icon

Prečo je vlastné bývanie také drahé?

19. mar 2026

Patrím ku generácii Z. Mám prácu na plný úväzok, vysokoškolské vzdelanie a úprimne, už neviem, kde a na čom mám ešte viac šetriť, aby som vôbec našetrila desaťtisíce na základ hypotéky - to všetko len preto, aby človek mal vlastne "vstupenku" k tomu, aby vôbec mohol uvažovať o vlastnom bývaní a nie mať neistotu v prenájme.

Všetko je neskutočne drahé. Závidím tým, ktorí už vlastné bývanie majú vyriešené. Známa sa ma neustále pýta, kedy bude vlastné bývanie, ale jedným dychom dodá, že dostali od rodiny 80 000€ a hypotéku si brali v hodnote 45 000€.

Nie sú aspoň náznaky toho, že by sa znovu zaviedli 100% hypotéky?

Strana
z4
anonym_c19e51
20. mar 2026
@anonym_938206

Mám 32, 2 deti a tretie na ceste. Po škole som isla na vysokú ktorú som neskončila lebo som bola tehotná. Medzi tehotenstvami som robila recepčnú a vo vyrobe. Nikdy nebol plat viac ako 800-900€. 3 roky do zadu som sa rozviedla. Mám v prenajme mestský 3 izbový byt za takú cenu že keby platím hypo tak platím oveľa viac. Proste na to nemám a som zmierena s tým že v podnájme aj zomriem. Rodičia mi nemaju ako pomôcť. A áno tretie dieťa čakám s priateľom ale ten tiež nemal šťastie na dedenie a pomoc od rodičov a tak tiež nevlastní nehnuteľnosť. Ja som s tým už po viac ako 12 rokoch v podnájme zmierena.

@anonym_938206 to tu ani nepíš 🤦‍♀️. Si veľmi zlý príklad. Či už v štúdiu, finančnej gramotnosti, tak aj v rovine vzťahov a bývania. Ani som nevedela, že by taký príklad niekedy niekto vedel zhrnúť do pár viet.

anonym_73b00c
20. mar 2026
@katkaseiner

@unbeholfen treba si zvysit kvalifikaciu a najst lepšie platenú pracu

@katkaseiner preco by mali mat len vysokoskolsky kvalifikovany ludia pravo na byvanie ? Ja chapem ze je to tak nastavene ale skusme sa nad tym zamysliet. Nemalo by byt dostojne byvanie zakladne ludske pravo ?

anonym_2c98e5
20. mar 2026

Bývaš v podnájme sama alebo ešte s niekým? Sama v podnájme je veľká položka. Tak isto je náročné kupovať nehnuteľnosť sama. Vo dvojici je to samozrejme jednoduchšie. Aké máš mesačné povinné výdavky (nájom, energie, poistky…) a aký máš príjem?

anonym_c19e51
20. mar 2026
@anonym_73b00c

@katkaseiner preco by mali mat len vysokoskolsky kvalifikovany ludia pravo na byvanie ? Ja chapem ze je to tak nastavene ale skusme sa nad tym zamysliet. Nemalo by byt dostojne byvanie zakladne ludske pravo ?

@anonym_73b00c áno, malo by byť právo, hneď po tom, ako bude finančná gramotnosť povinnosť.
Ľudia naozaj nepotrebujú vysoké školy na to, aby sa mali v živote dobre, to sa budú mať až keď sa naučia pracovať s financiami správne.

anonym_938206
20. mar 2026
@anonym_1fda7a

@anonym_938206 a ked ti povedia,ze je nam luto byt ideme predavat,treba sa vystahovat???Uz len pre toto byvat v podnajme a bat sa o strechu nad hlavou,je lepsie uz zobrat hypo a platit tu.A takato rodina uz tazsie zozenie na rychlo dalsi podnajom.

