Predčasné splatenie úveru: Skrátiť dobu alebo znížiť splátky?
Ahojte, čomu by ste sa viac venovali? Chceli by ste skrátiť dobu splácania mimoriadnymi splátkami alebo by ste si radšej mesačné platby ponížili tými mimor.splátkami? Ja sa nejdem dohodnúť s mužom, chcem dobu splácania skrátiť, on mesačné platby, že aby sme v konečnom dôsledku toľko mesačne pri zrátaní všetkého toho nemali moc, teraz je to tesne pod hranicou a ako tak zvládame, no ja si neviem predstaviť platiť úver do 64rokov🙈
@carrot_apple nie su výhodné. Výhodnejšie je tie peniaze investovať inde. A hypotéku splácať ďalej
@anonym_9f19ad zalezi od uveroveho %. Ak ma niekto pod mierou inflacie, tak sa mu oplati ponechat hypoteku. Ak nad, oplati sa skor splatit...a to autorka neuviedla, kolko % maju na hypoteke.
@carrot_apple ja by som sa rozhodla podla nasledovnych faktorov:
- ake je % na hypoteke, treba este refinancovat alebo mate pevne na 20 rokov?
-ak je % pod % inflacie, je vyhodnejsie hypoteku ponechat. Ak je nad, je vyhodnejsie skor splatit.
-je to vasa jedina nehnutelnost? Mate dalsi pevny prijem, ktory by vam hypoteku vykryl, keby sa nahodou nieco stane- choroba, nezamestnanost -obom ? Ak by som mala istotu, ze to viem v buducnosti z nezavisleho prijmu zaplatit, ponechala by som. Ak nie, splatila skor.
@carrot_apple Moja zostatkova hypoteka na byt je okolo 130 tisic eur. Mesacna splatka je 625 eur. Hypo mam sama. Ani by ma nehlo splatit co i len euro navyse, pokial ma to nijak neohrozuje. Nie je to zas taka vysoka suma. Pokial mate volny cash, vzdy ho viete investovat a generovat z toho dalsie peniaze a predcasnu splatku date aj o 10 rokov. Ake vysoke su vase prijmy a aka vysoka je splatka hypo?
@anonym_242b4f tak pre mňa je to moc, sama by som nikdy nemohla platiť 625e/mesiac,a 10 rokov s rizikom investovať nie je pre mňa=nemám na to ,pre mňa je to stres, mám peniaze rozdelené kade tade, za 10 rokov pri našej demografickej krivke a vpustenia AI a robotov do výroby je dosť vysoké riziko, že či v tej dobe budem mať prácu a ,že budem schopná splácať a najhoršie, ak nebudem schopná splácať a ešte ani komu byt predať lebo nebude dopyt taký ako je teraz (aby som sa zbavila dlhu)...tak to už vonkoncom
@carrot_apple určite znížiť splatku. Aby si teraz platila menej plus tie peniaze zase môžeš sporot a otočiť ako mimoriadnu splatku. Pokial mas splatku co ja viem 600€, tak si ju znížim, aby som si teraz pomohla. Nie ze budem platiť úver o 3 roky menej (to iba ako priklad). Co mi to teraz pomôže.
@anonym_17c692 musela by som cez 10 000 dať aby sa mi splátka znížila o 50e a 10 000 nemáme, možno 5000 naškrabeme a to potom robí 28e a to je nič pre nás.
@carrot_apple ja by som sa rozhodla podla nasledovnych faktorov:
- ake je % na hypoteke, treba este refinancovat alebo mate pevne na 20 rokov?
-ak je % pod % inflacie, je vyhodnejsie hypoteku ponechat. Ak je nad, je vyhodnejsie skor splatit.
-je to vasa jedina nehnutelnost? Mate dalsi pevny prijem, ktory by vam hypoteku vykryl, keby sa nahodou nieco stane- choroba, nezamestnanost -obom ? Ak by som mala istotu, ze to viem v buducnosti z nezavisleho prijmu zaplatit, ponechala by som. Ak nie, splatila skor.
@vevesh všetko sme zvážili, dalšiu nehnutelnosť máme,ale nechceme ju predať ani keby čo sa dialo a ani nemôžeme, býva tam mama a vlastne o 10r sa môže stať , že ju ani nebudem mať komu predať, lebo detí je čoraz menej mladí odchádzajú do zahraničia..mne by sa hodilo teraz ju predať alebo za 3 roky...sadzu máme asi pod percento inflácie, neviem koľko je teraz inflácia?3,6? mne ide o to, že mám obavy ako to budeme platiť 19rokov popri všetkom a ak aj by bola suma nižšia, ked prirátam dcéra, že pojde na výšku, vôbec mi to nepomôže ..
@anonym_17c692 musela by som cez 10 000 dať aby sa mi splátka znížila o 50e a 10 000 nemáme, možno 5000 naškrabeme a to potom robí 28e a to je nič pre nás.
