icon

Prečo banky odmietajú poskytovať úvery stolárom?

6. feb 2024

Pracujete niekto v banke alebo sa vyzna?
Zacinaju mi tiect nervy. Muz ma firmu 3.rok, predtym mal na to iste zivnost. Stavia ju doslova z nuly, co navyse zarobi, investuje so strojov, priestorov, a tak to tahame a lepime. Ale uz by konecne potreboval uver, aby mohol dokoncit vacsie priestory, zamestnat ludi, za minuly rok mal zisk, nema dlhy, ma skvele recenzie... ala v banke sa hned vyjadrili, este sa nanho ani nepozreli, ze stolarom nechcu davat uvery a snazila sa tam popisat nieco ine. PRECO??? To ma zacat robit DPHcky ako vsetci nasi znami podnikatelia alebo kupovat materialy nizsej kvality a zacat podvadzat? Nedavat kazdemu faktury? Poctiva praca tu nema miesto alebo...? Som velmi nastvana, lebo naozaj vsetko co ma navyse hned investuje a on sam nevyrobi viac, den ma 24 hodin, mame 2 male deti, ja som na RD, nemam aky dom zalozit ani nie sme z bohatych rodin...

Strana
z2
melanta
6. feb 2024

Ale veď žiadosť o úver podať môže. Otázka je, aké má čísla a zisk. Pretože na základe toho mu dajú alebo nedajú úver. Ak má zisk nízky, tak logicky mu ho nedajú. Tak ako občanovi banka nedá úver, ak nemá príjem na splátku. A áno, banky posudzujú aj odvetvie. Ale neposudzuje to pracovník na pobočke, ale schvaľovateľ. Oni vedia, ako ktoré odvetvie momentálne funguje na Slovensku a to berú logicky v úvahu. Ale primárne sú čísla, aké má. Brat si bral minulý rok úver na svoju s.r.o. na rozšírenie podnikania, existencia firmy 2 roky, ale čísla mali proste fakt dobré.

melanta
6. feb 2024

Chápem, že si frustrovaná, ale písať, že poctivá práca tu nemá miesto je mimo. Ak človek ide podnikať, tak buď na to musí mať peniaze, alebo musí robiť také čísla, že si dokáže požičať. Toto nie je chyba banky.

autor
6. feb 2024

@melanta
Ked niekto rozbieha firmu a nikto mu nic neda, ako ma vykazovat zisk, ked potrebujes zvacsovat obrat, nakupovat zasoby materialov, dokupovat stroje?
To vobec nie je objektivne a ani OK, aby si uver brali ako sukromne osoby mamky a babky, zakladali domy aj pozemky, aby pomohli. Pomoc statu je nulova a este ked clovek vlastnorucne nieco vyraba a poctivo vsetko dokladu je hendikepovany? Moj muz pracuje s masivom, mozno ti nemusim hovorit, kolko ho stoji sklad a robi vyrobky, ktore najprv vyrobi a potom preda, ziadna zaloha vopred. Ja pisem konkretne o stavebno-stolarskom odvetvi, tvoj brat podnika v com?

autor
6. feb 2024

@melanta
Nerozumiem tvojmu komentaru, citala si vobec prispevok?

nedielka
6. feb 2024

Vitaj vo svete podnikateľov. Ja mám tiež všetky súkromné peniaze v podnikaní. Buď sa s tým zmier a makajte ďalej, alebo nech to nechá tak a zamestná sa.

melanta
6. feb 2024

Môj brat rozbiehal firmu s tým, že investoval vlastné ušetrené peniaze. A potom si bral po 2 rokoch úver. Prepáč, ale prečo by mal štát pomáhať človeku, ktorý chce podnikať? Podnikanie nie je povinné. Ak to niekto nedokáže, nech ide pracovať. A nie že to nie je objektívne, to je práveže veľmi objektívne. Prečo by banka mala požičať peniaze niekomu, kto nedosahuje zisk. Lebo dotyčný si myslí, že keď bude mať peniaze, tak ich bude mať? A čo ak nie? Si frustrovaná a hádžeš vinu na iných za to, že manžel nemá peniaze na podnikanie. Ale o tom podnikanie je. Takto to funguje.

melanta
6. feb 2024

Nechápeš môjmu komentáru? Nechápeš, lebo máš zatemnený mozog tým, že viníš banku a štát za to, že tvoj muž nedostane peniaze na rozšírenie podnikania. Ale o tomto podnikanie je. Takéto nervy ti nepomôžu.

