icon

Prečo je vlastné bývanie také drahé?

Dnes o 16:29

Patrím ku generácii Z. Mám prácu na plný úväzok, vysokoškolské vzdelanie a úprimne, už neviem, kde a na čom mám ešte viac šetriť, aby som vôbec našetrila desaťtisíce na základ hypotéky - to všetko len preto, aby človek mal vlastne "vstupenku" k tomu, aby vôbec mohol uvažovať o vlastnom bývaní a nie mať neistotu v prenájme.

Všetko je neskutočne drahé. Závidím tým, ktorí už vlastné bývanie majú vyriešené. Známa sa ma neustále pýta, kedy bude vlastné bývanie, ale jedným dychom dodá, že dostali od rodiny 80 000€ a hypotéku si brali v hodnote 45 000€.

Nie sú aspoň náznaky toho, že by sa znovu zaviedli 100% hypotéky?

Strana
z3
anonym_1fda7a
Dnes o 16:33

Da sa vsetko,ked clovek velmi chce.Staci zohnat dobreho fin.poradcu a vybavi vsetko.Hlavne musi byt dobry prijem,odtoho sa odvija vsetko ostatne.

anonym_66f3bb
Dnes o 16:35

@anonym_autor neviem, no nepríde mi drahé

anonym_bf799c
Dnes o 16:36

@anonym_autor kolko rokov uz pracujes?

anonym_36c89b
Dnes o 16:36

Aj ja som takto isto rozmýšľala ako ty , dnes už máme tiež svoje bývanie a to ďakujeme hlavne fin. Poradcovi 🙏,, iným sa to ľahko povie ,keď im jedna matka da 80 tisíc druhá zvyšok a plus sa ešte hádajú kto chce dať viac 😀 takých rodičov by som brala hneď 😀 žiaľ, mi to šťastie sme nemali.

anonym_60def9
Dnes o 16:39

Koľko rokov pracuješ? A prečo si myslíš, že by si mala mať vlastné bývanie?

anonym_730d10
Dnes o 16:42

Chápem ťa, ale celkovo cieľ EÚ nie je, aby ľudia dnes vlastnili nehnuteľnosť. Proste, žiť v prenájme.

anonym_bf799c
Dnes o 16:42

Ani ja som nic nedostala. Postupne som zarabala a zaroven setrila. Pocas studia som bola najprv 4 roky na intraku, potom dva v zdielanom podnajme, potom dva v podnajme s vtedy partnerom, potom s uz manzelom sme spolu kupili nehnutelnost. Pocas leta ked som studovala som brigadovala a celkovo roky setrila namiesto uzivania si

autor
Dnes o 16:43
@anonym_60def9

Koľko rokov pracuješ? A prečo si myslíš, že by si mala mať vlastné bývanie?

@anonym_60def9 8 rokov, ale začínala som s 380€, postupne sa vypracovala.
Prečo nie? Oveľa lepšie než bývať v prenájme, nechcem založiť rodinu v prenájme.

anonym_60def9
Dnes o 16:44
@anonym_autor

@anonym_60def9 8 rokov, ale začínala som s 380€, postupne sa vypracovala.
Prečo nie? Oveľa lepšie než bývať v prenájme, nechcem založiť rodinu v prenájme.

@anonym_autor Pretože nikde na svete nie je štandard (ani niečo bežné), že single osoba vlastní vlastnú nehnuteľnosť. A už vôbec nie za mládi :D

anonym_15cff5
Dnes o 16:44

@anonym_autor Šetri a nezáviď. A rodičia by ti tiež mohli prispieť ako známej, ak sú normálni a nie nejakí niktoši.

autor
Dnes o 16:45
@anonym_730d10

Chápem ťa, ale celkovo cieľ EÚ nie je, aby ľudia dnes vlastnili nehnuteľnosť. Proste, žiť v prenájme.

