icon

Prečo je diskusia o bývaní plná negativity?

Dnes o 09:22

Včera tu bola diskusia o tom, aké ťažké je dosiahnuť na vlastné bývanie a polovica komentárov je len o tom, že ľudia sú pasívne agresívni a útočia a majú také typické bláboly, ktoré sa dali aplikovať tak 10 rokov dozadu.

Ja poviem úprimne, bez pomoci rodičov a dedičstva by sme si ani neprdli čo sa týka vlastného bývania. Neviem na čo sa tu vždy polovica koňa na niečo hrá.

patrike
Dnes o 10:41
@anonym_6ba50f

Plus netreba zabudat, ze ludia sa rozchadzaju, malokto dnes vydrzi spolu 40-50 rokov az do smrti a po rozvode (50% rozvodovost) treba nehnutelnosti dve. Cize prvu polku zivota robite spolu na jednu nehnutelnost, druhu polku pre istotu na druhu. Aby po rozvode kazdy mal svoje. Po smrti dve nehnutelnosti sa rozdelia medzi dve deti (slovensky standard).

@anonym_6ba50f Este ti tam chybaju osamelo zijuci, ktorych je tiez vela. Prva vlna su ti, ktori su udajne stastni a spokojni, pracuju na sebe a cestuju, ale byvaju sami a nevedia si najst partnera / ku. Druha vlna su potom vdovy same v 3-izbaku.

anonym_e65aad
Dnes o 10:42
@patrike

@anonym_e65aad Velmi proste : kedysi si mohla ziskat "podnikovy" alebo "statny" byt, na tie na rozdiel od druzstevnych nebolo nutne davat nieco ako vstupny poplatok. Potom kto mal stastie, ten byt po zmene rezimu odkupil a zdanlivo ho ma "zadarmo" alebo za smiesnu cenu aj na vtedajsie peniaze.
Diabol je v detailoch : stat sa zbavil bytov, kde teraz nabieha potreba velkych a drahych oprav ako vytahy, strecha, rozvody, zateplenie a to uz ide pekne z fondu oprav a jeho mesacnej tvorby. Pozri si vyuctovanie od spravcu, bezne mas fond 1 euro na kazdy m2, co ti pri povedzme 200 eurach celkovo robi tretinu ...

@patrike Na tieto byty sa tak dlho čakalo, že naši rodičia sú radšej v 70tych rokoch svojpomocne postavili za tri roky dom. Dovtedy bývali v jednej izbe u rodičov s dvoma deťmi. Pozemok dostali od starého otca. Časť mali úver, postupne ho splácali a dávali do domu všetko, čo zarobili. Robila na ňom celá rodina, aj ženy. Mnohé vecí dorábal otec až po rokoch, lebo vtedy riešili len nevyhnutné, aby sme sa mohli sťahovať a potom pomáhal zasa stavať súrodencom a bratrancom. Zadarmo to veru nebolo. To by dnes nikto nerobil. Veď dnes sú ľudia zduti, keď musia v sobotu pomôcť na záhrade, lebo to je čas na výlet. Vtedy sa cez víkendy nosili tehly, murovalo sa, robili omietky... Mama a babka varili, piekli pre všetkých. Ako deti sme trávili detstvo na stavenisku.

patrike
Dnes o 10:44
@anonym_bbe862

@anonym_876d7d ze dva roky mi rozpravala ako ona zaraba 2500 meacne, pritom realita je taka ze nemala riadne co jedenie a cele dva roky nosi oblecene stale to iste. Tak funguju tie mudrlantky co tu pisu o tom ako maju tiez 2500 - 3000 pritom z toho este ani nepocitaju hypoteku odvody a vsetko mozne z coho im realne ostane par euro. Ja vravim o 3000 ktore mam ja, tie mi realne kazdy mesiac idu na ucet a nikam sa nestracaju, kedze dom a byt mame kupeny za zarovene z pred 5 rokov dozadu.

@anonym_bbe862 Zase necakaj od absolventky ucilista na vykrucanie vlasov financnu gramotnost. Ona vidi (casto nezdaneny) cash od zakaznicok a zabudne spomenut prenajom a ine naklady. Ak je este ten typ, ktory musi mat nejake handry a telefon, tak nenasetri nic.

anonym_bbe862
Dnes o 10:49
@patrike

@anonym_bbe862 Zase necakaj od absolventky ucilista na vykrucanie vlasov financnu gramotnost. Ona vidi (casto nezdaneny) cash od zakaznicok a zabudne spomenut prenajom a ine naklady. Ak je este ten typ, ktory musi mat nejake handry a telefon, tak nenasetri nic.