katka533
6. feb 2024

Ich nezaujima co robi a ako robi. Len príjem, aby to vedel splacat

simca06022011
6. feb 2024

vitaj vo svete podnikatelov. A trochu treba aby ste prekopali sposob fungovanie. Trzby mat ezavisle na vyrobenych produktoch, on to sam neurobi = musi zamestnat niekoho. cize to ma byt cislo jedna. Najst si ludi na pracu. Potom moze dokoncovat priestory... a kupovat nove stroje a neviem co postupne (predpokladam, ze teraz uz dokaze vyrabat nabytok, kedze zaraba)....
Rozculovat sa ti naozaj nepomoze, za toto nemoze banka, stat nikto.. proste ak maju takto nastavene schvalovanie, neda sa. My sme boli klientom banky takmer 10rokov, zostatky 6ciferne na ucte, prijmy vysoke, a aj tak sme sa natahovali o investicny uver na halu... takmer pol roka a takmer sme o to prisli, nakoniec ina banka nam to za 2t schvalila a este aj nejake zvyhodnene sadzby z EU vybavila... proste vsetko ma svoj dovod. Treba zmenit pristup ;)
@katka533 zaujima ich aj to co robi, kazda banka ak dava podnikatelsky uver, zaujima ju odvetvie, zakaznici, vsetko.

autor
6. feb 2024

@nedielka Dokedy ma do firmy trepat vsetky sukromne peniaze /ktore uz ani nie su/? Teraz investuje firemne peniaze a zivot? Tahame ledva z rodicaku. Minuly rok mu banky povedali, ze pri jeho cislach musi mat zisk. A ma ho (a nie je to tisic, 2, 3, 4... je to viac a je sam, robi obraty, ze je platcom DPH). Za cely cas nemal jedinu vratku DPH a jedinu fakturu na cierno, nema podlznosti... a tento rok sa este len zjavil v banke a ked povedal odvetvie, tak ze im nechcu davat? Bez toho, aby vedeli akekolveo info o firme. Dovod? Stolari su pre nich na ciernej listine? Chcem vediet dovod. Lebo asi keby vyrabal sperky zo zivice, vyzera, ze by bol pre banku atraktivnejsi, nez ze zariaduie centra, materske skolky, mame patentovany vyrobok, chce zamestnat ludi (lebo ma nonstop objednavky a sam nestiha), ale na to potrebuje investiciu, lebo ma 300m2 velky priestor, ktory musi pripravit v zhode so vsetkymi nariadeniami. Znama robi zastupcu riaditela. Vies co povedala? Ze ona ka na starosti podnikatelov ale o takych malych sa ani nezaujimaju, ze ona obvolava ludi ked maju na ucte tak 100tis a ze ju vacsina posle do prdele, ze naco im uz teraz volaju, ked ich nepotrebuju. Ze chape, ze to je hlupost, ale take ma nariadenie. Kde je logika? Ci mame este chvilu pockat a zacat kradnut?

simca06022011
6. feb 2024

@melanta veis co, ano je to tak, tize sme rozbiehali firmu dlho. Ale je to aj nespravodlive, ked potom pride nejaky investorko, ktoremu daju len tak pozemok, len tak dotacie, len tak prazniny danove a ulavy.. a bezny podnikatel dostane az tu haldu povinnosti :DD ale samozrejme, nic si neziadam, len svaty pokoj.. to len taky vykrik do tmy... :DD

autor
6. feb 2024

@melanta Ty si necitala prispevok, vsak? 😃 ved on nezacina podnikat, pises mimo temu

melanta
6. feb 2024

@simca06022011 áno, z určitého pohľadu to je nespravodlivé, ale z iného pohľadu zase nemôžeme porovnávať ústupky investorovi, ktorý ide dať prácu tisíckam ľuďom. Autorka teraz píše, že žijú z jej rodičáku. To majú úplne zle nastavené. Proste urobil chybu v podnikateľskom pláne a business case. Niečo tam zlyhalo. A že sú stolári na black liste bánk, nuž, je ich mrte veľa a verím, že z pohľadu rizika banky vedia, prečo nejaké odvetvie dáva do outu. A ak sa niekto rozčuľuje takto ako autorka, tak je to len a len nepochopenie podnikania. A kto nechápe podnikaniu, tak v ňom neprežije. A autorka to nechce chápať, ona chce mať svoju pravdu.

simca06022011
6. feb 2024

AUTORKA kym muz bude podnikat, vzdy pojdu peniaze do firmy... nic v zlom... ale 3roky su nic.
Spytala si sa banky preco stolari, su na ciernej listine? ci to tak vobec je? ja o tom trosku pochybujem.