@anonym_730d10 Ja chápem, ale na západe je aj regulované nájomné a prenajímajú sa väčšinou mestské byty so zmluvou na dlhé roky. Tam to tak už funguje roky. Tu si prenajímaš byt od inej osoby so zmluvou na rok...

erikavesela
Dnes o 16:45
@anonym_730d10

@anonym_730d10 ciel eu nech je aky chce, kazdy nech sa zariadi sam a navyse, treba aj pozerat na to, ake su na skk dochodky a z tych cloveku teda na 1 izbovy byt v prenajme ledva ledva vyjde a to este musi jest a kupovat lieky atd

a0
Dnes o 16:46

V akej lokalite (stačí kraj) chceš kupovať byt? Šla by som na tvojom mieste teraz po max 1i byte. Nech nemusíš škrečkovať ďalších xy rokov, bez úspechu.

autor
Dnes o 16:47
@anonym_15cff5

@anonym_autor Šetri a nezáviď. A rodičia by ti tiež mohli prispieť ako známej, ak sú normálni a nie nejakí niktoši.

@anonym_15cff5 Rodičia už nie sú. Trochu hrubé a necitlivé.

autor
Dnes o 16:49
@a0

V akej lokalite (stačí kraj) chceš kupovať byt? Šla by som na tvojom mieste teraz po max 1i byte. Nech nemusíš škrečkovať ďalších xy rokov, bez úspechu.

@a0 Trnavský kraj.

anonym_d323c3
Dnes o 16:50

Je to extrém tie ceny za byty. Ja som teda v BA a zháňam si byt, 2 izbak, samozrejme nie pôvodný stav, ceny sa pohybujú od 250 000 eur.

vler
@anonym_autor

@anonym_autor nielen trochu. Vyslovene povysenecke a drze/sproste

anonym_1fda7a
@anonym_autor

@anonym_autor tak pises o rodine tak asi mas aj priatela,kupte si spolu nieco,dajte prijmy dokopy a vyjde na vsetko.

biba_18
Dnes o 16:51

keď som bola mladá - ani vtedy nemali jednotlivci vlastný byt - a ak tak tiež len keď dostali od rodičov alebo im rodičia prispeli ... a aj manželské páry mali problém nahrabať na byt - a to ešte neboli ani hypotéky na 30 rokov ...
takže chápem, že chceš - ale netreba mať veľké oči ...

anonym_15cff5
Dnes o 16:52
@anonym_autor

@anonym_autor A dedičstvo je potom kde? Veď si musela zdediť nejaký dom alebo byt, úspory...? Alebo dvaja ľudia za celý život nič nenadobudli?

a0
Dnes o 16:52
@anonym_autor

@a0 Trnavský kraj.

@anonym_autor tam sú tiež ceny už celkom masaker, ale nejaká obývateľná garsónka alebo 1i by ti mohol vyjsť, či?

viestta
Dnes o 16:54
@anonym_15cff5

@anonym_15cff5 rodicia mozu byt pracoviti, setrni ala napriklad kvoli zdravotnemu stavu nezarabaju tisice. Alebo pracuju na poziciach, kde tisice nezarobia, su radi, ze detom dali vsetko potrebne a vzdelanie, na viac nemaju, v preddochdkovom veku si setria na dostojnu starobu, takze detom nemaju co dat. A nie su to ziadni niktosi, jednoducho nemaju na to aby detom dali desattisice.

anonym_1fda7a
Dnes o 16:55
@anonym_d323c3

Je to extrém tie ceny za byty. Ja som teda v BA a zháňam si byt, 2 izbak, samozrejme nie pôvodný stav, ceny sa pohybujú od 250 000 eur.