@carrot_apple tak to už je potom na tebe co urobíš. Mne 10k urobí vyše 100€ dole. A ano, aj 28 je niečo, lebo inak to môžeš v podstate nechať tak a platit do aleluja
@carrot_apple
Vidno, že väčšina rád je od mladých ľudí, ktorí úplne ignorujú slovenskú realitu. To je 'rearview mirror'. Momentálne posledných pár rokov je nezamestnanosť na historických minimách 5 – 6 %, ale slovenská nezamestnanosť za posledných 20 rokov je v priemere 11 %.
Takže múdre reči o fondoch sú ti na prd, keď bez roboty nebudeš vládať splácať hypotéku.
@carrot_apple tak to už je potom na tebe co urobíš. Mne 10k urobí vyše 100€ dole. A ano, aj 28 je niečo, lebo inak to môžeš v podstate nechať tak a platit do aleluja
@anonym_17c692 100e by už bolo ok, to by som isto znížila,neviem, čo robiť, možno sporiť a pri konci fixácie zvážiť a dať tam 15 000 aby splátka bola nižšia, ale to je zasa otázne akú budeme mať sadzbu ak vyššiu tak asi budem na to istom aj ked tam dám 15 000 alebo možno dačo to pomôže..to uvidím až o 3 roky
@carrot_apple
Vidno, že väčšina rád je od mladých ľudí, ktorí úplne ignorujú slovenskú realitu. To je 'rearview mirror'. Momentálne posledných pár rokov je nezamestnanosť na historických minimách 5 – 6 %, ale slovenská nezamestnanosť za posledných 20 rokov je v priemere 11 %.
Takže múdre reči o fondoch sú ti na prd, keď bez roboty nebudeš vládať splácať hypotéku.
@anonym_fbdb93 áno všade som to písala, ja mám 45rokov, nemôžem si dovoliť riskovať a posielať do SP 500,200e alebo 150e mesačne, radšej si ich uložím na termínovaný vklad, vyberiem aj s "ziskom" a dám na mimoriadne splátky,aj s SP 500 som už vyberala s "ziskom" ale pri mojich platbách-investíciiách- som v podstate zarobila: 25e/mesiac= zisk 2e, to je bieda...
@anonym_17c692 100e by už bolo ok, to by som isto znížila,neviem, čo robiť, možno sporiť a pri konci fixácie zvážiť a dať tam 15 000 aby splátka bola nižšia, ale to je zasa otázne akú budeme mať sadzbu ak vyššiu tak asi budem na to istom aj ked tam dám 15 000 alebo možno dačo to pomôže..to uvidím až o 3 roky
@carrot_apple pokial mas teraz nízky urok, tak splácať co najviac teraz. Lebo keď ti ho zdvihnú, a budeš splácať potom, tých 10k výhodou uplne zbytocne, keďze v reáli si nijako nepomozes
@carrot_apple pokial mas teraz nízky urok, tak splácať co najviac teraz. Lebo keď ti ho zdvihnú, a budeš splácať potom, tých 10k výhodou uplne zbytocne, keďze v reáli si nijako nepomozes
@anonym_17c692 áno, preto chcem dať mimoriadne splátky do 3 rokov a písala som to presne nad vami, aj keby som si odkladala-investovala- a potom do naraz dala, nepomôže mi to lebo fix mi končí a bude pravdepodobne vyššia úr.sadzba ako mám teraz, inak som sa dočítala:
Ekonomické analýzy a vládne stratégie, ako napríklad Politika zamestnanosti SR do roku 2035, poukazujú na tri kľúčové faktory, ktoré budú nezamestnanosť držať na nízkych úrovniach:
Katastrofálny úbytok pracovnej sily: Podľa prognóz Bratislavského samosprávneho kraja ubudne zo slovenského trhu práce do roku 2035 až 180-tisíc až 270-tisíc ekonomicky aktívnych ľudí kvôli odchodu silných ročníkov do dôchodku.
Príchod veľkých investorov: Národná banka Slovenska (NBS) a Inštitút finančnej politiky (IFP) očakávajú, že po prekonaní súčasného útlmu v rokoch 2026 – 2027 sa ekonomika oživí, okrem iného vďaka spusteniu výroby v novej automobilke Volvo pri Košiciach.
Automatizácia a AI: Hoci robotizácia môže ohroziť až 350-tisíc súčasných pozícií, transformácia hospodárstva vytvorí nové typy miest a pokryje výpadok chýbajúcich pracovníkov.
Súčasné ochladenie trhu práce v roku 2026, spojené s konsolidáciou verejných financií, je preto považované len za krátkodobý cyklický výkyv, nie za začiatok dlhodobého trendu masovej nezamestnanosti.
O 10 rokov bude väčším problémom Slovenska akútny nedostatok ľudí na prácu než nedostatok samotných pracovných príležitostí.
Ak by sme aplikovali čistú matematickú projekciu zo súčasného trendu rastu, miera nezamestnanosti by sa v roku 2036 mohla priblížiť k 7 % až 8 %.
Realita a dlhodobé makroekonomické prognózy však ukazujú úplne iný scenár.
Z dlhodobého hľadiska (v horizonte do roku 2035) bude trh práce na Slovensku formovaný najmä demografickou krízou a starnutím obyvateľstva, nie nedostatkom pracovných miest.
