Právne úskalia pri kúpe bytu spoločne s bratom
Pekny den prajem, mam moznost kupit si na polovicu byt s mojim bratom. On by donho investoval hotovost, ja by som svoju cast financovala hypotekou. Vnimam to ako investiciu a nejedna sa o byt, v ktorom by som chcela byvat(ani on nie). Chceli by sme ho len prenajimat a zurocit jeho peniaze. Nepoznam vsak pravne uskalia. Ak vam napada nieco v com by mohol byt potencialne problem, budem rada ak mi poradite. Dakujem pekne.
Ty preplatis viac na urokoch.
spolky - čertové volky...
určite by som do toho s bratom nešla...
A akým bytom bude zabezpečená tá tvoja hypotéka? Týmto spoločným kupovaným? To je pre tvojho brata dosť nevýhodné. On vloží cash, ale keď ty nebudeš svoju časť splácať, tak banka siahne na byt. No nič moc z jeho pohľadu.
cele zle
@alickapusinka ako keby manzelsky zvazok bol nieco, co je navzdy bez problemov, nikde nemas ziadnu zaruku
Zakladali by sme predmetny byt. Ako ja si uvedomujem, ze najlepsie je vlastnit nehnutelnost sama a nebude to moj prvy byt ale toto je jedina moznost momentalne. Brat ma hotovost, ktoru chcel investovat ale z objektivnych dovodov momentalne nedostane hypoteku a ja uz 2 hypo mam, cize dostanem uz len velmi limitovanu sumu, ktora nepostacuje na cely byt, len na polovicu. Z mojho pohladu je to win win pre nas oboch. Mame velmi dobre vztahy a byt planujeme prenajimat. Z mojho podielu by som si platila svoju hypo.
@princkrason mozes byt konkretnejsi?
Je to len trochu neprakticke pri prenajimani, ked budete podielovymi spoluvlastnikmi (nic, co by uctovnici bezne neriesili). Do rizika ide vyslovene len brat, a to pre pripad, ze by si neplatila hypoteku. Problem by mohol nastat, ak by ste sa nevedeli dohodnut ohladom uzivania nehnutelnosti, v tom pripade by na navrh jedneho z vas rozhodoval sud.
@zuzu003 dakujem za vecnu odpoved.
Toto by som nechcela, nikdy sa nedá vedieť, čo príde do cesty.
@lonely66 vdaka za odpoved. Uz prenajimam ale chcela som vyuzit to, ze stale nemam vycerpany strop na hypo a s tymto potencialnym bytom to vychadza tak, ze by som hypo dokazala platit z prijmu z prenajmu. Ale mas dobre postrehy, zamyslim sa nad tym.
Nekupuj nic s bratom aj ked mate dobre vztahy. Nic co nevies rozdelit na polovicu. Uz ti tu davali dobre argumenty, drz sa ich. Skor je výhodnejšie kupit napr. niekde pozemok, kde sa zacina stavat a potom predat. My sme tak tiez kupili rekreačný pozemok so sestrou 3 roky dozadu, pozemok sme rozdelili, keby nieco (hlavne dedenie maloletých deti), vybavili stavebko a teraz predali pozemok so stavebným povolením a projektom a aj po zdanení mame z neho zisk viac ako sme očakávali. Ale do bytu by som nesla s nikym inym iba s muzom.
@betulinka1nie som si ista ci by som na pozemok dostala hypo. Asi skor nie? Navyse pozemok sa neda prenajat a mat z neho pasivny prijem.
@autorka pasívny príjem nie je kúpiť si nehnuteľnosť a prenajímať, to kdo ty.poradil ? Pasívny príjem je že dáš 100 000 euro na etf , či akcie , či fondy a keď ty to pri troche šťastia spraví za rok 15 percent tak máš 15 litrov a tie trebalo by aj zdaniť 😄
@princkrason vyssie som pisala, ze ja aktualne tu hotovost nemam. Preto ta hypo.
@autor tak ked nemas hotovost na pasivny prijem mozes zabudnut , kup si nejake akcie mesacnimi prispevakmi a nespekuluj s hypotekou na polovicu bytu
Ja by som do toho zo svojou sestrou isla, preco si chce brat kupit 1/2 bytu? A nie napr nejaky maly sam?
@eeffka pretoze nema ostatok financii na cely byt a zaroven nedostane hypoteku. Nejde o byt v BA ale v mensom okresnom meste. Ja zas nemam hotovost, ktoru by som do toho mohla dat ale mam priestor na to si vziat dalsiu hypo. Tiez som trochu prekvapena z toho co tu niektori ludia pisu, ze by do toho nikdy nesli. My mame velmi dobre vztahy, preto to zvazujem. Mam tamer 2 roky partnera ale nesla by som s nim do hypo. Mame nehnutelnosti rozdelene. Brata poznam cely zivot a doverujeme si. Pride mi ovela vacsi risk vziat si hypo s partnerom nez bratom 🤷♀️
Poznaš brata celý život a prave časom sa môže ukazať že ho nepoznáš vôbec.Peniaze dokažu rodinu aj najlepšich surodencov rozhadať do krvi že už aj roky nehovoria medzi sebou a to len preto že peniaze a mejetky.
Bude v menšom okresnom meste o prenájom toho bytu záujem? Zisk by ste mali zdaniť, budete platiť energie, prerábky po nájomníkoch, ty úroky na hypotéke okolo 3-4 % či koľko sú teraz. Kto z vás dvoch bude riešiť nájomníkov? No neviem… nechcelo by sa mi za týchto okolností čo máš do toho 😁
@baboobchod nie je to moj prvy byt na prenajom, poznam tieto realie, neboj.
@zuzu003 toto nie je pravda, sama takto vlastním byt s mamou a uctovnicky to vôbec nie je problem, práve tam bola v minulosti vyhoda, že sme si vedeli uplatňovať danove vyhody ešte aj na manzelov, takze sa platilo menej, ako by bol len jeden vlastník.
@autorka to, do akého vztahu idete, je bežné. Veď si len vezmi, koľko surodencov je v takomto stave, keď nepredajú nehnutelnost zdedenú po rodicoch. Ak mate dobre vzťahy, tak to môže fungovat. Mame v rodine surodencov, čo takto majú byt po rodicoch (už sú dochodci), jeden stále byt predat nechce, druhy Ano, ale neskriepia sa za to. takze keď sa dohodnete dopredu, za akých okolnosti si ho necháte, predáte, môže to fungovat
@tramtada31 ja som nenapisala, ze je to uctovnicky problem, prosim citaj s porozumenim; podielove spoluvlastnictvo je trochu neprakticke pri prenajimani a uctovnici predovsetkym vychadzaju z toho, ako si najom pravne nastavia spoluvlastnici - neriesim vyhody/nevyhody jednotlivych modelov - to nebola otazka; neprakticke je to pri jendotlivych ukonoch; tiez som mala a prenajimala nehnutelnosti v podielovom spoluvlastnicke ako aj vo vylucnom, takze to viem objektivne porovnat;

Nikdy by som nešla do toho s nikým. Ani s priateľom len s manželom. Ine je manželia že na polovicu byt alebo dom. Ale s bratom nikdy nevieš vzťahy sa môžu kedy koľvek pokaziť a potom odkiaľ ak nebude mať na výplatenie tak budeš bez penazí s hypotékou na krku.Ja by som do toho nešla ale TY chod ak si presvedčena o tom na 100%.