icon

Prečo nie je daňové priznanie automatické ako odvody?

unbeholfen
28. feb 2026

Neznášam tú tortúru že každý rok musím zháňať potvrdenie od kopy zamestnávateľov, keďže zamestnania mením často. Ale napríklad odvody (zdravotná a sociálna poisťovňa) fungujú automaticky že nemusím tam nieč riešiť, žiadne potvrdenia. Proste nastúpim do práce prihlásia ma, keď ma vyhodia z práce, odhlásia ma. Ja nemusím nič. Prečo to neni tak aj s tým daňovým? Proste nech to ide nejako samé od seba a nech ma neotravujú každý rok s tými potvrdeniami. Nech si strhnú z každej výplaty DPH a hotovo.

katkaseiner
1. mar 2026

dph si strhnut z vyplaty? mylis si pojmy a dojmy. V rocnom zuctovani je viac veci len ako vyska dane. Či si davas strhávat mesacne alebo v rocnom zuctovani na danovnika, rovnako danovy bonus na deti, ak mas byt na prenajom, tam su naklady aj vydavky, potom 3.pilier, mozes mat nadštandardné prijmy, dividendy a to mesacne neriesis, len rocne

matusformanek
1. mar 2026

@unbeholfen dph sa z vyplaty nestrhava. Ano, mate pravdu, väčšinu informacii už štat má, ale stále môžete mať napriklad prijmy z prenajmu, z kapitaloveho majetku, zo zahraničia, nevie, či si uplatnujete priebezne nezdanitelnu cast dane a pod....od toho sa odvija, či bude/nebude danovy bonus na dieťa, a mnoho ineho. Mna berte len ako laika, v principe sa nevyznam. Osobne si myslim, ze DP treba, ale určite by som ho tak 10-nasobne zjednodušil. Tak, aby ho dokazal vyplnit i laik a nepotreboval tretiu stranu. nahadzam do koloniek cisla, ktore odpisem z papierov a cele sa to spočíta samé...a skontroluje

anonym_6244ee
1. mar 2026

@unbeholfen tak zmeň zamestnanie len raz ročne a mášnpo problemoch

unbeholfen
autor
1. mar 2026
@katkaseiner

dph si strhnut z vyplaty? mylis si pojmy a dojmy. V rocnom zuctovani je viac veci len ako vyska dane. Či si davas strhávat mesacne alebo v rocnom zuctovani na danovnika, rovnako danovy bonus na deti, ak mas byt na prenajom, tam su naklady aj vydavky, potom 3.pilier, mozes mat nadštandardné prijmy, dividendy a to mesacne neriesis, len rocne

@katkaseiner nemám nič také. Môj jediný príjem je výplata, zbieranie kovošrotu a zálohovanie.

katkaseiner
1. mar 2026
@unbeholfen

@katkaseiner nemám nič také. Môj jediný príjem je výplata, zbieranie kovošrotu a zálohovanie.

@unbeholfen to si ty, ale zbytok pracujucich ma kombinaciu vsetkeho. Neda sa to uplne automaticky urobit

unbeholfen
autor
2. mar 2026

Že nevedia nájst univerzálny systém na celú populáciu. A keďže ja som celý život bezdetný a bez vedlajších príjmov, že vždy boli mojim jediným príjmom výplaty a dávky, tak som to bral zo svojho hladiska že proste tak ako sa nemusím starať o odvody, tie idú automaticky, tak by išlo aj to daňové, že aby som nemal žiadnu byrokraciu ako zamestnanec/brigádnik.

natalka13
5. mar 2026
@unbeholfen

Že nevedia nájst univerzálny systém na celú populáciu. A keďže ja som celý život bezdetný a bez vedlajších príjmov, že vždy boli mojim jediným príjmom výplaty a dávky, tak som to bral zo svojho hladiska že proste tak ako sa nemusím starať o odvody, tie idú automaticky, tak by išlo aj to daňové, že aby som nemal žiadnu byrokraciu ako zamestnanec/brigádnik.

Poziadaj zamestnavatelov o potvrdenia a jedneho o rocne zuctovanie.

unbeholfen
autor
6. mar 2026

Už som spravil, len strašný folklór je to každý rok zháňať. Aj ja by som bol najradsej celý rok u jedného zamestnávateľa, aby som nemal tento cirkus každý rok, ale nejde to. Vždy ma kvôli niečomu vyhodia, alebo ja musím odísť, a tak vystriedam kopec zamestnaní a brigád za rok, a potom ma čaká toto. Ale s odvodmi do SP alebo ZP neni problém. S tým ma nikto neotravuje. Len s týmto DP preto ho tak neznášam. Aktuálny zamestnávatel mi odmieta urobiť. Lebo že nemám u nich dosť odpracované za minulý rok.

unbeholfen
autor
6. mar 2026

Takže ešte ja si mám sám zháňať niekoho kto mi s tým pomôže, lebo ja sa do toho vôbec nevyznám a platiť mu za to. Len starosti s tým mám.

unbeholfen
autor
6. mar 2026
@unbeholfen

Už som spravil, len strašný folklór je to každý rok zháňať. Aj ja by som bol najradsej celý rok u jedného zamestnávateľa, aby som nemal tento cirkus každý rok, ale nejde to. Vždy ma kvôli niečomu vyhodia, alebo ja musím odísť, a tak vystriedam kopec zamestnaní a brigád za rok, a potom ma čaká toto. Ale s odvodmi do SP alebo ZP neni problém. S tým ma nikto neotravuje. Len s týmto DP preto ho tak neznášam. Aktuálny zamestnávatel mi odmieta urobiť. Lebo že nemám u nich dosť odpracované za minulý rok.

