icon

Prečo máme nedoplatok pri rozúčtovaní tepla?

lievocenka
17. máj 2024

Rozumie sa niekto rozúčtovaniu tepla? Po minulé roky sme mali za teplo cez 200€/ročne preplatok. Tento rok 80€ nedoplatok za 3 mesiace. ( Predaj bytu.)

Strana
z2
luxus10
20. máj 2024

@dejna4 ake mate radiatora-ocelove ci liatinove?

dejna4
20. máj 2024

@luxus10 ja nemám šajnu čo máme.... rozumiem sa daniam ale toto je mimo moju ligu. Som slobodná mamina a nemám tu chlapa čo by mi to vysvetlil. 22. 5. nám príde vyúčtovanie z Byttermu. Keď pozerám všetky merače voda, teplo... , tak máme o dosť menej ako po minulé roky....

sticker
dejna4
20. máj 2024

@luxus10 tu tí dôchodcovia.. neviem či im krv neprúdi alebo čo ale neskutočné teplo sála z ich bytov keď debatujú na chodbe ... to cítiš aj minuloročné zaváranie asi .. alebo len nevetrajú neviem...

dejna4
20. máj 2024

@luxus10 máme klasické staré tie rebrináky. Bolo mi doporučené nevymieňať, lebo najlepšie vykurujú. tak sme ich nechali a úprimne nemala by som za čo ich meniť :D ... úprimne sa bojím sa toho vyúčtovania. Šetrím kde sa dá ale toto je za mňa taká podpásovka. Jasné, chápem ostatných ak majú rovnaké podmienky všetci v paneláku a nepriamo odoberajú susedné teplo, nie je to fér voči ostatným, ktorí musia kúriť, ale ja to teplo od nich nechcem ... nepotrebujem.

qqqqqqqqq
20. máj 2024

@luxus10 budes prekvapena,ale zabezpeci.
my sme na prizemi.ako mame kvalitne zatepleny panelak,celu zimu mame okno na spalni ja aj dcera otvorene na vetračku od rana kym nepridem z prace.po ich zatvoreni mam zachvilu od 21 do 23 stupnov...od zateplenia som nemala som este radiator zapnuty lebo tu mame teplo..
vyuctovanie este nemam,som zvedava.pride mi chore kurit a vetrat len preto,ze koeficient prepočtu🤦🤦

luxus10
20. máj 2024

@qqqqqqqqq ako mozete v zime cely den vetrat? ved podchladzujete celu konstrukciu bytu...sa potom cudujme...aj u nas boli taki, hlavne v prenajatych bytoch...

luxus10
20. máj 2024

@dejna4 liatinovy treba vymenit za moderny ocelovy, stare liatinove este pamataju casy, ked sa kurilo tuhym palivom, a nechci vediet, co je vo vnutri...a ze su najlepsie? to uz davno neplati...on sa dlho velmi dlho nahrieva, potom ze dlho drzi teplo...no neviem, z mojej skusenosti vyplyva, ze nove moderne us steel, su omnoho lepsie...

dejna4
20. máj 2024

@luxus10 ja ti neviem, ten radiátor je hneď teplý keď to zapnem ... u nás v rodičovskom dome máme tie nové radiátory a veru nie sú také teplé .. aj im to trvá kým sa nahrejú ... (pre doplnenie, otec stolár, a kotol ako hrom pre vykurovanie sušiarní a domu).

dejna4
20. máj 2024

@qqqqqqqqq ja mám vetračky nonstop otvorené vo všetkých izbách od rána až kým neprídeme domov.

luxus10
20. máj 2024

@dejna4 nie vsetky plechove maju rovnake parametre, preto byt. druzstva pre vymenu maju svoje osvedcene...

qqqqqqqqq
20. máj 2024

@luxus10 lebo je tu strasne teplo.rano vstanem,otvorim okno na vetracku v dvoch izbach a zavriem ju,ked pridem o pol 4 z roboty.proste je tu teplo a teplo.rodicia ked knam pridu,prva vec co povedia, boze,ale riadne kurite...a tu radiatory vypnute..ale len od doby co nam zateplili panelak,dovtedy sme nevetrali cele dni

qqqqqqqqq
20. máj 2024

@dejna4 no a teraz si predstav ze okna otvorene a budes zapinat radiatory,lebo koeficient prepoctu....chore.a navyse,moje enviromentalne srdce to tiež neberie🥺