@anonym_1fda7a na byt mám odkupné právo. Keď sa bude predávať tak sa “symbolickú” sumu. To všetko mám v nájomnej zmluve. Takze keď to bude aktuálne budem to riešiť.

anonym_938206
20. mar 2026
@anonym_c19e51

@anonym_938206 to tu ani nepíš 🤦‍♀️. Si veľmi zlý príklad. Či už v štúdiu, finančnej gramotnosti, tak aj v rovine vzťahov a bývania. Ani som nevedela, že by taký príklad niekedy niekto vedel zhrnúť do pár viet.

@anonym_c19e51 nikdy som nebola na urade prace, stále som pracovala skôr ako skončil rodicak, finančnú rezervu mám, nežijem od výplaty k výplate. Akurát ze niesom vlastník nehnuteľnosti. Hanba mi, mala som sa radšej odstreliť 😀😀😀.

anonym_d2c656
20. mar 2026

Autorka: ak pracujes 8 rokov, tak mas zrejme cca 26 rokov. Ja ako 26 rocna som tiez nemala vlastnu nehnutelnost. Teraz mam o 16 rokov viac a nejako som sa k nehnutelnosti dopracovala, ale az spolu s manzelom. Samej by mi to trvalo urcite ovela dlhsie.

katkaseiner
20. mar 2026
@anonym_73b00c

@anonym_73b00c kde som napisala ze len vysokoskolsky vzdelany maju mat pravo na byvanie?

unbeholfen
20. mar 2026
@katkaseiner

@unbeholfen treba si zvysit kvalifikaciu a najst lepšie platenú pracu

@katkaseiner takže uznáš že človek zarábajúci do 1000€ nemá šancu našetrit na bývanie.

anonym_1ca1b2
20. mar 2026
@anonym_1cd5a0

@anonym_autor napíš detaily a nevyplakavaj tu. Mi nehovor, ze nemas ani na garsónku ci jednoizbak. Z čoho chceš potom platit tu hypo, keď na to teda nemáš prijem. A nasetrene si mala mat z brigád min.pocas VS. Ja mojim dcéram sporim, ale 80k každá určite nedostane.

@anonym_1cd5a0 našetrené z brigád?a čo, keď má školu kde je ťažko brigádovať?Tak ako ty vyprsknes, že mala mať našetrené z brigády ty si mohla viac našetriť dcéram príjemné, že?
Brigáda je možno na stravu, oblečenie, povyrazenie určite nie na šetrenie na byt.

beronsche
20. mar 2026
@anonym_938206

Mám 32, 2 deti a tretie na ceste. Po škole som isla na vysokú ktorú som neskončila lebo som bola tehotná. Medzi tehotenstvami som robila recepčnú a vo vyrobe. Nikdy nebol plat viac ako 800-900€. 3 roky do zadu som sa rozviedla. Mám v prenajme mestský 3 izbový byt za takú cenu že keby platím hypo tak platím oveľa viac. Proste na to nemám a som zmierena s tým že v podnájme aj zomriem. Rodičia mi nemaju ako pomôcť. A áno tretie dieťa čakám s priateľom ale ten tiež nemal šťastie na dedenie a pomoc od rodičov a tak tiež nevlastní nehnuteľnosť. Ja som s tým už po viac ako 12 rokoch v podnájme zmierena.

@anonym_938206 len či budes taká zmierena s osudom, keď o podnájom prídeš... (V žiadnom prípade ti to neprajem)
Fakt zlý príklad...3 deti a zla fin. situacia - v dnešnej dobe nič moc stav..
Vieš, že domov dôchodcov, kde žijes dôstojne, stojí obrovské peniaze? To ti dôchodok v žiadnom prípade nepokryje..

anonym_938206
20. mar 2026
@beronsche

@anonym_938206 len či budes taká zmierena s osudom, keď o podnájom prídeš... (V žiadnom prípade ti to neprajem)
Fakt zlý príklad...3 deti a zla fin. situacia - v dnešnej dobe nič moc stav..
Vieš, že domov dôchodcov, kde žijes dôstojne, stojí obrovské peniaze? To ti dôchodok v žiadnom prípade nepokryje..