Ta znama co opisujes, je pravdepodobne privatna bankarka a ona ma na starosti tych velkych podnikatelov, okrem zostatkov na ucte, aj podla obratu, tam maly nechodia... preot ich neobvolava. Ti mali, maju moznosti ine...

simca06022011
6. feb 2024

inak je dost mozne, ze keby nepresiel na "firmu" ale ostal na zivnosti, tak by ten uver dostal skor..

autor
6. feb 2024

@melanta On mal obraty a za minuly rok mal aj pekny zisk, cakaju ho aj krasne dane 😃 ja sa pytam, preco ked povedal, ze podnika v stolarstve, bankarka sa vyjadrila stylom, ze takym uvery velmi nechcu poskytovat?

simca06022011
6. feb 2024

@melanta akym tisickam? casto je to tak 100ludi... max.. u nas este aj menej (riesili sme sklad tuto pobliz nas.. ale islo takemuto expertovi), a ze zamestna? ved este aj na tie mzdy dostanu dotacie.. to vlastne len pridu, povyrabaju, a idu dalej. Ale jasne, chapem, je to vacsie meritko...

podla mna nie su stoalri na black liste vobec, nemyslim si. Je ich vela, ale prace maju nad hlavu, ale tam bude aj nieco ine za tym. Moze byt aj forma podnikania, jeho prijmy, vydavky, ak si pozru zabezpecenie, atd...

melanta
6. feb 2024

Už som to napísala, banka má analytikov a ľudí, ktorí robia s risk manažmentom a vedia, ktorému odvetviu dajú úver bez problémov, ktoré schvaľujú indi vindi a ktoré určite nie. Ale idem si zavolať môjmu account managerovi do banky, či stolári sú na black liste. Pretože ako píše @simca06022011 až tak by som tomu neverila.

autor
6. feb 2024

@simca06022011 Vies o co ide? Ze ma vyrobky, ktore su na Slovensku uz aj pomerne zname, na jeden ma i patent, ma poctivu krasnu pracu a nemal jedinu vacsiu reklamaciu (aj ked pricitam zaciatky ako zivnostnik), potrenuje teraz urobit narazovu investiciu do priestorov (v zhode s nariadeniami a vsetky papiere), vsetko cerrifikovat, pripravit web, spustit zahranicie. Zakazok ma vyse hlavy ale NESTIHA a to je jediny jeho limit. Ceny su nastavene dobre...

autor
6. feb 2024

@katka533 To je strasna hlupost co pises, asi si nikdy nepodnikala a neziadala uver. Ako prve sa ta pytaju na odvetvie a ako druhe dostanes dotaznik, kde vypisujes vsetko, od dodavatelov, pod oberatelov atd. Netvrdim, ze uver mu nedaju, este cakame, ale nechapem, preco sa tak vyjadrili na adresu stolarov

melanta
6. feb 2024

Takže moja account managerka z TB mi povedala, že poskytujú úvery stolárom. Ak to roky robil ako živnostník s dobrýmu číslami, teraz to 3 roky robí ako s.r.o. s dobrými číslami, tak nevidí dôvod nedostať úver.

simca06022011
6. feb 2024

lenze toto co pises, banku nezaujima, ja verim ze je sikovny, mate dobre ceny... ale vy mate taku obrovsku predstsavu o tom, na ktoru nemate peniaze, ze prosste musite zmenit pohlad na vec. Ja mam eshop s halou, obrat aj milion eur a pred rozvojom koopy konkurencie to bolo o mnoho viac rocne, a taketo fantzamagorie som nerozpravala ked sme ho mali rok dva tri... proste nohy na zem a ides. potrebujes ludi, tak pomoc najdite, kludne na zivnost na par hodin, vyrobky sa vyrobia, predaju = zvysi sa prijem, hned sa nakupi opravi co treba =len sa to zrychli. zacinali sme tak, ze sme DENNE dochadzali po tovar, ktory sme este v ten den predali (v aute sme boli aj 18 hodin denne), lebo sme zacali na mojej kreditnej karte, rozviezli sme, alebo doma v obyvacke balili, po asi 2rokoch sme nasli malu kancelariu a zamestnanca... a postupne sa vsetko nazbieralo.. teraz nam behaju do haly kamiony... nikto nezacal tak , ze vsetko mal naraz. Ked na to nemal. Proste nie. mate dobry zaklad, super, tak teraz rozhodnut co je dolezitejsie. Ci viac vyrobit, alebo riesit zahranicie a certifikaty.
A ked.. tak treba prebrat s bankou co konkretne je problem... do dotaznika tiez nepisem nikdy vsetko, dostnau len a len vseobecne informacie, ktore ma "nebolia"... podla mna to s blacklistom a stolarmi je blbost. treba zobrat papiere, a ist do inych bank.