@unbeholfen akože chcel som povedať: Už som to spravil nie DP ale že požiadal zamestnávatelov. Vyvolávačky, vypisovačky, môj čas, môj kredit… A ešte tento zamestnávatel mi odmietne urobiť. A vždy je to tak lebo ja to mám tak že 2 týždne som zamestnaný, 3 týždne nezamestnaný, potom zase mesiac zamestnaný, zas 3 týždne nezamestnaný. A niekedy v čase robenia DP som práve nezamestnaný. Bez peňazí, ešte si aj požičať na to musím aby vyplatil účtovníka čo mi to spraví. Vravím s tým len a len statosti.

unbeholfen
autor
6. mar 2026

s tým len a len starosti mám… 😤😢

natalka13
6. mar 2026
@unbeholfen

@unbeholfen akože chcel som povedať: Už som to spravil nie DP ale že požiadal zamestnávatelov. Vyvolávačky, vypisovačky, môj čas, môj kredit… A ešte tento zamestnávatel mi odmietne urobiť. A vždy je to tak lebo ja to mám tak že 2 týždne som zamestnaný, 3 týždne nezamestnaný, potom zase mesiac zamestnaný, zas 3 týždne nezamestnaný. A niekedy v čase robenia DP som práve nezamestnaný. Bez peňazí, ešte si aj požičať na to musím aby vyplatil účtovníka čo mi to spraví. Vravím s tým len a len statosti.

@unbeholfen ake vyvolavavky posles mail a hotovo. A ziadost im odnes daj si podpisat prevzatie a koniec, uctovnika akeho plati navyse? Ved nahodi do systemu tvoje potvrdenia ked robi vsetkych zamestnancov naraz a hotovo. Klikne na vypocitat. Jedine plati za poslanie potvrdenia tebe za postu.
Preco ta vyhodia? Pracu v Hornbach Obi by si nezvladol?

unbeholfen
autor
6. mar 2026
@natalka13

@unbeholfen ake vyvolavavky posles mail a hotovo. A ziadost im odnes daj si podpisat prevzatie a koniec, uctovnika akeho plati navyse? Ved nahodi do systemu tvoje potvrdenia ked robi vsetkych zamestnancov naraz a hotovo. Klikne na vypocitat. Jedine plati za poslanie potvrdenia tebe za postu.

@natalka13 nechce urobiť. Vraj si to mám sám.

natalka13
6. mar 2026
@unbeholfen

@natalka13 nechce urobiť. Vraj si to mám sám.

@unbeholfen
Musi, ak priznavas iba prijmy zo zamestnani.

unbeholfen
autor
6. mar 2026

Aj keď som tam minulý rok nepracoval? Od 1.1. ma zemstnali. A u ostatných som pracoval len pár týždňov.

unbeholfen
autor
6. mar 2026
@natalka13

@natalka13 preto ma vyhodia lebo som nechápavý, spomalený, pribrzdený, mentálne zaostalý… Vieš o nejakej jednoduchej práci ktorá je monotónna, nieje na normu, kvóty, a jednoduchá na pochopenie? Že povedia toto urob, to daj tam, hento tam? Niečo také potrebujem. Netreba jednať s ľuďmi, netreba improvizovať. Proste že povedia mi toto sprav, jasne vysvetlia čo a ja to spravím.

unbeholfen
autor
6. mar 2026

Mohlo by to fungovať nejako tak že jednoduchým luďom ako ja, čo majú príjem iba z brigád a zamestnaní, by existovala nejaká možnosť že automaticky to úrady spravia za nich, nech s tým nemajú starosti. A tí čo majú rodiny že si uplatňujú kadejaké tie bonusy či čo, a majú príjmy z iných vecí, tí mali možnosť si to spraviť sami. Pri takých ľuďoch je predpoklad že to zvládnu.

unbeholfen
autor
6. mar 2026

Proste že zamestnávatelia by to potvrdenie čo posielajú mne, by nahrali do nejakej databázy, a z tej by to urad urobil. Lebo to že ja to dostanem, potom z tých potvrdení sa zráta suma, veď to by vedel už aj počítač spraviť.