@beronsche ja si nemyslím že som v takej zlej situlacii. Ako hovorim nikdy som nebola na urade prace, do prace som nastúpila stále skôr ako skončil rodicak, finančnú rezervu mam. Niesu to milióny ale neni to až tak zle. Jedine čo je že niesom vlastník nehnuteľnosti a na 90% nikdy nebudem. Až teda keď budem dedit (dúfam že to nebude tak skoro)

katkaseiner
20. mar 2026
@unbeholfen

@katkaseiner takže uznáš že človek zarábajúci do 1000€ nemá šancu našetrit na bývanie.

@unbeholfen sam len velmi tazko

prosimopomoc
20. mar 2026

@anonym_autor no, je to smutné, ak sa pošťastí, budem sa sťahovať do ,,svojho'' v 35ke. To znamená, že na dieta už môžem zabudnúť, keďže vlak mi už ušiel. Tiež mám VŠ, no skôr sa mi nepodarilo našetriť 25 %

unbeholfen
21. mar 2026
@katkaseiner

@unbeholfen sam len velmi tazko

@katkaseiner že to je skôr pre dvojice? Kto je sám nech ostane u rodičov navždy? Alebo má ísť na ubytovňu kde bude spať so 4-mi cidzími ľuďmi na poschodových posteliach? Tak od toho je komfortnejšie bývať v detskej izbe u rodičov a počúvať moralistické kecy od žien, že ako by sa mal chlap osamostatniť.

katkaseiner
21. mar 2026
@unbeholfen

@katkaseiner že to je skôr pre dvojice? Kto je sám nech ostane u rodičov navždy? Alebo má ísť na ubytovňu kde bude spať so 4-mi cidzími ľuďmi na poschodových posteliach? Tak od toho je komfortnejšie bývať v detskej izbe u rodičov a počúvať moralistické kecy od žien, že ako by sa mal chlap osamostatniť.

@unbeholfen naco sa pytaa taketo sprostosti a este mi vkladas odpoved do ust. Ved chod do zahranicia zarobit, zacni podnikat, najdi si inu pracu. Ved aj jednotlivci si kupujú domy/byty, nemraučia ako ty

anonym_b54585
21. mar 2026

Toto by si mali prečítať všetky ženy, ktoré sa tu denne vypytujú, či mat druhe, tretie, štvrté dieťa. Áno kľudne roďte ďalších bezdomovcov, no a čo, že v dospelosti nebudú mať kde hlavu skloniť. Ďalšia vec je mentálna kapacita, lebo človek, ktorý si spraví dieťa v podnájme, tak génius nebude ani on ani jeho deti, čiže takto sa krásne donekonečna rodí generačná chudoba. Aj príroda by už konečne mohla robiť lepšiu prirodzenú selekciu a nedovolit každému otehotnieť .

astero2
21. mar 2026
@prosimopomoc

@anonym_autor no, je to smutné, ak sa pošťastí, budem sa sťahovať do ,,svojho'' v 35ke. To znamená, že na dieta už môžem zabudnúť, keďže vlak mi už ušiel. Tiež mám VŠ, no skôr sa mi nepodarilo našetriť 25 %

@prosimopomoc v 35 ešte môžeš byť mamou

anonym_1cd5a0
21. mar 2026
@unbeholfen

@unbeholfen tak bud bude na sebe makať, sporit kde sa len dá, brigádovať od strednej a k vlastnému bytu sa raz dostane. Ak to nemieni robiť alé iba vyplakavat, čakať na pecene holuby priamo do huby, nadávať a ostatným závidieť, tak bude pod mostom. Bodka

anonym_1cd5a0
21. mar 2026
@anonym_cbd0ab

@anonym_autor z môjho pohľadu - jedna vec sú predražené byty a celkovo nehnuteľnosti a hneď druhý veľký problém že mladí ľudia nemajú finančnú gramotnosť a štipku sedlickeho rozumu - chcú mať aj bývanie aj cestovať aj mať nové krásne auto a to všetko hneď. Treba za mlada trochu zaťať zuby šetriť čo sa dá a potom keď je poriešené bývanie sa môže užívať život 👍