@patrike ale na takej mentalnej urovni je polka konika, ktore pri temach kupy domu ci bytu povedia ako zarabaju 2500 ale takych 2500 kde na konci mesiaca im z toho ostane 200 -300 max. kdezto ja to mam tak ze ak dostanem 2500 tak na konci mesiaca na ucte je stale tych 2500 a z toho sa kupuje dom.

anonym_6ba50f
Dnes o 10:49

Preto su najsmiesnejsie debaty, ako za takych okolnosti niektora chce byt zena v domacnosti a z jedneho platu by chcela vsetko. Dom, apartman pri mori, dovolenky, handry, auta ... nastahuje sa iba k takemu, co to uz ma, 10-20 rokov sediet doma ma zadku a rozculuje sa potom, ze aky je haj.l, ze jej to vsetko nenecha a sam nejde v 50tke po odrobenom celom zivote s igelitkou k rodicom, ale ona chuda musi.

anonym_b6fb46
Dnes o 10:51

@anonym_autor
Ano my name milionovy dom ALE je to dom cislo 6 a 5 X sme sa stahovali, 99% Slovakov by to nespravilo

mandzula
Dnes o 10:57

@anonym_autor Tu ak uz v skolke nevies, cim chces byt, nevystudujes top vysoku skolu, popri ktorej uz aj zarabas, zaroven s diplomom nepreberas aj kluce od jednej nehnutelnosti na byvanie a druhej investicnej, potom nemas dom s bazenom, pri ktorom lezis s lifestylovym magazinom v ruke, muz v znackovych kratasok negrilu a okolo nebeda parik deti a zlaty retriver, tak si neschopny luzer. Klasika.

drahomirrra
Dnes o 10:57
@anonym_e65aad

@anonym_autor Hnevá má toto vyplákávanie mladých a ich hlúposť, keďže si myslia, že generácia pred nimi dostala bývanie zadarmo. Budem mať 50 a všetko som si odpracovala. Začala som robiť po VŠ ako čerstvo 23-ročná, hypotéku som si brala o tri roky za vtedy 8% úrok. Byt bol jednoizbový a splátka a náklady naň boli vyššie ako polovica mojej výplaty. Kým som ho splácala, nechodila som na žiadne dovolenky, víkendové pobyty, ku kaderníčke, kozmetičke, po reštauráciách, o aute som ani nesnívala... Väčší byt som si brala už s manželom, neskôr sme stavali dom a tiež sme sa museli obracať, keďže prišli deti. Auto sme kúpili, keď sa narodilo tretie. Na dovolenku sme spolu išli, keď už všetky chodili do školy. Aj keď sme robili obaja, šetrilo sa a budovalo postupne. Áno, niečo sme medzitým aj zdedili, aj rozumne investovali a dnes žijeme nadštandardne, ale to je zasa zásluha nás aj našich rodičov, ktorí tiež pracovali, postavili domy, chovali, pestovali... Nikdy nikam nechodili, ale postarali sa o rodinu, dali nám vzdelanie a naučili nás robiť a aj sa uskromniť.
Dnešní mladí berú mnohé veci ako samozrejmosť. Dovolenka musí byť, auto musí byť, čo sa im páči, to kúpia, hoci aj na dlh. K tomu donáška jedla, vlasy, nechty, kozmetika... A hneď chcú veľký byt, dom, do toho aj žena byť roky doma s deťmi a ukazovať sa na sociálnych sieťach, chváliť sa s nákupnými hlúposťami.
A ešte jedna vec má tu fascinuje. Títo mladí vyplakávaci sú vždy z finančne negramotných rodín, hocie si to odmietajú priznať. Nič nedostali, nič sa nenaučili, nič nezdedia po rodičoch, ani po starých rodičoch, ale zato závidia a nenávidia ich rovesníkov. Prečo sa teda aj ich predkovia viac nesnažili? Prečo im niečo nenašetrili, keď v minulosti bolo vraj bývanie dostupné a skoro zadarmo? Prečo sa jeden človek dokáže zabezpečiť a iný nie v hocijakej dobe? Prečo niektorí pracujú a iní len vyplákávajú, ako sa nedá?

