icon

Predčasné splatenie úveru: Skrátiť dobu alebo znížiť splátky?

carrot_apple
Dnes o 10:59

Ahojte, čomu by ste sa viac venovali? Chceli by ste skrátiť dobu splácania mimoriadnymi splátkami alebo by ste si radšej mesačné platby ponížili tými mimor.splátkami? Ja sa nejdem dohodnúť s mužom, chcem dobu splácania skrátiť, on mesačné platby, že aby sme v konečnom dôsledku toľko mesačne pri zrátaní všetkého toho nemali moc, teraz je to tesne pod hranicou a ako tak zvládame, no ja si neviem predstaviť platiť úver do 64rokov🙈

Strana
z2
anonym_ddc1b2
Dnes o 11:52

Znížiť splátku.Rozdiel si môžete odkladať alebo investovať a po čase tie peniaze zase použiť na ďalšiu mimoriadnu splátku.

carrot_apple
autor
Dnes o 11:53
@anonym_9f19ad

@carrot_apple nie, nie je pre banku výhodnejšie splácať dlho, ale pre teba. Ale evidentne tomu nerozumieš

@anonym_9f19ad tak preto sa pýtam, som si myslela, že tomu rozumiem...asi dáko zle rátam lebo AK by som splácala teda tých 20r tak IM dám o 49 000 eúr viac ako ONI mne..čiže 4100e cca za každý rok zarobia

carrot_apple
autor
Dnes o 11:59
@anonym_ddc1b2

Znížiť splátku.Rozdiel si môžete odkladať alebo investovať a po čase tie peniaze zase použiť na ďalšiu mimoriadnu splátku.

@anonym_ddc1b2 lenže ja nemám tolko, aby som mohla dávať do investície povedzme 150e+úver+nájomné na byt+deti vzdelanie,auto a s ním veci spojené, to je nereálne, vď investície SP 500 mám ale vidím, že to je o ničom dávať tam50e/mesiac...a o 5 r treba dať viac a potom viac aby to fakt malo zmysel...

anonym_b177a3
Dnes o 12:00
@carrot_apple

@sisska96 myslela som to tak, že to musela by vyššia suma, keď ste o 10r skrátili dobu splácania, my by sme museli pri našom úvere, dať možno aj 24000 aby sme dali dobu kratšiu o ten čas...

@carrot_apple ak mas ib,tak pekne vidis ako ti uver klesa,je blbost,ze platis iba uroky aj z dlznej sumy sa ti odratava

anonym_9f19ad
Dnes o 12:00
@carrot_apple

@anonym_9f19ad tak preto sa pýtam, som si myslela, že tomu rozumiem...asi dáko zle rátam lebo AK by som splácala teda tých 20r tak IM dám o 49 000 eúr viac ako ONI mne..čiže 4100e cca za každý rok zarobia

@carrot_apple každým rokom zarobia menej, hodnota peňazí klesá.

carrot_apple
autor
Dnes o 12:01
@anonym_b177a3

@carrot_apple ak mas ib,tak pekne vidis ako ti uver klesa,je blbost,ze platis iba uroky aj z dlznej sumy sa ti odratava

@anonym_b177a3 má to muž v apke, pozrieme to

anonym_da1be6
Dnes o 12:05
@anonym_9f19ad

@anonym_da1be6 myslím si to, čo tvoj muž

@anonym_9f19ad a keby dám teda mimoriadnu splátku, napr. 10tis? zostatok by bol cca. 12. môže mi to nejako znížiť ďalšie splátky?

anonym_9f19ad
Dnes o 12:05
@anonym_b177a3

@anonym_b177a3 veď jasne, hovorím, že autorka tomu nerozumie

carrot_apple
autor
Dnes o 12:06
@anonym_9f19ad

@carrot_apple každým rokom zarobia menej, hodnota peňazí klesá.

@anonym_9f19ad veď rozumiem tomu správne, že o 12r bude povedzme 660e nič splácať? že ma to nebude zaťažovať? ja si myslím, že bude..AK bude minimálka stúpať ako stúpa..v 2038 bude 1690e, takže - investovanie-úver a bežné život za predpokladu že budem zdravá a budem mať prácu=málo to je proste...lebo my máme splátku samozrejme viac ako 660e, to za tých 12r budem musieť dávať mimoriadne splátky aby som si aspoň na 450e znížila mesačné platby

anonym_9f19ad
Dnes o 12:08
@anonym_da1be6

@anonym_9f19ad a keby dám teda mimoriadnu splátku, napr. 10tis? zostatok by bol cca. 12. môže mi to nejako znížiť ďalšie splátky?