@wskrma investovanie=riziko,ze o to prides
Ja som pisala o skrateni doby splacania,z porovnania my vyslo,ze je to ovela vyhodnejsie..ano znizit splatku kvoli 28e/mesiac sa pri mojich prijmoch neoplati
@carrot_apple tie fondy nie je istota že stále budeš v pluse, Príde nejaká kríza, vojna atď a tvoje peniaze budú v keli
@carrot_apple tie fondy nie je istota že stále budeš v pluse, Príde nejaká kríza, vojna atď a tvoje peniaze budú v keli
@anonym_ba4e1b
Presne vela ludi berie fondy ako garantovany terminovany vklad, ja dost kontrolujem Reddit a vela ludi v Emiratoch je v soku
užívajte si tie peniaze teraz, ak tie peniaze, ktoré by ste teraz vrazili do hypotéky nechcete minúť napr. na dovolenku tak ich investujte, napr. nejaké fondy v banke, ale určite nie predčasné splatenie ani navýšenie splátky- to je nevýhodné.
@adaam ktoré fondy v banke sú výhodné?
@anonym_ba4e1b áno, to som zistila, investovala som do fondov 5000€ vo VÚB, mala som len mierny, nezarobilo to za 3roky nič a prišiel covid a hneď -370€.
Každý deň z peňazí ubúdalo pred očami, psychicky som to nevydržala a utekala zvyšok peňazí zachrániť..
Odvtedy som s fondami vysporiadaná🤬
@anonym_ba4e1b písala som to, áno, SP 500 je riziko a pri mojich vkladoch, nechcem ani o tých 25e prísť😅= 300e za rok
@carrot_apple my máme hypo flhšie, bol malý úrok, neriešila som to, splátka istiny bola o disť vyšsia ako úrok. Potom rapídne stúpli úroky, splátka úroku bola zas vyššia ako splátka istiny 😒. Takže som sa naštvala a dávam mimoriadne splátky, odpočítava sa priamo z istiny, dala som skrátenie doby splácania. Ušetrilo to najviac na úrokoch. Investovať peniaze sa ti oplatí, ak na nich dokažes zarobiť viac, ako platíš úroky na hypo. Ak vydržím toto tempo, o chvíľu bude po hypo a môžem sumu splátky investovať.
@carrot_apple my máme hypo flhšie, bol malý úrok, neriešila som to, splátka istiny bola o disť vyšsia ako úrok. Potom rapídne stúpli úroky, splátka úroku bola zas vyššia ako splátka istiny 😒. Takže som sa naštvala a dávam mimoriadne splátky, odpočítava sa priamo z istiny, dala som skrátenie doby splácania. Ušetrilo to najviac na úrokoch. Investovať peniaze sa ti oplatí, ak na nich dokažes zarobiť viac, ako platíš úroky na hypo. Ak vydržím toto tempo, o chvíľu bude po hypo a môžem sumu splátky investovať.
@ekira1 sme sa dohodli s mužom, že každý mesiac budeme dávať viac až do fixácie, aby sa nám skrátila doba splácania, teraz máme cca istinu v tej výške ako úroky...po 3rokoch, keď sa skončí fixácia, nám mesačná splátka pôjde určite hore, a to budeme musieť už znížiť lebo to bude MEGA platba..to už bude nad náš limit, investovanie do SP 500 mi trochu pomôže, ale určite mi mesačne nehodí 387e, to by som musela inú sumu mesačne investovať a to neprichádza vôbec do úvahy.

@carrot_apple za mna jednoznacne dobu znizovat, a ak to nie je nutne vobec by som zrychlene nesplacala, jedine ak su pre mna vysoke uroky, oplati sa to. Hypo su este stale najlacnejsie peniaze a ako vieme, euro dnes je menej ako euro zajtra ;) Ja som sa pred rokmi nahanala to rychlo splacat, ale tie financie somv edela lepsie vy
uzit. V kazdom pripade to ale dobre padlo, nakolko vek mame aky mame a ked ti klesne predstava uveru z 30rokov na 10rokov.. tak je to take.. podla mna potesujuce :D
V kazdom pripade, nikdy nevies aky prijem budete mat v buducnosti, problem nejaky nastane atd. Ak mam stabilny vysoky prijem teraz, dnes by som si splatky neznizovala. V buducnosti = kedykovlek vies uver zmenit, natiahnut, znizit splatky.. ak by ste nevychazdali financne. Co sa tyka dlzky a vyhodnosti... uroky as mozu kadejako hybat v obdobi 20rokov.. cize kludne dnes mozes splacat rychlo s vyssim urokom, neskor este s vyssim, alebo aj nizsim... keby som splatila uver este o nieco rychlejsie, preplatila by som pri tych ledva 1% co boli par eur na celkovom uvere, kedze nie este tam je zostatok nie nizky, preplatim na vyssich urokoch viac. Vsetko ma svoje +-. Pre mna ten faktor casu, vzhladom na podnikatelske prostredie, zdravie... je dolezitejsi. Vy si musite vybrat.