@anonym_e65aad Presne viem, kto toto pise, tento vecny hejt na mladsich ludi.

anonym_0e4530
Dnes o 11:01

Minule tu bola diskusia, ktorá kritizovala mladých čo odchádzajú za prácou do zahraničia lebo nebudú robiť na slovensku za 1200€ v čistom. No ale ja mám okolo seba toľko mladých, ktorí do zahraničia odišli a za pomerne krátku dobu si našetrili na vlastné zdroje na hypotéku. Možností je dnes veľa. A treba aby niekto vykonával aj nízko platené profesie, ale ako jednotlivec mám vždy na výber. Nemusím zostať v profesii, kde sú nízke platy, nemusím zostať v rodnom meste a dokonca ani nemusím zostať na slovensku. Je tu aj možnosť šfrb. Otrasný proces, sami sme ho prešli ale máme vďaka tomu vlastné bývanie, ktoré by sme inak tak skoro nemali. Aj keď za to možno schytám “hejt” ale veľa ľudí zarába málo, lebo nechcú nič vo svojom živote meniť. A je to v poriadku, len si to treba priznať a nie nadávať.

tiezjedna

@anonym_autor pretože väčšina ľudí nemá žiadnu pomoc a je naozaj odkázaná len sama na seba. A ak zrovna v živote nemá úplné šťastie (vzdelanie, sedliacky rozum, dobrý príjem) tak proste na vlastné bývanie nedosiahne, ťahá sa po nájmoch a len sa díva, ako život beží a sen sa rozplýva. Vnútorná frustrácia potom vyvoláva rôzne reakcie... Ber to s rezervou.

anonym_6ba50f
@patrike

@anonym_6ba50f Este ti tam chybaju osamelo zijuci, ktorych je tiez vela. Prva vlna su ti, ktori su udajne stastni a spokojni, pracuju na sebe a cestuju, ale byvaju sami a nevedia si najst partnera / ku. Druha vlna su potom vdovy same v 3-izbaku.

@patrike tu je rovno aj statistika odvedla, my budeme na tom podobne. 30% domacnosti je jednoclennych (r.2021) .
https://statistikaamy.csu.gov.cz/jednoclenne-do...
https://statistikaamy.csu.gov.cz/kolik-je-nas-v...

tiezjedna
Dnes o 11:05
@patrike

@patrike prečo "údajne"?? Títo ľudia často vedú oveľa spokojnejší život než početné rodiny. Nič ich totiž nezaskočí, pretože poznajú svoje limity. Nemusia sa obmedzovať, ani prispôsobovať. Ja sa v dnešnej dobe ani nedivím... Keby som dnes stála tam, kde oni, v ich veku a bez záväzkov, mala by som to rovnako. Bez detí. A partner? Nuž, tí prichádzajú a odchádzajú. Vždy budú😉

patrike
Dnes o 11:12
@tiezjedna

@patrike prečo "údajne"?? Títo ľudia často vedú oveľa spokojnejší život než početné rodiny. Nič ich totiž nezaskočí, pretože poznajú svoje limity. Nemusia sa obmedzovať, ani prispôsobovať. Ja sa v dnešnej dobe ani nedivím... Keby som dnes stála tam, kde oni, v ich veku a bez záväzkov, mala by som to rovnako. Bez detí. A partner? Nuž, tí prichádzajú a odchádzajú. Vždy budú😉

@tiezjedna Udajne preto, lebo je to len poza a snaha potlacit tuzbu s niekym milovanym fungovat. Ozajstnych asocialov je minimum. V dosledku vlastnych nadmernych narokov alebo neznesitelnej povahy su sami a potom to prezentuju ako dva divne protipoly :
- osamelost, konicky a cestovanie
- partnerstvo
To sa vobec nevylucuje, mat konicky a cestovat sa da aj s partnerom / kou.

anonym_a986b5
Dnes o 11:23

@anonym_autor problém je zmýšľanie. Ľudia sú nastavení len na dlžoby, hypotéky a podobne. Takýmto negativizmom ďaleko nezajde nikto. Byvanie bolo drahé vždy a ľudia sa aj tak osamostatnili. Jedine čo sa zmenilo je to, že dnes dostať hypotéku je veľmi ťažké, a ten čo nemá dobrý príjem ju ani nedostane

anonym_b68485
Dnes o 11:25

Nemusi sa nikto na nic hrat, su jednoducho ludia, ktori si na byvanie zarobia bez problemov a su taki, ktori nie. Su taki, ktori sa o to aj pricinia a su taki, ktori nepohnu prstom ani rozumom a budu pindat ako je vsetko zle. Do ktorej skupiny sa kto zaradi, je len a len na nom (bavime sa o zdravych beznych ludoch samozrejme). Je to o nastaveni a o prioritach.

