icon

Predaj nehnuteľnosti s viacerými majiteľmi

ujo12
1. máj 2025

Dobrý deň,

Chcem sa spýtať, máme momentálne nehnuteľnosť aj s pozemkom v ktorej sme 50/50 vlastník spolu s rodinným príslušníkom ( strýko )

Nakoľko sa s ním nevieme dohodnúť na rozumnej čiastke, čo sa týka odpredaja časti nehnuteľnosti, nám strýko oznámil, že svoju časť predá realitke. ( Ide o murovaný dom s drevenicou ) . Elektrina je vedená ako celok pre oba domy ( aj súpisné číslo, aj vchod )

Chcem sa spýtať, ako vôbec môže tento proces prebiehať keď je v nehnuteľnosti viac majiteľov ? ( Keď má dom jeden vstup, rovnaké súpisné číslo, " jednu elektrinu " , )

Ja v tej svojej časti bývam, strýko nebýva, ja predať nechcem RK on áno.

Ďakujem pekne za pomoc.

hiro
1. máj 2025

Ak mu to realitka odkúpi tak myslím že to bola rozumná ponuka od neho...

zuzanaete
1. máj 2025

Spolumajitelia maju predkupne pravo. Stryko to musi najprv ponuknut tebe za konkretnu sumu. Ak odmietnes, tak to moze predat niekomu inemu, ale nemoze znizit cenu.

draik
1. máj 2025

Určite podiel odkúpte, inak si situáciu skomplikujete. Minimálne by ste museli platiť tzv. nájom za to, že užívate aj podiel druhého spoluvlastníka resp. ten by za istých okolností mohol tiež užívať nehnuteľnosť.

sasa1310
1. máj 2025

@ujo12 s novým majiteľom budeš na LV v pomere 1/2

deti95060810
1. máj 2025

nech ti ujko dá písomne informáciu že chce predať svoju časť. Nech je tam hlavne info o sume za ktorú to chce dať. To máš pre prípad žeby si odmietla jeho ponuku a on by to predal niekomu lacnejšie - to samozrejme nemôže.

gribka1
1. máj 2025

Ty to nechceš kúpiť za cenu akú chce on, či o čo ide?

tilly
1. máj 2025

Spolumajiteľ má predkupné právo. Ak chce podiel predať, musí ho najprv ponúknuť spolumajiteľom za cenu, za ktorú ho predá inému záujemcovi. Ak spolumajiteľ nezareaguje, potom môže ponúkať inému záujemcovi.

tilly
1. máj 2025

No ale keď tak nad tým uvažujem, načo by niekto kupoval polovicu domu... rk to odkúpi, nastahuje tam neprisposobivych, tým pádom ti znemožní predaj a tebe potom ponúkne smiešnu sumu. Ja by som sa radšej dohodla so strýkom

sasa1310
1. máj 2025
@zuzanaete

Spolumajitelia maju predkupne pravo. Stryko to musi najprv ponuknut tebe za konkretnu sumu. Ak odmietnes, tak to moze predat niekomu inemu, ale nemoze znizit cenu.

@zuzanaete a vy nečítate? Však píše, že sa nevedia dohodnúť na cene, tak evidentne ponuka od neho bola

zuzanaete
1. máj 2025
@sasa1310

@zuzanaete a vy nečítate? Však píše, že sa nevedia dohodnúť na cene, tak evidentne ponuka od neho bola

@sasa1310 Ale citam. Autorke som napisala, za akych podmienok sa moze predaj inej osobe realizovat.

ujo12
autor
1. máj 2025
@gribka1

Ty to nechceš kúpiť za cenu akú chce on, či o čo ide?

@gribka1 áno áno, jednoducho tá suma je ďaleko cez hranicu, hodnotu to má reálne 20tisic ( aj podľa znaleckého posudku ) ale on požaduje 40

ujo12
autor
1. máj 2025
@tilly

No ale keď tak nad tým uvažujem, načo by niekto kupoval polovicu domu... rk to odkúpi, nastahuje tam neprisposobivych, tým pádom ti znemožní predaj a tebe potom ponúkne smiešnu sumu. Ja by som sa radšej dohodla so strýkom

@tilly veď tiež sa čudujem, že kto by to kúpil... V tej jeho časti, nie je ani tá elektrina písaná na neho. Je to písané na mňa, platím to ja. ( Je to trošku komplikované ) A vlastne to je drevenica s jednou kuchyňou a dvoma izbami.

ujo12
autor
1. máj 2025
@deti95060810

nech ti ujko dá písomne informáciu že chce predať svoju časť. Nech je tam hlavne info o sume za ktorú to chce dať. To máš pre prípad žeby si odmietla jeho ponuku a on by to predal niekomu lacnejšie - to samozrejme nemôže.

@deti95060810 to je dobrý tip.

tilly
2. máj 2025
@ujo12

@tilly veď tiež sa čudujem, že kto by to kúpil... V tej jeho časti, nie je ani tá elektrina písaná na neho. Je to písané na mňa, platím to ja. ( Je to trošku komplikované ) A vlastne to je drevenica s jednou kuchyňou a dvoma izbami.

@ujo12 no, to nie je tip, to je jeho povinnosť. On ti to musí ponúknuť za sumu, ktorú požaduje od tretej osoby. Dávaj si fakt pozor, lebo to môže dopadnúť, ako píšem vyššie.