Kúpa nehnuteľnosti

19. feb 2023

Dobry den

Chcela by som vediet ako to vlastne chodi pri kupe nehnutelnosti.
Dlhodobo zijem v zahranici. Na internete jednej realitky som videla inzerat na dom v lokalite ktoru preferujem.
Dom je kolaudovany v roku 2004 je velmi pekne udrziavany a ma vsetko co by som chcela.
Presne ale neviem ako dalej postupovat, respektive som oslovila maklerku s tym ze mam vazny zaujem a ze si zistim informacie ohladne hypoteky. Tak som aj urobila, financny poradca mi potvrdil ze nie je problem a aj priblizne vypocital vysku mesacnej splatky.
Ja ale teraz neviem co dalej. Nemala by mi maklerka poskytnut neaku dokumentaciu?
Dohoda je ze pridem v aprily dom pozriet, to budem pozerat s nou? Alebo aj majotelia? Ako to je keby ze chcem dat majitelom ponuku? Vec sa ma tak ze dom na dedinu, bez pivnice, pozemok celkovo ma 550m2 a cena je dost vysoka. Viem ze nehnutelnosti isli hore, ale moj rodinny prislusnik predaval 5rokov dozadu pozemok ktory bol raz tak velky, velky bazen, pivnica, a dom mal dve poschodia. Cize bol podstatne väcsi ci uz pozemok, ako aj dom a cena bola o 30000 menej ako je predajna cena tohto domceka. Cize som premyslala ci by sa nedalo s nimi neako dohodnut.
Ked som sa pytala maklerky tak hned povedala ze nie. Ja viem ze ona ma zaujem predat a ziskat co najväcsiu proviziu ale aj tak. Je mozne poslat majitelom ponuku alebo trvat na tom ze chcem kontakt s nimi? Ak by isli s cenou nizsie tak 1/3 viem dat v hotovosti hned na ruku. Dakujem za kazde informacie.

nelca84
19. feb 2023

Tak v prvom rade, pred 5 rokmi boli ceny nehnutelnosti niekde uuuplne inde a v druhom rade, to akoze niekto bude cakat na teba do aprila? Podla mna uz bude ten dom davno predany.

patka06
19. feb 2023

V prvom rade je úplne nepodstatné za akú cenu a akú nehnuteľnosť predal tvoj rodinný príslušník
Cenu si určuje majiteľ /maklér ju môže korigovať - ak by bola prehnaná/
O kúpe jednáš len s maklérom, majiteľ pri obhliadke môže a nemusí byť. Ak predaj zveril realitke znamená to, že za neho všetko riešia.
Maklér má od majiteľa cenové rozpätie, v ktorom sa môže pohybovať.

gejb
19. feb 2023

Ceny spred 5 rokov su bohuzial irelevantné, ceny narastli raketovo. Keď obídeš makléra, ušetris tak max 2000-5000 €, čo asi moze byt jeho provízia, on samozrejme nemá najmenší dôvod dat ti kontakt na majiteľov, ale môžeš skúsiť vyhľadať ten dom cez kataster, pripadne vyhľadať kontakt na nich priamo a osloviť ich...ale je možné že majitelia domu sa zmluvné zaviazali že dom nepredaju po vlastnej osi...s tým tiež treba počítať.

kitycat
19. feb 2023

Tak vyhovuje ti ten dom alebo nie?

Ceny vtedy a teraz su neporovnatelne inde... Male stoji vela a vacsie este viac, tvoj rodinny prislusnik si moze trieskat hlavu, ze s predajom nepockal.

Ak predavaju cez realitku, tak nie je mozne ist bez nich, oni nehnutelnost prezentovali a tebe sa pacila ich prezentacia. Vsetko ti zariadia.

Preco je obhliadka az v aprili?