@anonym_da1be6 ak si ponecháš čas, tak ti to samozrejme zníži splátku. Len sa ti neoplatí tých 10 000€ tam dávať. Lebo teraz majú hodnotu 10 000€, zatiaľ čo by si ich pomaly splácala, tak hodnotu budú mať oveľa nižšiu. Vždy hodnota peňazí klesá - inflácia. A preto sa pri dlhodobých úveroch neoplatí predčasne splácať

anonym_9f19ad
Dnes o 12:10
@carrot_apple

@anonym_9f19ad veď rozumiem tomu správne, že o 12r bude povedzme 660e nič splácať? že ma to nebude zaťažovať? ja si myslím, že bude..AK bude minimálka stúpať ako stúpa..v 2038 bude 1690e, takže - investovanie-úver a bežné život za predpokladu že budem zdravá a budem mať prácu=málo to je proste...lebo my máme splátku samozrejme viac ako 660e, to za tých 12r budem musieť dávať mimoriadne splátky aby som si aspoň na 450e znížila mesačné platby

@carrot_apple naša prvá hypo pred 20 rokmi bola v hodnote 42 000€. Dnes za to nekúpim ani garáž. Vtedy to bola obrovská splátka k platu, dnes jej hodnota sa rovná - jeden väčší nákup v potravinách. Hádam si pochopila.

anonym_3dfdeb
Dnes o 12:15
@carrot_apple

@anonym_3dfdeb ale však my aj odložíme trochu, z každého rožku trošku

@carrot_apple a prečo ste si dali úver na 30r, keď ste mohli aj na 20r dať?

carrot_apple
autor
Dnes o 12:15
@anonym_3dfdeb

@carrot_apple a prečo ste si dali úver na 30r, keď ste mohli aj na 20r dať?

@anonym_9f19ad ja za to kúpim 2 garáže😂
@anonym_3dfdeb kde som písala o 30? na 20 nám dali samozrejme

anonym_3dfdeb
Dnes o 12:18
@carrot_apple

@carrot_apple tak ste si mali dať na 15r 🤔

anonym_9f19ad
Dnes o 12:18
@carrot_apple

@carrot_apple tak ja to beriem v tej lokalite, kde sme byt kupovali.

anonym_17c692
Dnes o 12:22

@carrot_apple určite znížiť splatku. Aby si teraz platila menej plus tie peniaze zase môžeš sporot a otočiť ako mimoriadnu splatku. Pokial mas splatku co ja viem 600€, tak si ju znížim, aby som si teraz pomohla. Nie ze budem platiť úver o 3 roky menej (to iba ako priklad). Co mi to teraz pomôže.

anonym_2d1437
Dnes o 12:23

Asi by som nechala peníaze pracovať. Máme pár sporení, ale nič extra rizikové.Sme v pluse. Keby sa čokoľvek stalo, vieme z toho nasporeného splácať ďalej hypo. Ale nie som v tvojej situácii.Ak by som si teda mala vybrať, zrejme by som si dala znížiť splátku, ktorá vám možno beztak vyskočí hore, keď vám skončí fix.

anonym_13b1eb
Dnes o 12:26

@carrot_apple za nas znizit splatku... lebo sice matematicky je lepsie skratit dlzku uveru, ale my sme chceli co najskor vyriesit mesacny cashflow... s usetrenou ciastkou mozes nalozit ako uznas za vhodne... setrit viac na dalsiu mimoriadnu splatku alebo investovat alebo "minut na cokolvek"... Aj tak sme predcasne splatili uver, kedze tie splatky sa postupnymi mimoriadnymi znizili tak, ze sme to potom vyplatili uplne...
Ale teda nam bol dolezitejsi mesacny cashflow... uz aj tak clovek setri na urokoch, ked dava mimoriadnu splatku

anonym_17c692
Dnes o 12:27
@anonym_13b1eb

@carrot_apple za nas znizit splatku... lebo sice matematicky je lepsie skratit dlzku uveru, ale my sme chceli co najskor vyriesit mesacny cashflow... s usetrenou ciastkou mozes nalozit ako uznas za vhodne... setrit viac na dalsiu mimoriadnu splatku alebo investovat alebo "minut na cokolvek"... Aj tak sme predcasne splatili uver, kedze tie splatky sa postupnymi mimoriadnymi znizili tak, ze sme to potom vyplatili uplne...
Ale teda nam bol dolezitejsi mesacny cashflow... uz aj tak clovek setri na urokoch, ked dava mimoriadnu splatku