unbeholfen
autor
6. mar 2026

Viete čo myslím? Že pri zdravotnej posiťovnu a sociálnej poisťovni nemusím zakaždým nosit potvrdenia od zamestnávatelov horedole. Proste vyhodia ma z roboty pár týždňov som nezamestnaný, potom pár týžďňov zase zamestnaný. A takto striedam tu mesiac tam mesiac. A zdravotka a sociálka ide automaticky. No a to by som chcel aj s daňovým.

natalka13
7. mar 2026
@unbeholfen

Viete čo myslím? Že pri zdravotnej posiťovnu a sociálnej poisťovni nemusím zakaždým nosit potvrdenia od zamestnávatelov horedole. Proste vyhodia ma z roboty pár týždňov som nezamestnaný, potom pár týžďňov zase zamestnaný. A takto striedam tu mesiac tam mesiac. A zdravotka a sociálka ide automaticky. No a to by som chcel aj s daňovým.

@unbeholfen co stale nechapes ze to nejde???? V zdravotke predsa ratas dni. A tiez si musis sam doplatit tie ktore nepracujes.
Dane priznavas rozne....musis ich nejak priznat to predsa nerobi a nema ako robit zamestnavstel.

natalka13
7. mar 2026
@unbeholfen

Proste že zamestnávatelia by to potvrdenie čo posielajú mne, by nahrali do nejakej databázy, a z tej by to urad urobil. Lebo to že ja to dostanem, potom z tých potvrdení sa zráta suma, veď to by vedel už aj počítač spraviť.

@unbeholfen ved zamestnavatel tie tvoje potvrdenia nahra do pocitaca.....ale musi to on urobit lebo su rozne danove ulavy ktore mu musis nahlasit-poziadat preto to robi zamestnavatel ktoreho poziadas a ten ti to urobi.

unbeholfen
autor
7. mar 2026

Tak pozerajte:

V mnohých krajinách (najmä na severe Európy) tento proces už funguje takmer „neviditeľne“. Zatiaľ čo na Slovensku sme stále v procese digitalizácie, existujú systémy, kde je daňové priznanie pre bežného zamestnanca otázkou jedného kliknutia alebo dokonca nulovej aktivity.

Tu je prehľad krajín a systémov, ktoré fungujú tak, ako si predstavuješ:

1. Estónsko (Svetový unikát)
Estónsko je v digitalizácii najďalej. Ich systém e-Tax funguje tak, že štát už o tebe vie všetko.

Ako to funguje: Zamestnávatelia posielajú údaje o platoch a odvodoch mesačne do centrálneho registra. Keď príde čas daňového priznania, systém ho má vopred vyplnené.

Tvoja rola: Prihlásiš sa do portálu, skontroluješ sumu a klikneš na „Potvrdiť“. Trvá to približne 3 až 5 minút. Ak si počas roka menil prácu, systém si tie údaje pospájal sám.

2. Škandinávia (Nórsko, Švédsko, Dánsko)
Tieto krajiny používajú princíp „predvyplneného priznania“.

Automatizácia: Banky, poisťovne a všetci zamestnávatelia posielajú údaje priamo daňovému úradu.

Zaujímavosť: Ak si bezdetný zamestnanec bez extra príjmov (akcie, nehnuteľnosti), v mnohých prípadoch platí pravidlo tichého súhlasu. Ak do určitého dátumu nepošleš žiadne zmeny, daňový úrad predpokladá, že údaje sú správne, a priznanie sa považuje za podané automaticky.

3. Spojené kráľovstvo (Systém PAYE)
V Británii väčšina bežných zamestnancov (bezdetných aj s deťmi) vôbec nepodáva daňové priznanie.

Systém PAYE (Pay As You Earn): Daň sa strháva v reálnom čase z každej výplaty. Ak zmeníš zamestnávateľa, tvoj kód (tax code) sa prenesie k novému šéfovi (cez digitálny systém HMRC).

Výsledok: Na konci roka štát jednoducho urobí uzávierku. Ak si preplatil, pošlú ti šek alebo peniaze na účet. Ak si nedoplatil, upravia ti daňový kód na ďalší rok, aby si to pomaly splácal. Nemusíš nič vypĺňať.

Prečo to na Slovensku nejde takto jednoducho?

Aj u nás už existuje snaha o predvyplnené daňové priznania, ale naráža to na niekoľko problémov:

Ročné zúčtovanie: Na Slovensku sa daňová povinnosť uzatvára až spätne po roku, nie priebežne (ako napríklad v UK).

Fragmentácia údajov: Naše systémy (Sociálna poisťovňa, Finančná správa, zdravotné poisťovne) stále nie sú 100 % prepojené tak, aby si „rozprávali“ v reálnom čase bez chyby.

Potvrdenia: U nás je stále bremeno dokazovania na zamestnancovi. Musíš si pýtať papier od zamestnávateľa A, aby si ho dal zamestnávateľovi B.

unbeholfen
autor
7. mar 2026

Takže mne by pasovalo niečo ako ten tichý súhlas že proste aby som nemusel robit nič. Ako je možné že inde to ide?