autor
6. feb 2024

@melanta Vidis a prave nasa krasavica z TB ho este len videla a stolara odpisala 🙂 do dotaznika mu pisala uplne ine eseje, aby to obkecala. Inak zivnost vobec neberu do uvahy, to ich nezaujima. A nepovedala som, ze uver nedostane, este caka. Pytam sa na to, preco ho hned odpisala, este si len sadol na stolicku

melanta
6. feb 2024

On má asi poradkyňu na pobočke. To je biznis poradca?

diewcatqoo
6. feb 2024

Kedysi som pracovala na risku na schvalovani uverov a neviem o tom, ze by sme niekedy zamietli stolara len preto, ze je to stolar. Bud ste v banke natrafili na velmi neprofesionalnu osobu alebo za tym bude nieco ine, co si tu nenapisala.

simca06022011
6. feb 2024

no a teraz uz tvrdis ze mozno dostane... :D tak si sa postazovala, a teraz klud, neboj nejak to vybavite.
chcela som esej o skusenostiach s bankami napisat, ale nejdem ta zatazovat, chytte papiere a chodte aj inam. TB je uz par rokov uplne sibnuta ked ide o szco... ja som z tade kovli tomu odisla s hypo. Viac sa nevyjadrujem k nim :DD Hlavne ze vip klientuju sa intenzivne.

Naozaj klud, ano podnikanie je tazke... a taketo nervy su pravidelne... :DD ja som pred dvomi tyzdnami grcala od nervov hadam cely tyzden kym som riesila banka a urady.

autor
6. feb 2024

@simca06022011
Praveze ak toto nemas, banky sa na to vyhovaraju 😃 na toto vsetko sa v banke vypytovali. Minuly rok a aj tento. Zistovali si vsetko a chceli vediet celkovy obraz o serioznosti firmy. Neviem aku predstavu mam, ale vela veci som tu nenapisala, nevies o co ide a to, co pises mi je dobre zname. Aj ten jeden zamestnanec /alebo iba dohodar/ ptrebuje priestor. Naradie potrebujeme dat do haly, ktoru potrebujeme uzavriet .. Jedno je naviazane na druhe a ver tomu, ze viem, co to je denne dochadzat po material, balit po nociach a pracovat v zime vonku, ked pada sneh. Tato praca nie je na prenajom kancelarie, vyroba musi splnat iste podmienky, to je uplne ine, nez komercne a bezne dostupne priestory. Chapem, co tym chces povedat, ale neda sa to porovnavat. Nam tiez vznikla konkurencia, ktora ma vyrobky, otvorila si eshop, dala sa na etsy a neriesi ziadne certifikaty, i ked je to protizakonne. Ale jedno je pravdou. Ja na take zaludok nemam, nespala by som, asi pre mna podnikanie nie je. Este som nestretla jedneho cloveka ktory by povedal, ze poctivou pracou sa da zarobit 😃

gab1sol
6. feb 2024

Píšeš úplne blbosti, stolári nie sú na BL bánk a klameš aj v tom, že živnostníkom úver nedajú… Tam bude iný problém a veta “Dokedy ma do firmy trepat vsetky sukromne peniaze /ktore uz ani nie su/?” presne vystihuje, kde ten problém je. Je to jeho/vaše podnikanie, kto iný má dať do firmy peniaze? Teda, máte možnosť hľadať si nejakého investora, ale banka ani štát ním nie sú. Keďže píšeš, že ide o halu, asi ten úver nebude taký nízky. A samozrejme, či už živnostník alebo aj firma je úplne inak posudzovaná ako jednotlivec, fyzická osoba so zamestnaním… Skôr by som odporučila manželovi prehodnotiť svoje zámery.

autor
6. feb 2024

@diewcatqoo Neviem o nicom inom. Bol tam prvykrat, prisiel do TB, kde nema ani podnikatelsky ucet /prezentuju sa ako podnikatelsky naklonena banka/. Doniesol danove, isiel vypisat ziadost. Toto mu zahlasila hned, ked si sadol na stolicku, este si ho ani nepozrela.

mk1111111111
6. feb 2024

Prepac, my podnikame tiez, o uver sme nikdy neziadali
a ano, TB mam stale ponuka uver, aj ked sme ho x-krat odmietli, 100x sme boli na pohovore, ze, preco nechceme, aj ked sme mali pred rokmi prijmy nizsie a v v TB sme zacinali. Neviem, nezda sa mi to, isto bude chyba niekde inde. Ak nie ste spokojni s vasou bankovou pracovnickou, tak pytajte inu. V TB s nicim, nikdy problem nie je. My sa vzdy riadime pravidlom, ak Ti banka uver nechce dat, tak ho neber ani inde, lebo je to cesta do pekla.

Strana
z2