@anonym_d323c3 no ved to mas splatku 1088eur,na zaciatok tych 20percent sa da zobrat uver a zbytok hypo,neskor to mozte refinancovat dokopy,ale vzdy,vzdy,vzdy je zaklad mat na to aj prijem a teda vy v BA musite aj slusne zarabat.
My 1130eur platime za 175000eur ale na 20r,s 5timi detmi a nebol problem to schvalit.Musite mat prijem.

anonym_730d10
Dnes o 16:55
@anonym_autor

@anonym_730d10 Ja chápem, ale na západe je aj regulované nájomné a prenajímajú sa väčšinou mestské byty so zmluvou na dlhé roky. Tam to tak už funguje roky. Tu si prenajímaš byt od inej osoby so zmluvou na rok...

@anonym_autor áno. Ale jednoducho proste akoby vadilo, mať nehnuteľnosť v plnom vlastníctve. A na SK obzvlášť, ak je vo veľkom dome jedna - dve osoby. To prekáža 😞. Tu to bolo normalne na SK. V zahraničí nie celkom. Zavádzajú sa energetické štítky a je za tým "cieľ".

anonym_1cd5a0
Dnes o 16:57

@anonym_autor napíš detaily a nevyplakavaj tu. Mi nehovor, ze nemas ani na garsónku ci jednoizbak. Z čoho chceš potom platit tu hypo, keď na to teda nemáš prijem. A nasetrene si mala mat z brigád min.pocas VS. Ja mojim dcéram sporim, ale 80k každá určite nedostane.

lienka.7
Dnes o 17:00
@anonym_autor

@anonym_autor nic si nezdedila?

anonym_8c20d8
Dnes o 17:01

Spytaj sa Fica, preco po 4 jeho vladach su vysoke dane z prijmu, vysoke odvody a preco zvysil DPH z 20 na 23%, co spolu s vyssimi nakladmi na platy, vyssimi cenami materialu, s vyssou DPH, s transakcnou danou navysuje konecne ceny bytov. A ceny novych bytov sleduju s odstupom ceny starych bytov.

anonym_0b1016
@anonym_15cff5

@anonym_15cff5 to čo si dovoluješ za anonymným príspevkom nazvať niekoho nazvať niktoši?

anonym_730d10
@anonym_1cd5a0

@anonym_autor napíš detaily a nevyplakavaj tu. Mi nehovor, ze nemas ani na garsónku ci jednoizbak. Z čoho chceš potom platit tu hypo, keď na to teda nemáš prijem. A nasetrene si mala mat z brigád min.pocas VS. Ja mojim dcéram sporim, ale 80k každá určite nedostane.

@anonym_1cd5a0 to myslíš vážne tento komentár? Ja mám VŠ, robila som hneď po škole a keby nemám rodičov a našetrené od nich, keď sa ešte stavebné sporenie vyplatilo, nemala by som nič. To boly roky dozadu. Kedy ešte sporenie malo význam. Teraz byť som s VŠ platom mohla ísť akurát do podnájmu. Ak človek robí vo verejnej správe.

anonym_808b75
Dnes o 17:02

nechapem čo tu riešite dedičstvo.. čo ak aj rodičia zili v podnajme alebo ich bolo viac a jednoducho nestači to dedicstvo ani na zlozenie 20% ku hypoteke?

aksi v KE alebo BA alebo vacsom krajsom meste, nezozenies by len tak lahko. V KE ak chceš 3izbak za 220tis, musis mat 44tis cash aby ti banka dala 80%. Ja som dostala 90%, takže mi trebalo trochu menej. kazda banka ma kvoty koľko 90% uverov moze rozdať. 100% hypo su utopia. šetri, investuj..

Tiež by som v dnesnej dobe nezakladala rodinu v prenajme - nikto nechce prenajat rodinam s detmi ani ludom so psami. Zo 100 inzerátov 2 povolia malé deti a aj na tie 2 inzeráty sa hlási 200 ludí čo majú malé deti a hladaju podnajom už par mesiacov. Keby boli zákony písané inak, nebol by problem ani pre rodiny s detmi

Strana
z3