@anonym_13b1eb presne tak, aj my sme na to išli takto. Nešetrili sme viac a v konečnom dôsledku splatil rýchlejšie.

carrot_apple
autor
Dnes o 12:40
@anonym_3dfdeb

@carrot_apple tak ste si mali dať na 15r 🤔

@anonym_3dfdeb to by bola MEGA splátka

negymama
Dnes o 13:17
@carrot_apple

@adaam čo som čítala, tak je to nevýhodné pre banku, banka chce aby sme platili čo najdlhšie, na tom zarábajú, je im jedno či im posielame 300e,400e,800e, hlavne čo najdlhšie, však najskôr sa platia úroky banke a až potom reálne úver na bývanie

@carrot_apple to nie je celkom pravda...cim dlhsie hypoteku splacas, tym mensia cast splatky je tvorena samotnym urokom, a zvacsuje sa cast ktora pripada na istinu, teda samotnu hypoteku.
Inflacia kazdym rokom robi tvoju splatku "mensiu" ,pretoze peniaze inflaciou stracaju hodnotu, priklad ked teraz das na splatku 500 eur, tak to moze byt priklad polovica ci tretina tvojho prijmu a za 500 eur si kupis nejaky objem tovaru ci sluzieb.
ale za 20 rokov 500 eur strati na hodnote a realne si za ne kupis menej a bude tvorit mensiu cast tvojej vyplaty.
My sme zacinali platit hypoteku roky rokuce dozadu /uz mame dospele deti a splateny uver/ uso splatkou 164 eur, co bola pre nas velka diera do rozpoctu a asi 20k percent prijmu, teraz by sme dali 164 eur ako nic, tolko minieme na stravu za par dni. /sme 6clenna rodina, dajme tomu ze 5, jedna dcera uz zaraba/

negymama
Dnes o 13:20

Preto by som v tvojom pripade zvolila presne to co ti tu radia, ...znizit splatky, usporene peniaze vlozit na investovanie, a po rokoch tie investicie pouzit, bud na dosplacanie uveru, ktory bude tvorit ku koncu uz skoro vsetko istinu, alebo na prilepsenie, ci studium deti, hocico.
Najviac banka zarobi na zaciatku tvojho splacania, ked platis v splatke skoro same uroky.
Pozri si splatkovy kalendar, tam to mas rozdelene, vyska splatky a dalej kolko tvoria v jednotlivych mesiacoch uroky a kolko istina z celej splatky.

carrot_apple
autor
Dnes o 15:47

1. Možnosť: Skrátenie doby splatnosti (Odporúčané pre najväčšiu úsporu)

Mesačná splátka: zostáva nezmenená
Skrátenie úveru: doba splatnosti sa skráti o cca 12 mesiacov (1 rok).
Celková úspora na úrokoch: počas trvania úveru ušetríte približne 4 680 EUR na zaplatených úrokoch.

Tento variant je z finančného hľadiska najefektívnejší, pretože rýchlejšie znižujete dlh a výrazne znižujete celkové preplatenie úveru.
2. Možnosť: Zníženie mesačnej splátky (Pre uvoľnenie rozpočtu)

Nová mesačná splátka: klesne
Mesačná úspora v rozpočte: každý mesiac ušetríte približne 28,72 EUR.
Celková úspora na úrokoch: počas celých 20 rokov ušetríte približne 1 890 EUR na úrokoch.

Tento variant zvoľte vtedy, ak je pre vás prioritou znížiť pravidelné mesačné výdavky domácnosti.
tak mi vyšlo zo zmluvy ..takže viac sa oplatí 1 možnosť
možno po fixácii by som už znižovala splátky mesačné lebo však určite po 3 rokoch nebudeme mat sadzbu mensiu...v zmluve je splátka úroku rovnaka ako splatka istiny, par eur hore dole je rozdiel teda splatka istiny vyššia, 36 splátok je tam rozpísaných..
trochu sporime trochu mame v SP 500, odkladame ak by daco...čas ukáže

Strana
z2