Preco pouzivas slovo neakay? To je nejaky slang?

gejb
19. feb 2023

@kitycat co je neakay?

bykaterina
19. feb 2023

Žiješ asi mimo realitu. Keď pred 5rokmi človek kúpil byť za 80 tisíc Dnes za 130-140 tisíc..
Áno pôjde s tebou realitak niekedy je prítomný aj majiteľ ale nemusí. Majiteľ má zmluvu a ak by porušil zmluvu môže ho realitka aj cez súd naháňať že porušili zmluvu o sprostredkovaní. A zistí si či ti vôbec Banka dá hypotéku Lebo už to nedávajú za pekné oči. Sprísnilo sa to

autor
19. feb 2023

@nelca84 ja som sa nepytala nato kde boli a su ceny. A ani nato ci budu cakat.

luccija
19. feb 2023

Aku by si chcela dokumentaciu?
Zalezi ci mali podpisamu exkluzivitu vacsinou sa to robi pri drahych a luxusnych domoch pochybujem, ze teraz to tak bude.Zistit majitela nie je tazke.Ale neviem preco chces obist realitku vybavia Ti servis bez kontroly zmluvy u pravnika by som nic nekupivala, takze aj tak si ho zaplatis, ked si zodpovedna.
cenu si mozu dat aku chcu, kedze material pozemky stupli na cene a vsetko islo hore vedia, ze ludia si kupia niekedy radsej postaveny starsi dom.Davaj pozor ci dostanes hypo pri praci v zahranici uz to je dost prisne

autor
19. feb 2023

@gejb mam meno majitelov viem kto su, kedze sme s tej istej dediny. Prave preto som sa pytala, ako to vlastne chodi.

autor
19. feb 2023

@kitycat dom s obrazkov mi vyhovuje, ano o tom nehovorim. Len chcem vediet aky je postup, kedze na sk som nehnutelnost nikdy nekupovala a tu v zahranici je uplne iny postup.
Neaka je slovo nejaka bez toho j kedze to pisem na mobile! Ale ak chces zaradenie do slengu tak ano na zahori bezne pouzivane slovo! Spokojna? Ci sa hrame na gramaticke okienko?

autor
19. feb 2023

@bykaterina jasne zijem na inej planete!
Kebyze nemam info a potvrdenie s banky tak asi to nepisem! Cize viem ze hypo dostanem a je v stave vybavovania.

autor
19. feb 2023

@luccija dokuemntaciu o dome napriklad, kde a ako je tahana elektrika, ktore steny su nosne atd. Ked sme kupovali dom v zahranici bola od vsetkeho dokumentacia a dost podrobna, od materialu, stien, elektriky, zasuvky svetla zakreslene proste uplne vsetko.

luccija
19. feb 2023

A naco sa teda vlastne pytas?
Nie, na obhliadke nemusia byt,ked mas ich meno preco ich nekontaktujes priamo? Ked ste z jednej dediny just cenu nespustia, lebo budu vediet, ze mas zaujem ostat v rodnej dedine a zalezi ako dlho ho predavaju.dokumentaciu Ti mozu ukazat v aprili.

sasa1310
19. feb 2023

toto všetko sa rieši na obhliadke nehnuteľnosti

gejb
19. feb 2023

Tak ich skus kontaktovať a uvidíš čo ti povedia. Málokomu sa chce naháňať pravnikov a riešiť to, lebo aj tak ich musíš zaplatiť pre vypracovanie zmlúv.....

patka06
19. feb 2023

Dostupnú dokumentáciu ti poskytne maklér pri obhliadke
Ak vieš meno majiteľov, môžeš ich skúsiť kontaktovať. osobne si myslím, že ak predávajú cez realitku, robia to preto aby s predajom nemali starosti a odporučia ťa na maklérku.
Je možné, že s ňou majú zmluvu a vôbec nemôžu predávať súkromne.
Za opýtanie nič nedáš, skús a uvidíš.

autor
19. feb 2023

@patka06 ja ich nechcem vobec kontaktovat. Preto sa vlastne pytam ako to chodi, pridem s nimi do kontaktu alebo nie a ak by som rada dala svoju ponuku tak komu? Respektive podla toho co pises tak rovno maklerke. Cize az maklerka mi da dokumentaciu. Ok presne toto som chcela vediet. Dakujem

patka06
19. feb 2023

Jednáš s maklérom, jemu dáš ponuku. On konzultuje s majiteľmi. V záujme makléra je predať, nie predať čo najdrahšie.
Majiteľov môžno stretneš pri podpise zmlúv a možno vôbec.