anonym_f0026e
Dnes o 11:25

Zaujimave ako sa odporuca mladym vycestovat a zarobit, a pritom polka slovenska neznasa EU a povazujem ju za vykoristovatela. Len volte dalej smer a republiku a vycestovat von na zarobky uz nebude take lahke.

anonym_4ecca7
Dnes o 11:26

@anonym_autor nikto sa tu na nic nehrá, ale neviem, prečo by po skončení školy mali mat mladý automaticky byt. Pokial na neho nemajú a nešetrili si počas štúdia, tak jednoducho, nech sa nestazuju. Doba "rozdavania" bytov už bola. Každý vieme, ako na tom rodinne/finančné je, tak nech sa potom nediví.
Ty, keby si tiež nič nedostala tu vypisujes presne tie isté bachorky ako oni. Mať vlastny byt nie je povinnosťou, ale možnosťou.

tiezjedna
Dnes o 11:27
@patrike

@tiezjedna Udajne preto, lebo je to len poza a snaha potlacit tuzbu s niekym milovanym fungovat. Ozajstnych asocialov je minimum. V dosledku vlastnych nadmernych narokov alebo neznesitelnej povahy su sami a potom to prezentuju ako dva divne protipoly :
- osamelost, konicky a cestovanie
- partnerstvo
To sa vobec nevylucuje, mat konicky a cestovat sa da aj s partnerom / kou.

@patrike dokážeš pochopiť, že nie každý o to stojí?? A že nie každý takýto človek hádže pózu??

anonym_6ba50f
Dnes o 11:31

K socializmu iba toto ...

gas1201
Dnes o 11:40
@patrike

@gas1201 Kupili bez hypo ?

@patrike samozrejme že s hypo. bez pomoci rodičov by sme na hypo vedeli zobrať ten 1,5izbak max ale s ich pomocou sa nám podaril 3izb.

mimaapeto
Dnes o 11:41
@biba_18

@mimaapeto koľko si mala rokov keď ste zobrali prvú hypo?

@biba_18 21 ... pár rokov po SŠ prvú som vzala len ja na seba aj so spotrebákom... ale nebavíme sa o hypoteke 100 000 a podobne 😀

mimaapeto
Dnes o 11:43
@biba_18

@mimaapeto koľko si mala rokov keď ste zobrali prvú hypo?

@biba_18 bola som po škole asi rok alebo dva cca 21 rokov... hypo som brala ja sama na seba a doplacala som zo spotrebáku... ale byt ma nestál 100 000😀 bol to byt v obci kde som pracovala ... takže som sa skoro odsťahovala od rodičov...

lienka.7
Dnes o 11:48
@anonym_e65aad

@anonym_autor Hnevá má toto vyplákávanie mladých a ich hlúposť, keďže si myslia, že generácia pred nimi dostala bývanie zadarmo. Budem mať 50 a všetko som si odpracovala. Začala som robiť po VŠ ako čerstvo 23-ročná, hypotéku som si brala o tri roky za vtedy 8% úrok. Byt bol jednoizbový a splátka a náklady naň boli vyššie ako polovica mojej výplaty. Kým som ho splácala, nechodila som na žiadne dovolenky, víkendové pobyty, ku kaderníčke, kozmetičke, po reštauráciách, o aute som ani nesnívala... Väčší byt som si brala už s manželom, neskôr sme stavali dom a tiež sme sa museli obracať, keďže prišli deti. Auto sme kúpili, keď sa narodilo tretie. Na dovolenku sme spolu išli, keď už všetky chodili do školy. Aj keď sme robili obaja, šetrilo sa a budovalo postupne. Áno, niečo sme medzitým aj zdedili, aj rozumne investovali a dnes žijeme nadštandardne, ale to je zasa zásluha nás aj našich rodičov, ktorí tiež pracovali, postavili domy, chovali, pestovali... Nikdy nikam nechodili, ale postarali sa o rodinu, dali nám vzdelanie a naučili nás robiť a aj sa uskromniť.
Dnešní mladí berú mnohé veci ako samozrejmosť. Dovolenka musí byť, auto musí byť, čo sa im páči, to kúpia, hoci aj na dlh. K tomu donáška jedla, vlasy, nechty, kozmetika... A hneď chcú veľký byt, dom, do toho aj žena byť roky doma s deťmi a ukazovať sa na sociálnych sieťach, chváliť sa s nákupnými hlúposťami.
A ešte jedna vec má tu fascinuje. Títo mladí vyplakávaci sú vždy z finančne negramotných rodín, hocie si to odmietajú priznať. Nič nedostali, nič sa nenaučili, nič nezdedia po rodičoch, ani po starých rodičoch, ale zato závidia a nenávidia ich rovesníkov. Prečo sa teda aj ich predkovia viac nesnažili? Prečo im niečo nenašetrili, keď v minulosti bolo vraj bývanie dostupné a skoro zadarmo? Prečo sa jeden človek dokáže zabezpečiť a iný nie v hocijakej dobe? Prečo niektorí pracujú a iní len vyplákávajú, ako sa nedá?