@anonym_cbd0ab 25 ročný chcu hneď to, čo vidia ze maju ich rodicia po 30-40 rokoch práce. To je celý problém. Už nevidia to, ze pokial sa dopracovali k tomu domu, kde bývajú, boli možno predtým v izbe u svokrovcov, potom v 1 izbaku, 3 izbaku a v 50tke majú dom. Len kde je potom chyba, že to stále nechápu? Žeby vo výchove?

misanthropicdann
21. mar 2026

@anonym_autor 100% hypo nezavedú ale 90% hypo je bežná pre ľudí do 35 rokov. 10% by si vedela možno nakombinovať aj s bezucelovym úverom

anonym_b54585
21. mar 2026
@anonym_1cd5a0

@anonym_cbd0ab 25 ročný chcu hneď to, čo vidia ze maju ich rodicia po 30-40 rokoch práce. To je celý problém. Už nevidia to, ze pokial sa dopracovali k tomu domu, kde bývajú, boli možno predtým v izbe u svokrovcov, potom v 1 izbaku, 3 izbaku a v 50tke majú dom. Len kde je potom chyba, že to stále nechápu? Žeby vo výchove?

@anonym_1cd5a0 Nepreháňaj, nie každý sa k bývaniu dostane po 30-40 rokoch práce

efka77
21. mar 2026
@prosimopomoc

@prosimopomoc nemusis zabudnut na dieta. V pohode este do toho chod ak ho chces. Okolo mna poznam kopec bab prvorodiciek aj pred 40-tkou. Teraz dokonca kolegyna po rokoch ako 45 rocna. Je to tazsie,ale nie nemozne

margotka17
21. mar 2026

@anonym_autor ak chceš byť zatiaľ sama, kúp si 1 izbový. Splacaj, keď budeš mať časom viac financií, tento predsa a vezmeš si 2 izbový. Mám kamaráta, čo sa takto dostal až k 3 izbovemu bytu. Určite je na to financny poradca, ktorý vie nasmerovať a dobre poradiť. Držím ti palceky 👍.

martinadomianova
22. mar 2026

@anonym_autor a ja som napríklad nikdy nič vlastné nechcela. Keďže som bola vždy ako taký nomád. Nikde som dlho nevydržala na jednom mieste. Ale teraz, keď som už dosiahla určitý vek, tak by som vlastný malý domčúrik aj brala. Ale nikto mi hypo nedá. Keďže sama už asi cca 2 roky živím 4 krky. A čo to človek sleduje, tak tie ceny sú naozaj vysoké.

anonym_2cfc7b
22. mar 2026

@anonym_autor nepýtaj sa kedy sa niečo zmení, ale čo môžeš urobiť, aby si si našetrila. Zváž navýšenie príjmu, zvysenie kvalifikácie, zmenu práce, brigádu navyše. Alebo prácu v zahraničí na nejaký čas, ak je to tu na SVK nereálne. Tiež nemat veľké oči čo sa týka nehnuteľnosti, zvážiť radšej niečo menšie prip. v lokalite ktorá je lacnejšia, aj na úkor dochádzania. O niekoľko rokov môže byť situácia taká, že vďaka tej malej nehnuteľnosti budeš vedieť získať väčšiu, možno budete na to dvaja. Celý svoj príbeh nenapíšem, len toľko, že prvé peniaze som našetrila v Anglicku kde som s VŠ robila au pair a v gastre, bývala som v zdieľanom dome. Nedarilo sa mi predtým riadne našetriť ani na Slovensku, ani v Čechách. Dnes je situácia v zahraničí iná ako vtedy, ale obzerala by som sa aj týmto smerom, ak to inak nejde. Nehovoriac o tom, koľko ti takéto skúsenosti dajú do života. Nečakaj na zázrak, zmenu v systéme či na trhu nehnuteľností a hlavne, neber si na plecia viac, než finančne utiahneš. Ako dievčatá písali, prikrývaj sa perinou, na akú máš. Držím palce, nech sa krôčik po krôčiku dopracuješ tam, kam chceš.

Strana
z4