nelca84
19. feb 2023

Vsetko zavisi od toho, ako maju nastavenu zmluvu s realitkou, takze nikto ti neda presne odpovede na tvoje otazky. Tak sa ukludni.

sasa1310
19. feb 2023

@patka06 no musí ich stretnúť určite v banke pri podpise záložných zmlúv. Bez ich podpisu hypotéku nevybavia. 🙂 A v realitke pri podpise záložnej zmluvy a kúpnej zmluvy

nataliik
19. feb 2023

Popíšem ti moju skúsenosť. Keď bola ponúka cez realitku, vzala nás na obhliadku realitacka. Keď majiteľ mohol, bol prítomný, keď nemohol nebol. ( pozerali sme viac domov).
K otázkam čo sme chceli vedieť odpovedala realitacka, ak nevedela, napísala si a kontaktovala neskôr.
Taktiež keď sme sa spýtali, či by mohla byť cena nižšia, kontaktovala majiteľa a dala spätne info.
Boli sme na obhliadke predávaných domov aj bez realitky. Tam bol samozrejme majiteľ a odpovede samozrejme prikrasloval. S cenou tiež vymýšľal, najprv toľko, o dva dni volal, ze ma ešte 1 záujemcu a cena sa preto zdvihla o 10 000€.
A k otázke ci priamo kontaktovať majiteľov, by som povedala, že nie. Jednak môžu mať zmluvu, že to musí byť predané cez realitku a tiež to možno nechcú riešiť oni.
Mne vyhovoval predaj cez realitku, jednak všetky papiere a dokumenty vybavili oni a tiež aj zníženie ceny vybavili oni. Majiteľ bol na obhliadke a potom pri odovzdaní kľúčov.

ysseba
19. feb 2023

Raz ti ten dom vyhovuje, raz sa ti zdá byť vysoká cena, raz chceš dať ponuku majiteľom, raz sa im nechceš ozvať hoci vieš kto sú majitelia. No ty si "neaká" divná 😀

autor
19. feb 2023

@nataliik dakujem velmi pekne toto mi pomohlo

basska_b
19. feb 2023

Dokumentaciu k domu dostanes len v pripade, ze majitelia nieco take maju. Nebyva to pravidlom. S domom sa oboznamis na obhliadke. Len pokial ta predbehne iny kupca, tak v aprili obhliadku mat nebudes. Dom bude toho, kto prvy podpise rezervacnu zmluvu a zlozi niekolkotisicovu zalohu (a samozrejme potom prebehne cely kupno-predajny proces, kde vam sikovny makler vsetko vybavi, vysvetli, nasmeruje). Ak ti teda dom stoji za to, mozes zlozit tu rezervacku aj bez obhliadky... opytaj sa maklera, ci fakt pockaju na teba. Lebo jemu ide o to, predat. Zlava z kupnej ceny je dobra vola predavajuceho. Da sa zatlacit napr. tak, ze banka schvalila hypo len do vysky 210.000, kupujuci chce 230.000, pokial mu uz predaj ponahla, 20.000 oplače...

autor
19. feb 2023

@ysseba neviem kde som napisala ze by mi nevyhovoval, cena sa mi moze zdat vysoka je to subjektivny pohlad a moj nazor. Nikde som nepisala ze sa im chcem/nechcem ozvat. Len som sa pytala ako to vlastne chodi. Ale v pohode hlavne ze ty si uplne normalna.

autor
19. feb 2023

@basska_b ale ak zaplatim rezervacny poplatok a dom som nevidela a nahodou pri obhliakde uvidim napriklad vlhke steny alebo hocico s cim nesuhlasim a nebolo mi oznamene, tak ako to je potom?

gejb
19. feb 2023

Raz píšeš tak, potom zas inak....skus si po sebe prečítať a pochopíš

sasa1310
19. feb 2023

potom ti prepadne rezervačná záloha. V rezervačnej zmluve aj v kúpnej máš jasne napísané, že si sa so všetkým oboznámila. Na to je obhliadka, aby si si všetko pozrela

autor
19. feb 2023

@sasa1310 ok dakujem

autor
19. feb 2023

@gejb to skor ty nerozumies tomu naco sa pytam.