dejna4
20. máj 2024

@qqqqqqqqq a to ešte ľudia sú rôzni .. moja dcéra tej je furt teplo .. mne je stále zima, ale keď tu svieti slnko pomaly 7 hodín tak je tu teplo a nepotrebujem kúriť ... a keď tak dám si mikinu. To tu po novom budem behať pri zapnutých radiatoroch aj ja holatá :D

luxus10
22. máj 2024

stale nerozumiete prestupu tepla v konstrukciach...niekomu na prizemi ak by v zime svietilo slnko, tak vymrznu bez kurenia, vam hore je teplo, lebo hore bude teplo, ak mate spravne zaizolovanu strechu...vy konstrukciu vetranim ochladzujete, a ludia dole kurit musia...platite po novom za to, ze aj pri vypnutych radiatoroch mate cely cas aspon 15 st, celzia...inak by ste mali zhruba tolko, co vonku...a to je prave to teplo, co odoberate od ostatnych susedov, kt. kuria, nielen od 1 susedy pod vami...

dejna4
22. máj 2024

@luxus10 ja sa nehádam, ja tomu fakt nechápem 🙂 len sa na to pozerám logicky v mojom paneláku. Keď ľudia pod nami a je jedno či rovno podomnou alebo na prízemí kúria tak, že až prekurujú, a nevetrajú, a ja kúrim tak ako potrebujem + šetrím, čiže tu nechodím v kraťasoch ale tepláky a mikina, dokonca niekedy spávam v mikine lebo potrebujem viac tepla ako moja dcéra napr. A potom musím doplácať na to, že ľudia dole prekurujú. Neviem si predstaviť aké je to v spodných bytoch na prízemí .. fakt som tak nikdy nebývala. Možno je tam naozaj chladno.

dejna4
22. máj 2024

za hodinu nám budú rozdávať vyúčtovanie ... čakám na to ako na smrť čo to bude ...

sticker
luxus10
22. máj 2024

@dejna4 pozri, ak sa pomer z minuleho roka nezmeni, zaplatis tak ako minuly rok....mozno sa stresujes zbytocne...

dejna4
22. máj 2024

@luxus10 si zlatá 🙂 prosím ťa vidím, že sa v tom orientuješ lepšie. Ako by som mala vetrať? možno blbá otázka ale milujem keď prídem domov z práce a mám svieži vzduch v byte. Nemala by som nechávať otvorené okno keď idem do roboty? Aby som to tu nevychladzovala ...

luxus10
22. máj 2024

@dejna4 v kurnom obdobi-vyvetraj oknom dokoran, ked prides z prace-kratko ale intenzivne, tak vyvetras len vzduch, neochladis konstrukciu, a nasledne ten vzduch lahsie ohrejes...ved na vyhriatie vychladenej konstrukcie ta musi stat omnoho viac-ohrievas nasledne aj steny...v lete ako chces...

luxus10
22. máj 2024

@dejna4 tak ako? uz mas? u nas pomer zo 60: 40 na 65: 35, ziadna drama...ale platim viac ako minuly rok,a byvam dole nie vysoko, a na meracoch mam isto menej ako minuly rok... islo hore teplo, aj zalohove platby pocas min. roka boli navysene... a to prizemie zistim, ak povedia...

dejna4
22. máj 2024

@luxus10 dobre to dopadlo 🙂 u nás pomer zo 60:40 na 70:30. Na meračoch máme menej o dosť ako minulý rok ale platím tento rok viac o cca 60 na teplo....

luxus10
22. máj 2024

@dejna4 lebo islo teplo hore... tak ti to dopadlo dobre.. 🙂 ja si myslim, ze takto podobne to bude vsade, kde bol ten povodny pomer nastaveny na 60:40...

a aku celkovu rocnu sumu si zaplatila za byt pod strechou?

dejna4
23. máj 2024

@luxus10 tento rok za teplo 302,63 €. Minulý rok 239 €

vejapa76
23. máj 2024

@dejna4 môžem sa spýtať koľko m2 ? My máme trojizbák a spotreba tepla 660,-€. Zateplený panelák.

dejna4
23. máj 2024

@vejapa76 2 izbový, 57,2 m2, 5 poschodový, zateplený 🙂

vejapa76
23. máj 2024

@dejna4 tak to máte super. My ani nie o 10 m2 viac a spotreba viac ako raz toľko. A to v kuchyni nekurim vôbec, v jednej izbe len občas, takže sa kúri len v dvoch izbách. Teplo tu je po zateplení. Navyše sme rohový byt.

luxus10
23. máj 2024

@vejapa76 a material bytoveho domu je aky? a zateplenie ake stare?

Strana
z2