou
Vykašli sa na šetrenie v takýchto drobných a cez pofidérne fondy, keď nie si bankár. Nikdy som deťom peniaze neoddeľovala od spoločnej kasy. Investovali sme tak, že za všetky naše voľné úspory sme kúpili veľký stavebný pozemok a jeho cena krásne rastie. To, čo malo hodnotu necelých 40 000, dnes stojí 200 000 a ešte nie je ani najstaršie dieťa plnoleté.
Nevykasli sa na to.Nic lepsie nebolo doteraz vymyslene.Ano,nehnutelnosti rastu,ale ked chce investovat zopar eur mesacne,asi si za to investicny pozemok nekupi.Kazdy by mal investovat.Ked uz stat nebude mat na dochodky a ta doba pride,co urobia ludia?Stat by mal ucit ludi nech investuju aby mali z coho zit na dochodku.
@anonym_9486a5
Preco potom AI vypisuje ze 90% co investuje na burze pride o peniaze?
@anonym_432d26 Pretoze namiesto drzania skusaju "obchodovat".
@momicenko ďalší, čo z človeka potrebuje vytiahnuť peniaze
@momicenko my investujeme obom dcerkam takto (zadarmo 0€ a sami). napísal som o tom članok: https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html

@momicenko no tak posielaj presne na tieto fondy a nič nerieš
Normálne stiahni aplikáciu a zaregistruj sa ,každý krok ti ukáže app pri registrovani a aj napíše čo treba dokladovať