@anonym_e65aad vidis, ty budeš mať 50 a všetko si vydrela a odmakala, a nejaká 25tka po škole tu bude vyplakavat, ze vsak aj ona to chce. No nech sa paci, nech si zarobí a bude mať. Problém vyriešený.

anonym_b7bf3e
Dnes o 12:01
@anonym_bbe862

@anjelicek26 ty si ale mudra. vsetci mame predsa partnera. Ja mam tak kupeny dom v krajskom meste.

@anonym_bbe862 muz ktory nema vlastny byt je pre zeny red flag, takze zarobit na byt musi muz sam, inak ho zeny nechcu

alenka58
Dnes o 12:03

@anonym_autor treba to bývanie prispôsobiť finančným podmienkam, ako tu čítam každý chce nehnuteľnosť nad pomery, veď teda začnem garsónkou mimo mesta prípadne

anonym_b7bf3e
Dnes o 12:12
@anonym_e65aad

@anonym_e65aad asi sme zili v inom state a nie tu, lebo po podpise papiera na 10 rokov prace v podniku sme dostali 3 izbovy podnikovy byt zadarmo a nenavratnu pozicku na zariadenie. A to sme robili v administrative, ziadne bane ani nic podobne a ani v strane sme neboli.

anonym_99c79a
Dnes o 12:13
@anonym_d40086

@anonym_a28720 to by som netvrdila. Dvaja zacinajuci ucitelia po skole si len tazko kupia nehnutelnost…

@anonym_d40086 ale o tom to je - preco by si - dvaja 26 rocni (vpodstate absolventi) predpokladam s nastupnym platom bez nejakej velkej praxe - mali mysliet, ze si mozu hned kupit byt? Musia nieco nasetrit, kupit mozno garzonku alebo nieco v povodnom stave...

patrike
Dnes o 12:18
@anonym_b7bf3e

@anonym_e65aad asi sme zili v inom state a nie tu, lebo po podpise papiera na 10 rokov prace v podniku sme dostali 3 izbovy podnikovy byt zadarmo a nenavratnu pozicku na zariadenie. A to sme robili v administrative, ziadne bane ani nic podobne a ani v strane sme neboli.

@anonym_b7bf3e To je tiez take ehm, pretoze vtedy boli v inom pomere ceny inych veci k platom. Vtedy si ziskala zadarmo byvanie, ale na auto (60 000 korun a viac pri platoch okolo 3000) alebo TV (15 000 korun farebny) si musela zarabat dlho.
Dnes kupis stale pouzitelne kvalitne auto za par tisic a TV mas za tretinu platu, nie 5 platov.
Nehovoriac o tom, ako si si ten byt mohla zariadit jedinym dostupnym nabytkom, na ktory si musela podplatit veduceho predajne ... kupelna ? Biele obkladacky 20 x 20 cm a dovi.

patrike
Dnes o 12:19
@anonym_99c79a

@anonym_d40086 ale o tom to je - preco by si - dvaja 26 rocni (vpodstate absolventi) predpokladam s nastupnym platom bez nejakej velkej praxe - mali mysliet, ze si mozu hned kupit byt? Musia nieco nasetrit, kupit mozno garzonku alebo nieco v povodnom stave...

@anonym_99c79a Pretoze to je vek na zakladanie rodiny a spolocne byvanie ? Nie cakat 10 rokov a potom sa vlacit po klinikach podpory pocatia ?

anonym_e65aad
Dnes o 12:21
@anonym_b7bf3e

@anonym_b7bf3e Promovala som v roku 2000 a bola som rada, že som si našla robotu za vtedy 7000 slovenských korún, aj to na dobu určitú. Byt mi k tomu nikto nedával. Rodičia sa brali v roku 1975 a v roku 1981 sme sa sťahovali do domu. Tiež im nikto nedal bývanie zadarmo, akurát starí rodičia im pomohli, že bývali u nich a od deda dostala mama ako svadobný dar pozemok, záhradu. Boli sme všetko obyčajní ľudia z dediny na strednom Slovensku. Nie všetci dostali bývanie zadarmo v tom zlatom socializme. To sú len také legendy a mladí im veria ako pismu svätému.